MESS Teknoloji Merkezi ve 40 fabrika açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MESS Teknoloji Merkezi’nde düzenlenen “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi: MESS Teknoloji Merkezi ve 40 Fabrika Açılış Töreni”nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar: 

MESS Teknoloji Merkezinde 200 milyon liralık bir yatırımla hayata geçen ve yılda 40 bin kişiye 400 bin saat ücretsiz eğitim verebileceğimiz bu merkezle inşallah rekabetçi teknoloji alanında yeni bir çığır açacağız. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası üyesi 241 şirketin aktif destek verdiği merkezimizin önemli bir ihtiyacı gidereceğine inanıyorum. Sanayimiz insanımız için istihdam oluşturmaya devam edecek. Salgın şartlarına rağmen ne özel sektörümüz ne de kamu kuruluşlarımız yatırımlarına ara verdi.

Firmalarımız salgın döneminde kaliteli ürünleriyle rekabetçi fiyatlarıyla hepsinden önemlisi güvenilirlikleriyle öne çıktı. İnşallah dünya genelinde salgının etkileri azalıp, taşlar yerli yerine oturdukça, Türkiye’nin yakaladığı ivmenin hızı daha da artacaktır.

Normalleşme takvimiyle birlikte bir yandan kayıplarımızı tamamlarken bir yandan da üretimimizi artırdık. Uluslararası şirketler yeni arayışlara yöneldiler. Tüm avantajlarıyla Türkiye bu arayışların en gözde ülkelerin başında geliyor. 

Ülkemiz her alanda COVID-19 sürecinden güçlenerek çıkacaktır. Birileri istemesede 3 kıtanın merkezi Türkiye’yi küresel üretim ve teknoloji üssü haline dönüştürmekte kararlıyız. 

İyi çalışılmış, özgün ve öncü bir teşvik sistemiyle daima üreticimizin yanında olduk. Bugün itibarıyla organize sanayi bölgesi olmayan hiçbir ilimiz kalmadı. 85 teknoparkımız 1607 Ar-Ge ve tasarım merkezimizle yeni teknolojileri geliştiren ülke idealimize bir adım daha yaklaştık.

Sadece ihracatımızı artırmakla kalmadık, aynı zamanda ihracatımızın kompozisyonunu da değiştirdik. Özellikle düşük teknolojili ürün ihracatına dayalı yapıdan orta-yüksek teknolojili bir üretim yapısına geçtik.

Müteşebbislerimizi bürokrasinin ataletine bırakmadığımız gibi faiz lobisinin acımasızlığına da hiçbir zaman terketmedik.

Milyar dolarların üzerinde olan dijital oyun şirketlerimiz küresel ölçekte ses getirmeye başladı. 

Ülkemizin dört bir yanında yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

18 yılda elde ettiğimiz hiçbir kazanım bizlere altın tepside sunulmadı.

18 yıl evvel ekonomide IMF’siz adım dahi atamayan Türkiye, bugün satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13. ülkesidir. İnsansız hava araçlarına sahip dünyanın 4 ülkesi arasındayız. Birkaç milyar dolarla ekonomisi çökertilen o eski Türkiye artık tarih olmuştur. Tarımsal hasılada Avrupa’da lider durumdayız.

Hamle programını, ulaşım araçları, kimya, eczacılık, elektronik gibi yüksek teknolojili diğer sektörlerde de inşallah gerçekleştireceğiz.

Bahanelere sığınmadan, zorluklara aldırmadan, büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmek için koşacak, koşturacak, var gücümüzle çalışacağız. Devlet – millet sırt sırta verdikçe inşallah ülkemizin bu başarı grafiği yükselmeye devam edecektir.

Bir dönem krizlerle siyasi istikrarsızlıklarla konuşulan bir ülkenin bugün başarılarıyla Karadeniz’de yaptığı devasa doğal gaz keşifleriyle Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği sismik araştırmalarıyla gündeme gelmesi, hiç şüphesiz sabrın, gayretin ve inancın bir sonucudur.

Teknolojik olarak dışa bağımlı olduğumuz sistemler artık yerli ve milli olacak. Toplamda 4 milyar liralık yatırımla 4 bin vatandaşımıza doğrudan, on binlerce insanımızı dolaylı istihdam imkanları oluşturan şirketlerimizin her birini gönülden tebrik ediyorum.

Kaynak: TRT Haber