İngilizce mi? Matematik mi? (Alan Değişikliği)

Kodla Büyü
Matematik bence,siz zaten farkı görmüşsünüz. İngilizceyi sınıfta 30 kişiden 3 kişi anlar ortaokulda. Matematiği de belki 5 kişi anlar ama matematik en saygı gören branştır.
 
Hocam İngilizce ben de istiyorum ama hocamın dediği doğru.

İngilizce için bir proje okulunda olacaksın da dil sınıfın olacak ancak öyle o branştan zevk alırsın.

Matematik alır götürür. Her anlamda.
 
Hocam 98 yılında hem ilköğretim hem lise matematik öğretmeni için fazla fazla puanımız vardı geleceğin mesleği diye bilişim yazdık şimdi perisaniz ilköğretim matematik yazmadığım için öyle pişmanım ki sizin yerinizde olsam matematik yazarım ki bende tekrar okumayı düşünüyorum çünkü bu branşdan birsey olmayacağı çok net
 
Bende zamanında matematik isteyen ama yazmayan bilişimcilerdenim. Şimdiki aklım olsa hiç düşünmem matematik seçerdim. Matematik, İngilizce'ye göre idare-veli-öğrenci gözünde daha saygın bir branş hem de özel ders vs. gibi imkanlar daha iyi. Ama önemli olan sizin hangisini daha severek öğreteceğiniz.
 
Üniversite için tercih yaparken sırf İlköğretim Matematik puanı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği'nden daha düşük diye tercih listesinde Matematik Öğretmenliği'ni alt sıralara yazmıştık, bilemedik.
Bilişim T. ve Y. dersinin angarya bir ders gibi görüleceğini; buna tezat olarak da alâkalı-alâkasız her türlü teknik ve elektronik işin Bilişim Teknolojileri öğretmeninden bekleneceğini tahmin edemezdik.
"Hayırlısı" diyelim.
'Öğretmen olmayı düşünen bir kişi, tercih yaparken iyi düşünmeli; hem öğrenciliğinde en çok hangi dersi seviyorsa o dersin öğretmenliği için gayret etmeli hem de dersine verilecek kıymeti hesaba katmalı.' diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
İkinci üniversite okuma noktasında yeterli motivasyonum olsa kesinlikle matematik tercih ederim.

Hem branş hem de ek getiriler anlamında matematik tercih sebebimdir.
 
Bazen Böte okuduğum güne lanet okuyorum. İlk mat tan kat kat yüksek puanım heba olmasın gelecek bilişim de diye yazdığım bölümün haline bak. Okulda tamirci gözüyle bakılıyoruz. Hademeler bizden rahat.
 
Değerli hocalarım, 10 yıl oldu bu mesleği yaparım, toplamda da 12 yıllık çalışma hayatım var.

Tepkilerinizde ve şikayetlerinizde elbette haklısınız . Mesleğin ilk 5-6 yılında bende böyle , hatta daha fazlasını düşünüyordum .

Ama şunu unutmayalım bence : insana değeri mesleği vermez , ya da mesleğe göre değer veren insandan da veliden de idareden de insan olmaz. Branş değiştirmek isteyen , mutlu olmak için değiştirsin , daha fazla değer görmek için değil . Benim kimsenin vereceği değere Allah'a hamdolsun ihtiyacım yok .

Benim acizane düşüncem bu şekilde , ben faydasını gördüm.
 
... DYK açısından hangisi avantajlı.
Siz olsanız İngilizce'yi mi seçersiniz yolda matematiği mi?
önemli bir konu kaygılarınıza katılıyorum. benim önerim Din Kültürü Ahlak Bilgisi. hem ekdersiniz tam olur. norm fazlısı olanı daha hiç görmedi. DYK için her dersten açabilirsin. ayrıca her tür okulda dersi var.
 
