Çoklu Dil Projesi okullarda bilişim dersi

Kodla Büyü

gokceogretmen

Aktif Üye
Çoklu Dil Eğitimi Projesine dahil olan bir okulda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Okulumuzun pilot uygulamaya dahil olması ile birlikte ders saatim kaldırıldı Normalde 5. ve 6. sınıflarda zorunlu 2 ders saati dersimiz varken proje kapsamında planlanan haftalık ders çizelgesinde dersimiz bulunmamakta. Aynı zamanda imamhatip ortaokulu olan proje okullarında dersimiz var ama genel ortaokullarda dersimiz yok. YEGİTEK bir taraftan okullara bilişim sınıfları yaparken bir taraftan dersle ilgili böyle bir değişikliğe gidiliyor. Teknoloji çağında BT sınıflarının ve öğretmenlerinin bulunmadığı proje okulu düşünülemez. Proje okullarında disiplinler arası bir yaklaşım olması gerekirken bilişim öğretmeni olmayacak. Ve BT sınıfları kullanılmayacak.
Ben suan çalışmakta olduğum okulda sınıfımı dernekler aracılığı ile kendim yaptırdım ama dersim kaldırılıyor. Çoklu Dil Projesinin haftalık ders çizelgelerinin ivedilikle yeniden incelenmesini ve düzenlenmesini talep ve rica ediyorum.

Bu yazıyı cimere gönderdim,
Gelen cevap:
Konu ile ilgili öneriniz Bakanlığımızca değerlendirilecektir.Bilgilerinizi rica eder, esenlikler dileriz.

İkinci dönem de bakanlıktaa Temel eğitim genel müdürlüğüne gideceğim.Temel eğitim genel müdürlüğünde Şube müdürü Sevgi Hanımın numarısını arkadaşımdan aldım. Whatapptan görüştüm.Kendisi "Hocam emekleriniz bizim için çok kıymetli tekrar değerlendirme yapacağız diyerek nazikçe cevap verdi.

Rica ediyorum sizde okula dilekçede verebilirisiniz veya cimere yazabilirsiniz.Artık elimizi taşın altına koyma zamanı geldi.Dersteklerinizi bekliyorum.

alın formatörlüğünüzü keyfinize bakın hocam. onlar düşünmüyorsa ben şahsen hiç düşünmem. laboratuarı olmayan okulda (ki okulların %80'inde lab yok) derse girip saçma sapan kazanımlarla bilişim dersi anlatmaktansa derse girmeyip formatörlük yapmayı tercih ederim. onlara dar gelen bana bol gelir. bu saatten sonra böyle düşünüyorum.

alın formatörlüğünüzü keyfinize bakın hocam. onlar düşünmüyorsa ben şahsen hiç düşünmem. laboratuarı olmayan okulda (ki okulların %80'inde lab yok) derse girip saçma sapan kazanımlarla bilişim dersi anlatmaktansa derse girmeyip formatörlük yapmayı tercih ederim. onlara dar gelen bana bol gelir. bu saatten sonra böyle düşünüyorum.
Hocam formatorlukle is bitmiyor,norm fazlası oluyoruz

Bireysel çabanız için teşekkürler hocam. Bende aynı durumda olan okulda çalışıyorum ama şunu merak ediyorum içimizde hiç mi bu konuyu dile getirecek hakkımızı savunacak üst makamlarda bulunuan kimse yok. yoksa varda umursamıyor mu kendi sıcak koltuklarının derdindeler mi ?
Yeğitek bt sınıfları kuruyor ama bu durumun farkında değil mi ki ses çıkmıyor? benim okulumda 2 tane bilişim sınıfı var 35 akllı tahta var okulda ama bu projeden dolayı seneye bilişim dersi olmayacak şaka gibi :)

Dünyada başka ülkelerde de yok bilişim dersi. Tarihe karışması gereken bir ders bu .daktiloculuk ,halıcılık ,çalı süpürgeciligi nasıl bitti ise bununda miyadi maalesef doldu. Devletin kaynaklarını yok PC odasi yok PC öğretmeni diye tüketmeye teşvik etmeyelim lütfen

Bizde de bu sene çoklu yabancı dile geçildi. 5lerde dersim yok seneye 6da da olmayacak o zaman. Öğretmenim demeye dili varmıyor insanın. Senelerce bilgisayar toplamaya çalıştık zorla toplama sınıf kurduk böyle olursa idare bt sınıfını bile kapatır.

