Libredu.org - Haftalık Ders Programı Hazırlama

Kodla Büyü
Durum
Konu kilitlenmiştir.
E

eribol

Misafir
libredu.org

Diğer başlıkta da belirtmiştim ancak ayrı bir başlık açmanın faydalı olabileceğini düşündüm. Orada belirttiğim şeyleri burada da belirteyim.
Web sitesi üzerinden ders programı hazırlama sistemi yaptığımı daha önce yazmıştım. Sistem şu an için çok üst düzey anlamda profesyonel sayılmasa da, ders programını oluşturup pdf formatında sınıf öğretmen raporunu veriyor. Sistem, siz bilgileri girdikten sonra ders programını hazırla dediğinizde ders programını hazırlayacaktır. Bilgisayar başında beklemenize gerek yok. Yalnız büyük okulların ders programını uzun sürede oluşturuyor. Şu an için normal ortaokul ve anadolu liseleri için dersler eklenmiş durumda.

Neler yapılabiliyor?
- Okul ekleme
- Öğretmen ekleme
- Öğretmene aktivite ekleme(ders ekleme)
- Öğretmene kısıt ekleme
- Sınıf ekleme
- Sınıfa aktivite ekleme
- Sınıfa kısıt ekleme

Önemli eksiklikler;
- Bütün il ve ilçeler yok(eklemek zaman alacak(kodlarını yazmak için vaktim yok)). Yine de rastgele il ve ilçe seçebilirsiniz veya bana eksik olan il ve/veya ilçeyi belirtirseniz eklenecektir.

Peki nerede bu? https://ulak.in

Not: Yardım etmek isteyenler özelden hangi konuda yardımcı olabileceklerini belirtip, bu işi geliştirmeye katkı sunabilir.
Not2: Ücretsiz ve açık kaynak bir platform. Hep böyle kalacak.

Not3: Hata ile karşılaşırsanız buradan belirtebilirsiniz. Kısa sürede çözülecektir. Eksiklikleri de belirtebilirsiniz ama özellik eklemek için daha fazla zaman gerekecektir.

Uygulama hâlâ geliştirilme aşamasında olduğu bilmenizi isterim. Ancak ders programını oluşturma konusunda sıkıntı yok.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yapılan ufak değişikliklerle birlikte, program büyük bir okulda bir kaç dakikada oluşturuluyor. Küçük ortaokullar için muhtemelen saniyeler içerisinde program hazırlanır.

Düzeltme: Üyelik formunda düzeltmeyi unuttuğum bir kod bloğundan dolayı üyelik sistemi çalışmıyormuş. Şimdi düzeltildi. Geri dönüş alabilsem güzel olur. Web arayüzü şimdilik profesyonel düzeyde değil. Geri dönüş aldıkça düzenleyebilirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üyeliğiniz gerçekleşmiş. Otomatik yönlendirme yapmadığı için sıkıntı olmuş. Giriş yapabilirsiniz.
Telefondan girince boş beyaz bir sayfa çıkıyor
Mobil arayüz uyumu maalesef çalışmıyor. Hepsine birden yetişmem zor olduğu için, mobil uyum için gerekli işlemlere vakit ayıramıyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üyelik formunda sıkıntı vardı, düzeltildi. Üye olunduğunda girilen bilgilerde sorun yoksa, giriş yapıp anasayfaya yönlendiriliyor.

Üyelik formunda bir kaç hususu da açıklamam gerek. Telefon numarası girilmesi şart değil. Üye olunması kolay olması açısından şifrelerde de sadece 3 karakter kısıtlaması var. Telefon numarası şimdilik gerekli olmasa da, ileride okul sayısı artarsa mecburen kullanılacak zira her önüne gelen kurum ekleyip ders programı eklerse sistem bunu kaldıramaz.
 
Hocam siz daha iyi bilirsiniz ama bu tip uygulamaların yerel makinede çalışması daha iyidir. Ders programı gibi bir uygulama yılın belli dönemlerinde yoğun kullanılır. Düşnün karne zamanı sadece not girmek gibi basit bir işlem dahi e-okul sistemini yavaşlatmaya yetiyor. Sizin sistemi dönem başında aynı anda 100-200 okul kullansa sizi sunucudan şutlarlar gibi geliyor bana :)
 
web sunucu ile ders programı hazırlama sistemi, iki ayrı uygulama şeklinde çalışıyor. Yani web sitesi, ders programı hazırlanırken kendi işine bakıyor. Ancak 100 okulun ders programını sunucuda çalıştırmak problem derseniz, 100 okul değil belki, ama 1000-5000 okul problem olur. Allah vere de 5000 okul kullana. O zamana kadar ben wasm ile tarayıcı üzerinde çalışan bir sistem hazırlarım.

