İlçe ARGE biriminde çalışmak...

Kodla Büyü

Eindoforat

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Daha önce İlçe Milli Eğitim'in ARGE biriminde görev yapmış olan var mı acaba? Varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? Bir bilgisayar öğretmeni olarak ARGE biriminde görev almanın artıları - eksileri nedir? Görevi nedir? Okul formatörlüğünü bırakıp, ARGE'de görev almak mantıklı mıdır sizce? Tavsiyelerinizi ve düşüncelerini paylaşır mısınız?

ben bu argenin ne iş yaptığını anlamadım istanbulda 200 den fazla argeye öğretmen aldılar bu 200 den fazla öğretmen neyi araştıracak merak ediyorum on binlerce öğretmen açığının oldğu ülkemizde argeye neden öğretmen alınır ilginç

cesur_yürek' Alıntı:
ben bu argenin ne iş yaptığını anlamadım istanbulda 200 den fazla argeye öğretmen aldılar bu 200 den fazla öğretmen neyi araştıracak merak ediyorum on binlerce öğretmen açığının oldğu ülkemizde argeye neden öğretmen alınır ilginç

küçük yerlerde sbs istatistilklerini hazırlıyorlar. Başka bişr iş yaptıklarını görmedim, bilmiyorum :)

Hocam ben şu an ARGE deyim. Hiç formatörlük yapmadım kıyaslama yapamayacağım ama kendi yaşadıklarımdan bahsedeyim. Geçen sene ARGE de görevlendirilen arkadaş sağolsun memur gibi çalışmış. Kurum maillerine bakmış, resmi yazışma yapmış, fotoğraf çekmiş, web sitesine bakmış, yetmemiş kaymakamlık web sitesiyle ilgilenmiş, evrak taramış, cd çekmiş vs. Kendisi çok özverili bir sınıf öğretmeni ama elini vermiş kolunu kaptırmış. Ben bu yüzden memurlarla ve şeflerle zıtlaşma içine girdim. Sadece ilçe müdürü ve şube müdürlerinin istekleri doğrultusunda web sitesini güncelliyorum. Henüz yürüttüğümüz bir proje yok. 1 tane de ingilizce öğretmeni var ARGE'de, ilçe müdürümüz AB projeleri ile ilgili konuları ona aktarıyor ben de hiç karışmıyorum. Zaten görevlendirmem yapılırken web sitesini güncel tutmamı ve katıldığımız projelerde yardımcı olmamı istemişti.

Hocam seni oradaki tamirat işleri için kullanacakları kesin.
Ayrıca memurlar gibi resmi yazı yazdıracakları da kesin.
Normalde tky, AB projeleri, yerel projeler geliştirme, istatistik tutma ve ilçedeki eğitim kalitesini arttırma çalışmalarını yapmanız gerekiyor.
Nerede görev yaptığına göre değişir, anlayışsız müdür ve şb müdürlerinin olduğu yerde isen uzak dur.

8-5 çalışacaksın,
yaz tatili ve sömestr olmayacak,
ek dersin kesilecek yerine ek odeme(630TL-kaynak belirtilmeli :D ) alacaksın.

Tavsiyem dertsiz başına dert alma.

Okul formatoru iken de farklı seyler yapmiyorum zaten. Sanırım ilçedeki farkı amir sayısındaki artis olacak. Okulda da 8-5 calisiyorum hatta ikili ogretim oldugu icin ve ilk saate ders yazıldıgı icin haftanın 3 gunu 7.30 da basliyor mesaim.

janet' Alıntı:
İşte arge'de çalışan öğretmenlere bakış açısı
http://www.kamudanhaber.com/guncel/bu-k ... 27746.html

argenin amacı nedir gerçekten orda bulunan öğretmen arge için mi çalışıyor? yada bu öğretmenler neye göre atanıyor ben burda itanbula 200 den fazla argeye öğretmen atayan millieğitime tepki koyan türk eğitim sen şuba başkanlarında hanefi bostana teşekkür ediyorum. arge birilerinin farklı amaçala kullancağı yer olmamalıdır. arge sadece bakanalıkta olan bir birim olmalı

janet' Alıntı:
İşte arge'de çalışan öğretmenlere bakış açısı
http://www.kamudanhaber.com/guncel/bu-k ... 27746.html
ARGE ler torpillilerin yatma yeri gibi kullanılıyor doğrudur. Amir eşlerinin genelde ARGE de görevlendirildiği de bir gerçek. Herhalde ARGE lerde en çok çalışması beklenen branş yine bilişim oluyor. Benim kadrom halk eğitimde, 15 saatlik bir kursum var yarım gün de ARGE de görevlendirmem. İlçe müdürü kursu kapatalım dediği halde ısrarla kursa devam etmek istediğimi belirttim. Haberdeki öğretmenlerden olmadığımı belirtmek istedim.

