Stanford Üniversitesinden ilginç araştırma sonucu: Facebook hesabınızı silmek, sizi mutlu edebilir!
Geçtiğimiz yıldan bu yana yaşadığı bir yığın skandala rağmen, Facebook hala dünya genelinde etkin olarak kullanılmakta. 1 milyarı aşkın üye, günde ortalama 1 saatini Facebook ile harcıyor.
Ancak üniversitenin yaklaşık 3000 gönüllü denek üzerinde yaptığı çalışma, sosyal medya bağımlılığının insanlar üzerinde ne kadar kötü etkilere sahip olduğunu gözler önüne serdi.
Sürekli merak duygusunun tahrik edilmesi, semantik internet yöntemleri ile kullanıcıların ilgi ve alakalarına uygun görünür görünmez reklam yayınları, oyun ve uygulama teklifleri derken, kullanıcılar kısa bir süre niyetiyle girdikleri sosyal medya uygulamalarını terk edemiyorlar.
Üniversitenin yapmış olduğu bu çalışmada gönüllerin yarısından 1 ay boyunca Facebook uygulamasını kullanmamaları ve bu alışkanlıklarından yoksun kalmaları istendi. Burada amaç, yoksun kalmanın iyileştirilmiş bir ruh hali ve genel bir ferahlık duygusunun oluşup oluşmayacağını ölçmekti.
1 aylık süre zarfında, Facebook hesabına erişim sağlamayan kullanıcıların stres düzeylerinin azaldığı, bu kişilerin aileleri, sevdikleri ve arkadaşları ile daha fazla vakit geçirme eğilimine girdikleri, endişe, kaygı duyma durumlarının azaldığı görüldü. Bu çalışma süresince sosyal medyayı kullanmayan üyelerin hesapları şeffaf bir çalışma için ayrıca takip edildi.
Çalışmanın ilginç bir yanı ise deneklerin bir bölümünün bu durumdan duydukları mutlulukla facebook kullanmayı tamamen bırakmaları oldu.
Üniversitenin yapmış olduğu çalışma şu sonucu verdi: Sosyal medyanın olumsuzlukları açık bir gerçek. Özellikle de Facebook, diğer sosyal medya uygulamalarına oranla kişileri daha fazla bağımlı hale getirebiliyor.