2011/2012 yılında 4 ve5.sınıf derslerine girebilecekmiyiz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mfi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

mfi

Site Gezgini
arkadaşlar 2011/2012 yılında 4 ve5.sınıf derslerine girebilirmiyiz bunun bir yolu var mı
yoksa tamamıyla imkansızmı veya girersek daha sonra ne olur

şimdiye kadar 4 ve 5.sınıf öğretmenleri derslerine giriyordu ama yönetmelik ne dior onu bilmiyorum.

malesef hocam, bu sene 4'ler 5'ler yalan oldu. halbuki en çok o sınıflara ders anlatması zevkli oluyordu...

o zaman okulda dersli vermeye niyetleri var dı; madem öyle bende riske girmeyeyim dersi almayayım.

Arkadaşlar benimde bir sorum olacaktı. Formatör olduktan sonra kaç saat derse girmemiz gerekiyor. İki okulda derse girecem toplam 6 saat ders var. Müdürler 15 saate girmek zorundasın resim müzik falan da verecez diyorlar. Bu işin doğrusu nedir? Elinde bununla ilgili yönetmelik, genelge yönerge olan var mı? Eğer bununla ilgili en son resmi evrağı götürürsem sorun çözülecek gibi.

oguz42' Alıntı:
Arkadaşlar benimde bir sorum olacaktı. Formatör olduktan sonra kaç saat derse girmemiz gerekiyor. İki okulda derse girecem toplam 6 saat ders var. Müdürler 15 saate girmek zorundasın resim müzik falan da verecez diyorlar. Bu işin doğrusu nedir? Elinde bununla ilgili yönetmelik, genelge yönerge olan var mı? Eğer bununla ilgili en son resmi evrağı götürürsem sorun çözülecek gibi.

Azami maaş karşılığı deniliyor. Bu konuda da ilden ile uygulama farklılıkları bulunmakta. Kimisi 15 saati zorunlu tutarken kimisinde ise olduğu kadar deniliyor :)

Biz serbest etkinlikler adıyla olan dersten dolayı seçeceğiz 4 ve 5 lere.Serbest etkinliklerde çevre ve okul şartlarına göre uygulama yapılır diyor.Buna göre seçeriz. geçen bi görüş yazısı vardı sitede orda buna benzer bi cevap vermişler.Yani seçebilirsiniz.

10-Serbest etkinlikler saatinde, okul ve çevrenin şartları ile öğrencilerin bireysel özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak;

a) Sosyal, kültürel ve eğitici faaliyet olarak; folklor, müsamere, konser, müzik, monolog, diyalog, grup tartışmaları, güzel konuşma-yazma, kitap okuma, dinleme, sergi düzenleme, gezi-gözlem, inceleme, bilmece, bulmaca, atışma, sayışma, şarkı ve türkü söyleme, soru sorma, cevap verme, duygu ve düşüncelerini ifade etme, oyun, film izleme, bahçe etkinlikleri, bitki ve hayvan yetiştirme vb. etkinlikler uygulanır.

b) Seçmeli sanat ve spor etkinlikleri, bilişim teknolojileri, satranç ve tarım derslerinin programlarından öğrenci düzeyi de göz önünde bulundurularak yararlanılabilir.

c)1–3. sınıflarda Talim ve Terbiye Kurulunun 30.03.2000 tarihli ve 32 sayılı Kararıyla kabul edilen yabancı dil öğretim etkinlikleri ile 4 ve 5. sınıflarda seçmeli yabancı dil dersi öğretim programlarından yararlanılabilir.

d) Bu dersin saatleri ayrı ayrı veya blok olarak farklı günlerde uygulanabileceği gibi gerektiğinde tamamı bir gün içinde de uygulanabilecektir.

e) Serbest etkinlikler saati, zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan aylık faaliyet planına göre uygulanır. Yapılan faaliyetler sınıf defterine yazılır.

