Ardunio ile vinç yapımı konusunda bir sorum ? var

Kodla Büyü

yasarcan

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
984
Merhaba arkadaşlar oğluma ahşaptan bir vinç yapmıştık, şimdi bu vinçe bir motor bağlayıp yükleri indirip kaldırmak istiyoruz. Eski parçalardan bir motor ve dişli sistemi ayarladım bu haliyle işliyor. Şöyle bir sıkıntımız var motoru her iki yönlü nasıl çalıştırabilirim. Normalde motoru güç kaynağına bağlayınca bir yönde dönüyor fakat tam tersini yapmak istediğimizde kutupları değiştirmem gerekiyor. Bunu yapan bir devre elemanı veya buton var mı bilmiyorum. Elimizde ardunio ve kullanmadığım bir powerbank vardı onuda bağladım potansiymetre ile hızını ayarlarım hatta daha da geliştirip belli bir sarımdan sonra motoru durdurabilirim vs vs düşünüyorum ama Ardunio ile bunları nasıl yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz bir yol gösterirseniz sevinirim.
20200516_234239.jpg
20200516_235927.jpg
 
Son düzenleme:
Hocam hasari hocamın paylaştığı videolar çok işinize yarar bu projede. L298N kullanarak vincin haraket yönünü istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Potansiyometreyi bağlayarak hız ayarı yapabiliriz analog veri okuma sayesinde. Ardunio zaten varmış. Size lazım olan bir surucut 10tl civarına Temin edilir.
 
motor sürücü kartı ( L298N ) kullanmadan elektrik devresiyle switch vb. kullanarak yapabilirsiniz. ama sürücü kullanarak motorları daha kolay kontrol edebilirsiniz.
 
@hasari hocam çok teşekkür ederim. Elimde o bahsettiğin kartlardan yokmuş, motor kontrol kartı diye ardunio büyüklüğünde bir kart var hatta ardunio nun üstüne tam olarak oturarak takılıyor. Yarın onu deneyeceğim. @latcakir hocam sizin devre çok karışık geldi onu yapamam sanırım çok teşekkürler ilginiz için. Sonuçtan haberdar ederim inş.
 
Arduino Uno + L293D bunun için biçilmiş kaftan. 4 Dc motor 2 step ya da servo motor çevirebilirsiniz.
 
Geri
Üst