TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK KOTLIN KİTABI

Kodla Büyü

Mehmet ali SICAK

Site Gezgini
Mesajlar
42
:) TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK KOTLIN KİTABINI BASMANIN SEVİNÇ VE GURURUNU SİZLERLE PAYLAŞIYORUM :) .

KİTAP HAKKINDA


Kotlin 2010 yılında JetBrains şirketinin bir projesi olarak başlayan ve 19 Temmuz 2011 yılında JVM Language Summit(JVM Dil Zirvesi) etkinliğinde duyurulan bir programlama dilidir. Kotlin, Apache 2.0 lisansı altında geliştirilen açık kaynak kodlu bir proje olduğundan kaynak kodları herkese açıktır ve GitHub üzerinden yayınlanmaktadır. Bu kadar programlama dili varken, bu dil niçin geliştirildi diye düşünebilirsiniz. JetBrains şirketi bu soruya; “Performans ve güvenliği feda etmeden Java’dan daha özlü kodlar yazmayı sağlamak için bu dili geliştirdik” cevabını vermektedir. Yani Kotlin’in temel hedefi Java’dan daha kısa ve daha özlü kodlar yazmayı sağlamaktır. Kaba bir tahminle kod satır sayısını Java’ya göre %40 daha azaltır.

Kotlin programlama dili Java’dan daha güvenlidir. Çünkü 1965 yılından beri nesne tabanlı programlarda kullanılan ve milyar dolarlık zararlara yol açan null verisi bu dil ile daha güvenli olarak ele alınıp sisteme zarar vermesi engellenmiştir. Ayrıca Kotlin’de Java’dan farklı olarak her şey birer nesne olarak kabul edilir. Java’da böyle bir durum maalesef bulunmuyor. Çünkü Java içinde primitive(ilkel) veri türleri olduğu için her şey birer nesne değildir.

Kotlin, Java’dan daha özlü ve daha güvenli kodlar yazmayı sağlamakla beraber Java’dan ayrı düşünülemez. Çünkü Kotlin, JVM tabanlı bir dildir ve Java’da olduğu gibi derleyici bytecode üretir. Bundan dolayı Java ile %100 uyumlu olarak çalışır. Kotlin, Java’dan daha özlü ve daha güvenli kod yazmayı sağlayabilir ancak cep telefonlarından uydu sistemlerine kadar her alan da çalışan Java ile yarışmak yerine Java ile uyumlu çalışmak daha mantıklı olduğu için bu dil tamamen Java uyumlu olarak geliştirilmiştir.

Kotlin ve Java o kadar uyumlu dillerdir ki; Kotlin içinden Java kodlarını, Java içinden Kotlin kodlarını kullanabiliriz. Diyelim daha önce Java ile hazırladığınız kütüphaneleriniz var. Bunları Kotlin’de tekrar yazmak zorunda değilsiniz. Java paketlerini Kotlin içine import ederek uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz. Bu şekilde Java’dan kopmanıza gerek kalmaz.

Kotlin, Java’dan daha güvenli ve daha özlü kod yazmayı sağlamakla beraber Java’yı bırakıp sadece Kotlin ile uygulama geliştireceğim diye düşünmeyiniz. Çünkü Kotlin ile uygulama geliştirmek için Java kütüphanelerine ihtiyacımız var. Bunun için Java JDK’yı bilgisayarınıza mutlaka kurmanız gerekiyor. Yani Kotlin ve Java arasında baya yakın bir akrabalık bulunmaktadır. Ancak özlü kod yazmak için Kotlin’i, esaslı kod yazmak için Java’yı kullanmanızı tavsiye ederim.

Özet olarak bence Java veya bence Kotlin gibi polemiklere girerek kardeş olan bu iki dili düşman etmenin bir gereği yok. Çünkü Kotlin ile uygulama geliştirmek için mutlaka ama mutlaka Java JDK’yı kurmanız gerekiyor. Yaklaşık beş yıldır Java ile çalışan biri olarak her iki dili birlikte kullanarak uygulamalar geliştirmeye devam edeceğimi özellikle belirtmek isterim.

Kotlin’in bir JVM dili olması ve Java ile %100 uyumlu çalışması Kotlin’e dikkatleri çekmekle beraber, tek kullanım alanı bu değildir. Kotlin kodlarını kullanarak sunucu veya istemci taraflı web uygulamaları da geliştirebiliriz. Kotlin içinden HTML sayfalarında bulunan etiketlere erişebilir ve bunların özelliklerini değiştirebiliriz. Hatta HTML sayfasına yeni etiketler de ekleyebiliriz. Bunları yapabilmek için DOM standartını kullanacağız. Ayrıca Kotlin kodlarını JavaScript’e derleyip HTML sayfalarında kullanabiliriz. Kitabın uygulama bölümünde Kotlin kodlarını JavaScript olarak derleyip HTML sayfasında kullanmayı göstereceğiz.

Peki Kotlin ile ilgili özellikler bitti mi? Kesinlikle hayır. Kotlin yukarıda verilen özellikleriyle beraber en büyük atağını Google’dan destek almakla gerçekleştirdi. 17 Mayıs 2017 tarihinde Google şirketi Android uygulamalar geliştirirken Kotlin’i resmi dil olarak kabul etti. İşte bu tarih Kotlin için bir dönüm noktası olmuştur. Bu tarihten itibaren geliştiricilerin dikkati tamamen bu dile yöneldi. Esasen bu kitabı basmamızdaki en büyük etken kesinlikle Google’ın bu dile olan desteğidir. Bu duyuru ile birlikte Türkiye’de ilk Kotlin kitabını yazmak için hemen harekete geçtik.


