Sahip olduğu iklim özelliğinden dolayı çok sayıda ürünün yetiştiği ve meyve deposu olarak bilinen Mut ilçesinde, 63 bin dekarlık alandaki bahçelerde, coğrafi işaret tescilli kayısının hasadı sürüyor.
Üretimin yüzde 55’i ihraç ediliyor
Tadı, rengi ve aromasıyla öne çıkan tescilli Mut kayısısı hasadın ardından hem yurt içi hem de yurt dışındaki sofralarda yerini alıyor. İlçedeki üretimin, yaklaşık yüzde 55’i de ihraç ediliyor.
Mut Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, ilçenin sofralık kayısı üretiminde Türkiye’de ilk sırada olduğunu söyledi.
Tescilli kayısılarının doğallığıyla ön plana çıktığını ifade eden Bayır, bu sezon yüksek verim beklediklerini dile getirdi.
“Bu yıl 110 bin ton rekolte bekliyoruz”
Bayır, üreticilerin de verimden memnun olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
“Mut kayısısının rengi, tadı ve aromasıyla özel bir lezzeti var. Uzun yola dayanma özelliği de bulunuyor. Yurt içi ve yurt dışına göndermede herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Başta Rusya, İran, Irak olmak üzere çoğu Avrupa ülkesine ihracatımız var. Her pazara uygun kayısı üretimi yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 55’ini ihraç ediyoruz. Verimli bir sezon geçiriyoruz ve memnunuz. Bu yıl 110 bin ton rekolte bekliyoruz.”
Üreticiler verimden memnun
Üretici Bülent Yüksel de kayısının kendileri için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirterek, “Sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başlıyoruz. Topladığımız kayısıları hale götürüyoruz. Koronavirüsten dolayı korkmuştuk ama bu yıl verim ve fiyatlar yüzümüzü güldürdü” dedi.
Kaynak: TRT Haber