76 VERİLEN SİCİL NOTUNU MAHKEME İPTAL ETTİ

Kodla Büyü
mehmetaliyasar2003' Alıntı:
EXCALİBUR27 HOCAM SİZ HANGİ OKULDASINIZ GAZİANTEP DE. BEN HALA AYNI OKULDAYIMDA.. :D
hocam biraz geç oldu ama. bende özel idare ilköğretim okulundayım. merak ettim siz oradasınızda müdür hala o okulda mı?

porry' Alıntı:
her yıl kaç aldınız onu bilmiyorum ama ortlamanızı mebsis -personel işlemleri-başvuru modülünden öğrenebilirsiniz.

Hocam bu bilgi yararlı oldu teşekür ederim.

Aslında ben bu işin pek sallanmamasından yanayım cunku mudur olan bazı arkadaslar bu işi fazla abartıp bu örnekte oldugu gibi ellerine yuzlerine bulastırıyorlar. :)

O yuzden ozellikle dilekce ile sormadım ama siz buradan bakılıyor deyince merakta etmedim değil.

Ama hala yeri geldikce soylerim kac istiyorlarsa versinler isterlerse 60 versinler isterlerse 50 farketmez. Ufak insanların kendi egolarını tatmin biçimi bu tutarsız siciller

dilekçe burada

……………………….. İDARE MAHKESİ BAŞKANLIĞI’NA
……………….
Yürütmenin Durdurulması Taleplidir.

DAVACI : Mehmet Ali YAŞAR T.C: 37297400350

DAVALI :GAZİANTEP VALİLİĞİ(İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ)/ Dr. Nilüfer Mustafa Özyurt İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Ömer YAŞARSOY

TEBLİĞ TARİHİ : 09/02/2010 Tarihinde tebligat yapıldı.

TALEP KONUSU :4982 sayılı bilgi edinme yasası uyarınca öğrenilen ve davalı idarenin hakkımda tesis etmiş olduğu 2009 yılına ait sicil raporunun ve 1.ve 2. sicil amirinin düşünceleri kısmının ve sicil notlarının yürütmesinin iptali isteminin sunulmasına dair dilekçeyi muhtevidir.
AÇIKLAMALAR :

1- 07.02.2005 tarihinde Dr. Nilüfer Mustafa Özyurt İlköğretim Okulunda Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak göreve başladım. 4 yıllık eğitim veren Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Aynı zamanda kendimi geliştirmek ve öğrencilerime daha faydalı olmak amacıyla 4 adet hizmet içi eğitim ve seminere katılmış bulunmaktayım. Katılmış olduğum kurs ve almış olduğum sertifikalar aşağıda belirtilmiş olduğum gibidir.

TARİH DİPLOMA
2004 Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Lisans Diploması.

TARİH KURS BELGE ADI
2009 Teminal Servis, Sanallaşma (Hyper-V) (MS-Windows Server 2008)
2009 İngilizce Kursu 275 saat
2005 İntel Öğrenci Programı
2005 Temel Afet Bilinci Semineri

TARİH BELGE
2009 Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimde Teknoloji Kullanımı Proje yarışması
Teşekkür Belgesi
2008 Milli Eğitim Bakanlığı Aylıkla Ödüllendirme belgesi
2005 İntel Öğrenci Programı Başarı Belgesi
2004 Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yüksek Şeref Öğrenci Belgesi
2004 Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şeref Öğrenci Belgesi

Yukarıda almış olduğum kurs ve diplomadan da anlaşıldığı üzere kendisini ülkesine faydalı olmaya adamış bir öğretmenim. Ancak 2005 yılından beri görev yapmış olduğum Okulumda bizzat 2009 yılında Okul Müdür Vekili Ömer YAŞARSOY tarafından şahsıma yapılan adaletsiz ve keyfi uygulamalar neticesinde emeğim hiçe sayılarak mağdur edildim.
2004-2009 yılları arasında sicil notları incelendiğinde Okul Müdür Vekili tarafsızlık ilkesini bir yana bırakarak şahsi kin ve nefretinden dolayı sicil notlarımı düşürdüğü açıkça anlaşılmaktadır. Şöyle ki;

