Öğrencilerden fotokopi parası toplanması

Kodla Büyü

serdem89

Aktif Üye
İyi akşamlar arkadaşlar;
okulumuzda şifreli fotokopi makinası var. Herkes kendi fotokopisini çekmekteydi. Önce herkes çektiği fotokopi ücretini kendisi verecek dendi. Daha sonra kendi sınıfından toplanacak denildi falan filan.Son olarak benden öğrenci başına 2 tl para toplamam istendi. Ben de öğrencilerden hiç bir şekilde para toplanmasını doğru bulmadığım için toplamadım ve bugün müdür yardımcısı ile öğretmenler odasında bayağı sesli bir şekilde tartıştık. Bayan müdür yardımcısı sınıfı olan herkesin para toplaması gerektiğini söyledi.Kadına ne söylediysem anlamadığı gibi kendisini benden üstün görmeye devam etti. Oysa sıradan bir müdür yardımcısı. Şimdi benim sizlerden istediğim öğrencilerden para toplamanın öğretmenin görevli olmadığına dair bir belge varmı? Ya da benim sınıf öğretmeni olduğum için öğrencilerden fotokopi parası falan toplamam gerekiyor mu? Benim bildiğim eğitim öğretim ücretsizdir para toplanmaz.toplanacaksa da öğretmen toplamaz okul aile bşirliği falan toplar bunlarla ilgili yasal mevzuat nedir?

hiç toplamadım. ben de öğrenci ile para konusunu konuşmaktan imtina edenlerdenim. doğrusunu yapmışsınız. çalıştığım okullardan 2sinde idareciler bu işi öğretmenlere yıkmaz kendileri hallederlerdi.

serdem89' Alıntı:
İyi akşamlar arkadaşlar;
okulumuzda şifreli fotokopi makinası var. Herkes kendi fotokopisini çekmekteydi. Önce herkes çektiği fotokopi ücretini kendisi verecek dendi. Daha sonra kendi sınıfından toplanacak denildi falan filan.Son olarak benden öğrenci başına 2 tl para toplamam istendi. Ben de öğrencilerden hiç bir şekilde para toplanmasını doğru bulmadığım için toplamadım ve bugün müdür yardımcısı ile öğretmenler odasında bayağı sesli bir şekilde tartıştık. Bayan müdür yardımcısı sınıfı olan herkesin para toplaması gerektiğini söyledi.Kadına ne söylediysem anlamadığı gibi kendisini benden üstün görmeye devam etti. Oysa sıradan bir müdür yardımcısı. Şimdi benim sizlerden istediğim öğrencilerden para toplamanın öğretmenin görevli olmadığına dair bir belge varmı? Ya da benim sınıf öğretmeni olduğum için öğrencilerden fotokopi parası falan toplamam gerekiyor mu? Benim bildiğim eğitim öğretim ücretsizdir para toplanmaz.toplanacaksa da öğretmen toplamaz okul aile bşirliği falan toplar bunlarla ilgili yasal mevzuat nedir?
sene başı yazı geldi orda öğrencilerden fotokopi parası toplanmasın diyordu . yani milli eğitim kitabını beğenmiyorduk başka kaynak aldırmak istiyorduk veya fotokopi dağıtıyorduk yazı bu yüzden geldi orda öğrenciden para toplanmayacağı açıkca yazıyordu . yazının sayı numarasını bilmiyorum ama sene başıydı . Hocam siz doğru olanı yapmışsınız

ben hep utandım hep utandım arkadas , hem kişisel olarak istemeyi kendime yakıştıramadım cebimden ödedim hemde arkadaş bu devletin bilmem kaç sayfalık fotokopi parası karsılayacak idaresi yok mu dedim devleti temsil ettiğim hep aklımdaydı.

Anayasada açıkça yazıyor eğitim ücretsizdir diye bundan daha iyi bir belge olamaz.

ben toplamam dedim. ne kadar fotokopi çekmişsem borcum neyse ödeyim diyorum yok öğrenciden toplayacaksın diyor böyle bir şey görmedim.

