Robotlar İnsanların Çalışmasına Engel mi Olacak?

Çok yakın bir gelecekte, çalışma hayatında robotların insanların yerini alacağı işlere yönelik beklentilerin çerçevesi gittikçe büyüyor. Amerika’da bir araştırma grubunun yaptığı çalışmaya göre fazla değil 10 yıl içerisinde, şu anda iş hayatında var olan istihdamın yaklaşık dörtte biri akıllı yazılımlar veya robotlar tarafından yapılmaya başlanacak. Dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan Oxford Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre, 20 yıl içinde İngiltere deki işlerin %35 lik kısmı robotlar tarafından yapılacak.

Robotların veya yazılımların kendilerini en iyi kanıtladıkları ve yüksek ihtimalle kullanıcakları alanlar rutin tekrarlanan  işler. Peki tehlike altında başka hangi sürpriz alanlar var?

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Üretim Tesisleri

Rutin işlemlerin yapıldığı çoğu fabrikalarda ve üretim standtlarında bundan böyle standart bir görevi sürekli yerine getirecek robotlar üretiliyor.

Çin’de şu ana kadar 500 ün üzerinde fabrika  robot teknolojisine yatırım yapmış durumda. Çinli ekonomistlerin öngörülerine göre bu fabrikalar en az 30 bin çalışan yerine robotları kullanmayı tercih edecek.

Dünya devi Apple IPhone ürünlerinin üretiminde %30 civarında robotları kullanmayı hedefliyor.

Gazetecilik !

Garip geldi değil mi? Yakın zamanda Forbes dergisinde yayımlanan bir şirket mali raporunu ya da Associated Press’te yayımlanan bir spor haberinin yapay zeka ürünü bi yazılım tarafından yazıldığını tahmin edebilir misiniz?

Görünüşe göre gazetecilik alanında ekonomi ve spor gibi subjektif değerlendirmelerden uzak olan, daha ziyade objektif kriterlere dayanan, verilerin yorumlanmasını ve sonuç analizlerinin yapılmasını öngören bazi makaleler, robot yazılımlar tarafından kaleme alınacak.

Bunun olumlu bir tarafı ise, rutin analizleri robotların yapmasıyla gazetecilerin araştırma sahaları daha da genişleyebilir 🙂

Tıp

Alışık olduğumuz, hastanelerde tedavi gören hastaların gün içerisindeki rutin sağlık kontollerinin robotlar tarafından yapılması da planlar arasında.

Yapay zeka ürünü yazılımların, hastalardan elde edilen tahlil sonuçlarını daha kapsamlı şekilde analiz etmesi ve beyin, kalp, kanser gibi önemli hastalıklar için tedavi yöntemleri önermesi hedefleniyor. Aslında bu çalışmalar bir yandan Google, diğer yandan  IBM gibi bilişim devleri tarafından uzun zamandır sürdürülüyor.

Hali hazırda robotlar ameliyatlarda doktorlara yardım dahi edebiliyor. Ancak robotların tam anlamıyla güvenli olduğu şu an için söylenemez. ABD’de son yıllarda ameliyatta ölen hastaların bir kısmı robot kullanımına bağlanıyor.

Taksi ve Ulaşım Hizmetleri

Şu anda ulaşım alanında Uber, geliştirdiği uygulama ile ticari taksicilik faaliyetlerini farklı bir boyuta taşımış durumda.

Edinilen bilgiye göre, Uber ve Google, şoförleri dahi devreden çıkaracak bir taksi sistemini kurmak için çalışma yürütmekte.

İşsiz kalanlar ne yapacak?

Rise of Robots (Robotların yükselişi) adlı kitabın yazarı Martin Ford, radikal değişimler yapılmadığı sürece yaygın işsizlik ve ekonomik krizler göreceğimizi söylüyor. Ford, söz konusu radikal değişimlerle asgari ücreti, garanti altına alınmış maaşı kast ediyor.

Peki böyle bir durumda insanlar boş kalan vakitlerde ne yapacak? Bunu öngörmek daha da zor. Bazıları insanların daha fazla plaja gideceğini söylerken, diğerleri iş yerlerinde insan etkisinin sürdürülmesi gerektiğini savunuyor.

Bristol Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Nello Cristianini, BBC‘ye yaptığı değerlendirmede “Umarım öğretmenler, doktorlar ve hakimler insan olarak kalırlar. Çünkü bazen konuşacak birine ihtiyaç duyuyorsunuz” diyor.

Sonuçta bugün yaptığımız işler de, işi halletmenin yanı sıra onun hakkında konuşabilmekle de alakalı. Robotlar birçok şeyde başarılı olabilirler ancak yakın zamanda ofis muhabbetine dahil olabilecek gibi görünmüyorlar.

Kaynak: BBC