Arduino analog giriş pinleri dijital gibi kullanılabiliyormuş

Kodla Büyü

muharremyildiz

Aktif Üye
Mesajlar
244
Merhaba, arduino sitesindeki kart özelliklerine baktığımızda analog pinlerin input (giriş) için kullanıldığı, dijital pinlerin ise giriş-çıkış/input-output için kullanıldığı yazıyor. Fakat analog pinler dijital pinler gibi giriş-çıkış için de kullanılabiliyormuş. Konu hakkında bilgisi olan var mı? Dijital PWM pinleriyle yapılan Led parlaklığı uygulaması analog pinlerle de yapılabilir mi?

https://www.arduino.cc/en/Tutorial/AnalogInputPins

Analog Giriş Pimleri
Arduino çip (analog giriş fişi bir açıklaması ATmega8 , Atmega 168 , ATmega328P veya ATmega1280 ).

A / D dönüştürücü
ATmega Arduino için kullanılan kontrol yerleşik bir 6 kanal analogdan dijitale (A / D) dönüştürücü (Mega Mini ve Nano, 16 8 kanal) içerir. Dönüştürücü 10 bit çözünürlükte, 0'dan 1023'e kadar olan tamsayılara sahiptir. Çoğu Arduino kullanıcısı için analog pinlerin ana işlevi analog sensörleri okumak iken, analog pinler genel amaçlı giriş / çıkış (GPIO) pinlerinin tüm fonksiyonlarına sahiptir. (dijital iğneler 0 - 13 ile aynı).

Sonuç olarak, bir kullanıcının daha genel amaçlı giriş çıkış pinlerine ihtiyacı varsa ve tüm analog pinler kullanımda değilse, analog pinler GPIO için kullanılabilir.

Pin haritalama
Analog pinler, A0 (analog giriş 0 için), A1 vb. Gibi diğer adlar kullanılarak dijital pinlere aynı şekilde kullanılabilir. Örneğin, kod, analog pin 0'ı bir çıkışa ayarlamak ve YÜKSEK olarak ayarlamak için bu şekilde görünecektir. :

pinMode (A0, OUTPUT);
digitalWrite (A0, HIGH);

Çekme dirençleri
Analog pinler, aynı zamanda, dijital pimlerdeki direncin yukarı çekilmesine çalışan özdeş dirençlere de sahiptir. Gibi bir komut vererek etkinleştirilir

pinMode (A0, INPUT_PULLUP); // analog pin 0'da pull-up ayarı
Ancak, bir çekmeyi açmanın analogRead () tarafından bildirilen değerleri etkileyeceğini unutmayın.

Ayrıntılar ve Uyarılar
Bir pim daha önce bir çıkışa ayarlanmışsa analogRead komutu doğru şekilde çalışmayacaktır, bu durumda analogRead'i kullanmadan önce bir girişe geri ayarlayın. Benzer şekilde, pim bir çıkış olarak YÜKSEK olarak ayarlanmışsa, bir girişe geri çevrildiğinde, çekme direnci ayarlanacaktır.

ATmega veri sayfaları da diğer analog iğneler üzerinde bir A / D okumaları (analogRead) hale getirmek için değerlendirmeye yakın bir analog işaretçilerini geçiş karşı uyardı. Bu, elektriksel gürültüye neden olabilir ve analog sistemde titreşim meydana getirir. Analog pinleri (dijital modda) manipüle ettikten sonra, analogRead () 'i kullanmadan önce diğer analog pinleri okumak için kısa bir gecikme eklemek istenebilir.
 
Hocam 14-19 arası geçiyor o pinler. pinMode(14,OUTPUT) gibi bir tanımlama yaparak kullanabiliyorsunuz. Ya da dediğiniz gibi pinMode(A0,INPUT) yazarak. Ama bu pinlerin PWM uygulaması için donanımsal olarak bir desteği yok diye biliyorum. Sadece yanında ~ işareti olan 3,5,6,9,10,11 pinleri PWM için kullanılabiliyor. Ha PWM yapmak için kullanılan kütüphanelerle yazılımsal olarak bu pinleri de bu işlerde kullanabilirsiniz tabi.-
 
Evet Analog pinleri dijital pin olarak kullanabilirsiniz.
Diğer dijital pinler ne yapıyorsa aynısını bunda da yapabilirsiniz.
PWM gibi davrandırıp voltaj ayarlaması veya Led dimming yaptırabilirsiniz.

PWM kodunu ilgili pine kendiniz yazmanız gerekir. HAzır PWM gibi olmaz.
 
Geri
Üst