Okulda göreve başlamış olduğum 2005 yılının sicil raporunda hakkımda 1. sicil amiri Mehmet TUTAY tarafından Görevinde Çok Çalışkan ve Başarılıdır ifadesi kullanılarak 92 2. Sicil amiri Abdülhalim ÜNVERDİ tarafından Çalışkan, dürüst, görevine bağlı ifadesi Kullanılarak 92 sicil notu verilmiştir. 2006 yılının sicil raporunda hakkımda 1. sicil amiri Mehmet TUTAY tarafından Görevinde çok başarılıdır ifadesi kullanılarak 92 2. Sicil amiri Abdülhalim ÜNVERDİ tarafından Çalışkan, görevine bağlı ifadesi Kullanılarak 92 sicil notu verilmiştir. 2009 yılına kadar sicil notlarım bu şekilde devam etmektedir. Ancak 2009 yılı Okul Müdürlüğünü Vekâleten yürüten Ömer YAŞARSOY sicil amiri olarak objektif değerlendirmeyi bırakıp tarafsız davranmayıp; 2005, 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında hiçbir soruşturma geçirmemiş olmama rağmen, 2009 yılına ait sicil notumu düşük vermiştir. Çelişki şu ki;Çalışkanlığı ve başarısından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2008 yılında aylıkla ödüllendirilen Kendi alanında Projelere katıldığı için Milli Eğitim Bakanı tarafından Teşekkür belgesi alan Ülkesi daha verimli bir öğretmen olmak için alanında çeşitli kurs ve seminerlere katılmış ve başarı belgesi almış bir öğretmene : “Başarılı olmaya çalışmaktadır, Daha çok gayret etmeli “ ibaresini Okul Müdür Vekili Ömer YAŞARSOY nasıl uygun görür anlamak mümkün değildir.

SİCİL RAPORU VE NOTLARIM
2005 2006 2007 2008 2009
1.SİCİL AMİRİNİN DÜŞÜNCESİ Görevinde çok çalışkan ve başarılıdır. Çalışkan, dürüst, görevine bağlı. Görevinde çok başarılıdır. Çalışkan görevine bağlıdır. Çalışkan ve görevine bağlıdır. Çalışkan Dürüst. Çalışkandır.
Başarılı olmaya çalışmaktadır. Daha çok gayret etmeli.
SORULAR 1.S.A 2.SA 1.S.A 2.SA 1.S.A 2.SA 1.SA 2.SA 1.S.A 2.SA
Sorumluluk Duygusu 90 90 90 90 90 90 88 88 60 70
Göreve Bağlılığı iş Heyecanı 90 90 90 90 90 90 88 88 60 70
Mesleki bilgisi , yazılı ve sözlü ifade kabiliyeti ,kendini geliştirme ve yetiştirme gayreti 90 90 90 90 90 90 88 88 70 70
İntizam ve Dikkati 90 90 90 90 90 90 88 88 70 75
İşbirliği yapmada ve değişen şartlara görevlere uymada gösterdiği başarı 90 90 90 90 90 90 88 88 70 75
Tarafsızlığı.Görevini yerine getirirken , dil,ırk,cins siyasi düşünce,felsefi inanç,din ,mezhep ayrılıklarından etkilenme 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100
Amirlerine,mesai arkadaşlarına ,iş sahiplerine karşı tutum ve davranışı 90 90 90 90 90 90 88 88 70 75
İnsan haklarına saygısı(insanların kişiliğine ve haklarına saygı gösterme,hiç kimseye insanlık onuru ile bağdaşmayan muamelede bulunmama) 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100
Disipline Riayeti 90 90 90 90 90 90 88 88 70 75
Görevini yerine getirmede çalışkanlığı,kabiliyeti ve verimliliği 90 90 90 90 90 90 88 88 70 70
Yurtdışı görevlerde temsil yeteneği,mesleki ehliyet ve yabancı dil bilgisi. 90 90 90 90 90 90 88 88 74 75
ORTALAMA 92 92 92 92 92 92 90 90 74 78

