VPN; İnternette gerçekleştirdiğiniz her harekette dijital izler bırakmadan, mahremiyetinizi koruyarak kısıtlama olmaksızın tüm internet sitelerine özgürce erişim sağlamanızı sağlayan bir alt yapıdır. Bu hizmeti alabileceğiniz güvenli VPN sağlayıcılara ihtiyacınız vardır.
İnternette iz bırakmadan sörf yapmak, kişisel mahremiyeti korumak ve bilgiye kısıtlama olmaksızın sınırsız erişim sağlamak için tercih edilen VPN’ler son yıllarda internet sitelerinin çeşitli sebepler ile erişime kapatılması ile gündeme gelmişti.
VPN, Sanal Özel Ağ‘ın kısaltılmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için ağa fiziksel olarak bağlıymış gibi görünür.
VPN istemcisi, TCP/IP (tünel protokolleri) tabanlı sanal bir bağlantı noktasına sanal bir arama gerçekleştirir.
VPN istemcisi, İnternet üzerinden bağlantı kurmak istediği kaynakla sanal bir noktadan noktaya bağlantı kurar, kaynak ya da uzaktan erişime geçmek istediği sunucu kimlik bilgilerini kontrol eder ve doğruladıktan sonra VPN istemcisiyle uzaktan erişime geçtiği sunucuyla veri akışı gerçekleşir.
Veriler, akış sırasında noktadan noktaya bağlantı gibi üst bilgi kullanılarak kapsüllenir. Üst bilgi verilerin bitiş noktasına erişimleri için paylaşılan veya ortak ağ üzerinden yönlendirme bilgileri sağlar.
Özel ağ bağlantısını taklit etmek için transfer edilen veriler şifrelenir. Bu sayede ortak ağ üzerinden başka kimse tarafından ele geçirilen veriler elde edilemez.
İki çeşit VPN bağlantısı vardır. İlki uzaktan erişim VPN, diğeri ise siteden siteye VPN’dir.
Uzaktan erişim VPN bağlantıları, evinde çalışan ya da seyahat esnasında ofisinde olamayan kullanıcıların İnternet üzerinden özel ağ üzerindeki sunucuya erişme imkânı sağlar.
Siteden siteye VPN bağlantıları farklı ofisler arasında veya farklı kuruluşlar arasında ortak bir ağ üzerinden güvenli bir şekilde iletişimi sağlamaz. VPN bağlantısı WAN (Wide Area Network) bağlantısı gibi çalışır. WAN bağlantısı şehirler, ülkeler gibi uzun mesafeler arasında iletişimi sağlayan ağ çeşididir. Ağlar, İnternet üzerinden verileri bir yönlendirici ile başka bir yönlendiriciye iletir. Yönlendicilere göre VPN bağlantısı, veri bağlantısı olarak işlev görmektedir.
Örnek VPN bağlantıları: Hotspot Shield, ZenMate, TOR, Onavo
VPN KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?
Güvenlik araştırmacıları, Android’deki popüler VPN hizmetlerinde yaptıkları incelemelerde görmekten pek hoşlanmayacağımız şeylere rastladılar. Bazı VPN hizmetleri, Android’li cihazınızda farklı güvenlik açıklarını etkin hale getirirken, bazılarının veri sızdırdığı ortaya çıktı.
Data61/CSIRO, UC Berkeley, UNSW Sydney ve UCSI tarafından yapılan araştırmada 283 farklı uygulama test edildi ve uygulamalarının çoğunun adware, trojan, malvertising veya casus yazılım içerdiği tespit edildi. Bulguların pek iç açıcı olmayan detayları arasında şunlar var:
VPN hizmetlerinin,
– Yüzde 18’i trafiği şifrelemiyor,
– Yüzde 84’ü kullanıcı verisini sızdırıyor,
– Yüzde 38’i sizi zararlılara veya kötü niyetli reklamlara maruz bırakıyor,
– Yüzde 80’i kullanıcı hesaplarına veya kısa mesajlara erişim istiyor.
Araştırma 283 uygulamanın hepsini ne yazık ki sıralamıyor veya listelemiyor; en güvenlilerinin hangileri olduğunu söylemiyor. VPN sağlayıcılarının en kötü davranışı, genellikle sayfalara kendi reklamlarını eklediklerini veya trafiği yönlendirdiklerini size söylememeleri. Araştırmacılar, bu uygulamaların çoğunun geliştiricilerinin sorulara cevap vermediğini, bazılarının ücretsiz sürümde reklam enjekte edildiğini kabul ettiğini söylüyor. En “kötü” VPN’lerin ilk üçü dahil bir kısmının Google Play’den kaldırılmış olduğunu belirtelim.
Bu durumun Android’e has olduğunu düşünmemiz için bir neden yok; iOS’taki VPN uygulamalarının da benzer uygulamalara başvuruyor olması muhtemel.
İyi bir VPN hizmeti bulmak, araştırma ve çaba gerektiren bir iş. Private Internet Access, SlickVPN, NordVPN, Hideman ve Tunnelbear gibi VPN’leri iyi VPN’ler arasında saymak mümkün.
Kaynak: CNN Türk