Sensörlü lamba nasıl çalışır ?
Hareket sensörleri insan hayatını kolaylaştırdığı gibi gönüllü olarak karanlıkta tek başına dans ettirebilen tek elektronik yapılardır.Yapının içerisinde PIR sensörü olarak adlandırılan passive infrared sensor bulunmaktadır. Bu sensörler algılama alanındaki nesnelerden yayılan kızılötesi dalgayı algılayan elektronik bir cihazdır.
PIR dedektörler algılama için herhangi bir ışın yayan değil, sadece maddelerden pasif olarak gelen kızılötesi dalgaları ve sıcaklığı algılayan cihazlar olarak kabul edilir”Infra” kelimesi bizim duyu organlarımızla algılama eşiğinin altındaki durum, “red” ise insanın duyu organları ile algılayabileceği en alt enerji eşiğinin rengidir.
Böylece “infrared” duyular tarafından algılanabilecek en düşük enerji eşiğinin altındaki bir ışın şeklini ifade eder. Kızılötesi sensörü, ön kısmından giren kızılötesi ışınları algılayabilen bir yapıdadır.
PIR sensörün yapısında doğal veya yapay piroelektrik malzemelerin yaklaşık 1 / 4 inç boyutunda kare yapılmış, genellikle ince bir film şeklinde dışarı galyum nitrür (GaN) kümesi, sezyum nitrat (CsNO3), polivinil florür, phenylpyrazine türevleri ve kobalt ftalosiyanin (Piroelektrik kristalleri) vardır.
PIR dedektörlerinde öncelikle görüş alanındaki ortalama sıcaklık ve kızılötesi dalga değişimleri algılanır. Ancak ortamdaki sıcaklık ve ışık seviyesi değişimlerinin alarmı tetiklemesini engellemek için sensörler bir elektronik düzenek ile donatılmışlardır. Bu donanım sensörlerde algılama süzmesini yapan elektronik oluşumlardır.
Bu sayede görüş alanının ortalama sıcaklık elektrik sinyali kaldırılır; cihazların algılama kalitesi sağlanır ve yanlış tetikleme engellenir. Yani bu düzenekler sayesinde cihaz yakınındaki kızılötesi dalga yayan elektrik alanları nedeniyle alarmın tetiklenmesi/ışığın açılması girişimi en aza indirilir.
Kaynak: YerelBT