Arkadaşlar bizler de cimere yazalım.Ses getirmemiz şart oldu.Başka türlü cözemeyeceğiz.Coklu Dil Öğretimi Projesinin haftalık ders çizelgesine bilişim teknolojileri eklenmeli.Talebimiz bu yönde olmalı.

Dünyada başka ülkelerde de yok bilişim dersi. Tarihe karışması gereken bir ders bu .daktiloculuk ,halıcılık ,çalı süpürgeciligi nasıl bitti ise bununda miyadi maalesef doldu. Devletin kaynaklarını yok PC odasi yok PC öğretmeni diye tüketmeye teşvik etmeyelim lütfen
Hocam sen sadece müfredat veriyorsun sanırım, sosyal.medya ,yapay zeka ... herseyden bahsediyor ve dersimj işliyorum, birçok öğrencilerimde bu isi severek mesleklerini ona göre sectiler

Çoklu Dil Eğitimi Projesine dahil olan bir okulda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Okulumuzun pilot uygulamaya dahil olması ile birlikte ders saatim kaldırıldı Normalde 5. ve 6. sınıflarda zorunlu 2 ders saati dersimiz varken proje kapsamında planlanan haftalık ders çizelgesinde dersimiz bulunmamakta. Aynı zamanda imamhatip ortaokulu olan proje okullarında dersimiz var ama genel ortaokullarda dersimiz yok. YEGİTEK bir taraftan okullara bilişim sınıfları yaparken bir taraftan dersle ilgili böyle bir değişikliğe gidiliyor. Teknoloji çağında BT sınıflarının ve öğretmenlerinin bulunmadığı proje okulu düşünülemez. Proje okullarında disiplinler arası bir yaklaşım olması gerekirken bilişim öğretmeni olmayacak. Ve BT sınıfları kullanılmayacak.
Ben suan çalışmakta olduğum okulda sınıfımı dernekler aracılığı ile kendim yaptırdım ama dersim kaldırılıyor. Çoklu Dil Projesinin haftalık ders çizelgelerinin ivedilikle yeniden incelenmesini ve düzenlenmesini talep ve rica ediyorum.

Gelen cevap:
Konu ile ilgili öneriniz Bakanlığımızca değerlendirilecektir.Bilgilerinizi rica eder, esenlikler dileriz.

İkinci dönem de bakanlıktaa Temel eğitim genel müdürlüğüne gideceğim.Temel eğitim genel müdürlüğünde Şube müdürü Sevgi Hanımın numarısını arkadaşımdan aldım. Whatapptan görüştüm.Kendisi "Hocam emekleriniz bizim için çok kıymetli tekrar değerlendirme yapacağız diyerek nazikçe cevap verdi.

Rica ediyorum sizde okula dilekçede verebilirisiniz veya cimere yazabilirsiniz.Artık elimizi taşın altına koyma zamanı geldi.Dersteklerinizi bekliyorum.
Hocam o kadar güzel ifade etmişsiniz ki talebimizi, kendim adıma size çok teşekkür ederim, aynı durumdayım bende sizinle, dil sınıflarından dolayı 28 saat olması gereken ders sayım 10 saate düştü ve norm fazlası oldum. Yani dil sınıfları uygulamasından dolayı norm olan okulda normum sıfıra düştü. Bu uygulamayı yapanlar büyük vebale giriyor, hakkımız yeniyor, en çok bizim branş etkileniyor bu durumdan.
Benim normum var sen gelmiş yeni bir uygulama getiriyorsun ve normum sınıflanıyor. Bir an önce düzenleme yapılması gerekli, en azından bir öğretmenin normu varsa dil sınıflarından dolayı norm fazlası oluyorsa bununla ilgili acil düzenleme yapılması gerekli.

