Kahramanmaraş’ı Kayseri’ye bağlayan güzergahta yapılan 64,1 kilometrelik Kahramanmaraş-Göksun yolunun açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Karayoluna “Edebiyat Yolu” adını verdiklerini açıklayan Erdoğan açılış töreninde şunları kaydetti;
“Bugün bizi büyük bir aşkla bağrına basan Kahramanmaraşlı kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. İl Kongrelerimiz vesilesiyle şehirlerimizi ziyaret ederken aynı zamanda tamamlanan projelerimizin resmi açılışlarını gerçekleştiriyoruz.
#SONDAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kahramanmaraş-Göksun arasındaki yolun ismini “Edebiyat Yolu” olarak belirledik.https://t.co/UXBM6j2GlG pic.twitter.com/eufDTMOUeR— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) November 7, 2020
Biz hep birlikte tarihiyle, kültürüyle, medeniyet değerleriyle büyük bir ülkenin vatandaşlarıyız. Aynı zamanda biz büyük hayalleri ve hedefleri olan bir ülkeyiz. Bu hedeflere ulaşma noktasında elbette yaptıklarımız, son 18 yılda başardıklarımız önemlidir ama asla yeterli değildir. Üstat Necip Fazıl, ‘Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım’ diyor. Biz de şehit kanlarıyla sulanmış bu aziz topraklarda dev gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi durmaksızın, yorulmaksızın çalışıyoruz.
Şırnak ziyaretimizde toplam yatırım tutarı 3,5 milyar lirayı geçen yüzlerce hizmeti şehrimizin istifadesine sunduk. Ülkemizin dört bir yanında barajların, fabrikaların, hastanelerin, sağlık ve üretim tesislerinin, yolların, tünellerin açılışlarını gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Bugün Kahramanmaraş’ta sadece şehrimizin ve bölgemizin değil, tüm Türkiye’nin gurur abidesi olacak bir eserin açılış heyecanını yaşıyoruz. Önceki yıllarda inşaatı biten ve bir bölümü trafiğe açılan Kahramanmaraş-Göksun yolunun tamamını bugün resmen hizmete açıyoruz. Bu proje Güneydoğu Anadolu’yu, İç Anadolu’yu ve Karadeniz’i birbirine bağlayan güzergah üzerinde yer alan stratejik bir yatırımdır. Toplam 64,1 kilometre uzunluğundaki bu yolda 11 adet çift tüp tünel, 2 adet viyadük, 3 adet köprü ve 6 adet köprülü kavşak bulunuyor.
Bu tünel ve viyadüklere ülkemizin kültür ve sanat hayatına eşsiz katkılarda bulunan Kahramanmaraşlı güzel insanlarımızın ismini vermek istedik. Hepsi de Kahramanmaraş’ın bereketli ikliminde yetişen Ali Kutlay, Aşık Mahsuni Şerif’in, Hayati Vasfi Taşyürek’in, Abdurrahim Karakoç’un, Bahattin Karakoç’un, Cahit Zarifoğlu’nun, Alaaddin Özdenören, Akif İnan’ın, Rasim Özdenören’in, Erdem Bayazıt’ın, Nuri Pakdil’in, Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek’in isimlerini yol üzerindeki tünel ve viyadüklere verdik. Yedi Güzel Adam’ın yanına Kahramanmaraş’ın diğer güzel şairlerini de ekleyerek yolumuzu daha da güzelleştirdik. Bu kadar şairin ismini taşıyan yolun adının da ‘Edebiyat Yolu’ olması kadar tabii bir şey olamaz. Kahramanmaraş-Göksun arasındaki bu yolun ismini Edebiyat Yolu olarak belirledik. Bu vesileyle uğurladığımız Kahramanmaraşlı tüm şairlerimizi, yazarlarımızı, gönül insanlarımızı rahmetle yad ediyorum. Hayatta olan kültür ve sanat erbabımıza Allah’tan hayırlı, sağlıklı ömürler diliyorum. Gençlerimizin bu yolu kullandıkça bu tünellerden, viyadüklerden geçtikçe onlardan ilham almalarını temenni ediyorum.
“Zorluklar karşısında yılmadık”
Kahramanmaraş-Göksun arasındaki 80 kilometrelik mesafe 80 dakikada geçilebilecek. Şimdi bu yolun mesafesini 64 kilometreye, seyahat süresini ise 41 dakikaya indirdik.
Böylece sadece zamandan 75 milyon, akaryakıttan 55 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 130,3 milyon lira tasarruf edilecek. Edebiyat Yolu, Kayseri-Kahramanmaraş-Gaziantep Devlet Yolu ile bütünleşecek, hem doğu-batı hem de kuzey-güney aksının birleştiricisi olacak. Toplam yatırım bedeli 4 milyar 671 milyon lirayı bulan bu eserin Kahramanmaraş’ı çok farklı bir konuma taşıyacağına inanıyorum.
Millete ve ülkeye hizmet mücadelemizde kadro olarak biz de her zaman Kahramanmaraşlı kardeşlerimizin gayretinden, samimiyetinden güç aldık. Son 18 yılda girdiğimiz tüm kritik süreçlerde edelerin desteği ve duasını daima yanımızda bulduk. Bize güvendiniz, inandınız, mücadelemizde bizi yalnız bırakmadınız. Biz de sizin o güveninizi, teveccühünüzü boşa çıkarmamak, sizlere mahcup olmamak için gecemizi gündüzümüze kattık. Engellere aldırmadık, zorluklar karşısında yılmadık. Önümüzü kesmeye çalışanlara asla boyun eğmedik.
Edebiyat Yolu
Daha önce kullanılan güzergahta 80 dakika süren yolculuk, 64,1 kilometrelik yeni bölünmüş yol sayesinde 39 dakikada tamamlanacak. Kısalan yol ve azalan süre sayesinde yılda zamandan 75,2 milyon lira, akaryakıttan ise 55,1 milyon lira olmak üzere, yıllık toplam 130,3 milyon lira tasarruf sağlanacak.
4,6 milyar liraya mal olan yol üzerinde, gidiş-geliş ayrı olmak üzere toplam 16 bin 316 metre uzunluğunda 11 çift tüp tünel bulunuyor. Bunun yanında 570 metre uzunluğunda 2 viyadük, 145 metre uzunluğunda 3 köprü ve 734 metre uzunluğunda 6 köprülü kavşak yer alıyor.
Yol, Kayseri-Kahramanmaraş-Gaziantep Devlet yoluyla bütünleşerek, hem doğu-batı hem de kuzey-güney aksının parçası olacak ve transit trafik ile turizm sirkülasyonunun sağlanması sayesinde bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı verecek. Yolun hizmete açılmasıyla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki turizm merkezlerine kolay ve hızlı ulaşımın sağlanması da hedefleniyor.
Kaynak: TRT Haber