15 tatildeki koordinatörlük görevi

Kodla Büyü

f_dogan76

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
532
15 tatilde koordinatörlük görevi olup olmayacağına dair eski mevzuatlarda açık bir hüküm bulunmadığından bu mesele farklu şekilde tatbik edilmiştir. Kimi okul idaresi görev vermezken kimi okul da koordinatörlük görevi vermiştir. Bu mesele ile alâkalı bildiğim 3 yazı var:

1- Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin 88. maddesinin 8. fıkrası:
(8) (Ek:RG-28/10/2016-29871) Yarıyıl ve yaz tatilinde staj ve işletmelerde beceri eğitimine devam eden öğrenci bulunması hâlinde ikinci fıkranın (b) bendinde belirlenen esaslara göre koordinatör öğretmen görevlendirilir.

2- Yönetmelik maddesini teyit eden 03/11/2016 tarih ve 12336661 sayılı sayılı mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğün resmi yazısının 19. maddesi.
upload_2018-1-5_19-2-33.png


3- Yönetmelik maddesinin tam zıddı olan 18/11/2016 tarih ve 13053342 sayılı mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğün resmi yazısının 12. maddesi:
12)Ders yılı içinde işletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin yarıyıl tatilindeücretli izinli sayılmaları gerektiğinden, sigorta primlerinin de ödenmesi mi)mkün olamamaktadır. Bu nedenle 40 iş günü staja tabi olan öğrenciler ve sorumlu öğretmen ve yöneticiler hariç olmak üzere okul müdürlüklerince öğrenci, öğretmen ve yöneticiler ile işletmelere gerekli rehberlik ve yönlendirme yapılarak belirtilen sürede öğrenci ve öğretmenlerin dinlenmeleri sağlanacaktır.

Kısa süre içeresinde, bu mesele sıklıkla medar-ı bahs olacağından size de faydası olur diye izah edilmeye çalışıldı. Hatam var ise lütfen düzelteyi unutmayın...
 

Ekli dosyalar

  • koordinatorluk görevi(03.11.2016).pdf
    1.7 MB · Görüntüleme: 103
  • isletmelerde meslek egitim ve staj calismalari(18.11.2016).pdf
    357.5 KB · Görüntüleme: 93
Bizim okul sizin yazdığınız 3.maddedeki yazıya istinaden sigorta primi odemeyecegini ve öğrencilerin izinli olacağını bildirdi.
 
Ek Derslere İlişkin Kararın 8.maddesinde;

.....

b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;

1) Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,

2) (a) bendinin 3 (Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çocuklarının, ortak dil ve kültür birliği bulunan soydaşlarımızın, toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslarda) ve 4 (Okuma-yazma kurslarında) numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ile 6 (Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında) numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde, görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar, ek ders görevi verilebilir." demektedir. Dolayısıyla koordanitarlök görevine ilişkin ücret ödemesi hangi kapsamda yapılacak?

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 88/2-b maddesine göre; "Yarıyıl ve yaz tatilinde staj yapan öğrenciler ile varsa mesleki eğitim gören öğrenciler için işletme ve öğrenci sayısı dikkate alınarak yeniden değerlendirme yapılır ve belirlenecek program çerçevesinde öğretmen görevlendirilir." demektedir.

Kabul. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği sadece görev verileceğini/verilebileceğini söyler. Vakti zamanında nöbet görevinde olduğu gibi nöbet tutuyorduk ama ücretini alamıyorduk. Dolayısıyla koordinatörlük görevi alınır ama ücret ödemesi neye göre yapılacak bilemiyorum. Bilmediğim başka bir hüküm/kanun/yönetmelik maddesi varsa açıklarsanız sevinirim.
 
Malumunuz üzüre 27/12/2017 tarihinden itibaren koordinatörlük görevi maaş karşılığı olmaktan çıkarılmış olup, tamamı ek ders olarak değerlendirilecek. Koordinatörlük ücreti ise büyükşehirlerde 20 saate kadar, diğer vilayetlerde ise 16 saate kadar verilebilir.
Saat hesabında ise işletmeni okula uzaklığı, işletmede harcanacak zaman ve öğrenci sayısı gibi kıstaslar dikkate alınmalıdır.
 
Hocam, görev verilmesi ayrı, ücretin ödenmesi ayrı. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre görev verilebilir. Ama Ek Derslere İlişkin Karara göre ise ödeme hangi kalemden yapılacak onu bulamadım/bilemedim.
 