Arkadaşlardan neden bahsediyorsunuz siz bakanlık ilk-ortaokulların neyini karşılıyor ki para toplanmayacak.Bari işin içinde olan sizler bunu yapmayın okullar neyle dönecek.
Eğitim parasız ama mebin verdiği kaynağı yeterli görüyorum diyen öğretmen var mıdır merak ediyorum aranızda.Yabancı kaynak alınmasın para toplanmasın ee öğrenciler o mebin işe yaramaz kitaplarına mı kalsın.Zaten adamların eğitime bakışı belli bizde bir şey yapmayalım öyleyse.Okulların temizlik fotokopi hırdavat bir ton yükü var onlar söyleyip dursun gerçekler var ortada.Şunu da anlamıyorum para toplamak öğretmenin işimi işi değilse tamam o fotokopi makinasının başına geçiptebunun toneri niye bitmiş niye a4 kalmamış demeyeceksin o zaman.İş Yönetmenliğe geldiyse zaten İdarede para toplayamaz.Okul Aile birliği kendisi halleder.Yani ben öğretmenler camiaasında şunu çok yaşadım ben birşeye karışmayımda ee her şey de tam isterim mantığı.

Ben para toplamaktan nefret ediyorum, yönetmelikse yönetmelik kanunsa kanun değişsin, her öğrenci her sene belirmi miktarda fotokopi parası verecek desin zor mu bişey bunu yapmak, durumu kötü olanların parasınıda devlet ödesin. Herkes bu parayı bankaya yada idareye ödesin.

Vedat Hocam iyisin hoşsun ama öğretmen derse girsin, para toplasın, nöbet tutsun bir de mudur yardımcıları saçma sapan şeyler yüzünden yanına çağırsın onlara yardım etsin. Vedat hocam bizim velilerden kayıt parası aıdat alındı ustune fotokopı parası alınması bence saçma. Okul aıle bırlıgınde 4 tane bayan var iyi de çalışıyorlar. Biraz mudur yardımcıları çalışsa sorun çözulur. Bızım mudur yardımcıları sadece koltuğa oturmayı bılıyor. Sanıyorlar onları görevı ögretmenlere emır vermek ögretmenlerde yapsın.Hepsi daha iki ay oldu mudur yardımcısı olalı görsen yılların mudurunden daha fazla emırler yagdırıyolar ses yukseltıyorlar. Son gün öğretmenler odasında yapılacak şey değildi.ayrıca fotokopi olayında öğretmen kendisi ne kadar fotokopi çekioyrsa kendi halletmeli bence. Çünkü gereksşz fotokopi çeken bir çok ögretmen var benim gözlemi.

Hocam toplayıp toplamamakta özgürsünüz. Fakat şöyle bir durum var idare de size fotokopi imkanı ayarlayıp ayarlamamakta özgür. Madem para toplanmasına karşısınız yazılılara boş kağıt getirsinler soruları yazdırın yazılınızı öyle yapın fotokopi makinasını kullanmayın. İdare size böyle bir imkan sağlamış sizin de onlara bu konuda destek olmanız gerekir diye düşünüyorum.

altintepebilisim' Alıntı:
Hocam toplayıp toplamamakta özgürsünüz. Fakat şöyle bir durum var idare de size fotokopi imkanı ayarlayıp ayarlamamakta özgür. Madem para toplanmasına karşısınız yazılılara boş kağıt getirsinler soruları yazdırın yazılınızı öyle yapın fotokopi makinasını kullanmayın. İdare size böyle bir imkan sağlamış sizin de onlara bu konuda destek olmanız gerekir diye düşünüyorum.

Hocam ben kendi kullandığımı vermeye razıyım zaten. Benden istedikleri tüm öğrencilerden toplamam.ben diyorum borcum neyse söyleyin vereyim. olmaz sen bize öğrenci başına 2 tl topla diyor.

Serdem89 hocam ben idareyi savunmuyorum sevmemde idarecileri kendimde yaptım bu arada katılıyorum yazdıklarınıza.ben yan gelip yatan müd yard. savunmak gibi bir niyetim yok.Ama gerçek var meb okullara para aktarmıyor aktarmadığı sürece illa bir şekilde toplanacak öle yada böle bazı okullarda okul ailebirliği iyi çalışıyordur ama çou yerde öle değil malesef iş idareyle öğretmene düşüyor.Öğrenci ile muhattap olan öğretmendir.velileri tanıyan öğretmendiir onlar olmadan o para toplanamaz sıkıntı olur geç toplanır vs. burda öğetmende işten kaçmayacak idarede bütün yükü öğretmene yüklemeyecek.Ama şunu gözlemliyorum 5. okulum öğretmen wcde sabun eksik der havlu bitmiş der öğretmenler odasında dolap yetmez dolap der bilgisyar için hoparlör der projeksiyon sönük gösteriyo der masam eskider perde değişsin der öğrt odası masa küçük yetmiyo der fotokopi için toner a4 der. yazılı haftası ya bir tane daha makina almadılar gitti der. sona öğretmenler para toplamada görev alacak denir ee biz derse giriyoz para mı toplayacaz bankacı olurdum flnda filanda.talep çok elini atma yok ve bu okuldaki öğretmenlerin yarısı böyledir değişmez.tesbitim bu