Hocam, benim derdim öğrenci/veli/idarenin bana kişisel olarak değer verip vermemesi değil.
Mesele şu:
1) Öğrenci derse değer vermediği için ders dinlemek istemiyor veya yarım kulak dinliyor.
2) Öğrenci dersi sevse bile başarılı olabilmesi için evde tekrar yapması verdiğimiz ödevleri yapması lazım. Fakat veli dersi gereksiz gördüğü için çocuğunun bilgisayar dersi ödeviyle vakit kaybetmesini istemiyor.
3) Sınavdan başarısız olan öğrenciye düşük not verdiğiniz zaman hem idare hem veli surat yapıyor. Bilgisayar dersini müzik, resim, beden gibi her öğrencinin 5 alması gereken ders olarak görüyor.
4) MEB dersi gereksiz olarak gördüğü için yıllardır doğru dürüst bir müfredat ve ders kitabı oluşturmuyor. 7. ve 8. sınıflara ders koymuyor. 5. Ve 6. sınıf konuları hemen hemen aynı ve içerik (özellikle 1. dönem konuları) çok zayıf. Lab yok ya da 15 yıllık ve 3 kişiye 1 düşecek şekilde bilgisayarlar var.
5) Idare ve öğretmenler dahil bizi öğretmen değil teknik servis olarak görüyor. Elektrikle çalışan her şey bizi buluyor. Vs. Vs.
Bu listeyi uzatmak mümkün ama gerek yok. Hepimiz bu işin içindeyiz ve ne olduğunu biliyoruz.
Bu şartlar altında bu branştan zevk almak mümkün mü? Ben, bana değer versinler diye değil, yaptığım işten zevk almak için branş değiştirmek istiyorum. Öğrenciye faydalı olacak bilgiler anlatmak istiyorum. Bilgisayar bilgisi teknik bir bilgi; ne zaman olsa öğrenilir (Algoritma mantık bilgisi fakat onun için de 5. sınıftan 12. sınıfa adam gibi bir müfredatla öğrenmesi lazım. MEB'in de bunu yapmaya niyeti yok). Birbirimizi kandırmaya gerek yok, sınav odaklı bir eğitim sisteminde sınav derslerini ogrenemedikten sonra ne kadar iyi bilgisayar bildiğinin bir önemi yok. En iyi ihtimalle bilgisayar sektöründe ucuz iş gücü olur. Universite bitirmeden bilgisayar bilgisiyle bir yere ihtimali yüzde kaçtır? Fakat universiteyi kazandıktan sonra da cok iyi bilgisayar öğrenebilir. İlla Bill Gates olmak zorunda değil. Küçük yaşta bilgisayar öğrenen uç noktada bilgisayar dahilerini örnek olarak vermeye gerek yok.
Kısaca öğrencinin/velinin/MEB'in dersi gereksiz görmesi benim ders anlatma motivasyonumu olumsuz olarak etkiliyor.
Üstelik hak da veriyorum. Benim çocuğum 8. sınıfta olsa, bilgisayar konularına heves etse; önce sınav derslerini hallet derim. 18 yaşındayken MEB'in sınav odaklı olduğu basit gerçeğini nasıl gözardı ettim anlamıyorum. Gelecek bilgisayarda filan diye klişe laflarla hayatımı yaktı dershane danışmanları.

Hocam ben size yönelik yazmadım, öylesiniz de demedim , hakkımızda hayırlısı , bir kez daha anladım iyi niyet ile bile bu ülkede birşey söylenmiyor artık , yolunuz açık olsun.
 
Kesinlikle Matematik. Bende uygun şartlar olursa ilköğretim matematik okuycağım.
 
Matematik tercih edilecek bir branş bir çok açıdan. Fakat ingilizce de ortaokullarda gayet iyi. Ana derslerden geri kalır yanı yok. İngilizceyi kazanmak ve okumak da alt yapısı olan bir kişi için çok da zor olmayacaktır.
 
Bilişim branşı sadece diğer branştaki özel ders veya dyk için bırakılır. Güncellenen, renklenen bi branşımız var. Robotik, kodlama, 3d tasarım, grafik düzenleme, web 2.0. İnsan kendi çocuğu olunca biran önce büyüse de şunların hangisini öğretsem diye heyecan duyuyor. Orta halli bir BT sınıfı ve öğrenci profiliyle bizim branş iyidir. Nedir bu bitmek tükenmek bilmeyen şikayetler arkadaş yaaaa
 
Sakin ol delikanlı, hesap sormak ne demek, asla haddime değil, asıl sizinki çok abartı bir suçlama oldu. Açtığınız başlığı sabote etmek de istemedim, böyle branşımızdan veryansınlar içeren cok yazılara denk geliyordum, size patlamış oldum :) . "Sınavda çıkmadığı sürece bir anlamı yok" bakış açını eleştirdim. Allah gönlüne göre versin, inşallah istediğin branşa geçersin.
 
