Başvuru&Şikayet Genel Başkan Yardımcısı (Eğitim ve Sosyal İşler) Atilla OLÇUM
Sayın Başkanım;
Yozgat/Boğazlıyan/Ovakent Atatürk Ortaokulu Müdür Vekili olarak görev yapmaktayım. Mesleğime başladığım tarihten beri de EBS üyesiyim. Rahatsız olduğum bir konuyu dile getirmek ve bu konuya dikkatinizi çekmek için mail göndermekteyim.
Bildiğiniz gibi öğretmenler için bir performans değerlendirme sistemi getirilmekte. Bir eğitimci olarak eğitim programlarının her bir unsurunun değerlendirmeye tabi tutulmasının önemini bilmekteyim. Ancak değerlendirici olarak rol oynayacak kişilerin değerlendirme yetisine sahip olmaları gerekmektedir. 7-18 yaş aralığındaki öğrencilerin değerlendirme yetisine sahip olup olmadıkları hakkında da olumlu veya olumsuz bir dayanak yoktur. Bu noktada da öğrencilere öğretmenlerini değerlendirme sorumluluğunu vermek son derece endişe vericidir.
Reşit olmamış öğrencilerin bakkaldan sigara alma özgürlükleri dahi yokken yıllarca eğitim görmüş, mesleğe yıllarını vermiş öğretmenlerinin performansları hakkında karar verici konumda olmaları kabul edilemez. Performans değerlendirme sisteminin hayata geçeceği ve öğrencilerin de değerlendirici konumda olacağı haberleri dahi birçok öğrenci tarafından suistimal edilmeye başlanmış, sosyal medyada ve haber portallarında dile getirilemeyecek söylemlere neden olmuştur.
Olayın diğer bir boyutu ise biz öğretmenler;
1) Öğrenciye katkıda bulunma, akademik ve kişisel gelişimlerini olumlu yönde etkileme
2) Velilerle olumlu ilişkiler geliştirme, öğrencilerin gelişimlerine olumlu katkıda bulunmaları için eğitim sisteminin bir parçası haline getirme
3) Okul/ İlçe/ İl idarelerine karşı sorumluluklarımızı eksiksiz ve layıkıyla yerine getiriyor olduğumuzu gösterme
gibi ve hatta daha sayamadığım bir çok konuda endişeler içerisindeyiz. Bizlerin sırtına yüklenecek yeni bir endişe bizlerin işimizi daha iyi yapmamıza değil belki de performans düşüşü yaşamamıza neden olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki bizler sadece birer öğretmen değil aynı zamanda özel hayatı olan bireyleriz. Mesai dışı sorumluluklarımız gözardı edilmemeli.
Bu kadar sorumluluk, vazife ve endişe içerisinde sendikamızdan beklentimiz bize külfet doğurabilecek uygulamaların hayata geçirilmemesi için gerekli adımların atılmasıdır. Sendikamıza üye birçok arkadaşımın da görüşü benzer yöndedir. Konuyla ilgili değerlendirmelerinizi ve çalışmalarınızı yaparken bunları göz önüne almanızı rica eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla
Adem SAĞUN