Çocuklarınız için evde kodlama etkinliği yapıyor musunuz?

Kodla Büyü
Arkadaşlar merhaba.
2 yaşında bir kızım var. Kodlama anlamında birşeyler yapılabilir mi? ya da yapanlar var mı ?
Kaç yaşında çocuklarınız var ve evde kodlama adına neler yapıyorsunuz?

kodlama eğitimiyle ilgili pedagojik bir ortak görüş yok henüz hocam. 2 yaş nereden bakılırsa erken gibi duruyor. somutlaştırarak başlasanız somut işlemler döneminde de değil. bilgisayarla yapılan kodlama eğitimleri aşağı yukarı 4 yaş düzeyiyle başlıyor gibi. işlem öncesi dönemde bilgisayarsız bilgi işlemsel düşünme becerisi kazandırma ancak denenebilir, sonuç alınabilir mi bilemedim.
 
Güzel bir başlık olmuş. Benim de oğlum 8 yaşında. Biraz code.org biraz scratch uygulamaları yaptık. Ama tabi şimdilik bilgisayar başında ne kadar az zaman geçirirlerse o kadar iyi. Onun için yazılanları gördüğümde tospaa geldi aklıma. Tabi kaç yaşında başlanır bilmiyorum ama oyun kartları ve oyun alanı renkli ve kalın olacak şekilde ayarlanırsa güzel bir etkinlik olabilir. Hem aile etkinliği şekline de yapılırsa güzel olabilir diye düşünüyorum;)
 
  • Beğen
Tepkiler: H_M
kodlama eğitimiyle ilgili pedagojik bir ortak görüş yok henüz hocam. 2 yaş nereden bakılırsa erken gibi duruyor. somutlaştırarak başlasanız somut işlemler döneminde de değil. bilgisayarla yapılan kodlama eğitimleri aşağı yukarı 4 yaş düzeyiyle başlıyor gibi. işlem öncesi dönemde bilgisayarsız bilgi işlemsel düşünme becerisi kazandırma ancak denenebilir, sonuç alınabilir mi bilemedim.
Doğru diyorsunuz hocam. Erken gibi görünüyor. Biz yine kitaplara yönelmeye devam edelim.
 
Okuma yazma bilmeyen ve anasınıfı öğrencileri için the foos'u tavsiye ederim arkadaşlar, algoritma mantığını öğretiyor
 
Benim çocuk da 4 yaşlarında code.org çok ilgisini çekmedi. Tospaa belki denenebilir.
 
Kodlama illa bilgisayar başında olacak diye birşey yok. Sonuçta kodlamanın temelinde problem çözme becerisi var. Bu beceriyi kazandırmak sadece kodlama için değil tüm hayatı için önemli.
Bu beceriyi kazandırmak adına okul öncesi çağda sudoku vb birçok bulmaca ile çocuklarımızı geliştirebiliriz. Onlara çözebilecekleri küçük problemler hazırlayabiliriz. Pc başına küçük yaşlarda oturmalarını sağlayıp kas gelişimlerini bir kenara itmeyelim. Bizlerin yaptıklarını izleyen çocuklarımız illa birgün merak edip bu ne nasıl yapıyorsun diyecektir. :)
 
Bu ara dergi raflarına baktığımda bir çok çocuk dergisinin robotik ve kodlama üzerine yoğunlaştıklarını gördüm. (Meraklı Minik ve Minika Çocuk özellikle.)
Ayrıca Stem_Maker Junior dergisi sanırım yeni bir dergi ve içeriği çok hoşuma gitti.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Stem-Mak...tif/Edebiyat/Aylik-Dergi/urunno=0000000714859

Okul öncesi çocuklarına kodlama nasıl öğretilir diye araştırmıştım önceden ve uzmanların fikir birliğine vardıkları nokta bu işin screen-free coding şeklinde yapılması gerektiği...Yani çocuğu bilgisayardan uzak tutarak kodlamayı öğretmek... Bir diğer konu ise çok kuralcı ve baskıcı olmamak. Screen-free coding diye araştırdığınızda Pinterest vesaire gibi platformlarda çok fazla kaynak bulabiliyorsunuz.
Hocam dergiyi bizinle paylaştığınız için çook tesekkürler. Bayıldım takip edicem.
 
Okul öncesi çocuklar için ekrandan bağımsız çözümler daha faydalı. Uygulamayı tamamen fiziksel bir ortamda yapmak ve çocukların elleyerek dokunarak etkileşimli bir şekilde sürece dahil olması oldukça önemli. Bunun için evde yönlendirme ve komut kartları hazırlayabilirsiniz, veya çeşitli objeleri birer komut haline getirip çocuklara farklı bilgisayar dillerinin olabileceğini anlatabilirsiniz.
Bunların dışında yine yaş grubuna yönelik materyallerden faydalanabilirsiniz. Örneğin Robot Turtles diye bir kutu oyunu var, veya Lazer Maze diye akıl oyunlarında da kullanılan başka bir oyun var. Ayrıca okul öncesi çocukları hedefleyen robotik kodlama setleri mevcut. İlk akla gelenler Fischer Price Code a Pillar, Bee Bot ve Cubetto.
Code a Pillar biraz daha oyuncak gibi. Bee Bot ise adından da anlaşılacağı gibi arı şeklinde bir robot ve üzerinde yönlendirme tuşları var İleri, geri, sağ ve sol olarak.
Bu tuşları kullanarak karelerden oluşan haritalar üzerinde çeşitli görevleri yerine getirmek üzere kod girişi yapılıyor. Toplam 40 adet kod girişi yapmak mümkün. Temel mantığı anlatmak için güzel bir ürün.
Cubetto da ise Bee Bot'tan farklı olarak bir kumanda paneli var. Cubetto, diğer robotlardan farklı olarak okul öncesi çocuklar düşünülerek dışı ahşap kaplı bir robot. Cubetto setinden 6*6 karelerden oluşan ve çeşitli yer şekilleri içeren (dağ, çayır, çöl, deniz vs.) bir harita çıkıyor, her bir kare 15cm*15cm karelerden oluşuyor. Bir de kumanda paneline yerleştirmek için yönlendirme blokları var ileri(yeşil), sağ(kırmızı), sarı(sol) ve fonksiyon(mavi). Bee Bot'ta yapıldığından farklı olarak kod girişi panel üzerinde yapılıyor ve Cubetto'nun yarattığı en büyük fayda burada ortaya çıkıyor. Çocuklar yazdıkları kod/algoritmayı panel üzerinde görebiliyorlar ve sebep sonuç ilişkisi kurabiliyorlar. Kısaca çocuklara; programlama, algoritma, sıralama, ayıklama, yenileme gibi kodlamanın temellerini anlatmak için çok etkili.

Son olarak, çocuklara yönelik programlama uygulama ve ürünlerinin fikri alt yapısı 1960'ların sonunda Seymour Papert'in çocuklar için yazdığı Logo programına dayanıyor.
 
Geri
Üst