Hocam senin dusunduklerinin aynisini defalarca dusunerek lise mat okudum ve alan degistirdim. Bilisim maalesef meb de deger gormeyen bir alana cevrildi. Halbuki o kadar uretken ve enerjik bir ogretmen kitlesine sahip. Boylesi bir jenerasyonu bu denli bosluga bırakmanın sonuclari agir olacak. Yillarca Bt sinifi olmayan okullarda,kimi zaman projeksiyon tasiyarak bir seyler ogretmeye calistim . Robotik ogreteyim diye cantada malzemelerle sinif sinif dolastim.cogu zaman alay konusu bile oldu. sunu anladim ki alan degistirmeyi istememin en onemli sebebi, ogretmenligi tam anlamiyla bilisim teknolojileri alaninda yasatmadiklari icin.
 
Arkadaşlar, uzun süredir alan değişikliği yapmak istiyorum ama hep kararsız kalıp harekete geçemiyorum. Üniversite sınavına girip İngilizce ya da ilköğretim matematik öğretmenliğine geçmek istiyorum. Liseden mezun olalı 18 yıl oldu. Haliyle tekrar üni. sınavına hazırlanmak zor geliyor. İngilizce dil sınavı benim için daha basit. Ama Ingilizce'ye matematik kadar talep yok. Öğrenci ve veli için matematik daha temel ders. Sınavlarda ağırlığı fazla. Dolayısıyla daha çok ciddiye alınıyor. Yıllarca adam yerine konulmayan branşımızdan bıkıp yine çok ciddiye alınmayan bir branşa geçmek istemiyorum. Zira liseye atanırsanız ingilizce dil sınıfına girmiyorsaniz ingilizce sinavda çıkmıyor. Ortaokulda sınavda çıkıyor ama hem soru sayısı az hem de katsayısı düşük. Kısaca ilk. matematik çok daha temel bir ders. Fakat onu da kazamak ve okumak zor. Bu zorluğa değer mi? Bu ve bunun gibi sorular kafamda dolanıp duruyor. Zevk açısından, iki dersi de seviyorum. O yüzden ikisinden de zevk alacağımı düşünüyorum. DYK açısından hangisi avantajlı.
Siz olsanız İngilizce'yi mi seçersiniz yolda matematiği mi?
Hocam o kadar haklısınız ki ben genç çömez bir bilişimci olarak çok severek girdiğim branşıma malesef üzülerek söylüyorum bıkkınlık geldi 3 senede hatta yakın geçmişte konuda açtım bende kafamı toparlayıp ikinci bir üniversite okumak istiyorum bu alan değişikliği için değil meslek değişikliği için olacak herhalde zorlayacağım şartları bakalım ne olacak mesleğimi çok seviyorum ama Türkiye’de sorusu çıkmadan zorunlu ders olmadan biz kaba tabirle teknik servis elemanı olmaktan öteye gidemeyeceğiz.
 
O değil de siz hani gene kendiniz seçmişsiniz. Benim günahım neydi katsayıya denk geldim:) . Üstüne bir de meslek lisesindeyim. İlk 10 yıl iyiydi çocuklar puanla geliyor, her yer anadolu lisesi olmamıştı; yetiştirdiğimiz çocuklar iş güç sahibi oluyor, bizlerin çok ötesine geçiyorlardı. 5 yıldır sadece para kazanıyorum ve çocukların değerli zamanlarını; onlara uygun olmayan bir alanla boşa geçirtiyorum sanırım. Bunun haricinde yaşın kaç bilmiyorum ama Türk dili ve edebiyatını da düşün derim. Yurtdışı öğretmenliği şansın olur onun haricinde tabiki Matematik en mantıklısı iyi bir okulda keyifli olacaktır.
 
Hocam meslek değiştirmek için sınava girin. Bana alan değiştirmek için sınava girmek mantıklı gelmiyor. Neticede yine öğretmen olacaksınız yine aynı maaşı alacaksınız. Kimse size matematik öğretmeni oldunuz diye saygı falan da göstermez. Yok ben özel ders için gireceğim derseniz o zaman matematik okuyun. Özellikle lise matematik.
 
Fen edebiyat matematik bitirdim. 4 senede bitti.bazi derslerden muaf oldum.1 sene bekledim.Degdimi kisminda, daha 23 sene emeklilige var. Aklimda bir uhde olarak kalacak seyi yaptim. Kurulu duzeni bozdum. Ama ogretmen olmak istemekle alakali bir durum bu.
 
Geri
Üst