Hocam 15 tatil koordinatörlük programınızı milli Eğitim müdürlüğü onayına sunacaksınız ekders kararının 15. Maddesinin 2. Fıkrasına göre de "işletmelerde meslek eğitimi" adıyla ödeyeceksiniz
 
Yarıyıl tatilinde işletmede beceri eğitimi dersini gören öğrencilerin sigortalarının bu süre için yapılmaması istendiğinden bu öğrencilerin işletmeye gitmesi mümkün görülmemektedir. Konu ile ilgili geçen yıl bakanlığın bir yazısı vardı, onu bulup incelersiniz.
Bunun dışında 40 günlük staj yapma yükümlüsü olan öğrencilerin (ATP öğrencileri gibi ya da işletmede beceri eğitimini okulda ders olarak alan öğrenciler), Yarıyıl ve Yaz tatilinde işletmelere staj için gitmeleri durumunda bu öğrenciler için normal şekilde koordinatörlük görevlendirilmesi yapılabilir ve ödenir. Ek ders yönetmeliğinin koordinatörlükle ilgili kısmında bunlar var.
ATP programındaki öğrencilerin eğer 40 günlük stajlarını okulda yapma zorunluluğu varsa (örneğin bizde atp çocuk gelişimi bölümü yazın okul içinde staj yapmaktalar) bu durumda yüz yüze eğitim kapsamındaymış gibi düşünüp, haftada 40 saat ücret karşılığı görevlendirme yapılabilir. Bizim idare bu şekilde yapıyor, ancak bazı idareler öğretmen 40 saatlik staj eğitimi verse de yönetmelikteki 16 ve 20 saat sınırlarına göre ödeme yapabiliyorlar ama geçmişte dava açarak 40 saat ücreti alanlara ait örnek kararlar memurlar.net'te yayınlanmıştı.
Bu hususlardan size uygun olana göre işlem yaparsınız.
 
Yarıyıl tatilinde sigorta odemesi yapılmayacak diye resmi yazı var. Sigortası ödenmeyen öğrenci nasıl çalışacak ki. Bu yüzden bizde öğrenci calismiyor.
 
Mevzuat taraması yapınca ortaya çıkan neticeler:

6764 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

7. Yarıyıl tatilinde öğrencilerin sigorta çıkışı yapılacak mı?

Yarıyıl tatilinde hiçbir şekilde öğrencinin sigorta çıkış işlemi yapılmayacaktır. Yarıyıl tatilinde işletmede mesleki eğitim veya staj çalışmasına gitmeyip tatil yapan öğrenciler izinli sayıldıklarından SGK’ya eksik gün bildirimi yapılacaktır.

OÖKY

İşletmelerin mesleki eğitimle ilgili görev ve sorumlulukları

MADDE 144- (1) (Değişik ibare:RG-26/3/2017-30019) Mesleki eğitim, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmeler
i) Öğrencilere yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam bir ay ücretli izin verir.
Tam gün tam yıl eğitim kapsamında yürütülecek faaliyetler

MADDE 156- (1) Tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında;

a) Ders yılı süresince, hafta içi günlerde çalışma saatleri dışındaki sürelerle hafta sonu, yarı yıl ve yaz tatillerinde gerçekleştirilen eğitim ve öğretim hizmetleri,

(2) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) Yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede yapılan mesleki eğitim ve staj çalışmaları tam gün tam yıl eğitim kapsamında değerlendirilmez.

Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi

MADDE 88-

b) (Değişik: RG 16/9/2017-30182)... Yarıyıl ve yaz tatilinde staj yapan öğrenciler ile varsa mesleki eğitim gören öğrenciler için işletme ve öğrenci sayısı dikkate alınarak yeniden değerlendirme yapılır ve belirlenecek program çerçevesinde öğretmen görevlendirilir.

(8) (Ek:RG-28/10/2016-29871) Yarıyıl ve yaz tatilinde staj ve işletmelerde beceri eğitimine devam eden öğrenci bulunması hâlinde ikinci fıkranın (b) bendinde belirlenen esaslara göre koordinatör öğretmen görevlendirilir

Staj (Mülga ibare:RG-13/9/2014-29118)(1) (…)

MADDE 126-

(3)(Değişik:RG-13/9/2014-29118) Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir

Stajda uygulama takvimi

MADDE 132- (1) Stajın okul müdürlüğünce planlanması, yarıyıl ve yaz tatillerinde yaptırılması esastır
 
Evet hocam. Hepsi doğru ama okullara en son geçen yıl gelen bir genelge de yarıyıl tatilinde sigorta odemesi yapılmayacak dediği için bizim okul idaresi sigorta odemesi yapmıyor. Bu durumda da işyeri sigortasız eleman çalıştıramiyor . Pratikte ki yaşadığımız durum bu. Onu ifade etmek istedim.
 