11. 2010–2011 Öğretim Yılında seçmeli bilişim teknolojileri dersini 1–5. sınıflarda seçmiş olan okullar, serbest etkinliklerin ders saatleri içerisinde bu dersi işleyeceklerdir. Basım ve dağıtımı yapılan ders kitapları kullanılacaktır.

(*) Trafik güvenliği dersi 4 ve 5. sınıf öğretim programları birleştirilerek 2012–2013 Öğretim Yılından itibaren sadece 5. sınıfta haftada 1 ders saatinde uygulanacaktır. 4. sınıfın trafik güvenliği ders saati serbest etkinlikler ders saatine eklenecektir. Trafik güvenliği dersi işlenirken “ders içi faaliyet” kapsamında, gerektiğinde tıp doktoru ve trafik polislerinden yararlanılabilecektir.

(**) Vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersi haftada 1 ders saati olmak üzere 2010–2011 Öğretim Yılında 8. sınıfta seçmeli, 2011–2012 Öğretim Yılından itibaren de aynı sınıfta zorunlu ders olarak okutulacaktır.

(***) 2011–2012 Öğretim Yılından itibaren 8. sınıfta seçilebilecek seçmeli ders saati sayısı 1 olacaktır

oguz42' Alıntı:

Hocam branşın dışında hiç bir dersi alma yönetmeliklerde bahsi geçen dersler senin branş derslerin
diğerlerinden sana ne formatör olup hiç derse girmeyen arkadaşlar bile var

mfi' Alıntı:
evet arkadaşlar galiba sitede dersi alan pek kimse yok ne yapacağım şaşırdım

Geçen sene 11. maddeye binaen girebilen oldu, giremeyen oldu ama bu sene girilebileceğini sanmıyorum. Girseniz bile sıkıntı çıkabilir. Bence belirsizlik ve aldığınız ek dersleri geri vermektense girmeyin.

Bugün öğretmenler kurulu toplantısında, ilköğretim 1. kademe öğretmenlerine 4. ve 5. sınıflara ve daha alt sınıflara bu seneden sonra bizim giremeyeceğimizi, 6. 7. ve 8. sınıflara gireceğimizi belirttim.

Geçen sene ilk defa 4. ve 5. sınıfta BT dersi alacak öğrencilere yaptığımız anket sonuçlarından biraz bahsederek, çocukların bu eğitime ihtiyacı olduklarını belirttim. Tüm öğretmenler bunu idrak edebildi çok şükür. Serbest etkinlikler ders saatlerinde mutlaka çocuklara BT dersi vermelerini, gerekli kaynak kitap, konu desteği, laboratuar kullanım imkanı v.b. destek olabileceğimizi belirttim. Çocukları getirip oyun oynatmayın diye de uyardım. Ders işleyin, en kötü ihtimalle 25-30 dk ders işleyip kalan vakitte eğitici oyunları kullandırabileceklerini söyledim. Müdür bey de mutlaka en az bir saat işleyin dedi sınıf öğretmenlerine. En azından 6. sınıfa geldiğinde çocuklar bir şeyler bilsin.

Bulunduğum yerde çok çeşitli hazır bulunuşluk düzeylerinde öğrenci var. Genel durum ise kötü. BT eğitimi olmazsa bu çocuklar bir işe girdiklerinde Bilgisayar kurslarına muhtaç olacaklar.

Girilebilir talim terbiyenin yıllık ders çizelgesinin 10 maddesinde serbest etkinlikler saatlerinde gecen yıl bilişim secenler tekrar secebilir diyor kurul toplantısında bilişim seçtik diyeceksiniz ve olacak:)

upsmeh' Alıntı:
Girilebilir talim terbiyenin yıllık ders çizelgesinin 10 maddesinde serbest etkinlikler saatlerinde gecen yıl bilişim secenler tekrar secebilir diyor kurul toplantısında bilişim seçtik diyeceksiniz ve olacak:)

bizim idarede bu maddeye binaen 4 ve 5 lerde bilişim tek. seçti.fakat ben bu yazıdaki seçme işleminin kitap seçimi yaparken yada 2. dönem kurul yaparken dersin seçilmiş olmasının gerekliliğini vurguladığını söyledim.havaya söylemişim demek ki ders seçildi.

