10KVA lık UPS nin akülerini yeniletme maliyeti ?

Kodla Büyü

mutefli24

Aktif Üye
Okulumuzda yaklaşık 6 yıllık kurulan keysmart laboratuvar ve 10KVA lık ENEL marka UPS bulunuyor. Ben dönem başında tayin oldum. Aküler bir kaç yıl önceden sarj tutma özelliğini kaybetmiş bu sebeple geldiğimden beri sadece By-Pass konumunda çalıştırıyorduk. Bugün onu da yapmamaya başladı. Elektrik girişi var fakat by-pass konumunda da çıkış yok.

Bağlantıları ve ve düşük faz olup olmadığını fazları elektrikçiye kontrol ettirdik. Bağlantıların ve fazların normal olduğunu ama akülerin yenilenmesi gerektiğini söyledi. PC lere direk şebekeden enerji vermemiz sakıncalı.

İnternetteki UPS şemalarını yanlış anlamadıysam by-pass konumunda da çalıştırsak UPSler şebekeden gelen elektriği regüle ederek sisteme veriyor. Havaların soğuduğu dönemdeyiz okulumuzun bulunduğu bölgede kışın voltaj düşüklüğü sorunu yaşanıyor.

UPS yi kuran firmaya durumu telefon edip durumu bildirdik, yenileme maliyetinin ne kadar tutacağını fax çekeceklerdi, henüz bildirmediler. İnternetteki fiyatlara baktığımda en ucuz 10KVA lık cihaz 1800 liradan başlıyor. Sıfırının maliyeti bu kadarken eskisinin akülerini yenilemeye ne kadar isteyebilirler ? Okul bütçesi için gayet yüksek rakamlar. Şu an laboratuvarda ders yapamıyoruz .

UPS yerine şebeke geriliminden 24+1 labı besleyebileceğimiz güvenli ama daha ucuz başka hangi cihazı kullanabiliriz ?
10KVA lık regülatör fiyatlarına bakıyorum onlar da UPS ye yakın sayılır . 1000 lira civarındalar.

Okulunda daha önce benzer sorunu yaşayıp UPS tamir ettiren yok mu?

Hiç kullanmasak uzun vadede daha zararlı çıkacağız. Zaman içerisinde voltaj dalgalanması ile yanacak parçalar yine başımızı ağrıtacak.

UPS siz daha ucuza bu işin çözümü yok mu?

hocam enel firması ile irtibata geçerek ,bir teknik elemana cihazınızı kontrol ettirin ve eğer batarya ihtiyacı varsa onlar size bilgi verip uygun bataryayı takacaklardır.kafanıza göre batarya takmayın.Bu işin diğer çözümü her bilgisayar için yeni bir UPS almak ama buda size pahalıya patlayacaktır üstelik diğeri kadarda kullanışlı olmayacaktır .

http://www.enel.com.tr

sinaaat' Alıntı:
hocam enel firması ile irtibata geçerek ,bir teknik elemana cihazınızı kontrol ettirin ve eğer batarya ihtiyacı varsa onlar size bilgi verip uygun bataryayı takacaklardır.kafanıza göre batarya takmayın.Bu işin diğer çözümü her bilgisayar için yeni bir UPS almak ama buda size pahalıya patlayacaktır üstelik diğeri kadarda kullanışlı olmayacaktır .

http://www.enel.com.tr

Teşekkürler hocam.
Firmayla irtibata geçtik güç kaynağını model ve seri numarasını verdik. 6 yıllık olduğu için garantisi çoktan bitmiş.
Fiyat konusunda teklif formu faxlayacaklardı bugün göndermediler.

Bu işin tahmini maliyetini merak ediyorum.

Bir de BT sınıfına güvenli elektrik sağlamak için UPS haricinde daha ekonomik çözümler yok mu.

BBNET
Geri