Yukarıdaki tablo incelendiğinde en düşük sicil notunun 2009 yılında verilmiş olduğu ama en az faal olduğum yılın da 2009 yılı olduğu görülmektedir. Tablo incelendiğinde çelişki ortaya çıkacaktır.
2. sicil amiri 2005, 2006, 2007, 2008 yılarında Şahsiyet Değerlendirme bölümüne “Çalışkan, Dürüst, Görevine bağlı” notunu yazmasına rağmen yine aynı 2. Sicil Amiri 2009 yılında “daha çok gayret etmeli” yazmış olmasından dolayı da sicil notunu doldurduğu personel hakkında ne kadar keyfi davranıldığını göstermektedir. Ayrıca 2005 yılında 2009 yılına kadar Sorumluluk Duygusu 90, Görevine Bağlılık ve heyecanı 90 da aşağı not almayan (2009 yılına kadar 1. Ve 2. Sicil amirleri tarafından “Görevinde çok çalışkan ve başarılıdır. Çalışkan, dürüst, görevine bağlı”) görüş yazılan öğretmenin bu notlarını 60’a düşürerek Amirlerine mesai arkadaşlarına iş sahiplerine karşı tutum ve davranışı bölümü 2009 yılına kadar 90 alan öğretmenin 2009 yılı sicil raporunda bunu 70’e düşürmek suretiyle şahsıma karşı duyduğu kin ve garezi açıkça dışa vurmuştur.

2009 yılı sicil raporumun 1. sicil amiri tarafından 74, 2. sicil amirince 78 notu verilerek ortalamanın 76 olarak düzenlenmiş olmasının ve 1.ve 2. sicil amirince şahsiyet değerlendirmesi bölümünde olumsuz ifadeye yer verilmesinin gerekçesini anlamak mümkün değildir. Tesis edilen işlemin sebep, konu ve maksat yönlerinden hukuka aykırı olması nedeni ile iptali gerekmektedir. Her ne kadar tarafıma verilen 2009 yılı sicil notunun 657 sayılı kanunun 119. maddesine göre olumsuz sicil olarak değerlendirilmesine yer olmadığı hükmü amir ise de 657 sayılı yasa devlet kamu hizmetlerinde ilerleme ve yükselmeyi ‘’liyakat’’ esasına bağlamakta ve sicil raporları liyakatin saptanmasında temel belge niteliği taşımaktadır. Çok iyi ya da iyi derecede olumlu sicil almış olanların, liyakat esasının doğal sonucu olarak bir üst görev veya yöneticilik görevine atanma konusunda orta derecede olumlu sicil alanlara tercih nedeni sayılmaktadır. Bu nedenle; 76 olarak verilen sicil notunun yetersiz ve gerçeklerden uzak olması ve memuriyet ile ilgili ileride iyi ve çok iyi sicil almış olanlara göre meslekte ilerlemem mümkün olamayacağından ve hakkımı verilen bu sicil notu nedeni ile kaybedeceğimden dolayı işbu davanın açılmasında hukuki yararım vardır.

Diğer bir önemli konu ise; sicil raporların doldurulması sırasında olumsuz kanaate yol açan ve aynı zamanda disiplin suçu oluşturan olguların somut belge ve bilgilerle kanıtlanması gerekmektedir. İdare eylem ve işlemleriyle yargı denetimine tabidir ve sicil amirleri takdir yetkilerini hukuka aykırı olarak kullanamazlar. Bunlar dikkate alındığında davalı idare tarafından herhangi bir yazılı ya da sözlü uyarıda dahi bulunmamışken hakkımda herhangi bir ceza verilmemişken sicil notu ortalamamın 76 olarak verilmesi hukuka aykırıdır. Hukuki uyarlığı bulunmayan sicil notunun iptali gerekmektedir. Ayrıca şahsi duygu ve düşüncelerle kin, garez nefret ve öfke duyguları ile sicil raporlarını dolduran amirlerin disiplin yönünden ve cezai olarak da sorumlulukları saklıdır. Sicil raporlarını kin, öfke, karşıtlık hissiyatı ile doldurulmadığının objektif delilleri ise; ancak yıl içindeki açılmış olan disiplin soruşturmalarının sonuçlarına ilişkin resmi belgeler olabilir.

Ayrıca; Devlet memurlarının görevlerindeki başarı durumlarını, ehliyet ve liyakatlerinin, görev sırasındaki tutum ve davranışlarının kişilik yapılarının birbirinden farklılık göstermesinin doğal sonucu olarak sicillerin doldurulmasında 100 tam puan üzerinden dereceleme sistemi benimsenmiştir. Memur hakkında düzenlenen sicil raporları başarılı ve başarısız personeli birbirinden ayırmak, personel ihtiyaçlarının tespiti, ve iş performansını artırmak gibi amaçlara hizmet eden ve aynı zamanda memurun alışkanlıkları, davranışları ve değişik niteliklerini tespit amaçlı kullanıldığından disiplin hükümleri açısından hakkında herhangi bir işlem yapılmayan memura 100 puandan daha az bir puan verilmesi öncelikle objektiflik ilkesine aykırıdır. İş bu şekli ile işinde başarısız olduğuma etrafım ile uyumsuz olduğuma kanun ve yönetmeliklere aykırı davrandığıma amirlerime ve arkadaşlarıma karşı olumsuz hal ve hareketler içine girdiğime dair sözlü ya da yazılı olarak hiçbir ihtar uyarı almadığım halde sicil notlarının çok iyi olması gerekirken 76 olarak düzenlenmesinin hukuka uyarlılığı bulunmamaktadır.