Son düzenleme:
Hocam o kadar güzel ifade etmişsiniz ki talebimizi, kendim adıma size çok teşekkür ederim, aynı durumdayım bende sizinle, dil sınıflarından dolayı 28 saat olması gereken ders sayım 10 saate düştü ve norm fazlası oldum. Yani dil sınıfları uygulamasından dolayı norm olan okulda normum sıfıra düştü. Bu uygulamayı yapanlar büyük vebale giriyor, hakkımız yeniyor, en çok bizim branş etkileniyor bu durumdan.
Benim normum var sen gelmiş yeni bir uygulama getiriyorsun ve normum sınıflanıyor. Bir an önce düzenleme yapılması gerekli, en azından bir öğretmenin normu varsa dil sınıflarından dolayı norm fazlası oluyorsa bununla ilgili acil düzenleme yapılması gerekli.
Almanca öğretmenlerini yerleştireceğiz diye bizi yaktılar,hocam sizde yazın cimere sesimiz duyulsun

Almanca öğretmenlerini yerleştireceğiz diye bizi yaktılar,hocam sizde yazın cimere sesimiz duyulsun
Hocam okulumda ben norm fazlası oluyorum ama okul dışardan hem ücretli hem de görevlendirme ingilizce öğretmeni alınıyor, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler, ya hiç mi düşünmüyorsun norm fazlası olan bu adamlar ne olacak diye, birilerinin bizimde öğretmen olduğumuzu ve bu uygulamadan dolayı mağdur edildiğimizi bu uygulamayı yapanlara ifade etmeleri gerekli yoksa kendilerinin umurunda değil.
Hemen yazıyorum hocam, elinize sağlık tekrar, müspet sonuç alana kadar devam edelim hocam, biz sesimizi çıkarmazsak ezilmeye devam edeceğiz.

Bu ders öğrencilere zorla dayatilmasi gereken bir ders değil . Gerçek bir seçmeli ders olması ve sadece gönüllü öğrencilerin geldiği çok ciddi bir ders olmali. Öyle öğrencileri köy minibüsüne tikistirir gibi onbeş PC li odaya otuzbes öğrenci tikipta bir şey üretmek imkansiz. Dediğim gibi sadece gönüllü öğrencilerin seçtiği her öğrenciye bir PCnin düştüğü bir ders olursa yazılım ülkesi olabiliriz. Sadece bilgisayar öğretmenleri doysun diye bir planlama ihanet gibi olur .

Ders saatine bakılmaksızın fatih alt yapısı olan okullara bilişim teknolojileri öğretmeni normu verilmeli. Bir ara 1000 okula verildi bu norm sonra bir sonraki norm güncellemelerinde bakan değişince bu normlarda olan öğretmenler norm fazlası oldu.( Ben bizzat yaşadım bu durumu)
Her sene belli bir sayıda norm verilebilir. Tabi normlar sabit olmalı.
Dersin geri geleceği yok. Bir gelse sonra 2 alıyorlar hep biz zarardayız. BTR kadrosu mali sebeplerle asla gelmez. En azından bu şekilde normda kalalım. Var olan derse gireriz, isteyende BTR olur.

Bizim bakanlık öyle kör bir bakanlık ki, sorunun nerede olduğu bile bilmiyor. Herkesin sınıf geçtiği bir sistemde ortaokulda 10 saat matematik 10 saat İngilizce 10 saat fen, 5 saat de Almanca versen gene de netice hüsran olur.

Son düzenleme:
Bizim bakanlık öyle kör bir bakanlık ki, sorunun nerede olduğu bile bilmiyor. Herkesin sınıf geçtiği bir sistemde ortaokulda 10 saat matematik 10 saat İngilizce 10 saat fen, 5 saat de Almanca versen gene de netice hüsran olur.
Bizimle ilgili sorunu onlara biz göstermek zorundayız.Yoksa önlerine gelen evrağı imzalar geçerler.

Hala formatörlük diyen arkadaş var. Ders saati olmadan öğretmen olamazsınız. Bu kadar basit. 2005-2006 yılında ilk dönem bilişim dersi 2 saatken dönem ortasında 1 saate düşürülmüştü. Benzeri tekrar yapılıp 5. sınıflarda başka bir ders saati azaltılıp Bilişim dersi eklenebilir. Kimse kusura bakmasın 20 yıldır çektiğimiz çile yeter. Kimin dersi kalkıyormuş hiç umurumda değil.

