Sayın Hocalarım, 15 Nisan itibariyle yani maaşları aldıktan sonra kesintiyle ilgili size yazılı, mail ya da cep telefonuna mesaj şeklinde BES kesintisi hakkında mesaj gelecektir.Bu mesaja istinaden aşağıda verdiğim dilekçeyi doldurup, yazışmalarla ilgili okul memuruna vermeniz yeterlidir.Verdiğiniz dilekçeyi kayde aldırıp, kayıt numarasınıda not ediniz.
ADI VE SOYADI :
BABA ADI :
EMEKLİ SİCİL NO :
T.C.KİMLİK NO :
ÖZÜ : Bireysel Emeklilik Sisteminden cayma talebi
…………………………………………. MÜDÜRLÜĞÜ’NE
İlgi : a) 25/08/2016 tarihli ve 29812 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6740 Sayılı Bireysel
Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.
b) 17 Aralık 2016 tarihli ve 29921 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bireysel Emeklilik
Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.
İlgi (a) da ki Kanunun 1. maddesiyle 28/3/3001 tarih ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa eklenen “Çalışanların otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesi” başlıklı Ek 2. maddesinde; “Türk vatandaşı veya 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamında olup kırk beş yaşını doldurmamış olanlardan 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre çalışmaya başlayanlar, işverenin bu Kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilir.'' hükmü,
''Çalışan katkı payı, çalışanın 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi çerçevesinde belirlenen prime esas kazancının yüzde üçüne karşılık gelen tutardır''. hükmü yer almaktadır. Ayrıca 17 Aralık 2016 tarihli ve 29921 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Çalışan katkı payı ve katkı payının işveren tarafından şirkete aktarılması başlıklı madde 22/F' nin (5) fıkrasında Bireysel emeklilik katkı payı kesintisinde 5510 ve 5434 sayılı Kanunun prime esas kazanç veya emeklilik keseneği ve kurum karşılığının tahsiline ilişkin hükümleri dikkate alınır. Çalışanların prime esas kazançlarını veya emeklilik keseneğini etkileyen her türlü sebep katkı payı kesintisinin hesaplanmasında dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca; İlgi (b) de ki Yönetmeliğin "Cayma hakkı" başlıklı 22. maddesi (e) bendindeki "İlgili emeklilik planına göre çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden işgünü emeklilik planına dahil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçları ile bildirilir. Çalışan, bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilir. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilir." hükmü çerçevesinde çalışanların cayma hakkını hangi zamanlarda kullanabileceği belirlenmiştir.
Bu hükümlere göre; Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kırk beş yaşını doldurmamış olan çalışanlar, otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmektedir. Bu madde kapsamında, otomatik olarak emeklilik planına dahil edilen çalışanlar, ilgili Kanun hükmü uyarınca, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkını kullanabilmektedir.
İlgi Kanun hükmü uyarınca, otomatik olarak bireysel emeklilik planına dahil edildiğim …./…/2017 tarihinde tarafıma bildirilmiştir. Kanunda belirtilen yasal süre içinde sözleşmeden cayma hakkımı kullanmak istiyorum.
Bu husustaki talebimin kabulüne, adıma düzenlenen sözleşmenin feshi ile on iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesapta bulunan yatırım gelirlerinin .. bankası ………………….. İban numarama yatırılarak tarafıma iadesi için, gereğini saygılarımla arz ederim. …/…./2017
Adres: …………………………
……………………………………..
…………………………………………
Merkez/…………