Hocam aynanın öbür yanına bakın.
Son 20 yıldan bu yana öğretmen maaşına özel iyileştirme yapılmadı.
20 yıl önce, bir sağlık ocağı doktorunun maaşı ile benim maaş+ekders toplamı arasında pek fark yoktu.
Şimdi ise düz masabaşı memuru ile maaşlar aynı.Farkı ekders ücreti (o da dersi olana) Tatil dönemi oda yok.
Masabaşı memur gibi işlem gören bir statü den beklentileriniz biraz fazla değilmi?
Varsa Arabanız bile yokuşu otogaz da başka 95 oktan benzinde başka çıkar.
"Masabaşı memur gibi" diyorsunuz ve katılıyorum. Masabaşı memur değiliz. Evet, matematik öğretmeni yok artık, matematik memurları var. Edebiyat öğretmenleri yok, edebiyat memurları var vs. Öğretmen uygulayıcı rolüne hapsolmuş durumda. Yetkin ve etkin değil. Sistemin istediği öğretmen tam olarak bu. Çünkü "ben cahili severim" diyen üniversite rektörünün varolabildiği, "Bilhassa okumuşların şerrinden koru yarabbim" diyen imamın arkasından hep beraber "Amin" diyen devlet erkanının ülkeyi yönettiği bir ülkede yaşıyoruz. Ne eğitim umurlarında ne öğretmen kalitesi.
Bakın yanlış yorumluyor olabilirim ancak bir mühendisten kimse aydın bir insan olmasını beklemez sanırım. Adam/kadın işini yapar, çizer, ölçer, biçer, hesaplar, kendisinden beklenen projeyi zamanında teslim eder, bunun karşılığında da ücretini alır, sen sağ ben selamet. Veya bir hemşirenin, bir doktorun, bir trafik polisinin, dediğiniz gibi masabaşı çalışan bir memurun aydın olmasını kimse beklemez. Aydın olursa, okuyup kendini eğitecek olursa, bilimden felsefeye, sanattan edebiyata... bir kültüre kavuşursa daha iyi hemşire, daha iyi doktor, daha iyi polis olur, ailesine ve topluma daha fazla fayda sağlar vs. ancak, işini yaptığı sürece kimse bir doktorun, bir polisin, bir askerin... ne kadar kültür sahibi olduğu ile ilgilenmez. Böyle bir şey beklemez de. Doktora gider tedavini olur çıkarsın veya trafik polisinin trafik kanununa uygun bir şekilde işini yapmasından başka bir beklentin olmaz. Seni durduran trafik polisiyle Kant'ın Ahlak Felsefesi hakkında veya evrim teorisi hakkında konuşacak halin yok. Ancak bir öğretmen için durum bu değil işte.
Branşından bağımsız olarak söyleyebilirim ki, bir öğretmen ne kadar aydınsa, ne kadar kültürlüyse, ne kadar dünya vatandaşıysa, verdiği eğitimin kalitesi de o ölçüde artacaktır. Çünkü öğretmen küçük bir grubun lideridir ve vizyoner olmak zorundadır. Bir siyasetçiden bekleyeceğimiz her şeyi öğretmende de fazlasıyla bekleriz. Yani bir öğretmenin bilgili olmasını, kültürlü olmasını, aydın olmasını, dünya vatandaşı olmasını, ahlaklı olmasını, dürüst olmasını vs. bekleriz. Yani alan bilgisine hakim olması bir öğretmeni iyi öğretmen yapmaya yetmez. İnternet sayesinde bilginin bu kadar demokratik bir şekilde dağıldığı, her türlü bilgiye erişim imkanının olduğu ve bunun bir sonucu olarak her alanda birçok gelişmenin yaşandığı, çağın gereksinimlerinin hızla yön değiştirdiği dinamik bir dünyada yaşıyoruz. Okumayan, araştırmayan, düşünmeyen, sorgulamayan, kendini geliştirmeyen, vizyonsuz, ders kitabındaki bilgiyi aktarıp mesaisini doldurup evine giden, yani bir memur kafasındaki bir öğretmen, bir çocuğun başına gelebilecek en kötü şeydir. Bir öğretmen meslek hayatında binlerce öğrencinin hayatına değiyor. Binlerce öğrencinin hayatını etkileyebilecek bir mesleğin mensuplarıyız. Bu yüzden masabaşı memur kafasında olamayız, olmamalıyız.
Velhasılı kelam; Evet, öğretmenlerin hali içler acısı durumda. Evet, öğretmenler uygulayıcı rolüne hapsolduğu için çoğu öğretmenin memurdan farkı yok. Evet, iktidar da bu durumdan memnun. Evet, çocukları çağın gereksinimleri ile donatamayan bir eğitim sisteminde, bize bu para çok. Yine mesleğini hakkıyla yapan meslektaşımdan/branşdaşımdan özür diliyorum ve şu anda aldıkları paradan çok daha fazlasını hak ettiklerini düşünüyorum. Benim düşünmemin bir önemi de yok, oecd rakamları bunu gösteriyor. Ancak içinde bulunduğumuz durumu iyi tahlil etmek gerekiyor. Eğitime önem vermeyen bir zihniyet, öğretmene de ancak bu kadar değer veriyor, ancak bu kadar para veriyor. Hakim sendika olan eğitim bir senliler de bu durumdan ziyadesiyle memnun. Asgari ücret vermediklerine şaşırıyorum aslında. Ki çoğu öğretmenin yaptığı işin karşılığı o da değil. Üste para verse okula sokulmayacak, çocuklarla diyaloğa girmesine izin verilmeyecek adamlar öğretmenlik yapıyor.