Hatta isterseniz siz bir masaüstü uygulama yazmak isterseniz, sunucudan verileri çekip ders programını local bilgisayarda çalıştırabilirsiniz. Kodlar beleş, sıkıntı olmaz.
 
Dediğim gibi, proje hâlâ alpha aşamasında sayılır. Bu sebeple bazı ufak tefek değişiklikleri farkettikçe düzeltiyorum.
Daha önce kullanıcı dilediği kadar okul ekleyebiliyordu, bugün bir üye yalnızca bir okul ekleyebilir. Okul eklendikten sonra sayfa herhangi bir yönlendirme yapmıyordu veya uyarı vermiyordu. Şimdi okul eklendikten sonra okul sayfasına yönlendirme yapıyor.

Not: Projeye yardım etmek isteyen olursa özelden bildirebilir. Özellikle web tasarım konusunda. Bulmaswatch kullanıyorum.
 
Anladığım kadarıyla sistem müthiş çalışıyor, sıfır geri dönüş oldu :D

Kullanan arkadaşlar buradan direkt olarak memnun kalmadıkları durumu belirtirlerse benim için iyi olur. Eksiklikler çok, farkındayım ama eksiklikler sadece web arayüzünde mevcut. Sistem asıl amacını gayet güzel icra ediyor ancak kullanıcı için bu yeterli değil. Bu konuda yardım etmenizi isterim.

Ayrıca Web tasarım konusunda yardım etmek isteyenler(bir anlık bir hevesle olmasın lütfen) yine buradan iletişime geçebilirler.

Başlığı çok fazla hortlatıyorum. Bu son. Bundan sonra ciddi yenilikler için yazacağım :D
 
Öğretmene ders ekleyince hiç bir eylem yapmamış gibi gözüküyor. Geri deyip tekrar girmek gerekiyor dersleri görmek için
 
Sayfalar efektif çalışmıyor, doğrudur. Tasarım da dahil bir kaç sayfada düzenleme yaptım. Ders eklendiğinde sayfa yenilenmeden listeye ekleniyor şu anda.

Ek olarak. Mobil arayüz çalışıyor.
Ek2: Sınıf eklemeden öğretmene aktivite ekleme sayfasına gitmeye çalışırken hata veriyordu, düzeltildi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yeni bir haftasonundan merhabalar.

Bu hafta içerisinde bir çok hata giderildi. Hataların çoğu, doğru bilgiler girildiğinde gerçekleşmeyen hatalardı ancak kullanıcı bazen gerekli olan bilgileri girmeden bazı işlemler yapabiliyor, bu da doğal olarak çökmeye sebep oluyordu. Öğretmenler ve Sınıflar sayfaları için bu gibi açıklar kapatıldı.

Güvenlik ile ilgili bazı değişiklikler yapıldı. Okul yöneticisi dışında herhangi bir kullanıcı bilgiler üzerinde değişiklik yapamayacak şekilde ayarlandı. Öğretmenler için görme yetkisi verildi.

Sınıf ve Öğretmen sayfaları düzenlendi. Geçişler kolaylaştırıldı. Hata mesajları geliştirildi ancak yeterli düzeyde değil. Yine sınıf öğretmene atanan ders yükü sayısı ekrana eklendi. Böylece gözden kaçan hatalar engellenmiş oldu. Tabii ki bir çok iyileştirme yapılacak.

Bu haftaki bilgilendirmeler bu kadar.

https://ulak.in
 
Yenilikler:

- Ders programı sayfasında sıkça gerçekleşen hatalar giderildi.
- Ders Programı Öğretmen ve Sınıf sayfasında, pdf çıktısı almadan önizleme yapılabilir hale getirildi. Bu önizleme için hızlı geçişler için seçim kutusu kullanıldı.
- Bir çok sayfada güvenlik açıkları vardı, kapatıldı.

Yapılacaklar:

- Ders programı oluşturma esnasında varsa var olan sorunların kullanıcıya belirtilmesi. Sorun yok ise ders programı hazırlama süreci için testlerin çalıştırılması. Testlerin tamamlanmasından sonra yine kullanıcı bilgilendirilip son aşamaya geçilmesi sağlanacak. Böylece kullanıcı sunucu tarafında ne olup bittiği hakkında bilgi sahibi olabilecek.

