Android Studio için MEB Sertifikası Yükleme

Kodla Büyü

Parhelion

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
1,079
Android Studio'da proje açtığımızda birçok bağımlılığın kurulumunda ve build sırasında SSL kullanıldığı için MEB hattında engellemelere takılıyor ve

Kod:
Cause: unable to find valid certification path to requested target

Kod:
Gradle sync failed

gibi çeşitli hatalar ile karşılaşabiliyoruz.

Bu hataların oluşmaması için MEB sertifikasının Android Studio içerisindeki java sertifika deposuna da eklenmesi gerekiyor. İşletim sisteminize eklemiş olmanız sorunu çözmüyor.

BUNUN İÇİN:

** Öncelikle Android Studio'nun C:\Program Files\Android\Android Studio yolunda kurulu, sertifikanın da C:\MEB_SERTIFIKASI.cer yolunda indirilmiş olduğunu varsayarsak:

1) Komut satırını (cmd) yönetici olarak çalıştırıp aşağıdaki komutu tırnaklar dahil olduğu gibi kopyalayıp çalıştırıyoruz.

Kod:
"C:\Program Files\Android\Android Studio\jbr\bin\keytool.exe" -importcert -trustcacerts -file "C:\MEB_SERTIFIKASI.cer" -keystore "C:\Program Files\Android\Android Studio\jbr\lib\security\cacerts" -storepass changeit -noprompt

2) Sonrasında Certificate was added to keystore mesajını gördüysek sertifika depoya eklenmiş demektir.

3) Sertifika başarıyla depoya eklendikten sonra studio içerisinden File > Settings > Tools > Server Certificates ekranına gidiyoruz ve burada Accept non-trusted certificates automatically seçeneğini işaretliyoruz.

4) Aynı ekrandan (+) butonuna tıklayarak MEB sertifikasını seçip ekliyoruz.

5) Son olarak da File > Invalidate Caches > Invalidate Caches & Restart yolunu izleyerek studio önbelleğinin temizlenip yeniden başlatılmasını sağlıyoruz ve artık sorunumuz çözülmüş olacaktır.

Android Studio Electric Eel | 2022.1.1 Patch 2 üzerinde denenmiştir ✅ (08/03/2023)


Screenshot_1 (3).png
 
Son düzenleme:
Hocam okuldaki bilgisayarıma format bile attım sırf android studio yu kurabilmek için, dediklerinizi de yaptım ancak cmd de password sorduğunda şifreyi yazmama izin vermiyor klavyeden tuşlara basamıyorum changeit yazamıyorum yani lütfen yardım eder misiniz?


Android Studio'da proje açtığımızda birçok bağımlılığın kurulumunda SSL bağlantıları kullanıldığı için MEB hattında engellemelere takılıyor ve aşağıdaki gibi çeşitli hatalar ile karşılaşabiliyoruz:

Kod:
Cause: unable to find valid certification path to requested target

Bu hatalar genellikle MEB sertifika sistemi sebebiyle oluşuyor. Sertifikanın Windows içerisinde yüklenmiş olması bunu çözmüyor. Aynı zamanda Android Studio içerisindeki java sertifika deposuna da eklenmesi gerekiyor.

Bunun için komut satırını (cmd) veya powershell'i yönetici olarak çalıştırıp aşağıdaki adımları uyguluyoruz. Android Studio'nun C:\Program Files\Android\Android Studio yolunda kurulu, sertifikayı da C:\MEB_SERTIFIKASI.cer yoluna indirmiş olduğumuzu varsayarsak:

Kod:
cd C:\Program Files\Android\Android Studio\jre\bin

keytool  -import -trustcacerts -file "C:\MEB_SERTIFIKASI.cer" -alias "fatih" -keystore "C:\Program Files\Android\Android Studio\jre\jre\lib\security\cacerts"

Bu esnada şifre sorulduğunda şifreyi changeit olarak giriyoruz.