Sonuç olarak incelendiğinde iptalini istemiş olduğumuz sicil raporunun 76 olarak düzenlenmesinin ve şahsiyet değerlendirmesi bölümünde 1. sicil amiri tarafından “Başarılı olmaya çalışmaktadır.” 2. sicil amiri tarafından ise “Daha çok gayret etmeli” şeklinde değerlendirmede bulunulmasının tarafımca kabulü mümkün bulunmamaktadır. Bu idari işlem yöneticilik, üst görevlerde, yurt dışı görevi ve kademe ilerlemesi konularında mağduriyetime neden olmaktadır. Objektif esaslara ve devlet memurları sicil yönetmeliği ve uygulamasına da aykırı olan 2009 sicil raporunun ve 1. ve 2. sicil amirinin düşüncesi kısmının “2577 sayılı Kanunu’nun 27. maddesinin 2.fıkrası gereğince açıkça hukuka aykırı ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracak olmasından dolayı öncelikle iptali gerektiğinden dava açma zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKSAL NEDENLER: İYUK, D.M.K. T.C Anayasası, gerekli tüm yasal mevzuat.

SÜBUT DELİLLER :İlgili sicil raporları, resmi yazılar, tüm yasal deliller.

TALEP SONUCU VE İSTEM: Yukarıda arz ve izaha çalışılan ve resen gözetilecek nedenlere binaen;
1- 4982 sayılı bilgi edinme yasası uyarınca öğrenilen ve davalı idarenin müvekkil hakkında tesis etmiş olduğu 2009 yılına ait sicil raporunun ve 1. ve 2. sicil amirinin düşünceleri ve sicil notumun iptaline.

2-Yargılama giderinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
DAVACI
Mehmet Ali YAŞAR

EK: 1- 2005, 2006, 2007, 2008 ve 2009 yılı sicil raporu
2. 2008 yılı Bakanlık Aylıkla Ödüllendirme
3. 2009 yılı Teşekkür Belgesi
4.2009 yılı Terminal Servis, Sanallaşma (Hyper-V) (MS-Windows Server 2008) kurs Başarı belgesi
5. 2009 yılı İngilizce Kursu ( 275 saat ) Başarı Belgesi
6. İntel Öğrenci Programı Kursu Başarı Belgesi
7. Temel Afet Bilinci Semineri
8. Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yüksek Şeref Öğrenci Belgesi
9. Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şeref Öğrenci Belgesi

ARKADAŞLAR BENİM MÜDÜRÜMDE BANA 70 VERMİŞ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜDE 74 VERMİŞ ORTALAMA 72
95 YILINDA GÖREVE BAŞLADIM 2 TANEDE 6 YILLIK SİCİLDEN KADEME ALMAMA RAĞMEN 2001 YILINDAKİ BU SİCİLİMDEN DOLAYI MAHKEMEYE VERDİM GEÇEN YIL 1 NİSANDAN BERİ BEKLİYORUM VE SONUÇLANDI. DAVAYI KAZANDIM ŞİMDİ DİLEKÇE VERİP MAHKEME KARARIMI EKLEYİP SİCİLİMİ DÜZELTİLMESİNİ İSTEYECEĞİM PEŞİNDENDEN TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIM. AMA KÖTÜ BİR OLAYDA BANA BU SİCİLİ VEREN MÜDÜR VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜYLE BİRLİKTE AYNI İLÇEDEYİM. İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ BENİ KAYMAKAMA ŞİKAYET ETMİŞ BİZİ MAHKEMEYE VERDİ DİYE. MÜDÜRÜME ŞİKAYET ETMİŞ. AÇIKCASI BENİMLE UĞRAŞIYOR AMA UĞRAŞSIN BEN 17 YILLIK ÖĞRETMENİM BÖYLE BİRŞEYDE YAPMASALARDI. ŞİMDİ TEKRAR DİLEKÇE VERİNCE BAKALIM NE YAPACAKLAR.

Geri