3D yazıcı yapımı

Kodla Büyü

cumhurtorun

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
961
Arkadaşlar Merhaba,

Sene başında bir öğrencimin "hocam bunu biz yapabilir miyiz" demesi üzerine 3d yazıların yapımına merak sardım. Konu ile ilgili tonla yazı okudum ve yazıcı çeşitlerini inceledim. Açık kaynak yazıcı çeşitlerinden Özgür Aslan beyin tasarımcısı olduğu sigma 3d'de karar kıldım. Sebeplerinden birisi, yazıcı iskeletinin diğerlerine oranla daha sağlam ve iskelet kurulumunun nispeten kolay olmasıydı. Sonrasında gerekli parçaların teminini yaptım.

3d yazıcıya başlamamdaki en büyük amaç, öğrencilere farkındalık sağlamak ve teknolojinin hangi yöne doğru gittiğini uygulamalı olarak göstermek. Dünya 3d yazıcı işine çok önem veriyor ve her gün baskı için yeni bir materyal kullanılıyor. Belki kendi çapımda bir kaç öğrencime olsa bile farklı düşünme becerisi katarsam ne mutlu bana.

Aşama aşama yazıcı nasıl kurulur, çıkan sorunlar nasıl giderilir gibi konular hakkında bu sayfadan ekleme yapacağım. Niyetim yazıcıyı 15 tatilde tam olarak bitirmek.

Dün akşam gelen parçalar ile iskeleti oluşturdum. Bugün vakit bulabilirsem, diğer parçaların montajına başlayacağım. Eksik parçalar var, gelmesini bekliyorum.

Konu ile ilgili ayrıntılı anlatım ve resimleri ekleyeceğim.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    111.9 KB · Görüntüleme: 2,539
  • 2.jpg
    2.jpg
    88.1 KB · Görüntüleme: 2,538
  • 3.jpg
    3.jpg
    100.6 KB · Görüntüleme: 2,538
  • asd.jpg
    asd.jpg
    166.9 KB · Görüntüleme: 2,539
hocam süpersin tebrikler takip edecem sonra bize nasıl yaptıgınızı ayrıntılı anlatırsanız bizde yaparız inşallah saygılar
 
ne kadara maloldu hocam?
Bir de direk ev için satın almak istersek hangi markayı tavsiye edersiniz?
Tebrik ederim bu arada :)
 
Gayretiniz ve çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederim. :alkis: Paylaşım için teşekkürler sayın hocam. :+1:
Kolaylıklar dilerim.
 
takipteyim hocam.
çalışmalarını merakla bekliyoruz.
parçalar ne kadara maloldu acaba.
 
Arkadaşlar parçalar aşağıyı yukarı 1100 civarına mal oldu ama tasarıma uymayan veya eksik olan parçalar çıkabilir, güncelleyeceğim.

3d yazıcı fiyatları 2000 TL'den başlıyor ve gidiyor. Benim yapmaya çalıştığım açık kaynak olan bir tasarım, yani arkasında destek alabileceğim bir kurum, şirket vs yok. Sadece forumlardan ve yapanların tecrübelerinden faydalanıyorum. Ama ben aldığım ürünün garantisi, teknik destek alabileceğim bir yer olsun derseniz 3dörtgen gibi firmalardaki profesyonel ürünlerden alabilirsiniz.

Ayrıntılı anlatımı buradan yapmaya çalışacağım, olmadı belki bir blog'a yazarım. Dün akşamki yaptığım çalışmaları ayrıntılı olarak bu gece yazmaya çalışacağım.

Hocam tebrik ederim. Esiniz yemek masasinda yapmaniza kizmiyor mu :D

Bu aralar diyetteyiz hocam :) pek kullanmıyoruz masayı :) şaka bir yana, destekleri için buradan teşekkür ederim eşime :)
 
Değerli hocam;
Öncelikle elinize sağlık. Anladığım kadarıyla hazır bir platform ve parçalar var ve biz birleştiriyoruz bunu.
Bazı sorularım olacak:
Yaklaşık maliyet ne kadar?
parçaları hangi web sitesinden temin ettiniz?
Yazılım olarak ne kullanmayı düşünüyorsunuz? gibi başlıca sorularıma cevap verirseniz, bizim gibi meraklı olanların merakını bir nebze olsun gidermiş olursunuz?
Tekrardan teşekkürler, iyi çalışmalar...
 