özellikle büyükşehirlerde bu yerler topilli yerler. birileri burda maaş alıyığp yatıyor tabi herkez için değil ama çoğunluğu için böyle

Diğer branştakiler için Arge yatış yeri olabilir. Bilişim Teknolojileri öğretmenini orada da rahat bırakacaklarını sanmıyorum. Yapacağı işler formatörlükten pek farklı olmayacaktır.

arge nin taşrada olması kadar saçma bir durum yok taşradaki milli eğitim neyi araştırıp geliştirecek. bu yapılan işle argenin kendi mantığı arasında bir terslik var

http' Alıntı:
Geçen sene ARGE de görevlendirilen arkadaş sağolsun memur gibi çalışmış. Kurum maillerine bakmış, resmi yazışma yapmış, fotoğraf çekmiş, web sitesine bakmış, yetmemiş kaymakamlık web sitesiyle ilgilenmiş, evrak taramış, cd çekmiş vs.

Hocam ben daha önce çalıştığım ilçede, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün stratejik plan hazırlıkları için AR-GE görevlendirmesi almıştım toplam altı aylık. Yukarıda yer alan herşey benim için de geçerliydi. Öğretmenlik titrinize kimse bakmıyor. Açamadıkları her türlü dosya için, çalıştıramadıkları her türlü cihaz için sizin birşeyler yapmanızı bekliyorlar. Dahası İMEM'de görev yapan memurlar bile kendisini sizin şube müdürünüzmüş gibi görüp bu şekilde hareket edebiliyor. Bunun yanında Kaymakamlık, Malmüdürlüğü, İlçe Nüfus vb müdürlüklerin de İMEM Müdüründen sizin bir iş için gönderilmenizi talep ettikleri ve sizin de bunun üzerine gönderildiğiniz durumlar olabiliyor. Bunun yanında AR-GE işleri için aile düzeninizin bozulmasını falan saymıyorum artık.

Gerçi bu bahsettiklerimiz her bilişim teknolojileri öğretmeninin bir okulda yapabileceği türden çalışmalar ama burada söz konusu olan en az on okul veya kurum. Dolayısıyla bu da bahsi geçen sorunların büyümesi anlamına geliyor.

Büyük yerlerde belki sıkıntı olmuyordur ama küçük ilçelerin büyük çoğunluğu için durum böyle maalesef. Benim bu altı ay sonunda çıkardığım sonuç şudur. İyi niyetle de olsa, bir öğretmen, hele ki küçük yerlerde, bir de bilişim teknolojileri öğretmeniyse, Şube Müdürü veya Müdürlük dışında (onlar da kadrolu) herhangi bir göreve görevlendirmeyle veya kadrolu olarak da olsa talip olmamalı veya verilmek istenen görevi en kısa zamanda bir şekilde reddetmelidir. Neticede ortaya koyacağınız çalışmaları kimisi çok uçuk bulurken, kimisi de yapa yapa bunu mu yaptın deyip altı aylık emeğinize fütursuzca dil uzatabilir, kimisi de bunca işimizin gücümüzün arasında bizi bir de AR-GE, strateji, TKY, proje falan uğraştırmayın gibi cümleler kurabilir.

cesur_yürek' Alıntı:
sayın hocam ne yaptıklarını hakikaten anlamamışsın ben anlatayım.
ilçelerde 3 kişi görev alır. genelde biri ASKE birminde görev alır. ilçe de ise ilçenin ilde ise ilin stratejik planını hazırlar. Okulların Stratejik planlarının ön incelemesini yaparak onay için ilçeye gönderir.TKY ile ilgili okullara rehberlik eder ödül sürecine başvuru yapmak için yönlendirme yapar tkyanketleri oluşturur kurumlardan gelen anketlerin istatistiğini çıkararark ilçeye sunar...

diğer iki kişide projeler ekibinde olur. AB projeleri ile ilgilenir ve rehberlik yapması gerekir ancak okullar bu konuda hem isteksiz hemde angarya olarak gördükleri için genelde ab projesi hazırlama, okul adına başvuruları yapma, yazışmaları halletme gidecek heyette ingilizce bilen biri yok ise tercümanlık yapmak için okullarla beraber gider ve sonrasında da web sayfası, broşür kitapçığı hazırlar.

birde yerel projeler var tabi ve tübitak projeleri onları takip eder ve ilgili okullara rehberlik eder. gibi işleri yapar.

