Kabul komisyonları İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince ilgili (kurulum yapılan-yapılacak ve ilçe tüm mesleki teknik eğitim kurumları) okulların yöneticilerinden bilgi alınarak, yöneticileri ile görüşülüp il MEM'de onaya gönderilmiştir. İl MEM gönderilen listeleri inceleyerek gerekli gördüğü düzeltme ve eklemeleri yaparak Valilik oluruna sunmaktadır. Komisyon Yapım işleri kabul komisyonları şartnamesine uygun olarak beş kişiden oluşur.
Başkan doğal olarak Okul-Kurum müdürüdür.
2. Üye Kurum müdürünün sürekli okulda görevli kadrolu veya görevlendirme yardımcısı
3. üye okulda görevlendirilen kadrolu veya başka kurumdan görevlendirilen BT Rehberi'dir.
4. Görevli İlçe Koordinatörleri veya ilçe EBİTEFO'ları , Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Alan Şefleri veya Elektrik-Elektronik Alan Şeflerinden istekli olanlardır.
5. görevli ise İl Özel idaresi veya İL MEM'de görevli kadrolu yetkin Elektrik-Elektronik Mühendisleri, Fen memuru statüsündeki Teknik personeldir.
Komisyonlar oluşturulmuştur. Hatta yedek komisyon üyeleri de hazır durumdadır.Yedekler :Başkannın yedeği otomatik ollarak kurum Müdür başyardımcısı veya Müdür vekaleti görevini sürdürendedir.
BT Rehber yedeği yine BT Rehberleri veya ilçe Bilişim Teknolojileri öğretmenleridir.
Meslek Lisesi öğretmenlerinin yedekleri yine meslek liselerindeki diğer aynı branş öğretmenlerinden asıl listede görev verilmeyenlerdir.
5. görevli yedeklerini yine ilgili kurumlar belirleyerek Valilik oluru için İl MEM'e bildirir.
Komisyon çalışmaya Firma yetkililerince İL MEM'e bildirilen Altyapı kurulumunu bitirdik kontrol için hazırız yazısı ardından görevlilere yazılı tebliğ ile çağrılır.
Bu komisyonlar gecici kabul komisyonlarıdır.
a)Keşif ile Altyapı projesi uygunluğunu kontrol etmelidir.
b)Altyapı projesi ile yerinde uygulamaları teker-teker kontol etmelidir
c)Tüm yapılanların şartnameye uygunluğunu kontorl etmelidir
d)Aksaklık ve eksiklikleri tespit etmelidir
e)Tespit ettiği aksaklık ve eksikliklerin şartname maddelerine göndermede bulunarak tutanak altına alıp yeterli süreyi teknik heyet ve altyapı yüklenicisi ile belirtlemelidir. Bu süre 30 günü geçmemelidir.
f)Komisyon başkanı aksaklık ve eksiklikler içerisinde eğer var ise kurum binasındaki ek hasarlar dolayısıyla hasarsızlık giderilmesini hasar yerlerini belirleyerek ister.Yok ise hasarsızlık belgesi düzenler.
g)Topraklama ölçümü mutlaka komisyon nezaretinde tekrar yerinde ve MEGER cihazı ile kontorl edilir.Toprak ölçümdeğeri şartnamedeki uygun değerde ise TOPRAKLAMA uygunluk belgesi ek )a mebbis üzerinde düzenlenerek imzalanır.
h)Tüm altyapı eksiksiz çalışır vaziyette ise kabul işlemlerine geçilir.Degilse komisyon red raporu ve gerekçelerini resmi dilde ek belgelre kaydederek yükleniciye verir.Bir sureti okula ,bir sureti İlçe MEM kanalı ile İl MEM'e bir suret de bakanlık için ,diğer bir suret yüklenici firma saha sorumlusuna toplam 4 kopya düzenler ıslak imza yapar ve verir.Tüm bunlar ortak komisyon kararı ile verilir.Eğer gerekli ise muhalefet şerhi ile üyteler çekince belirtebilir. Tüm bunlar yoksa geçici kabul işlemleri yapılır. MEBBİS üzerinde komisyona bildirilen link,şifre ve uygulama adımlarına uygun şekilde işlenir çıktısı alınır.
Tüm bu aşamalar yüklenici tarafından belgelenir,fotoğraflanır PYBS üzerine kaydedilerek bakanlık yetkililerinin (İDARE) görmesi sağlanır.
Eski ve fiili uygulamalar MEB'de ek ders karşılığı olmasına karşın, olması gereken Fenni Mesullere ödenen işin nevi ve büyüklüğüne uygun komisyon ücretlerinin tahakkuk ettirilmesidir ki beklenti bu yöndedir.Mesüulyeti ağır bir iş için ucuz işçiliğe gidilmemeli herkezin görevini hakkı ile yapması için her türlü tedbir (ödeme,iaşe,yevmiye,yolluk) ödenmelidir.Tabi son paragraf temenniden ibarettir
Uygulama bütçe ve yönetim anlayışı ölçüsünde olacaktır hep birlikte göreceğiz.