Ben bu topa çıkmam hocam. Nasıl mı ! Soruları hazırlarım, projeksiyondan perdeye yansıtırım. Öğrenciler birer tane A4 getirir getirmedi mi , Harita metod defterinden bir safya koparır ilk önce soruları yazar sonrada cevapları.

Projeksiyon yok mu ! Tahtaya yazarım ne fotokopi çekerim ne de para toplarım.

Teşekkürler :sleep:

Sizde tavsiye ederim...

1)devlet her sene öğretmene eğitim ödeneği veriyor buradan harcaya biliriz
2)Öğretmenin para toplama dıye vıcdani yada resmı bır gorevı yoktur
3)İdareci arkadaslar okulun bır cok derdınden bahsedıyor ama ıdarecı olmadan once bu sorunları gorerek kabul ederek oldular
4)Bizde emredersiniz diyen mudur ve yardımcıları oldukca bakanlık hem toplamayın hemde neden yapılmadı dıye sorar

serdem89' Alıntı:
altintepebilisim' Alıntı:

Hocam ben kendi kullandığımı vermeye razıyım zaten. Benden istedikleri tüm öğrencilerden toplamam.ben diyorum borcum neyse söyleyin vereyim. olmaz sen bize öğrenci başına 2 tl topla diyor.

O zaman haklısınız hocam ben olayı yanlış anlamışım ben fotokopi makinasını kullanırım para mara vermem diyorsun sandım :) ben genel bir para toplayamam kullandığım fotokopi bu ücreti de bu de hocam düzgünce çok üsteleyeceklerini sanmıyorum.

Bu tarz sıkıntıların kaynağı hep idare arkadaşlar. İdareler öğretmenlere gerekli gereksiz bir ton iş yüklüyorlar sonra da bu tarz işleri düştüğünde öğretmene yaptıramıyorlar. Mesela ben de idareciyim öğretmene yapabildiğim bütün güzellikleri yaparım. Ders programı nöbet konusunda ne istiyorsa yaparım saçma sapan yazıları tebliğ bile etmem seminer dönemi sıkmam işini olabildiğince kolaylaştırırım ama benim işim düştüğünde de sonuna kadar isterim. Ve öğretmen de kesinlikle yardımcı olur. Okullarda idare ve öğretmen birbirine muhtaçtır karşılıklı iyi niyetli olmak lazım.

Meb sene başında her okula öğrenci başına 50-100 tl ödenek ayırsa bu sıkıntıların hiç biri yaşanmaz. Ya da fotokopi, projeksiyon, yazıcı, kaynak vs hepsinden vazgeçmemiz gerek.

Öğretmenlikte pişilmeden idareci olunmaması gerektiği gibi, idarecilik yapmadan da okul yönetimlerine sallamak olmaz.

Size tavsiyem arayı dereyi bulun :+1: Zaten sistem insanların fedakarlıkları ile karga tulumba yürüyor. Bir de bu sıkıntılarla uğraşmamak gerek.

Selamlar

Senin para toplama mecburiyetinin olmadığı gibi idarenin de fotokopi makinesi ya da toner alma mecburiyeti yok. Devlet gönderirse toneri adam takar kullanırsınız, okulların durumu belli zaten. Kimse idareden bişey istemezse, onlar da para istemez. Öğretmenler öğrencilere yazdırıp yazılı yapar, veya öğrencilerden yazılı kağıdı parası toplayıp kırtasiyeden çektirir, veya kendileri cebinizden öder, hiç sorun kalmaz o zaman. Ama öğretmen idareye gidip, kağıt bitmiş, toner bitmiş diyorsa, idare de para topla o zaman der.
Para alamazsın öğrenciden, eğitim ücretsiz diyene de hodri meydan gir sınava, EBS ye, idareci ol, yürüt işleri, herkes öğrensin para toplamadan nası olacak. Ne yazık ki böyle yürüyor.

