Üniversite tercihlerinde ailelere tavsiyeler

İstanbul

Eğitmen ve Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, üniversite tercihi yapacak öğrencilerin ailelerine tavsiyelerde bulundu. Zorlu ve yorucu bir dönem olduğunu vurgulayan Acet, aileleri teşvik edici ve destekleyici olmaları konusunda uyardı.


Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, çocuklarının hayatlarının seçimini yapacakları bu dönemde sağlıklı bir tercih süreci için ailelere de düşen önemli sorumluluklar olduğunu belirtti. Acet, anne ve babaların bu zor dönemde çocuklarını koşulsuz destekleyerek başarıya giden yolda onları teşvik edici, dengeleyici bir rol üstlenmelerinin hayati bir önem taşıdığını aktardı. Acet, “Tercih sürecinde yüksek başarı beklentisi ve çevre baskısı içinde sıkışan gençleri ulaşılabilir hedeflere yönlendirmeye gayret etmek, herkes bir şeyler yapabilir düşüncesiyle onları kısır çekişmelere ve kıyaslamalara kurban etmemek gerekir” diye konuştu.

TERCİH DÖNEMİNİ ÖLÜM KALIM MESELESİ HALİNE GETİRMEYİN

Böylesi zor süreçlerde duygusal davranmanın beklenenin aksine sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Acet, “Yaşamın doğal akışının dışına çıkarak tercih dönemini bir ölüm kalım meselesi haline getirmenin kimseye yararı olmayacaktır. Aksine gereğinden fazla anlam, değer yüklenen bir tercih süreci, büyük ihtimalle duygusal, aceleci ve yanlış kararlarla son bulacaktır” ifadelerini kullandı.

“ÖDÜL-CEZA MEKANİZMASI DOĞRU DEĞİL”

Ailelerin çocukları için zaman zaman başvurdukları ödül-ceza mekanizmasının da eğitim-öğretimin her kademesinde olduğu gibi tercih sürecinde de yaşandığını söyleyen Murat Acet, “Bu olmasa iyi olurdu dediğimiz bir durum. ‘İyi bir üniversiteye yerleşirsen tatile gidebilirsin’ ya da ‘Ancak x bölümü kazanırsan sana istediğini alırım’ ifadeleriyle, seçeneklerin daraltıldığı hatta şartlara bağlandığı böylesine bir anlayış sadece tercih dönemi değil öğrencilerin yaşamlarının sonraki aşamaları için de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Tercih döneminde gençleri belli kararlar almaları için zorlamak ya da ben karışmıyorum anlayışıyla tek başlarına bırakmak, onların endişelerini arttırmaktan hatta bile bile hata yapmalarına yol açmaktan öteye geçmeyecektir” dedi.

“TAKIM RUHUYLA HAREKET EDİN”

“Tercih sürecinde ailelerin unutmaması gereken en temel noktanın, başarının bir takım oyunu olduğu ve iş birliğine dayandığı gerçeğidir” diyen Acet, aileleri takım ruhunu hem kendilerine hem de çocuklarına hissettirmeleri gerektiğini söyledi.

Acet, “Böylesi dönemlerde gençlerin, bir seçim yapma duygusunun yaşattığı yoğun ve karmaşık baskıyı tek başına yüklenmesi zor olacaktır. Eğitim ve geleceği hakkında ailelerinden alacakları fikir ve deneyimler, karar verme sürecini kolaylaştırmanın yanında onlara büyük bir zenginlik katacak ve kendilerine olan güvenini arttıracaktır” diye konuştu.

Kaynak: DHA