Android uygulamaları yazarken Java’nın hantal olan yapısından kurtulmak için Kotlin programlama dili Google tarafından desteklenmiştir. Ancak bu Java’dan bir kopuş değildir. Zaten böyle bir şeyin olması şu an için olası görülmüyor. Çünkü 2007 yılından beri yaklaşık 10 yıldır Android kütüphaneleri Java ile yazılmaktadır. Yani Android uygulamaları yazarken Kotlin’i kulansanız bile Java kütüphanelerinden faydalanmanız gerekecektir.

Buraya kadar anlattıklarımız özetlersek, Kotlin programlama dili ile çalışma nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

 Herhangi bir Java IDE ile uyumlu olarak proje geliştirilebilmesi.
 Java’ya kıyasla kod satır sayısını %40 oranında azaltması.
 JVM tabanlı bir dil olması,
 Google şirketi tarafından desteklenmesi ve Android uygulamaları geliştirmek için resmi programlama dili olarak kabul edilmesi.
 Sunucu ve istemci tabanlı web uygulamaları geliştirmeyi desteklemesi.
 JavaScript kodlarına derlenerek HTML sayfalarında kullanılması.
 Güvenliğin üst düzeyde olması
 Kotlin programlama dilinin basit olması ve öğrenilmesinin kolay olması
 Nesne tabanlı bir dil olması
 Açık kaynak kodlu bir proje olması ve daha birçok nedenden dolayı Kotlin programlama dili geleceği parlak olan bir projedir.

Kotlin için başlangıç ve orta seviyede olan bu kitap özellikle programcılığa yeni başlayanlar ve Android ile uygulama geliştirmeden önce bu dilin temel çalışma prensiplerini öğrenmek isteyenlere hitap etmektedir. Ayrıca Kotlin ile web uygulamalarına geçmeden bu dili öğrenmek isteyenlerde bu kitabı alabilirler. Yani bu kitap ile Kotlin programlama dilinin kuralları genel olarak verilmektedir.

Programcılığa yeni başlayanlar temel programcılık mantığını Kotlin ile daha hızlı öğrenebilirler. Kotlin’in basit ve sade olması yeni başlayanların daha hızlı olarak programcılığa adım atmalarını sağlar. Eğer bu alanda yeniyseniz yapmanız gereken bu kitabı alıp programcılığa güzel bir başlangıç yapmaktır. Kotlin sade, basit, anlaşılır, güvenli ve tamamen java ile uyumlu olduğu için öğrenilmeyi hak eden bir programlama dilidir.


KİTAP İLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİLER(İçerik ve örnek videolar) EN GEÇ 12 TEMMUZ 2017 TARİHİNE KADAR http://www.levelkitap.com/ WEB SİTESİNDE YAYINLANACAKTIR.

KİTABIN YAYIN TARİHİ: 17 TEMMUZ 2017 PAZARTESİ

ŞİMDİDEN FAYDALI OLMASI DİLEĞİYLE

KİTAP KAPAK TASARIMI AŞAĞIDAKİ GİBİ
 

Ekli dosyalar

  • Kotlin-3dAAAA.png
    Kotlin-3dAAAA.png
    196.9 KB · Görüntüleme: 1,656
Hocam şimdiden tebrik ederim özellikle ülkemizde bilişim kitapları az türkçe kaynak bulmak çok zor özellikle Level kitap'tan çıkıyor olması benim için önemli zira Web tasarım ve Bootstrap kitapları şimdiye kadar aldığım en güzel bilgisayar kitaplarım oldu.İkisi de Level yayınları daha farklı mecralarda da kitaplarınızı görmek temennisiyle :)
 
Ilginize teşekkürler. Level kitap teknik kitaplar konusunda kaliteye özelllikle önem vermektedir. Piyasada çalışan bizden daha tecrübeli olan uzmanların görüş ve önerileri de alınarak teknik kitapkar yazılıyor. Bu yazar için gerçekten zor bir süreç ama şahsen bende kaliteden yanayım. Level kitap bu alanda yeni ama gerçekten bu şekilde devam ederlerse geleceğin en iyi yayinevlerinden biri olmaya aday. yayin evi yonetmeni mustafa bulut ve ekibi yazarlarıyla çok iyi bir iletişim kurmakta ve taleplerimize anında cevap vermektedir. Onların ilgileri haliyle kitabın kalitesine de yansiyor. Teşekkürler
 
Emeklerinize sağlık, Merakla bekliyoruz. İlk kitabınızı (Android Programlama ve Uygulama Rehberi) henüz yeni keşfettim. İkisini birlikte almayı düşünüyorum ama?
 
Mehmet hocam daha gecen hafta kitapyurdunda listelerde yoktu hadi simdi bir daha bakayım.dedim eseriniz d&r ve kitapyurdunda mevcut. Elinize yüreğinize sağlık bu hafta temin edip okuyacağım.
 
Hocam kitabınızı sipariş verdim. Bilmiyorum ilgileniyor musunuz ama OpenCv veya OpenCvSharp konusunda bir kitap çalışması yapmayi dusunur muydunuz?
 
Kitabı 13 Temmuz da D&R dan sipariş verdim. 11 gündür sipariş hazırlanıyor gözüküyor. Sanırım D&R ile yayınevi arasında bir sıkıntı mevcut. Kitap yurdu da tedarik süresi minimum 5 gün dediği için D&R'ı tercih etmiştim. Hatta başka bir arkadaşıma daha tavsiye ettiğim için o da aynı gün sipariş verdi. Bakalım ne olacak. :mrgreen:
 
Geri
Üst