Öğrencilerden fotokopi parası toplanması

Kodla Büyü
Yıllar sonra İdare Mahkemelerini çok iyi tanıdım ve Danıştay kararlarını da iyi takip ederim.
Para toplamak Yasal izni olan kuruluşlara ve valliklerce izin verilmiş, Gerçek ve tüzel kişiliklerce serbesttir.Bunlar da kayıt altındadır ve denetlenirler.
Memurların Vergi ve harç toplam yetkisi olan görevliler hariç, para toplaması ve bu görevle valilik oluru hariç görevlendirilmeleri yasaktır.
Bunda dolayısı ile ;
Öğretmenin memur olduğu dolayısı ile;
Hangi ad altında olursa olsun, para toplaması ve bunun şikayeti halinde, valilikçe savcılığa sevkedileceğinden dolayı ki Davsı Asliye ceza mahkemesi zannımca bu konuda yetkilidir.Bu makamca verilecek 2 yılı aşkın hapis cezası memuriyeti bitirir.Şikayetçinin şikayetinden vazgeçmesi dahi soruşturmayı durdurmaz.Sonuç adliyede biter.
Ama uygulamada direkt fotokopi parası soruşturmasına rastlamadım.
Lakin başka şikayetle soruşturma geçirdiğiniz taktirde yazılı notları, sözlü notu şişirtme, abartılı sözlü notu, toner, temizlik yada gezi, sinema, tiyatro parası vs. burada sizi suçlamak amacı ile yan delil olarak soruşturmanızda ifade verenlerce ifadelerinde kullanılıyor.
Sonuç olarak;
Eskiye takılmamak gerek, Emir ve genelgelere uyunuz.Kesinlikle para işine bulaşmayın.
Öğrenciye sınıf başkanına vs ye dahi yaptırtmayın.Üç-Beş Tl toplayıp Mesleğiniz bitiren ilk örnek olmayın.Baklava için hapis yatan ilk örnek olursunuz.Ama gazeteler sizi kurtarmaz. 4 Bin tl açık için, ikisi emekli olduğu halde beş memur tanıdığımın hapis yattığını, memuriyetlerinin bittiğini yakın tarihte gördüm.Daha yeni çıktılar .İnsan mahkemede ana-baba adı sorulduğu zaman anlıyor başına geleceği.Sakın Fotokopi toner işine bulaşmayın.
Eski usül.
Projeksiyondan yazılı yapın.
Klasik tahtaya soru yazın
Ağrımasın başınız.

bidene' Alıntı:
Hocam anladigim kadariyla sinif ogretmenisin
ben cektigim fotokopi paralarini vereyim demen bu durumda yanlis
zira o sinifta cekilen tum fotokopilerin parasinin toplanmasi gerekli.
diaarida zaten cektirsen fotokopiyi en iyi ihtimal 25 kurustan sayfasi tum okulu hesap etsen bunu da 2 sinav icin yapsan ben kendi adima 200 ogrencim var 400 X 25 = 100 tl yapar. Madem kendi sinifininizdan para toplamiyorsunuz. Sizin sinifta yapilan tum yazililarinda parasini sizin vermeniz gerekir
toplarsaniz cok yuklu bir mebla yapar.
ayrica fotokopi sadece kagit ve murekkeptenden de ibaret degil. Bakim ve tamir masraflarida var.
siz cektigim fotokopinin parasini vereyim derken sadace kendinizi dusunmussunuz bence
Hocam sen hesap kitap peşindesin daha.
Para toplamak ADLİ SUÇ anlayın artık.

