Sizin oturumdaki uygulama izleme sorumlusunun tavırları hakkında yorum yapmam doğru değil ancak uygulayıcının başkan ve gözetmeni yeri geldiğinde doğru bir üslupla uyarması veya yönlendirmesi gayet normaldir çünkü sınavın düzgün işleyişinde doğrudan yetkili ve sorumlu kişi.Öncelikle geçmiş olsun hocam. Canınızı sıkmayın. Demek ki bu sistemin ceza vermesi yeni başlamış. Ben geçen yaz (2019) da şehir dışından sınava yetiştim 5 dakika vardı başlamasına ceza gelmedi. En azından ben öyle biliyorum. Zira geciktim evet ama ve savunacak bir şeyim de yoktu ancak oradaki uygulayıcı arkadaşın tavrı, azarlar şekilde konuşması sebebi ile artık görev almıyorum bundan sonra dedim. Uygulayıcı kursuna da gitmemiştim zaten. Sonrasında mebbise girip tüm isteklerimi sildim. E-sınav kolay oluyor diye 1 yıl kadar görev aldım ama o da sıktı artık uygulayıcı ve bina sorumlusunun keyfi uygulamalarından dolayı. Sen uygulayıcısın uyarırsın hocam tamam aman dikkat sıkıntı yaşarsın bak vs diyerek nedir sanki parasını sen veriyormuşsun gibi azarlama edaları.
Başka bir sınavda da bina sorumlusuna bizden önceki sınavın bitişinde bir aksilik oldu açıkladılar ettiler yok öyle olurdu olmazdı derken aman dedim bu nedir isteyen yapsın, isteyen alsın görevi diye düşünürken uygulayıcının o tavrı son noktayı koydu.
2011'den beri hiçbir sınavda görev almıyorum. 1 kez resen çıktı üniversite görevinde 2012'de. Geçen kışta ÖSYM verileri güncelleyin demiş okula müdür yardımcısı çağırdı benim bilgileri açacak aktif değilsin hocam açayım dedi. Hemen müdahale ettim yok kalsın diye. Sınav çıkmaz ama dedi. Ben de istemiyorum zaten çıkmasın, öyle kalsın dedim. Sistem de görmüyor beni.
Şöyle bir durum da var, ÖSYM sınav görevine giden bir arkadaş ÖSYM 'nin yönergesini okuyup gidiyor yani gözetmenin görevi nedir, başkanın nedir, en son ne zaman sınav binasında olması gerektiğini, yaka kartı takması gerektiğini vs. önceden bilip gidiyor ve bina kapısından içeri telefon, anahtar vs. girilmeyeceğini, girilse bile idareye teslim edileceğini biliyor ve kuzu kuzu sorumluluklarını yerine getiriyor, itiraz ederse bina sorumlusu: "hocam görevin iptal" diyip geri gönderebiliyor. Sözlerim yanlış anlaşılmasın, genel olarak bir disiplin söz konusu. E-Sınav görevinde ise görevlilerde genel bir rahat tavır sergileniyor, başkan ve gözetmenler çoğu zaman ilk defa bu sınav görevine gelmiş oluyor ve kuralları bilmiyorlar. Uygulayıcı olarak başkan-gözetmen görevlerini tam olarak bilmedikleri için tek tek anlatmak/yönlendirmek zorunda kalabiliyoruz örneğin; hocam siz giriş belgesini kontrol eder misiniz, siz isim listesini okuyup çağırabilir misiniz vs. Görevli bazen nasılsa sınav daha başlamadı diyip çıkarıyor cebinden telefonu kurcalıyor sonra uyarıyoruz yasak/ceza alırsınız şeklinde ve bazen "ben çocuk değilim" şeklinde tepki alıyoruz. Uyarmasanız bu sefer kamera kayıtlarından tespit edilip 1 yıl cezalı duruma düşüyorlar.
Sonuç olarak benim şahsi görüşüm; ya görev alabilecek başkan ve gözetmenlere de (uzaktan eğitim vs. de olur) bir eğitim verilmeli ya da başkan ve gözetmenlik iptal edilip 2 adet uygulama izleme sorumlusu yer almalı.
Son olarak şunu eklemek istiyorum arkadaşlar e-sınav dışarıdan kolay gözüküyor nasılsa 45 dk girip kolayca para kazanılıyor gibi duruyor da işin içinde olunca özellikle bu joker aday meseli çok stresli ve yorucu bir mesele; jokeri tespit edip sınavı iptal etsen ayrı dert, tespit edemezsen ayrı bir dert. Birçok arkadaşım bu joker meselesinden görev almak istemiyor.