- Okul Haftalık Ders Programı Hazırlama Uygulaması-
 
Üye olmaya çalıştım. Herşey normal di hatada vermedi ama mail gelmedi ve üye girişi yapmaya çalıştım üye yok dedi. Tekrar üye olayım dedim bu seferde suncuu aşağıdaki hatayı verdi.

502 Bad Gateway
nginx/1.14.0 (Ubuntu)
 
Hocam sistem test aşamasında, üyelik için onay istenmiyor.

Akşam hataya bakarım. Kendim giriş yaptım, sorun çıkarmıyor. Sizin durum farklı olmuş. Hataya bakmak için eve geçmem gerekiyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hata basit bir html render muhabbetinden kaynaklanıyormuş. Düzeltildi.
 
Şimdi düzelmiş giriş yaptım evet ama okul ekle kısmından il seçtim ancak ilçe kısmında sıkıntı var seçim yapılamıyor. Google crome kullanıyorum bilginize...
 
Hocam bir çok il ve ilçe eklenmediği içindir. Özelden bana ilçeyi söylerseniz ben el ile veritabanına eklerim. Ancak ilçe girmeseniz dahi ekleme yapar.
 
Websocket desteği eklendi.

okulunuz için ders programı hazırlama istediğinizde, eğer ilk sırada ise, önce iki test uyguluyor. Birinci test, her öğretmenin tek tek kontrol edilmesi, ikinci test ise her sınıfın tek tek kontrol edilmesidir. Eğer her öğretmen ve her sınıfın ders programı yerleştirilebiliyorsa, 3. aşamaya yani haftalık ders programını yerleştirmeye geçiyor. Bu aşamada da okulun toplam ders yükü ve yerleştirilen ders yükü bilgisi belli aralıklarla gösteriliyor.

Eğer ders programı isteği ilk sırada değilse(yani başka okulların isteği mevcut ise) bir süre sonra tekrar istekte bulunmanızı istiyor. Sıra sizin okulunuza geldiğinde tekrar bilgilendirmeler yapılıyor. Her ders programı dağıtım isteği maksimum 1 saat süre içerisinde hazırlanırsa kayıt edilir. Hazırlanamazsa kayıt edilmeden sonlandırılır.
 
Proje hakkında uzun süredir bilgi paylaşmamıştım zira projede önemli bir değişiklik yaptım.

Daha önce ders programını sunucu üzerinde hazırlıyordum zira javascript ile böyle ağır bir iş yapmak istemiyordum. Okulların tatil edilmesiyle, ertelediğim bir fikri hayata geçirmeye başladım. Artık arayüze ait her şeyi rust/wasm ile yapmaya başaldım. Henüz ders programını entegre etmiş değilim ancak kısa süre içerisinde ders programı hazırlama işini de wasm ile entegre edince, ders programı tarayıcı üzerinde hazırlanacak. Böylece sıra beklemeye gerek kalmayacak ve kontrol daha kolay sağlanabilecek.

Bu bağlamda kullandığım araçları yazayım:
web-framework için -> tide
database aracı için -> sqlx
wasm framework için -> seed

Bu araçların tümü rust programlama diliyle yazılmış(postgres hariç elbette). Dolayısıyla bir kaç dile aynı anda çalışmak, alışmak gibi bir durum yok. Bu yaz tatili sonunda bu proje tam bir performans ile hazır olacak diye umut ediyorum. Kendini geliştirmek isteyenler, merak edenler iletişime geçebilirler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Henüz yeni sistemi yayına sunmadım ancak bugün itibariyle, web assembly sayesinde ders programını tarayıcı üzerinde çalıştırmayı başardım. Bu sayede ders programı hazırlama işi sunucudan alınıp tamamen tarayıcı üzerine eklenmiş bulunmakta. Faydası ise şu; aynı anda yüzlerce(binlerce) okul sistem üzerinden verileri çekip kendi tarayıcıları üzerinden ders programını hazırlayabilecek.

Bu sayede okullar açılmadan gayet sağlam bir sistem hazır hale getirilebilecek.
 
Browser üzerinden ders programını test aşamasına açtım. Sistem wasm kodları üzerinde çalışıyor. Bütün web uygulamasını yeni baştan yazdım ve ders tablosunu tarayıcı üzerinde çalışacak şekilde düzenledim.

Ayrıca iki web adresi de şu an kullanımda. ulak.in ve libredu.org
 
Durum
Konu kilitlenmiştir.
Geri
Üst