Sertifika başarıyla depoya eklendiğinde Android Studio'yu yeniden başlatıyoruz ve sorunumuz çözülmüş olması lazım.
 
hata verdi... Bu hatayı alan varmı
Trust this certificate? [no]: y
Certificate was added to keystore
keytool error: java.io.FileNotFoundException: C:\Program Files\Android\Android Studio\jre\jre\lib\security\cacerts (Erişim engellendi)
 
Hocam okuldaki bilgisayarıma format bile attım sırf android studio yu kurabilmek için, dediklerinizi de yaptım ancak cmd de password sorduğunda şifreyi yazmama izin vermiyor klavyeden tuşlara basamıyorum changeit yazamıyorum yani lütfen yardım eder misiniz?
hocam siz yazıp enterlayın yazdığınızı göstermiyor sadece
 
hata verdi... Bu hatayı alan varmı
Trust this certificate? [no]: y
Certificate was added to keystore
keytool error: java.io.FileNotFoundException: C:\Program Files\Android\Android Studio\jre\jre\lib\security\cacerts (Erişim engellendi)
komut istemini yönetici olarak çalıştırın hocam
 
Hocam @Parhelion hocamızın vermiş olduğu kodu bat dosyası yaptım ve ekledim. Bat dosyasındaki komutlar aşağıdaki gibidir. Yapmanız gereken; meb sertifikasını C: sürücüsüne kopyalamanız ve sonrasında bat dosyasına sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır demeniz. Şifreyi "changeit" olarak giriyoruz, onay ekranı gelecek "y" yazıp onaylıyoruz. hepsi bu kadar.

cd C:\Program Files\Android\Android Studio\jre\bin
keytool -import -trustcacerts -file "C:\MEB_SERTIFIKASI.cer" -alias "fatih" -keystore "C:\Program Files\Android\Android Studio\jre\jre\lib\security\cacerts"


arkadaşlar bu sorunu ben hala halledemedim dedikleriniz gibi yapıyoruz ama değişiklik yok maalesef
 

Ekli dosyalar

  • meb.rar
    228 bayt · Görüntüleme: 631
Yazdıklarınızı yapmama rağmen hala Gradle sync failed: unable to find valid certification path to requested target hatasını alıyorum. Tekrar yüklemeye çalıştığımda da Komut isteminde "bu sertifika zaten yüklü" mesajını alıyorum. Android Studio versiyonu 3.3.2. Yardımcı olabilirseniz sevinirim hocam.
 
Ayni hatayi bende alıyorum. Garip olan daha önce yoktu Android 3.5 kurdum hata almaya başladım. Eski versiyona da donemiyorum.
 
Evet hocam malesef 3.3ten beridir sertifikayı görmüyor çözümü araştırıyorum bulursam paylaşacağım.
 
ss.png


Arkadaşlar 3.5te aynı yöntemle tekrar başarılı sonuç alabildim. Sanırım studioda büyük bir güncelleme yaptığınızda paket içinde gelen java da güncelleniyor ve sertifika deposu sıfırlanıyor. Eski sürümü kaldırıp 3.5e temiz yükleme yaparsanız sorun çözülecektir.

Ayrıca Keytool işleminden sonra bir de File > Settings > Tools > Server Certificates > (+ butonu) ile MEB sertifikasını seçip ekleyin. (bunun bir faydası olup olmadığına çok emin değilim ama ekleyin gitsin :) )
 
Sabahtan beri atmadığım takla kalmadı :D meğerse android studio içindeki jre'ye sertifika kurmuyormuşum :D Sağol hocam :) :)
 
Merhaba arkadaşlar. Konuyu hortlatayım dedim. :)
Android Studio Güncel sürümünü (2020.3.1 ) indirdim ve okulda kurmaya çalışıyorum. Sertifika sounu ile ilgili çözümler pek işe yaramadı ben de. bakanlıkta da bu konu ile ilgilenen kimse yok anlaşılan. En azından indirme linklerine izin verseler.
 
Bugün bende aynı sıkıntıyı yaşadım, mevcut yöntemlerle sorunu çözemedim. gradle güncelleyemiyor. Alternatif android programlama ne olabilir diye düşünmeye başladım. Sdk lar yüklendiğine göre çözüm bulamazsam xamarin yada unity üzerinden anlatmak gerekecek diye düşünüyorum.
 
Gradle problemini çözebilen oldu mu? Geçen sene sıkıntısız kullanmıştık bu sene illallah ettirdi. Yeni sürümü meb hattında sıkıntısız kullanabilen var mı?
 
Geri
Üst