İstanbul
Sporda şiddetin önlenmesine ilişkin yapılan düzenlemeler hakkında değerlendirmede bulunan TFF Eski Genel Sekreteri Emre Alkin, “Kurunun yanında yaş da yanacak ama gerekli” ifadelerini kullandı.
Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine ilişkin Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin yapılan yasa değişikliğini değerlendirdi.
Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TFF Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Alkin, kurunun yanında yaşın da yanacağını ama yasanın gerekli olduğunu söyleyerek, “Tamamıyla yaklaşmakta olan büyük bir tehlikenin farkına varmış bazı basiretli insanların azıcık da yoruma dayalı şekilde sporda şiddeti önleyecek bir yasayı çıkarmış olduklarını görüyoruz. Yoruma açık derken, hangi tezahüratın ya da eylemin şiddete teşvik edeceği ya da şiddet kabul edileceği biraz muğlak. Ancak bu muğlaklık güvenlik görevlileri ile savcılara bir hareket alanı bırakıyor. Bir yöneticinin söyleminin sporda şiddeti teşvik edecek ya da sokakta şiddeti teşvik edecek olup olmadığına yargı karar verecek” değerlendirmesinde bulundu.
STATLARA ULAŞIM YOLLARI DA SPOR ALANI İÇİNDE
Yasanın sadece stadyum çevresinde değil, ulaşılan yollarda, taraftarların buluştuğu noktalar dahil her yeri spor alanı olarak tarif ettiğini belirten Prof. Dr. Alkin, şunları söyledi, “Öyle bir tarif edilmiş ki mesela Beşiktaşlılar Vodafone Park’a giderken, rıhtımda buluştuğu anda, yan yana gelip yürümeye başlıyorsa burası da spor alanı sayılıyor. Galatasaray taraftarları stadyuma metro ile geçiyor. 200 taraftarın metronun içinde ya da dışında yaptıkları tezahürat kanunda yer alan şiddete teşvik tanımlamalarına giriyorsa, hem emniyet hem de savcıların görev yapmaları gibi bir durum var. Fenerbahçeli arkadaşlarımız da maça giderken Kalamış’ta herhangi bir yerde yan yana gelebiliyor. Avrupa Yakası’ndan vapurla Kadıköy’e geçerken açacakları tüm pankartlar, atacakları sloganlar, yapacakları tezahüratlar sporda şiddeti önleme mevzuatının kapsamına giriyor artık.”
“TEMLİK YASAĞI DOĞRU BİR KARAR”
Yeni yasanın spor kulüplerine yönelik mali hükümler de içerdiğini hatırlatan Alkin, kulüplerin temlik imkanlarının sınırlandığını, bilet geliri, naklen yayın gelirini temlik ederek kulüplerin gelecek yıllardaki alacaklarını kolay kolay satılığa çıkaramayacaklarını belirterek, “Çok doğru bir düzenlemedir. Futbol kulüplerinin artan şekilde artan borçlanmalarına sınır getirilmiş oluyor” dedi.
STAD GİRİŞLERİNDE ALKOLMETRE
Yasada yapılan düzenlemenin farklı başlıklarını değerlendiren Alkin, yeni düzenlemeyle artık sadece süper lig maçları değil amatör ya da profesyonel tüm spor müsabakalarına özel güvenlik zorunluluğu getirildiğini, alkol ve uyuşturucu ile ilgili çok ciddi maddelerin eklendiğini vurgulayarak, “Her yerin spor alanı ilan edilmesinden ötürü, alkol ve uyuşturucu kullanılmasına cezai hükümler getiriyor, tebrik ediyorum. Ancak stadyuma girişlerde alkolmetre ile kontrol yapılabilecek. Peki bu durumda Beşiktaş Çarşı’da, Kadıköy Rıhtım’da maç öncesi içki içilemeyecek mi soruları gelebilir? Yani tozutmadan içeceksiniz demiş oluyor kanun” diye konuştu.
YARALAYICI ALETE AĞIR CEZA
Alkin, müsabaka alanlarına, taraftar toplanma bölgelerine, buralara ulaştıkları araçların içine yaralayıcı, delici, kesici aletlere, sis bombalarına özgürlüğü bağlayıcı çok ağır cezaların getirildiğini belirtti.
Karaborsa bilet satanlar için ‘hapis cezası ve bu eylemler nedeniyle aldığı ceza süresi 1 yılı aşanların hiç bir surette, spor kulübü ya da federasyonlarda yönetici veya idareci olarak yer alamayacakları’ konusunda getirilen düzenlemenin önemine değinen Alkin, “Sporda şiddeti önleme mevzuatı üçüncü kez değişiyor. Bu konuda üçüncü seferinde doğrusu bulunmuş bence” ifadelerini kullandı.
Kaynak: DHA