örnekler için http://sokearge.net/ ten bakabilirsin.

bunlar seninde bakıp bulabileceğin şeyler fazla anlatmaya lüzum yok. ancak şuna dikkatlerinizi çekmek isterim.

bilgisayar formatörleri olarak en büyük şikayetiniz herkesin size iş yapmayıp efull ek ders alıyor gözü ile bakıyor olmaları. kendiniz hakkında böyle şikayetlerimiz varken neden başka birimlere laf atıyorsunuz anlamış değilim.

not: 3 yıl bt formatörlüğü yaptım bir kaç aydır argedeyim branşım böte

ysartemur teşekkürler bilgiler, güzel.. açıklayıcı ve net olmuş.. Peki şube müdürleri ne işe yarıyo.

ysartemur' Alıntı:
cesur_yürek' Alıntı:
ilçelerde 3 kişi görev alır. genelde biri ASKE birminde görev alır. ilçe de ise ilçenin ilde ise ilin stratejik planını hazırlar. Okulların Stratejik planlarının ön incelemesini yaparak onay için ilçeye gönderir.TKY ile ilgili okullara rehberlik eder ödül sürecine başvuru yapmak için yönlendirme yapar tkyanketleri oluşturur kurumlardan gelen anketlerin istatistiğini çıkararark ilçeye sunar...

diğer iki kişide projeler ekibinde olur. AB projeleri ile ilgilenir ve rehberlik yapması gerekir ancak okullar bu konuda hem isteksiz hemde angarya olarak gördükleri için genelde ab projesi hazırlama, okul adına başvuruları yapma, yazışmaları halletme gidecek heyette ingilizce bilen biri yok ise tercümanlık yapmak için okullarla beraber gider ve sonrasında da web sayfası, broşür kitapçığı hazırlar.

birde yerel projeler var tabi ve tübitak projeleri onları takip eder ve ilgili okullara rehberlik eder. gibi işleri yapar.

bunlar seninde bakıp bulabileceğin şeyler fazla anlatmaya lüzum yok. ancak şuna dikkatlerinizi çekmek isterim.

bilgisayar formatörleri olarak en büyük şikayetiniz herkesin size iş yapmayıp efull ek ders alıyor gözü ile bakıyor olmaları. kendiniz hakkında böyle şikayetlerimiz varken neden başka birimlere laf atıyorsunuz anlamış değilim.

argenin amacı AB projlerini takip etmek değildir yada stratejik plan hazırlamakta değidlir. argenin adı üstünde araştırma ve geşitme bölümüdür. burda çalşıan arkadaşım neyi araştırıyor yada neyi geliştiriyor. ama size bu işleri yükledikelerinde zannediyorsunuz ki bu işi arge yapar. ill milli eğitimde AB ile ilghilenen bölümler var istatiistik bölümleride var. ben burda çalışan arkadaşları hedef almak gibi durumda değilim yanlış anlaşılmasın bu işte bir yanlışın olduğunu düşünüyorum. bu argeye öğretmeni neye göre atıyorlar merak ediyorum

cesur_yürek' Alıntı:
arge nin taşrada olması kadar saçma bir durum yok taşradaki milli eğitim neyi araştırıp geliştirecek. bu yapılan işle argenin kendi mantığı arasında bir terslik var

sayın hocam yazdıklarının neresini düzelteceğimi kestiremiyorum.
yorum yapmadan biraz araştır bak bakalım taşrada durum ne, ne yapıyorlar bunlar, hangi birimler olur taşrada. dediğiniz araştırma geliştirme ekibi sadece il merkezinde 3 kişilik ekip hainde kurulur ilçelerde bulunmaz. ilçelerde ASKE ve Projeler ekibi vardır; araştırma geliştirme ekipleri ve her proje kolu ile ilgili münferit kişi sadece ilmerekzinde olur.

memur sitelerinde gördüğün malumat kırıntılarını veya dedikoduları hemen kesin doğru şeyler olarak kabul etme biraz araştırma zahmetine katlan sonra burda yorum yap.