COBOL' Alıntı:
Eğitim öğretim ödeneği---Yani kırtasiye parası.
Mesleğe yeni başladığım yıllarda 1988-1989 lu yıllar Yer Kastamonu.
Bir köy öğretmeninin Sınıf öğretmeninin Yıllık ve günlük Plan larını yapmadığı için çarptırıldığı ağır idari disiplin cezasına binaen.İlk defa adını duyduğum, Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine müracatında savunması şöyledir.
Devletin bu evrakları istediği Lakin Devlet Malzeme Ofisinden Kağıt kalem verilmediği, Maaşının geçimi için olduğu yönünde idi.Bildiğiniz üzere Sınıf öğretmenliğinin YArısı kırtasiyedir ve hali ile teftiş ve denetimin yarısıda kırtasiyenin teftişidir.
Mahkemenin kararı Öğretmenlerden ödenek olmadığı için evrak istenemeyeceği yönünde çıktı ve ceza iptal edildi.Buradan öğretmenin Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine müracatından dolayıbatı karadenizde bir sınıf öğretmeni olduğunu anlamaktayız.Yani kırtasiye ödeneği, öğrenci kırtasiyesi için değil, Öğretmenin kendi kırtasiyesi içindir.
O zamanki T.ÖZAL hükümeti bu yasal boşluğu kırtasiye parası ile doldurdu.Lakin bir hata ile .
Denetim esnasında Kırtasiye istenmeyen öğretmenlere de bu ödenek verildi.Bunlar idareciler rehber öğretmenler ve orantısız olarak tüm branş öğretmenleridir.
Onun için TUKAŞ yapmayalım.
İyice okuyun ve bilmeyen lere öğretin diye güncelleme yapayım dedim.

kağıt hesap derdinde değilim.
eğer para toplamayacak isek bizde karar alıp bu işleri dışarıdan yapmalıyız bunu demek istedim sadece.
tabi tek başımızı değil tüm okul olarak böyle yapılmalı.

Ortam bayağı gerilmiş. Bence iş burada okul idaresine düşüyor. Öğretmeni para işine buşatırmamak lazım.
Çözüm şu şekilde olabilir:
1- Okula kayıt olan her öğrenciden sene başında 2 adet fotokopi kağıdı istenir.
2- Okul aile birliğinin toplayacağı paralarla da toner parası karşılanır. İş bu kadar basit.

Konu kırtasiye parasına kadar gelmiş o parayı fotokopi parasına harcamamız gerektiği kastedilmiş ama bu durum farklı
Konuyu açan arkadaş parayı cebimden vereyim dahi demiş ama idare o para toplanacak demiş
Yani konu parayı cepten verip vermeme değil para toplanacak mı toplanmayacak mı?

Sınıf öğretmenleri gerçekten çocuk gibi oluyor :D birde aşırı çekememezlikle dolular

Şöyle yapsak:
Her öğrenciye fotokopi yapılacak kağıttan versek onlar da dışarıdan birer fotokopi çektirip getirseler sorun çözülürmü?
:D :P :idea: :P

Bana Şube rehber öğretmenliği verileceği zaman, para toplamakla ilgili tüm işler hariç diğer işleri yapacağımı bildirdikten sonra, idareci ağabeyim bana şube rehber öğretmenliğini verdi. Ve gerçekten de hiç bir zaman para toplamamı istemediler.

Bununla birlikte, elimden geldiği kadar idareye yardımcı olmaya, diğer arkadaşlarıma yardımcı olmaya gayret ettim. Yani okulda bir aile gibi olduğumuzu unutmamamız gerekiyor. Para toplayamıyorsanız bunu kimse size zorla yaptıramaz. Ancak başka çareler üretmeye çalışmalısınız. Mesela, ceza verilecek bir kaç öğrenciye, kırtasiyeden bir top kâğıt alıp okula bağışlamalarını isteyebilirsiniz. Hem para toplamaktan daha uygun olur kanaatimce.