acer50' Alıntı:
Senin para toplama mecburiyetinin olmadığı gibi idarenin de fotokopi makinesi ya da toner alma mecburiyeti yok. Devlet gönderirse toneri adam takar kullanırsınız, okulların durumu belli zaten. Kimse idareden bişey istemezse, onlar da para istemez. Öğretmenler öğrencilere yazdırıp yazılı yapar, veya öğrencilerden yazılı kağıdı parası toplayıp kırtasiyeden çektirir, veya kendileri cebinizden öder, hiç sorun kalmaz o zaman. Ama öğretmen idareye gidip, kağıt bitmiş, toner bitmiş diyorsa, idare de para topla o zaman der.
Para alamazsın öğrenciden, eğitim ücretsiz diyene de hodri meydan gir sınava, EBS ye, idareci ol, yürüt işleri, herkes öğrensin para toplamadan nası olacak. Ne yazık ki böyle yürüyor.

Hocam söylediklerin doğru elbette para olmadan bazı şeyler olmaz okul dönmez falan filan. Benim anlatmak istediğim şu ben fotokopi adı aldınta para toplamak istemiyorum. Benim kendim kaç tane çektiysem onun parasını ödemek istiyorum. İdare ise yok sen bize kişi başı şurdan şu kadar para getir diyor. okulun durumu belli zaten kayıt parası aidat falan filan toplanıyor zaten bunlar bi de bunların üstüne fotokopi parası istemeyi doğru bulmuyorum. Kendi sınıfım 30 kişi 26 kişi kayıt parası ve aidat ödemiş.Ayrıca 5 tl resim parasıda toplandı. Son iki hafta kala bir de 2 tl fotokopi parası toplayın dediler. Bende toplamadım olay bu. Ben idareye ne çektiysem öderim dedim kişi başı para toplamak ne alaka.

Benim para toplama mecburiyetinin olmadığı gibi idarenin de fotokopi makinesi ya da toner alma mecburiyeti var. Devlet göndermez bütcede vardır ilgili kalemde; toneri adam takar kullanırsınız, okulların durumu belldir her daim iyi yönetilen okul var yönetilemeyen okul var. Kimse idareden bişey istemezse, onlar da para istemez mantığı "Okullar Olmazsa Marrifi Yönetme" Mantığıdır ,öğretmenin görevi istemek idarenin görevi sağlamaktır.. Öğretmenler öğrencilere yazdırıp yazılı yapmaz, veya öğrencilerden yazılı kağıdı parası toplayıp kırtasiyeden çektirmezler günümüzde çağın imkanlarından yararlanır ve yararlandırılırlar, veya kendileri cebinden ödemezler, hiç sorun kalmaz o zaman. Ama öğretmen idareye gidip, kağıt bitmiş, toner bitmiş diyorsa, idare de para topla demez , o ihtiyacı karşılar şayet karşılayamıyorsa o koltukları karşılayabilenlere bırakır..
Para alamazsın öğrenciden, eğitim ücretsiz , hodri meydan okullarda kurumlarda binlerce idareci var, yürüten işlerini, herkes öğrensin para toplamadan nasıl olacak. Ne mutlu ki ki böyle de beceriklice külhanbeyliği yapmadan da yürüyebiliyor. :D

(alıntıdır)

Hocam aranızda geçen konuşmaları bilmiyorum ama ben para toplamam derseniz de bazı sorumluluklardan kaçmış olursunuz ne kadar yönetmelik öle dese bile bazı gerçekler var, okullarda şu anda tek gelir kaynağıdır fotokobi hizmetli parası, ben dersime girerim çıkarım diyorsanız yarın öbür gün ne tuvaletleri temizleyecek hizmetli bulursunuz , ne fotokobi bulursunuz, ne de bilgisayar ve araç gereçleri bulursunuz, bizim okuldada bazı sınıf öğretmenleri tamına yakın para toplarken bazı sınıf öğretmenleri hiç toplamıyor uğraşmıyor, sonrada gelip benim projeksiyonum yok, benim bilgisayarım bozuk, klimam çalışmıyor diye dert yanıyorlar...