Bu meselede kafamı kurcalayan bir husus var.
1- Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin 88. maddesinin 8. fıkrası:
"(Ek:RG-28/10/2016-29871) Yarıyıl ve yaz tatilinde staj ve işletmelerde beceri eğitimine devam eden öğrenci bulunması hâlinde ikinci fıkranın (b) bendinde belirlenen esaslara göre koordinatör öğretmen görevlendirilir." diyor.
MADDE 144- "(1) (Değişik ibare:RG-26/3/2017-30019) Mesleki eğitim, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmeler
i) Öğrencilere yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam bir ay ücretli izin verir."

Peki ama işletme öğrenci 1 hafta gelsin diyebilir mi? Veyahutta öğreci ben devam etmek istiyorum diyebilir mi? Neden bu soru aklıma geliyor sebebi şu: "öğrenci bulunması halinde" ibaresi ile ne anlatılmak isteniyor? Öğrenci dosyası içerisinde yarıyıl tatili izin dilekçesi var. Dilekçede veli, işyeri ve okul müdürü imzaları bulunuyor. Veli ve okul müdürü imzalarsa işyeri imzalamazsa öğrenci izin kullanamayacak mı? Bu gibi durumlar için mi " öğrenci bulunması halinde" ibaresi eklenmiş acaba?
 
Sorun 1-a: Öğrencinin sigorta çıkışı yapılmayacak ama yarı yıl tatilindeki süre için (çalışmadığı varsayılarak) eksik gün bildirimi yapılacak deniliyor. Yarı yıl tatili için eksik gün bildirimi yapılacaksa öğrenci için nasıl öğretmen görevlendirilecek?
Sorun 1-b: Yarı yıl tatilinde çalışacak öğrenciler için Ocak ve Şubat için devlet katkısı tam ay mı hesaplanıp ödenecek, yoksa çalışmadığı mı varsayılarak eksik hesaplama mı yapılacak. (Hadi işin bu kısmını işletmenin tolere ettiğini varsayalım.)
Çözüm Tahmini 1-a/b: Çalışacak kişiler için sigortalılık gün sayısı eksik olarak bildirilmeyecek. ya da 1 hafta çalışıp 1 hafta çalışmayanın ise ona göre eksik gün sebebi bildirilerek karışıklık giderilebilir. (Tabi bu durumda sigorta yapılmayacak diye gönderilen yazıyla çelişmiş olacağız.)

Sorun 2: Zamanında nöbet görevi Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde vardı. Ama ne Ek Derslere İlişkin Karar'da ne de Toplu Sözleşmede nöbet ücretinin ödeneceğine dair bir hüküm olmadığı için ödeme yapılamıyordu. (Sonradan Toplu Sözleşmede alınan karar neticesinde nöbet görevine de ücret ödemesi yapılması mümkün oldu.) Soru şu aslında. (Bilmediğim nokta varsa cahilliğime verin lütfen.) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yarı yıl yaz tatilinde işletmeler için koordinatörlük görevi verilir diyor. Bu konuda hemfikirim. Ancak Koordinatörlük görevine ilişkin ek ders ödemesi "Ek Derslere İlişkin Karar'ın" 8.maddesine göre değerlendirilmesi gerekmiyor mu? Ki bu durumda 8.maddede "yarı yıl yaz tatilinde Koordinatörlük için ek ders ödeneceğine" dair bir hüküm bulunmuyor. Arkadaşın dediği gibi 15.maddeye göre ödeme yapılması mantıklı duruyor ama sanki sınırı belirleme anlamında 8.madde belirleyici oluyor gibi geliyor. Niye 8.maddeyi ilgilendiriyor diye düşünüyorum. Şöyle ki;
Ek Derslere İlişkin Karar'ın;
15-2/ b) Diğer okul ve kurumlarda;
1) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde 20 saati,
2) Diğer il ve ilçelerde 16 saati,
geçmemek üzere okutabilecekleri azamî ek ders saatleri kapsamında verilir.

ifadesinde yer alan "azami ek ders saatleri kapsamında verilir." yargısında azami ek ders saatlerinin 8.maddenin "yarı yıl yaz tatillerinde" başlığı altında belirlenmiş olduğunu düşündüğümdendir.
Belki de yanlış bir çıkarım yapıyorum. Bu konuda kanaatim tam bir açıklığa kavuşmuş değil maalesef.

Aklıma gelmişken Belleticik görevi normal dönemde de yapılsa, yarı yıl yaz tatilinde de yapılsa 13.maddeye göre ödeniyor, 8.maddeyi ilgilendirmiyor. Ama nöbet görevi ders çizelgesinde gösterilen bir unsur da değil.)
 