arkadaşlar çok kafam karıştı herhalde kimse tam olarak bilmiyor o yüzden ben yarın idare ile konuşacam ve derse girmenin yanlış olacağını söyleyecem en azından belki başka bir okula giderim ders tamamlamak için normalde 14 saat dersim var 4.ve5.sınıfları alırsam 30 saat oluyor.

bana da veriyorlar 4 ve 5leri, kitap gelmemiş dedim, eksik kitaplarla getirtiriz dendi :S

deli_divane' Alıntı:
bana da veriyorlar 4 ve 5leri, kitap gelmemiş dedim, eksik kitaplarla getirtiriz dendi :S

Geçen sene kitap seçim modülünde sadece 6, 7 ve 8. basamak bilişim teknolojileri kitapları vardı. Sizin idarenin yayınevi tanıdığı yoksa kitap filan bulamaz.

hocam şimdi verirler yarın en küçük bir sıkıntıda geri alırlar ortada kalırız diye korkuyorum ben.
o yüzden yarın gidip konuşucam :?

mfi' Alıntı:
arkadaşlar çok kafam karıştı herhalde kimse tam olarak bilmiyor o yüzden ben yarın idare ile konuşacam ve derse girmenin yanlış olacağını söyleyecem en azından belki başka bir okula giderim ders tamamlamak için normalde 14 saat dersim var 4.ve5.sınıfları alırsam 30 saat oluyor.
en az 6 en fazla 15 saat diye biliyorum hocam ama sana niye 30 saat giriyorsun neden 10 saat giriyorsun diyecek adam tanımıyorum. çünkü kendileri hiç bilmiyor :D

hayır ben şunu demek istedim yani yarın bigün bizim müdür duysaki başka okullarda diğer öğretmenler girmiyo duyduğu gibi dersi sınıf öğretmenlerine verir.
ama şimdiden olsa ya formatör olurum(çünkü urfada şartlı formatörlük yapıyorlar dersinin 20 saatten az olması gerekiyor) veya ihtiyacı olan başka bir okul şansım olur daha sene başındayız.

arkadaşlar sorunuma çözümü buldum
arkadaşlar derse girebiliyoruz işte açıklaması:
İlköğretim Okulları Ders Çizelgeleri İle İlgili Açıklamalardaki 10.maddenin b bendine göre

10-Serbest etkinlikler saatinde, okul ve çevrenin şartları ile öğrencilerin bireysel özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak;
a) Sosyal, kültürel ve eğitici faaliyet olarak; folklor, müsamere, konser, müzik, monolog, diyalog, grup tartışmaları, güzel konuşma-yazma, kitap okuma, dinleme, sergi düzenleme, gezi-gözlem, inceleme, bilmece, bulmaca, atışma, sayışma, şarkı ve türkü söyleme, soru sorma, cevap verme, duygu ve düşüncelerini ifade etme, oyun, film izleme, bahçe etkinlikleri, bitki ve hayvan yetiştirme vb. etkinlikler uygulanır.
b) Seçmeli sanat ve spor etkinlikleri, bilişim teknolojileri, satranç ve tarım derslerinin programlarından öğrenci düzeyi de göz önünde bulundurularak yararlanılabilir.
c)1–3. sınıflarda Talim ve Terbiye Kurulunun 30.03.2000 tarihli ve 32 sayılı Kararıyla kabul edilen yabancı dil öğretim etkinlikleri ile 4 ve 5. sınıflarda seçmeli yabancı dil dersi öğretim programlarından yararlanılabilir.
d) Bu dersin saatleri ayrı ayrı veya blok olarak farklı günlerde uygulanabileceği gibi gerektiğinde tamamı bir gün içinde de uygulanabilecektir.
e) Serbest etkinlikler saati, zümre öğretmenler kurulunca hazırlanan aylık faaliyet planına göre uygulanır. Yapılan faaliyetler sınıf defterine yazılır