Peki bu herşeyi devletten bekleyen arkadaşlar. aynı devlet sene başında size eğitim öğretim ödeneği -veya kırtasiye ödeneği adına ne derseniz deyin- adı altında 800 küsür tl para veriyor.. acaba bu paradan o bahsettiğiniz a4ler tonerler giderler vs için ne kadar harcadınız? 800 TL ile tanesi 10 kuruştan -ki kendi makinenizse bu 2 kuruşa düşer ya neyse yüksekten olsun- 8000 adet fotokopi çekersiniz. Şöyle düşünelim dersine girdiğiniz 200 öğrenci olsa -bakın hep yüksekten atıyorum- bu ders için dönem başı 3 sınavdan senede 6 sınav yapsanız 1200 fotokopi eder. Hadi üstüne çalışma kağıdı verdiniz 1000 tane 2200 fotokopi. sizin 800 TLnin daha 4te biri anca oldu :D geri kalan 600 tl için de siz hesaplayın bakalım neler yapılabilir :) bence devlet kırtasiye ödeneğini öğretmene vermemeli direk okul aile birliği hesaplarına aktarmalı. bu durumda 30 öğretmeni olan bir okula 800 TL den senelik 24000 TL (!) akacaktır. bir okul için bu meblağ ne demek biliyor musunuz? tonersiz ve bakımsız bir anını yakalayamayacağınız bir fotokopi sistemi, sınırsız a4, bitmeyen sabunlar, güzel kokan tertemiz sınıflar koridorlar, ikinci seneye ise 15 adet sınıfın her birine birer projeksiyon ve yanında yeterli özelliklerde 1 adet 15+1 bilgisayar laboratuvarı :scared: daha da birçok şey sayabilirsiniz.. bu arada öğretmenim idareci falan değilim. yalnızca unutulan veya belirli bir öğretmen kesimi tarafından unutturulmaya çalışılan bir gelir kalemini hatırlatmak istedim..

Eğitim öğretim ödeneği---Yani kırtasiye parası.
Mesleğe yeni başladığım yıllarda 1988-1989 lu yıllar Yer Kastamonu.
Bir köy öğretmeninin Sınıf öğretmeninin Yıllık ve günlük Plan larını yapmadığı için çarptırıldığı ağır idari disiplin cezasına binaen.İlk defa adını duyduğum, Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine müracatında savunması şöyledir.
Devletin bu evrakları istediği Lakin Devlet Malzeme Ofisinden Kağıt kalem verilmediği, Maaşının geçimi için olduğu yönünde idi.Bildiğiniz üzere Sınıf öğretmenliğinin YArısı kırtasiyedir ve hali ile teftiş ve denetimin yarısıda kırtasiyenin teftişidir.
Mahkemenin kararı Öğretmenlerden ödenek olmadığı için evrak istenemeyeceği yönünde çıktı ve ceza iptal edildi.Buradan öğretmenin Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine müracatından dolayıbatı karadenizde bir sınıf öğretmeni olduğunu anlamaktayız.Yani kırtasiye ödeneği, öğrenci kırtasiyesi için değil, Öğretmenin kendi kırtasiyesi içindir.
O zamanki T.ÖZAL hükümeti bu yasal boşluğu kırtasiye parası ile doldurdu.Lakin bir hata ile .
Denetim esnasında Kırtasiye istenmeyen öğretmenlere de bu ödenek verildi.Bunlar idareciler rehber öğretmenler ve orantısız olarak tüm branş öğretmenleridir.
Onun için TUKAŞ yapmayalım.

burdaki en büyük sorunlardan biri öğretmenden idareci yapmaya çalışmaktır. hastaneler gibi olmalı okullar. İdarecisi müdürü ayrı, başöğretmeni(eğitim alanı) ayrı olmalı.

Hocam anladigim kadariyla sinif ogretmenisin
ben cektigim fotokopi paralarini vereyim demen bu durumda yanlis
zira o sinifta cekilen tum fotokopilerin parasinin toplanmasi gerekli.
diaarida zaten cektirsen fotokopiyi en iyi ihtimal 25 kurustan sayfasi tum okulu hesap etsen bunu da 2 sinav icin yapsan ben kendi adima 200 ogrencim var 400 X 25 = 100 tl yapar. Madem kendi sinifininizdan para toplamiyorsunuz. Sizin sinifta yapilan tum yazililarinda parasini sizin vermeniz gerekir
toplarsaniz cok yuklu bir mebla yapar.
ayrica fotokopi sadece kagit ve murekkeptenden de ibaret degil. Bakim ve tamir masraflarida var.
siz cektigim fotokopinin parasini vereyim derken sadace kendinizi dusunmussunuz bence

Geri