10. hafta- Zararlı Yazılımlar Sunusu

Kodla Büyü
birde aşağıdaki konu afişte var. bilgi olarak paylaşılabilir ebada


Rootkit nedir?

Rootkit bilgisayara bulaşan, çalışan işlemler arasında kendini gizleyen, kötü niyetli kişilere, uzaktan bilgisayarınızın tam hakimiyetini sağlayan tespit edilmesi oldukça zor olan bilgisayar programıdır. Virüsler gibi amacı sisteminizi yavaşlatmak ve yayılmak değildir. Bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmeyi hedeflemektedir. Siz farkında olmadan örneğin internete bağlıyken bilgisayarınız Rootkit yazılımlarla kontrol edilebilir, yine siz farkında olmadan Kötü niyetli sitelere girilebilir, bilgisayarınız siber saldırılarda kullanılabilir ve tüm bunlar olurken siz hiç birşeyin farkında olmayabilirsiniz. Pek çoğu işletim sisteminin çekirdeğine kendini yerleştirdiği için, antivirüsler tarafından tespit edilmesi oldukça zordur.

Rootkit nasıl bulaşır?

Rootkit yazılımlar genelde *****, Key generator, kopya yazılım kullanımı ile bulaşırlar. Zararlı sitelerden indirilen yazılımların çoğunda bu tür rootkit yazılımlar mevcuttur. *****, Key generator, kopya yazılım gibi illegal yazılımlar görünürde amacını yerine getiriyor gibi görünse de arka planda sisteminize bir rootkit yükleme olasılıkları çok yüksektir. İşletim sistemindeki güvenlik açıkları da Rootkit yüklenmesine olanak sağlayabilir. Bu sebepten kullandığınız işletim sistemine göre güvenlik açıkları için üretilen yamaları düzenli olarak yüklemelisiniz.

Rootkit nasıl temizlenir?

Rootkit işletim sisteminin çekirdeğine kendini eklediğinden, bilgisayarınızda çalışan antivirüs yazılımı Rootkit'i tespit edemez. Rootkit işletim sistemi çekirdek seviyesinde bilgiler göndererek antivirüs yazılımını yanıltabilir ve rootkit'in tespitini imkansız hale getirebilir. Sisteme bulaşan rootkit'in yeteneğine göre, rootkit temizleme imkansız hale gelebilir ve temizleme işlemi formata kadar gidebilir.

Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 için ücretsiz rootkit temizleme araçlarına şu linkten ulaşabilirsiniz:
Windows için en iyi 5 Rootkit Temizleyici

Rootkit nasıl tespit edilir?

Rootkit tarama ve tespit etme için gelişmiş yazılımlar mevcuttur. Antivirüs ücreticilerinin ücretsiz olarak dağıttığı Rootkit tarayıcılar rootkit tespit etmek için kullanılabilir.

Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 için ücretsiz rootkit tespit etme araçlarına şu linkten ulaşabilirsiniz:
Windows için en iyi 5 Rootkit Temizleyici

Rootkit'in zararı nedir?

Rootkit bilgisayarınızı tamamen kontrol dışı bırakabilir ve kötü niyetli kişilerin bilgisayarınızı istediği amaç için kullanmasını sağlayabilir. Bilgisayarınız bir devlet kurumuna siber saldırıda kullanılabilir, çocuk istismarı suçuna karışabilir ve tüm bunlar olurken siz hiç bir şeyin farkında olmayabilirsiniz.
 
Güvenlik Duvarı, herhangi bir ağın üzerindeki gelen ve giden trafiğin takibini gerçekleştiren, bu ağ üzerindeki olası güvenlik açıklarına karşı bilgisayarı koruyan yazılımların tümüne verilen isimdir. Güvenlik duvarı bir bilgisayarın sadece ağ üzerinden gelecek olan tehditlere karşı savunmakla görevlidir. Güvenlik duvarının aktif olduğu süreç içerisinde kullanıcılar internetten gelebilecek olan tehditlere karşı bu yazılımlar sayesinde korunabilir ve tetikte olabilirler.

Güvenlik Duvarı Ayarları

Windows işletim sistemi içerisinde kullanıcıları her türlü internet tehdidinden koruyan bir güvenlik duvarı yazılımı Windows Defender ile birlikte geliyor. Bilgisayarınızın denetim masası içerisinden Windows Defender'a giriş yaptığınızda bu güvenlik duvarına ilişkin ayarları görebilir, istediğiniz zaman güvenlik duvarının çalışmasını durdurabilir veya engelleyebilirsiniz.


Diğer işletim sistemlerindeyse kullanılan aktif bir güvenlik duvarı varsa yazılımın ayarlar menüsüne erişerek yazılımın size hangi seçenekleri sunduğunu görebilir, bu seçenekleri düzenleyerek kendiniz için en güvenli olan seçeneklerle yazılımın sizi korumasını sağlayabilirsiniz.

---------------------------------- Başka altarnetif içerik aşağıda ---------
Bilgisayar Üzerindeki Güvenlik Duvarı Nedir?

Güvenlik Duvarı yani Firewall dış bağlantılardan ( İnternet ) üzerinden gelen bilgileri ( Zararlı yada zararsız ) buna göre yetkilendirme doğrultusunda bilgileri içeriye alan yada engelleyen bir yazılımdır. Dış ortam yani İnternet üzerinden gelen solucan yazılımlara engel olabilen diğer bilgisayarlardan gelebilecek zararlı yazılımlar engeller. Güvenlik duvarı aynı zamanda antivirüs yazılımı görevi yapmadığı için bununla birlikte bilgisayarınızı korumak için bir antivirüs yazılımı kullanmanız gerekmektedir.




Resimde temsil edilen Dünya İnternet kullanıcıların size ait bilgisayara gönderdiğini iyi bilgileri alarak kötü bilgileri bir duvar şeklinde engeller böylelikle bilgisayarınızı koruma altına almış olursunuz. Ayarlara Ulaşmak için Başlat > Denetim Masası > Windows Güvenlik Duvarı Kullanacağız program için izin verebilir yada engellersiniz yada bağlantılara yetkilendirme yapabilirsiniz.
 
Geri
Üst