DERS SEÇİLEBİLİR VE SEÇİLEN DERSE KİMİN GİRECEĞİ İSE AŞAĞIDA ADI GEÇEN VE HALA YÜRÜRLÜKTE OLAN YÖNETMELİĞE GÖRE :
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNE GÖRE

Madde 64 — İlköğretim okullarında dersler sınıf veya branş öğretmenleri tarafından okutulur.
Öğretmenler, kendilerine verilen sınıfın veya şubenin derslerini, programda belirtilen esaslara göre plânlamak, okutmak, bunlarla ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, ders dışında okulun eğitim-öğretim ve yönetim işlerine etkin bir biçimde katılmak ve bu konularda kanun, yönetmelik ve emirlerde belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.
İlköğretim okullarının 1-5 inci sınıflarında sınıf öğretmenliği esastır. Sınıf öğretmenleri, okuttukları sınıfı bir üst sınıfta da okuturlar. Ancak istekleri yönetimce uygun görülmesi hâlinde başka bir sınıfı da okutabilirler. Herhangi bir sınıfta başarı gösteren öğretmenler, isteklerinin yönetimce uygun görülmesi hâlinde aynı sınıfı okutmaya devam edebilirler.
(Değişik dördüncü fıkra: 2.5.2006/26156 RG) İlköğretim okullarının 4 üncü ve 5 inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen; beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, din kültürü ve ahlâk bilgisi, yabancı dil ve bilişim teknolojileri(36) dersleri branş öğretmenlerince okutulur. Ancak, ihtiyacın branş öğretmenlerince karşılanamaması hâlinde bu dersler, yüksek öğrenimlerini söz konusu branşlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda bu dersler, sınıf öğretmenince okutulmaya devam edilir.

ve derse girmeye karar verdim bu şekilde girecek olan arkadaşlarım da var.

@mfi hocam e-okulda öğretmenlere ders ekleme sistemini bilmiyorsun sanırım. Orada geçen yıl bile bizim ders 4-5. sınıflar için gözükmüyordu. MEvcut olan Serbest etkinlik dersi ise sadece sınıf öğretmenine verilebilir haldeydi.

Ayrıca yürürlükte olan "İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi"ne bakacak olursan orada Bilişim Teknolojileri dersi için sadece 6., 7. ve 8. sınıflarda 1 saat ibaresi olduğunu ve 1.-5. sınıflar arasında ders verilmemiş olduğunu görürsün.

Koyu olarak yazmış olduğun "b) Seçmeli sanat ve spor etkinlikleri, bilişim teknolojileri, satranç ve tarım derslerinin programlarından öğrenci düzeyi de göz önünde bulundurularak yararlanılabilir." ibaresinde dikkat edersen dersi seçilebilir demiyor. O ders programlarından yararlanabilir diyor. Yani sınıf öğretmeni imkanlar dahilinde Serbest Etkinlik saatinde bir hafta satranç işleyebilir, bir hafta bilişim teknolojilerinden bir konu işleyebilir, başka bir hafta spor etkinlikleri vs. gibi. Serbest Etkinlikler dersi adından da anlaşılacağı üzere Serbest bir derstir :) Öğretmen çevre imkanlarına göre bazı Etkinlikler yaptırır bu derste. :)

Demem o ki, dertli başımız zaten, bir dert daha yükletmeyin kendinize. İkinci kademeden ne çıktıysa o. Üstüne de formatör olun. Eylemleri ve çalıştayları da kaçırmayın :)

haklısınız hocam ama okul idaresi bu maddelere binaen bana dersi vermek istiyor ben dersi seçmenin sakıncalı olabileceğini onlara söyledim fakat sorumluluk bize ait dediler.

Geri