bidene' Alıntı:
diaarida zaten cektirsen fotokopiyi en iyi ihtimal 25 kurustan sayfasi tum okulu hesap etsen bunu da 2 sinav icin yapsan ben kendi adima 200 ogrencim var 400 X 25 = 100 tl yapar. Madem kendi sinifininizdan para toplamiyorsunuz. Sizin sinifta yapilan tum yazililarinda parasini sizin vermeniz gerekir
ayrica fotokopi sadece kagit ve murekkeptenden de ibaret degil. Bakim ve tamir masraflarida var.
siz cektigim fotokopinin parasini vereyim derken sadace kendinizi dusunmussunuz bence
...
Sıkıntı para toplanmasından çok TOPLAYAN KİŞİ. COBOL hocamın örneklerle güzelce anlattığı gibi para memuru bozar. Bir para toplanacaksa bu para
- Okul Aile Birliği Kanalı ile
- Makbuz karşılığı toplanmalıdır.
Yoksa 2 TL için memuriyetiniz gidebilir.
Bu gün hocamın tartışığı o müdür yardımcısı yarın 2 öğrenciye tutanak tutturup benden para alıyorlar diye şikayet dilekçesi yazdırsa. Öğretmenin AMA İDARE İSTEDİ savunması ne kadar geçerli olur sizce !!!
.....
Konuyu açan öğretmen arkadaşıma bir öneri
Her öğrencinizi okul aile birliğine yönlendirin ve 2 TL leri makbuz karşılığı okul aile birliğine yatısınlar.
Ama lütfen böyle birşey yapacaksanız önce aile birliği ile konuşup onlara karşı bir tepkiniz olmadığını belirterek durumdan haberdar edin.

Bu arada yeni aklıma geldi. 4-5 yıl önce ilköğretim iken olunca aklımdan çıkmış.
Bir yıl için 25 krş fotokopi parası toplayan DKAB branşındaki arkadaşımın kurtulması pek güç oldu.Veli şikayetini geri çekti.Ama soruşturma devam etti.Yani 25 krş luk şikayeti soruşturması için soruşturma oluru veriyorlar.Arkadaş göreve devam ediyor.Ceza İlçe disiplin kurulundan döndü. Ama artık yazılı sorularını kısa ve öz tahtaya yazıp uyguluyor.Yani En sağlam yöntem.

Sakın yazılı proje vs . için öğrenciye sınıf başkanına para toplatmayın.Küçük öğrenciden sivil dahi olsa aile birliğinin para toplaması istemesi soruşturmalıktır.(Öğrencinin reşit olmayışı ve Psikolojik baskıda hissetmelerinden dolayı)Veli toplantısında aile birliği görevlisi toplu makbuz karşılığı verenlerden sınav parası toplasın.Siz para ihtiyaç vs. konuşmayın ve paraya elinizi sürmeyin.Şu sıralar verilmekte olan mal bildirimini ciddi hesaplayarak her kuruşu eşinizinkiler dahil yazıp verin.Para soruşturmasında ileride hesap veremeyecek bir işiniz olmasın.Tavsiyemdir.

bidene' Alıntı:

Hocam görev yerim istenbul içerisi dışarısı yok fotokopi ücreti hemen hemen aynı tek avantajı okulun içinde olması. Ayrıca olayı yanlıs anlamışsın yukarıada yazmışım 30 öğrencimden 26 sı aidat paralarını vermiş ben bir de 2 tl daha toplamayı doğru bulmadığım için toplamadım. aidat veren öğrenciden fotokopi parası almak bana ters geldiği için tartışdık idareyle. idarenin her istediği parayı toplamayı doğru bulmuyorum bi düşünüp tartmak lazım bence

hakanotuken' Alıntı:
Konu kırtasiye parasına kadar gelmiş o parayı fotokopi parasına harcamamız gerektiği kastedilmiş ama bu durum farklı
Konuyu açan arkadaş parayı cebimden vereyim dahi demiş ama idare o para toplanacak demiş
Yani konu parayı cepten verip vermeme değil para toplanacak mı toplanmayacak mı?

Sınıf öğretmenleri gerçekten çocuk gibi oluyor :D birde aşırı çekememezlikle dolular

Hocam sınıf öğretmeni değilim bilişim öğretmeniyim 5 lerde sınıf rehber öğretmenliğim var. 5 sınıflar yeni kayıt olduğu için kayıt sırasında kayıt parası hem de yüksek bana göre kayıt parası alınmış. aidat alınmış. 30 dan 26-27 kişi vermiş sorun yok. ben bu durumda bu kadar para veren öğrencilerden bir de 2 tl toplanmasını yanlış buluyorum. İdare biraz kendini bir şey sanıyor öğretmenler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor ben de yemediğim için üzerime geliyor.aynı idareci ile daha önceden de münasebetimiz olmuştu.

