Hocam, benim derdim öğrenci/veli/idarenin bana kişisel olarak değer verip vermemesi değil.
Mesele şu:
1) Öğrenci derse değer vermediği için ders dinlemek istemiyor veya yarım kulak dinliyor.
2) Öğrenci dersi sevse bile başarılı olabilmesi için evde tekrar yapması verdiğimiz ödevleri yapması lazım. Fakat veli dersi gereksiz gördüğü için çocuğunun bilgisayar dersi ödeviyle vakit kaybetmesini istemiyor.
3) Sınavdan başarısız olan öğrenciye düşük not verdiğiniz zaman hem idare hem veli surat yapıyor. Bilgisayar dersini müzik, resim, beden gibi her öğrencinin 5 alması gereken ders olarak görüyor.
4) MEB dersi gereksiz olarak gördüğü için yıllardır doğru dürüst bir müfredat ve ders kitabı oluşturmuyor. 7. ve 8. sınıflara ders koymuyor. 5. Ve 6. sınıf konuları hemen hemen aynı ve içerik (özellikle 1. dönem konuları) çok zayıf. Lab yok ya da 15 yıllık ve 3 kişiye 1 düşecek şekilde bilgisayarlar var.
5) Idare ve öğretmenler dahil bizi öğretmen değil teknik servis olarak görüyor. Elektrikle çalışan her şey bizi buluyor. Vs. Vs.
Bu listeyi uzatmak mümkün ama gerek yok. Hepimiz bu işin içindeyiz ve ne olduğunu biliyoruz.
Bu şartlar altında bu branştan zevk almak mümkün mü? Ben, bana değer versinler diye değil, yaptığım işten zevk almak için branş değiştirmek istiyorum. Öğrenciye faydalı olacak bilgiler anlatmak istiyorum. Bilgisayar bilgisi teknik bir bilgi; ne zaman olsa öğrenilir (Algoritma mantık bilgisi fakat onun için de 5. sınıftan 12. sınıfa adam gibi bir müfredatla öğrenmesi lazım. MEB'in de bunu yapmaya niyeti yok). Birbirimizi kandırmaya gerek yok, sınav odaklı bir eğitim sisteminde sınav derslerini ogrenemedikten sonra ne kadar iyi bilgisayar bildiğinin bir önemi yok. En iyi ihtimalle bilgisayar sektöründe ucuz iş gücü olur. Universite bitirmeden bilgisayar bilgisiyle bir yere ihtimali yüzde kaçtır? Fakat universiteyi kazandıktan sonra da cok iyi bilgisayar öğrenebilir. İlla Bill Gates olmak zorunda değil. Küçük yaşta bilgisayar öğrenen uç noktada bilgisayar dahilerini örnek olarak vermeye gerek yok.
Kısaca öğrencinin/velinin/MEB'in dersi gereksiz görmesi benim ders anlatma motivasyonumu olumsuz olarak etkiliyor.
Üstelik hak da veriyorum. Benim çocuğum 8. sınıfta olsa, bilgisayar konularına heves etse; önce sınav derslerini hallet derim. 18 yaşındayken MEB'in sınav odaklı olduğu basit gerçeğini nasıl gözardı ettim anlamıyorum. Gelecek bilgisayarda filan diye klişe laflarla hayatımı yaktı dershane danışmanları.