Hocam ek ders kararının 8. maddesi
Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları
MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;
b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;
1) Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,
görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar,
ek ders görevi verilebilir.
oöky: Stajda uygulama takvimi MADDE 132- (1) Stajın okul müdürlüğünce planlanması, yarıyıl ve yaz tatillerinde yaptırılması esastır
Okullarda genelde staj yazın yapılır ve öğrenci işletmeye gönderilir. Halbu ki, staj okulda bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Dikkat ederseniz, okulda eğitim yapılırsa bu maddeye göre ek ders ödenmektedir.

İşte 8. madde de bu durumda ek dersin kaç saat olacağından bahsediyor.
 
Hocam staj teknik lisenin yazın ve yarıyıl tatilinde yaptığı çalışmadır işletmede beceri eğitimi farklıdır. Karıştırmamak gerekir. Genelde beceri eğitimi okula çekilebilir ama staj çekilmez. Çünkü ibe okulda yapan öğrenci yazın staja tabidir. Okulda ibe gören öğrenci yazın staj yapmazsa mezun olamaz.
Burada amaç ibe görmeyen (teknik lise de dahil) öğrencinin bir şekilde işletmede staj yapmasını sağlamaktır.
 
İşletmelerde mesleki eğitim MADDE 121- (1) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Mesleki Eğitim Kurulunca 3308 sayılı Kanun kapsamına alınan meslek alan/dallarında öğrenim gören öğrencilerin 12 nci sınıfta işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esastır.
(7) (Ek:RG-28/10/2016-29871) Anadolu teknik programı ile işletme kapasitesi yeterli olmadığından mesleki eğitim için işletmeye gönderilemeyen Anadolu meslek programı öğrencileri uygulamalı eğitimlerini okul/kurumun atölye ve laboratuvarlarında ... sürdürür

Staj (Mülga ibare:RG-13/9/2014-29118)(1) (…)
MADDE 126- (1) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler, öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, sektörü tanımalarını, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerini sağlamak amacıyla staj çalışması yapar. Doğru okulda eğitimlerini okulda yapan öğrenciler staj yapmak zorunda(40 gün).

2) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Staj işletmelerde yaptırılır. Ancak sağlık ve engel durumu gibi nedenlerle okulda staj yapması gerekli görülenlerle yeterli özellik ve sayıda işletmenin bulunmaması durumunda staj, bir programa göre ilgili alan öğretmenlerinin gözetim ve denetiminde okulda da yaptırılabilir. Yani yeteri kadar işletme bulunamazsa staj okulda yapılabilir. Ek ders Kararının 8. maddesinde bundan bahsedilmektedir.

3)(Değişik:RG-13/9/2014-29118) Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir.
MADDE 127- (1)(Değişik:RG-28/10/2016-29871) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerinin staj süresi 40 iş günüdür. Stajın 15 iş gününe kadar olan kısmı 10 uncu sınıfın sonunda yapılabilir. Stajın ne zaman yapılacağı burada belirtilmiş.

(5) Okulda staj (Mülga ibare:RG-13/9/2014-29118)(1) (…) yapan öğrenci sayısı dikkate alınarak gözetim ve denetim görevi verilecek öğretmen sayısının belirlenmesinde Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
(6) İşletmelerde staj (Mülga ibare:RG-13/9/2014-29118)(1)(…) yapan öğrenciler, okul müdürlüğünce planlanan program dâhilinde koordinatör olarak görevlendirilen atölye, laboratuar ve meslek dersleri öğretmenleri tarafından denetlenir.

Özetle staj ile işletmelerde beceri eğitimi farklı faaliyetler.
 
Son düzenleme:
Sayın hocalarım konuyu tekrar canlandırmak istedim. Ara tatiller ve yarıyıl tatilinde son durum nedir? Nasıl bir çalışma yapıyor okullarınız bu konuda?
 
Sayın hocalarım konuyu tekrar canlandırmak istedim. Ara tatiller ve yarıyıl tatilinde son durum nedir? Nasıl bir çalışma yapıyor okullarınız bu konuda?
Hocam geçen ben de bi yönetmeliğe bakayım dedim maddeler birbiri ile çelişiyor. 144. Madde idi galiba ara tatil yarı yıl tatili falan ücretli izinli diyor. Koordinatörlük gorevlendirmesinde ise görev verilebilir diyor. Öğrenci ücretli izinli ise ne görev yapacaksın anlamadim
 
Yönetmelik gayet açık ara/yarı tatillerde öğrenciler ücretli izinde olacak.
 
Geri
Üst