BaRBaRYaN' Alıntı:
bidene' Alıntı:
...
Sıkıntı para toplanmasından çok TOPLAYAN KİŞİ. COBOL hocamın örneklerle güzelce anlattığı gibi para memuru bozar. Bir para toplanacaksa bu para
- Okul Aile Birliği Kanalı ile
- Makbuz karşılığı toplanmalıdır.
Yoksa 2 TL için memuriyetiniz gidebilir.
Bu gün hocamın tartışığı o müdür yardımcısı yarın 2 öğrenciye tutanak tutturup benden para alıyorlar diye şikayet dilekçesi yazdırsa. Öğretmenin AMA İDARE İSTEDİ savunması ne kadar geçerli olur sizce !!!
.....
Konuyu açan öğretmen arkadaşıma bir öneri
Her öğrencinizi okul aile birliğine yönlendirin ve 2 TL leri makbuz karşılığı okul aile birliğine yatısınlar.
Ama lütfen böyle birşey yapacaksanız önce aile birliği ile konuşup onlara karşı bir tepkiniz olmadığını belirterek durumdan haberdar edin.

Hocam çok doğru ifade etmişsiniz. Okulumuz oldukça büyük ve herkes birileriinn arkasından iş çevirmekte kimin ne olacağı belli değil. belirttiğiniz gibi bugün topla diyen idareceler yarın biz demedik öğretmenimiz yanlış anlamış diyecek cinsten idareci.

Bizim okulda para toplama olayını okul aile birliği yapıyor. Biz öğretmenler olarak okul aile birliğinin aldığı kararı duyuruyoruz. İdare bu şekilde halletti. Ayrıca fotokopi parası diye bişey de toplanmıyor.

COBOL' Alıntı:
Eğitim öğretim ödeneği---Yani kırtasiye parası.
Mesleğe yeni başladığım yıllarda 1988-1989 lu yıllar Yer Kastamonu.
Bir köy öğretmeninin Sınıf öğretmeninin Yıllık ve günlük Plan larını yapmadığı için çarptırıldığı ağır idari disiplin cezasına binaen.İlk defa adını duyduğum, Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine müracatında savunması şöyledir.
Devletin bu evrakları istediği Lakin Devlet Malzeme Ofisinden Kağıt kalem verilmediği, Maaşının geçimi için olduğu yönünde idi.Bildiğiniz üzere Sınıf öğretmenliğinin YArısı kırtasiyedir ve hali ile teftiş ve denetimin yarısıda kırtasiyenin teftişidir.
Mahkemenin kararı Öğretmenlerden ödenek olmadığı için evrak istenemeyeceği yönünde çıktı ve ceza iptal edildi.Buradan öğretmenin Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine müracatından dolayıbatı karadenizde bir sınıf öğretmeni olduğunu anlamaktayız.Yani kırtasiye ödeneği, öğrenci kırtasiyesi için değil, Öğretmenin kendi kırtasiyesi içindir.
O zamanki T.ÖZAL hükümeti bu yasal boşluğu kırtasiye parası ile doldurdu.Lakin bir hata ile .
Denetim esnasında Kırtasiye istenmeyen öğretmenlere de bu ödenek verildi.Bunlar idareciler rehber öğretmenler ve orantısız olarak tüm branş öğretmenleridir.
Onun için TUKAŞ yapmayalım.
:+1:

devlet özel okulda okuyan durumu iyi öğrencilere öğrenci başına 2000-3000 tl vereceğine, devlet okullarına öğrenci başına 50tl verse şimdi bunları tartışıyor olmazdık.

racon' Alıntı:
devlet özel okulda okuyan durumu iyi öğrencilere öğrenci başına 2000-3000 tl vereceğine, devlet okullarına öğrenci başına 50tl verse şimdi bunları tartışıyor olmazdık.

+1903

racon' Alıntı:
amaç eğitimi özelleştirmek değilmi. velileri devlet okulundan başka nasıl kaçıracaksınız ki ?

Geri