osmanlı arşivi

Kodla Büyü

afilli

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
280
sayın arkadaşlar
bir ilimizin ve köylerinin hakkında osmanlı arşivinden araştırma yapmak istiyorum.köyün eski adı , nüfusu gibi öğrenmek istiyorum
bu konuda yardımcı olacak arkadaş varmıdır.
 
çok karışık bir durum. Osmanlı zamanında farklı sebeplerden farklı kurumlar yazılı evrak hazırlıyordu. İlk önce bu evrakların izini sürün. Misal bütün yerel arşivler Ankaraya götürülmüş olabilir.
 
gerekli izinleri vs leri almadan yapmayın başınıza iş gelmesin
 
Osmanlı arşivlerinin hurda kağıt olarak Bulgaristana satıldığını. Menderes döneminde %10 luk kısmının geri satın alındığını duymuştum. Yani işin zor
 
sayın hocam öncelikle bu e devletteki soy ağacı bilgileri aldıktan sonra aklına geldiyse bu iş şunu söyleyim öyle internetten devlet arşivlerini tarayamazsın en azından ben öyle biliyorum.
babam emekli olduktan sonra köyümüz hakkında kitap yazdı. bunun için osmanlı arşivleri de dahil olmak üzere çok araştırmalar yaptı. Sana tavsiyem öncelikle il, köy ve civarı hakkında öncelikle bol bilgi toplamalı çıkan kitapları, makaleleri, tezleri araştır, tarihsel bilinen sürece hakim ol. son 1000 yılda oralarda kim bulunmuş kimin hakimiyetinde bunları iyice sindir. O ilin kütüphanelerinde ve üniversitesinde mutlaka ilgili çalışmalar vardır. bunları araştırmak zaten bir sürü zamanını alıyor.

Daha sonra köye gidip insanlara bol görüşmeler yap ve bunları kayıt altına al sözlü bilgi de müthiştir ama yanlış bilgiler araya girebilir bunları senin ortaya çıkarman gerekir. Kişilerin soylarını, soyadlarını nereden geldiklerini kime dayandığını hangi boy hangi kol olduğunu biliyorlarsa sor mutlaka bilenler vardır ya da soyadlar da yardımcı oluyor ya da sülale isimleri.
Ardından arşiv bilgilerine de ulaşmak istiyorsan Ankara'da devlet arşivleri kütüphanesi var dijital ortamda tarama yapabiliyorsun anahtar kelimelere göre sonra bunları cd halinde teslim ediyorlar yazılar osmanlıca ve osmanlıca olan yazıların bir kısmı kolay okunurken bir kısmı çok zor okunabiliyor ihtiyacına göre bunları okutuyorsun bu arada kendin yada yakınlarına okutamazsan parayla okutman lazım ki çok paralar gidiyor bulduğun belgelerin yarıdan fazlası da köyle ilgili fakat bir işine yaramıyor yani boşa emek zayi oluyor. Bir arşiv de istanbulda var galiba ben gitmedim ama. onu çok iyi bilmiyorum. Bu belgelerin az bir kısmı türkçeye çevrilmiş durumda şansına onlar arasında da çıkabilir aradığın.
Çok zor ve meşakkatli bir süreç anlayacağın. Şunu da söyleyim e devletten nüfus tarama yaptım bana dedemin dedesini verdi en çok ben ise babamın araştırmaları sayesinde çoook daha ilerisini zaten biliyordum...
 
Geri
Üst