cesur_yürek' Alıntı:
argenin amacı AB projlerini takip etmek değildir yada stratejik plan hazırlamakta değidlir. argenin adı üstünde araştırma ve geşitme bölümüdür. burda çalşıan arkadaşım neyi araştırıyor yada neyi geliştiriyor. ama size bu işleri yükledikelerinde zannediyorsunuz ki bu işi arge yapar. ill milli eğitimde AB ile ilghilenen bölümler var istatiistik bölümleride var. ben burda çalışan arkadaşları hedef almak gibi durumda değilim yanlış anlaşılmasın bu işte bir yanlışın olduğunu düşünüyorum. bu argeye öğretmeni neye göre atıyorlar merak ediyorum
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/4194_65.html

MAdde 6'da Arge Biriminin Görevleri belirtilmiş hocam işte.

cesur_yürek' Alıntı:
ysartemur' Alıntı:
cesur_yürek' Alıntı:

sayın hocam argedeki arkadaşların görevleri ve nasıl seçildiği yönergede yazıyor.yöner burda 3 sayfalık yönerge okursan ne kadar yanlış bilgilere sahip olduğunu göreceksin.http://www.arge10.com/dosyalar/genel/arge_yonerge.pdf burda yazar projeler ekibi proje hazırlar takibini yapar ve okullara rehberlik yapar, kurumun stratejik planını hazırlar güncellemelerini yapar diye.
görevlendirmele ise formatörlük gibi 6 şar aylık oluyor ve isteğe bağlı. tercihen dil bilen yüksek lisans yapmış, daha önce ab projelerinde görev almış ve iyi derecede bilgisayar bilgisine sahip olunması isteniyor.

fazla talep varsa bu kriterlere göre seçim yapılıyor ancak genele pek istekli olan olmadığı için genelde bilgisayarcılara ve ingilizce öğretmenlerine görevlendirme teklif ediliyor.
dediğiniz araştırma geliştirme kısmını ise il merkezlerindeki 3 kişilik ekip yapar.

İlçe arge biriminde şu an çalışıyorum. Aynı zamanda formatörlük de yaptım. İstesem formatörlüğe geçiş yapabilirim ama geçmiyorum. Şunları paylaşabilirim:
- Arge çalıştığınızda sürekli ilde toplantılara çağırılırsınız, hizmetiçi eğitimlere alınırsınız ve bu da sizin sürekli yeni şeyler öğrenmeniz demektir.
- İl Arge sizi boş bırakmaz zaten, günde en az 5-6 mail gelir ve bunların okullara duyurulmasını ve takibini siz yaparsınız
- Günde en az 4-5 defa ilçe mem sizi arar çünkü projelerle ilgili birçok çalışma vardır, hepsinden siz sorumlusunuzdur
- Mesela biz 3 haftadır öğretmenlere eğitim veriyoruz ve bu hafta yine vereceğiz, ayrıca yakında öğrenci eğitimlerimiz de başlayacak
- AB ve ulusal tüm projeler sizden geçer bu nedenle yatmak isteseniz de bu asla mümkün değildir
- Sürekli okulları gezmek zorundasınızdır. Mesela geçen sene bizi gören anasınıfı öğrencileri "projeci amcalar gelmiş" deyip koşuyolardı okulda :))
- Eğer yatarsanız rezil oldunuz demektir, bunu gururunuza yedirirseniz yatın. Çünkü sene sonunda ilçenizdeki ulusal ve uluslararası proje başvuru sayıları yüzlerce insanın önünde ekrana yansıyınca renkten renge girersiniz. Bunu yaşamamak için çalışırsınız sürekli
Durum bu.
Ben argedeyim ama okulda da 2 gün derse giriyorum. Eşek gibi çalışıyorum tabiri caizse ama mutluyum bu yoğunluktan çünkü terimin son damlasına kadar kazandığım parayı hakettiğime inanıyorum ve bu konuda vicdanım çok rahat.
Argede olup yatan arkadaş varsa, akşam kafasını yastığa koyduğunda nasıl rahat uyuyor veya bankamatik önüne gittiğinde ne yüzle o parayı alıyor merak ediyorum...

egunay' Alıntı:
ARGE = YATIŞ VE TORPİL YERİ
Argede olup yatan arkadaş varsa, akşam kafasını yastığa koyduğunda nasıl rahat uyuyor veya bankamatik önüne gittiğinde ne yüzle o parayı alıyor merak ediyorum...

okyanus41' Alıntı:
egunay' Alıntı:
Eğer ARGE diye bir birime gerçekten ihtiyaç olsaydı, kadrolu çalışanı-idarecisi falan olurdu. Öyle okullardan derse girmek istemeyen öğretmenleri, iş yapmak istemeyen torpilli idaecileri toplamazlardı argeye.