Bu ders öğrencilere zorla dayatilmasi gereken bir ders değil . Gerçek bir seçmeli ders olması ve sadece gönüllü öğrencilerin geldiği çok ciddi bir ders olmali. Öyle öğrencileri köy minibüsüne tikistirir gibi onbeş PC li odaya otuzbes öğrenci tikipta bir şey üretmek imkansiz. Dediğim gibi sadece gönüllü öğrencilerin seçtiği her öğrenciye bir PCnin düştüğü bir ders olursa yazılım ülkesi olabiliriz. Sadece bilgisayar öğretmenleri doysun diye bir planlama ihanet gibi olur .
hocam tabirleriniz ne kadar kötü ve aşağılayıcı. bizler öğretmeniz hem de devletin kadrolu öğretmeniyiz. hiç derse girmesek bile bize maaşımızı vermek zorunda devlet. bizim derdimiz para olsaydı zaten öğretmen olmazdık. şu camiada DOYMAK için öğretmen olan kimse yoktur bence. amacımız üretmek ve öğrenciler yetiştirmek. yapay zekanın bu kadar geliştiği bilgisayarın tabletin ve de internetin hayatın bu kadar içine girdiği bir zamanda en çok bize ihtiyaç var. toplum bu teknolojiyi kullanmayı bilmiyor hele ki 10 yaşında tazecik beyinler. sosyal medya yüzünden canına kıyan insanlar var bu ülkede.
Başka ülkelerde olan bizde olmayan şeyleri yada tam terslerini sayacak olursak inanın bilişim dersi en son gelir bu listede.

fatih projesi koordinatörlüğü tam bir denize düşen yılana sarılır çıkışıdır bizim için. bir gün matematik fen fizik kimya tarih derslerinin yanı sıra bilişimi teknoloji tasarım resim müzik beden dersi gibi derslerin kıymeti anlaşılacak ama bir cok nesil hayat becerisine sahip olmayan bireyler olarak yetişecek.
ben öğrenciyken ev ekonomisi dersi vardı. söküğümü dikmeyi, kek yapmayı hatta bağcık bağlamayı öğrendik. şuan 7 sınıf öğrencisi bağcığını bağlayamıyor. ince motor kas gelişimleri yok çocukların. diğer okulları bilmiyorum ama bizim okulda varsa yoksa matematik. Tales Kanguru da Türkiye dereceleri çıkıyor ama bu çocuklardan çok azı kendi işini kendi görebiliyor. benim amacım çocuklara kodlama öğretmek bile değil bunu aşalı 4-5 yıl oluyor. amacım sadece sosyal ve güvenli şekilde internet ortamını öğrensinler. bilgiye nasıl ulaşılır öğrensinler. bunu bizden iyi hangi ders öğretebilir ki

Gelen cevap:

Hocam çok güzel ifade etmişssiniz, sağ olun. Bence dilekçe,telefon veya e posta yoluyla birilerine ulaşan arkadaşlar sadece bilişim dersinin gerekliliği değil ayrıca bilişim öğretmenlerinin kazanılmış haklarının da ellerinden alındığı yani mağdur edilip, gasp edildiği konusuna da değinmeli. Bizler devletin atanmış öğretmenleriyiz ve bize resmen artık sizin dersiniz yok deniliyor, bu şekilde normda olmak imkansız, bu bizim mesleki anlamda görevlerimizin son bulması anlamına geliyor resmen. Bu şekilde yok sayılmak psikolojik olarak çom yıpratıcı benim okulumds 4 saat dersim kaldı seneye o da yok. Ders sayım 0 olacak. Bu sene bu yüzden herşeyden elimi çektim, devlet benim branşıma bu kadar değer veriyorsa ben neden kendimi bitirircesine koşturayım. Ve buna rağmen şu proje yapan arkadaşlar yok mu diyecek söz bulamıyorum, ha öğrenciler proje yapsa ve bilişim öğretmenlerimiz de yönlendirse ona diyecek sözüm yok tabiki öğrenciden gelen isteği geri çevirmemmek lazım ama bildiğim çoğu arkadaş kendi yapıyor projeyi öğrenciye de yap-tı-rı-yor ve sunduruyor. Sırf bi başarı belgesi almak ve 1 hafta sosyal medyada görünmek için. arkadaşlar derslerimiz gidiyor derslerimiz uyanın. Bilişim öğretmenleri olmasa bakıyım olacak mı o teknofestler vs ...Ama birlik olmak imkansız bizlerde.

Neyse sonuç olarak ben de her yere ulaşmaya çalışıyorum, çoklu yabancı dil eğitim modeli ders çizelgesini az da olsak el birliği ile değiştireceğiz buna inanıyorum. Liselerde almanca derslerini azaltıp kaldırdılar Almanca öğretmenleri birlik olup tepki gösterince çözüm olarak yapılmış bir proje ile bizi mağdur etmeye kimsenin hakkı yok.

Geri