Hocam bizim öğrencilerimiz de yaptilar. Bizim toplam maliyet: 1 kg flament dahil toplam 850 tl. Dolar artmadan önce yapsalardi, çok daha ucuza yapilabilirdi. Çok güzel oldu. Frimware yükleme işlemine kadar kendileri yüklediler. Resimlerini çektik. Çıktı almak için cura yazılımını kullandilar. Diğer öğrenciler hayranlıkla baktılar. İyi örnek oldu. Birşeyler yapabildiklerini gördüler..Kendi 3d yazıcısını yapmak isteyenler prusa i3 mendel tasarimini kolaylikla oluşturabilir. Firmware i açık kaynak kodlu. Serbest bir tasarım, geliştirmelere açık. Çıktı alınan tablaya flament yapışmadığı için çift taraflı bant kullanarak başarılı çıktı aldılar. Büyük nesneleri parçalar halinde çıktı alıyorlar. Şekillerin yüzeye iyi tutunması için geniş taban yapılıyor. Uzun, ince parçalar için tabana destekler eklenebiliyor... Oldukça deneyim kazandilar...Bence bu deneyimi bütün lise öğrencileri yaşamalı. Zannedildiği gibi pahalı değil! Üstelik yapmak için elekronik bilgisine de gerek yok. Bizim öğrencilerin ingilizcesi iyi. İngilizce kaynaklardan yararlandilar. Birşeyler üretme isteğini uyandırmak lazım..tatilde kendi tasarimlarini yapip çıktı alacaklar, tüm öğrencilerin kullanimina da açmayı düşünüyorlar.
 
Bu akşam Z ve Y millerinin montajını yapacaktım. Plastik parçalar ile millerin iskelete montajını bitirecektim. Fakat rulmanlara segmanları takamadım :) bunun için segman pensesi lazımmış, ben tornavida, kargaburnu ile yaparım diye düşünmüştüm ama olmadı. Ayrıca aldığım pullar olmadı, ölçüleri doğru olmasına rağmen, anlayamadım. yarın hırdavatçıları dolaşacağım.

Son hali aşağıdaki gibi.
 

Ekli dosyalar

  • 20160121_234815 (Medium).jpg
    20160121_234815 (Medium).jpg
    133.2 KB · Görüntüleme: 997
  • 20160121_235751 (Medium).jpg
    20160121_235751 (Medium).jpg
    178.8 KB · Görüntüleme: 997
  • 20160122_002236 (Medium).jpg
    20160122_002236 (Medium).jpg
    215.8 KB · Görüntüleme: 999
  • 20160122_002250 (Medium).jpg
    20160122_002250 (Medium).jpg
    207.9 KB · Görüntüleme: 999
ikuru' Alıntı:
Değerli hocam;
Öncelikle elinize sağlık. Anladığım kadarıyla hazır bir platform ve parçalar var ve biz birleştiriyoruz bunu.
Bazı sorularım olacak:
Yaklaşık maliyet ne kadar?
parçaları hangi web sitesinden temin ettiniz?
Yazılım olarak ne kullanmayı düşünüyorsunuz? gibi başlıca sorularıma cevap verirseniz, bizim gibi meraklı olanların merakını bir nebze olsun gidermiş olursunuz?
Tekrardan teşekkürler, iyi çalışmalar...

Hocam bu tür yazıcılar reprap (replicating rapid-prototyper) diye geçiyor. bir sürü açık kaynak model var (prusa mendel, prusa i3, kossel vs). Bu tasarımlar birini seçerek işe başlıyorsunuz. Modeller açık kaynak olduğu için malzeme listelerine erişebiliyorsunuz. Önemli olan malzemelerin temini.

Yaklaşık maliyeti 1000-1100 civarında. para tutan kısımlar motor, elektronik devre kartları ve plastik malzemeyi (flament) eritip akmasını sağlayan hotend.

Parçaları temin ettiğim yerleri liste halinde ekleyeceğim.

3d modelleme için bir çok yazılım var (sketchup, 3d max vs). Ama en basiti, autodesk'in browser tabanlı tinkercad'ı. Burada hızlı bir şekilde 3d modelleme yapabiliyorsunuz.

Arduino'da kullanılan yazılım marlin. Bu da açık kaynak kodlu bir yazılım. Yazıcınıza göre yapmanız gereken ayarlar var. Ama manuellerini okuyup halledebilirsiniz.
 
Yazıcının son hali;




kalan işlerim;
1- X ve Y kayışlarının montajı
2- Extruder'in oluşturulması ve montajı
3- Arduino, sürücü kart ve LCD'inin montanjı
4- Arduino'ya yazılım yüklenmesi, ayarları
5- Güç bağlantılarının yapılması
6- Kalibrasyon yapılması
 

Ekli dosyalar

  • 20160127_173837 (Custom).jpg
    20160127_173837 (Custom).jpg
    219.7 KB · Görüntüleme: 822
  • 20160127_201006 (Custom).jpg
    20160127_201006 (Custom).jpg
    220.1 KB · Görüntüleme: 822
aydınDr' Alıntı:
Yapim aşamalarını neye göre ilerliyorsunuz

Önce taşıyıcı kısım olan iskelet sistemini oluşturdum. Ardından yatay (Y) ve dikey eksende (Z) hareketleri oluşturacak parçaların montajını yaptım. Motorların montajını yapıp eksenleri hareket ettirecek parçaları montajladım. X yönünde hareketi sağlayacak motor ve parçaları taktım. Son olarak hotbed'i yerleştirdim.

Belirli bir çalışma şeklim yok. İlk olduğu için şu an deneme yanılma ile gidiyor. Örneğin montajını yaptığım bir parça bir sonraki aşamada takacağım parçanın montajını engelliyor. Söküp başa döndüğüm çok oldu :)
 
Geri
Üst