Eğitimde yapay Zeka Kullanımı

Kodla Büyü

diaboluss

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
282
Herkese Merhaba;

Yapay zeka hepinizin malumu hayatımıza fazlasıyla girmeye başladı.

Eğitim alanında yapay zeka kullanımı ile ilgili neler yapıyorsunuz?
Hangi yapay zeka araçlarını eğitim alanında entegre edebiliriz?

Mesela ChatGpt fazlasıyla kullanılıyor ama prompt yazarken nelere dikkat etmeliyiz?

Fikirlerinizi merak ediyorum. Hepinize iyi forumlar.
 
ChatGPT nin verdiği cevap ;)
  • Net ve Belirgin Sorular: Model, net ve belirgin sorulara daha iyi yanıt verebilir. Karmaşık veya belirsiz ifadeler yerine açık ve anlaşılır sorular sormak daha etkili olabilir.
  • Kontrol Edici Promptler: Modelin verdiği cevapları kontrol etmek için promptler kullanmak önemlidir. Farklı promptleme yaklaşımlarını deneyerek istediğiniz çıktıyı elde edebilirsiniz.
  • Ahlaki ve Etik Sorular: Yapay zeka ile ilgili ahlaki veya etik konularda hassas sorular sormadan önce, modelin sınırlamalarını ve doğasını anlamak önemlidir.
Yapay zeka eğitiminde, teknolojinin öğrencilere ve öğretmenlere nasıl daha iyi hizmet edebileceğini anlamak ve bu teknolojiyi etik bir şekilde kullanmak önemlidir.
 
Bir YZ konusu var, oraya da bakılabilir. Ama söz konusu iyi prompt ise FKA'nın reposunu ekleyelim: https://github.com/f/awesome-chatgpt-prompts
Lisansüstü eğitimde yardımcı olacak bir araç: https://typeset.io/
Çalışması çok stabil olmasa da yine benzer amaçlarlarla kullanılabilecek bir araç: storytell ai

Bu arada diğer konuyu okurken tehlikeler ve eksikliklerinden bahsetmiştim, anlatmaya çalıştığım şeyin bir özeti şurada paylaşılmış, onu da ekliyorum: https://tr.mashable.com/yapay-zeka/11850/2023te-yapay-zeka-interneti-nasil-degistirdi-iste-5-durum

Not: YZ araçları aynı soruyu tekrar sorduğunuzda çok farklı cevaplar üretebilir. Mesela ChatGPT siz üretken devam ederseniz üretken oluyor, işi bitirip çıkayım derseniz özensiz ve baştan savma cevaplar veriyor. Bing/Copilot yalan ve uydurma şeyler yazdığında bunu yüzüne vurursanız kaçıyor. Etkin kullanmak/idare etmek her zaman kolay olmuyor. Her zaman doğru cevaplar almak istiyorsanız bunun yeri kesinlikle sohbet botları değil.
 
Videoları benim yerime izleyecek bir YZ önerir misiniz.Konulari zaten biliyorum yerime izlesin sertifika alayım.
 
Screenshot_2024-01-27-02-34-19-265_com.instagram.android.jpg
 
BTE derneğinin hazırladığı güzel bir kılavuz vardı
 

Ekli dosyalar

  • ChatGpt Prompt Oluşturma BTE Yapay zeka.pdf
    2.4 MB · Görüntüleme: 161
Doç Dr Utku Köse'nin editörlüğündeki Eğitimde Zeki ve Esnek Teknolojiler kitabını tavsiye ederim. İlgili kitabın Eğitimde Makine Öğrenmesinin Kullanımı bölümü (Esma Nur Özen - Arş Gör Dr. Elif Polat) bölümünde pek çok örnek mevcut. Aşağıda buradaki tablodan 2 sayfa örnek verdim. Ayrıca Vasıf Nabiyev - Ali Kürşat Erumit'in Eğitimde Yapay Zeka Kuramdan Uygulamaya kitabını da okumanızı tavsiye ederim. İki eser de yüksek lisansımda bana faydalı oldu.
 

Ekli dosyalar

  • 20240128_021208158.jpg
    20240128_021208158.jpg
    152 KB · Görüntüleme: 94
  • 20240128_021242359.jpg
    20240128_021242359.jpg
    141.1 KB · Görüntüleme: 96
Web uygulamaları üzerinden yapay zekayı sadece tanitabiliriz gibi geliyor. Bir yapay zekayı yaratmak kod öğrenmek ile basliyor sanirim peşinden kullanılan algoritma örnekleri üzerinden yürütülmeli gibi geliyor. Örnek vermek gerekir ise bir resimdeki nesneyi başka birinin yazdığı bir uygulama sayesinde tesbit etmek mi öğretilmeli yoksa bir resimdeki nesnenin matematiksel ifadelere[matrise] çevirip veriyi nasi işleyebileceginimi öğretmeliyiz?
Ki bence en önemlisi nereden başlamak gerek sorusu sanırım? Ben kod ile hazır verileri sıralamak ile başlamıştım.sonrasinda karşılaştırmak ve verilerde operatörleri kullanmak ile ilerledim. Çok sonra değerlendirme kısmına geçtim.
Öğrencilerime de hep böyle en baştan anlatarak ilerlettim süreci.
 
Arkadaşlar teknofest projesinin özetinş yazdırıp üzerinde düzenleme yapabilir miyiz gpt 3.6 yazmadı ne yazar?
 
Şu anda izliyorum bir fincan kahve icinde savasan korsan gemilerini çizmiş.Resmen bilgisayar oyunu gibi.Bu YZ kesinlikle bazi meslekleri ortadan kaldıracak.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst