Pisa Direktörünün Kodlamaya Bakış Açısı

Kodla Büyü
İlginç. Kodlamayı sadece bir dilde program yazmak olarak değerlendirirsek adamım dediği doğru. Ancak bana göre algoritmik düşünce ve matematik her zaman önemli olacaktır. Kuru kuru arduino öğretmek hata olacaktır mesela.
 
Son düzenleme:
kodlamadan neyi kastetmiş programlamanın basamakları zaten onun da dediği gibi öğrencileri düşünmeye sevk ediyor
 
Schleicher, eğitimin “son derece muhafazakar bir sosyal ortam” olduğunu; toplumun çocuklara öğretecek konulara ekleme yapmakta çok iyi, ancak konuları azaltmakta o kadar da iyi olmadığını dile getirdi. “Önemli olan, daha az konuyu daha derinlemesine öğretmek. Eğitim başarısının temelinde yatan şey budur.”
Aslında söyledikleri doğru. Bugün okullarda kullanılan programlama kartları 20 yıl öncede vardı. Önemli olan temel bilgileri kazanmak. Örneğin açın bir fizik yada lineer cebir referans kitaplarını herşeyi en basit örnekler ile temele inerek anlatırlar. Örneğin bir çocuğa robot yaptırırken trigonometri, vektörler, matrisler, denklem çözümleme algoritmaları gibi örneğin basit tek eksenli bir robot koldan başlayarak hesaplama öğretsek daha değerli olur. Çocuklara farklı sensörler kullandırararak onları geleceğe hazırlayamayız. Einstein ın bir lafı var "herkes bir şey bilebilir önemli olan onu anlayabilmektir"
 
Pisa direktörünün böyle bir yorum yapmasının altında mutlaka başka sebepler vardır. Evet kodlama ilerde popülaritesini yitirecek katılıyorum fakat kodlamayı çocuklar kod yazsın yazılımcı olsun diye öğretmiyoruz ki, algoritmik düşünme becerisini geliştirme, problem çözme yaklaşımları kazandırma gibi amaçlar için öğretiyoruz bu açıdan düşününce bir çok anlamda katkısı oluyor öğrenciye zeka geliştiriyor yahu. Ama Pisa direktörünün bu sözünden eminim ki sadece bizim yöneticilerimiz feyz alarak kodlamayı değersizleştirir bu ülkede yakındır yani popülaritesini yitirmesi..
 
Pisa'nın kuruluş amacını az çok tahmin edebiliyoruz. Bu açıklama şaşırtmadı. Tam tersine çok faydalı!
 
Tam anlatamamış PISA direktörü ben açıklayayım. Çocuklara kodlama öğretmek zaman kaybı. Ezberle unut dersleri öğretin bu zaman kaybı değil. Kurba bağırsağı öğrensin unutsun, vander vall bağları öğrensin unutsun, ek fiil öğrensin unutsun, neredeyse hiç bir zaman kullanmayacağı trigonometriyi öğrensin unutsun demek istiyor.
 
Ben şahsen öğrencilerimizin kodlamaya çok sıcak olduklarını gördüm. Erkek öğrencilerden oluşan bir okulda olmama rağmen öğrenciler code.org daki , blockly de ki uygulamaları çok severek yapıyorlar. Ben bu görüşler için erken olduğunu düşünüyorum. İlk etapta sürekli yapılan şeyler tekrarlanıyor bu doğru fakat zaman ilerledikçe farklı fikirler de çıkacaktır. Bu bir süreç, süreç ilerledikçe çok farklı düşünme becerileri gelişecektir. Çocuklar farklı disiplinlerde öğrendiklerini bu yöntem ile bir araya getirebiliyorlar. Çocuk eğik atış için kullanılan formülün neden kullanıldığını ancak bir robot tasarlayıp belli bir sonuca ulaşabilmek için kullandığında anlayabiliyor, somutlaştırıyor. Ülkemizde ise bu sonuçları tartışmak için çok erken. Elbette modası geçecek ve eski trendini yitirecektir ancak faydası olmadığını kimse iddia etmemeli.
 
Geri
Üst