Sırf imam hatiplerin orta kısmını kapatmak için 8 yıllık zorunlu eğitim getirdiler, imam hatip lisesine gidenlerin üniversite okumasını engellemek için de tüm meslek liselilere katsayı uygulaması getirdiler. Hem ilköğretimi hem de mesleki eğitimi katledildi.
Düşünülen düzenlemenin uygulamada nasıl sonuç vereceğini şimdiden anlamak zor. Tartışmalardan gördüğüm kadarı ile olay yine sadece imam hatiplerin orta kısmının açılacak olması ve kız çocuklarının okula gönderilmeyeceği boyutuna indirgenmiş . Asıl artı ve eksileri arada kaynamış. Maddi durumu yeterli olan vatandaş zaten çocuğunu okul öncesinden itibaren özel eğitim kurumlarına veriyor. Kızını-oğlunu okula göndermeyen de meb ne yaparsa yapsın zaten göndermiyor. Geçen yıl ailesinin dükkanında çalışıp okula sadece bazı sınav günlerinde gelen öğrenciler bile mezun olup ilköğretim diploması aldı. Çünkü okulun diploma vermeme gibi bir hakkı yok .
8 yıllık eğitimin en büyük sorunu sınıfta kalma ve okuldan atılmanın olmayışı. Disiplin ve sınıf geçme yönetmelikleri acilen baştan düzenlenmeli. ilköğretim 2. kademede de aynen liselerdeki gibi 20 gün özürsüz devamsızlığı olan , 2 kez sınıf tekrarı yapan , huzuru bozacak disiplin suçu işleyen öğrencileri ilçe mem e danışmadan okul yönetimi açık öğretime yönlendirebilmeli. Şimdiki sistemde öğrenciye en fazla okul değiştirtilebiliyor, o da ancak bıçaklama , öldürme ya da taciz olaylarında veriliyor. Aklı ve fiziki yapısı her tür pisliği yapmaya yeten, okulu birbirine kişileri bile ilçe/il mem çocuktur, öğrencidir psikolojisi bozulmasın deyip aynı okula geri gönderiyor. Öğretmenlerin ve okula eğitim görmek için gelen öğrencilerin psikolojisinin ne olduğu kimsenin umurunda değil.