egunay' Alıntı:
okyanus41' Alıntı:
egunay' Alıntı:
Eğer ARGE diye bir birime gerçekten ihtiyaç olsaydı, kadrolu çalışanı-idarecisi falan olurdu. Öyle okullardan derse girmek istemeyen öğretmenleri, iş yapmak istemeyen torpilli idaecileri toplamazlardı argeye.
Sayın hocam inanki çalışmak isteyene iş çok. Bu tamamen vicdan işi. Biz mesela ilçe argeye grundvig projesi yaptık, birçok okulumuza da comenius başvurularında yardım ettik ve şükür 1 okulumuzun projesi kabul edildi. Ulusalda da 2ye katladık başvuruları. ama bu yatmakla değil, okullları karış karış gezmekle, öğretmenleri eğitmeklei okullara hergün mail atmakla oldu. İlçe MEM yatıyorsa o kişiler uyarmalı ve düzelmiyorsa derhal görevlendirmeyi iptal etmeli.

egunay' Alıntı:
hocam hakikaten aynen dediğiniz gibi.
bt formatörü iken yatıyordum argeye geçince daha çok yatmaya başladım anlayacağınız. :verymad:
ya arkadaş anlamadım bt formatörü iken sınıf öğretmenleri yatıyorsunuz dersi; argeye geçtim şimdide bbnetteki arkadaşlar(tahminim formatör de aynı zamanda)yatıyorsunuz diyor.
sınıf öğretmenlerine kızmamak lazımmış bunu anladım.

Ayrıca kanımca argeler milli eğitimin en stratejik birimleridir ve çok önemlidir. Yatmak bi kenara, bi ilçeyi önplana çıkaracak, tabiri caizse uçuracak, ufuk açacak birimlerdir. Ve burada görev alacak öğretmenlerin de özenle seçilmeleri gerekiyor

mse' Alıntı:
ysartemur teşekkürler bilgiler, güzel.. açıklayıcı ve net olmuş.. Peki şube müdürleri ne işe yarıyo.
hocam eğerki şube müdürü ilgili ise size çok yardımcı oluyor ve önünüzü açıyor. okullara gittiğinizde öğretmenlere eğitim verdiğinizde yanınızda ise öğretmen ve idareciler size zorluk çıkarmıyor.
yok şube mdürünüz ilgisiz ise sadece imza atar size pek birşeyde sormaz aman başıma iş çıkarmayın gözüyle bakar.
ancak genelde argelere yeniliğe açık şube müdürlerini vemeye çalışıyorlar.

zaten mevuatın kendisi sankıncalı o maddelerin hepsini burda tartışrım toplam kalte nedir okul gelişim nedir yada stratejik plan nedir okullara uygulanabilir mi? fakan bu iş argenin işi olmamalı yada ab projleri argenin işi olmamalı MEB in kendisinde strateji yok ki okullarda olsun. siz yarın milli eğitim abuk subuk bir yönetmelik çıkarmayacağının garantisi var mı?
kısacası arge bu olmamalı

cesur_yürek' Alıntı:
zaten mevuatın kendisi sankıncalı o maddelerin hepsini burda tartışrım toplam kalte nedir okul gelişim nedir yada stratejik plan nedir okullara uygulanabilir mi? fakan bu iş argenin işi olmamalı yada ab projleri argenin işi olmamalı MEB in kendisinde strateji yok ki okullarda olsun. siz yarın milli eğitim abuk subuk bir yönetmelik çıkarmayacağının garantisi var mı?
kısacası arge bu olmamalı
hocam tartışılacak yönler olabilir ancak mevcut durum bu.
ancak bugün istanbul için açıklama yapan arkadaş herhalde arge hakkında hiçbirşey bilmiyordu ve o ikiyüz kişinin tamamının araştırma yaptığını sanıyordu.
stratejik planlama ve TKY çalışmaları çok faydalı olabilecek çalışmalar ancak okulların ilgisizlikleri yüzünden kağıt üzerinde klan şeyler oluyor.

AB projeleri ise başka birim oluşturmaya pek ihtiyaç yok çünkü zaten ARGE birimleri mesaisinin büyük bir kısmını AB projeleri , yerel projeler ve özellikle meslek liseleri için proje tabanlı beceri yarışmalarına ayırıyor.

ha argeler olmazsa ne olur derseniz ben söyleyeyim hemen hemen hiçbir okul ne AB projesi nede yerel proje üretemez.

Geri