Teknoloji tasarım öğretmeni misiniz ve özel sektöre görsel/dijital tasarımcı mı yetiştiriyorsunuz? Ui tasarım, tasarımın temel ilkeleri gibi konular hariç olmak üzere, görsel/dijital tasarım anlatan hiçbir "bilgisayar öğretmenine" zerre saygı duymuyorum açıkçası. Hele hele photoshop veya gimp gibi bt ile ilgisi olmayan, saçma sapan toolları anlatanlara hiç saygı duymuyorum. Hatta tek tas öğretmeni olacakken, hasbelkader bt öğretmenliği kazanmış olduklarını, sırf tasarıma ilgileri var diye öğrencilere de bt ile ilgisi olmayan bu konuları dayattıklarını düşünüyorum. 3d yazıcı saçmalıkları da aynı şeyin laciverti.setharaman narayanan ölmüş olsaydı mezarında ters dönerdi. . bahsedilen gimp tarafında da yapay zeka işleri de var muhakkak ama videodaki ilk 7 saniye çoğu şeyi anlatıyor. ayrıca uygulama yazılımlarını da bir "tool" olarak görmek gerek, fanatikliğe gerek yok yani.
Tasarım anlatan tüm bt öğretmenlerinin de teknoloji tasarım branşına geçmesini tavsiye ediyorum. Bir bt öğretmeni photoshop veya gimp anlatamaz, anlatmamalı. Tasarım ne alaka bilgisayar öğretmenliği ne alaka? Sırf bilgisayarda çalışıyor diye, bilgisayarda çalışan her programı anlatacak mıyız? Neden muhasabe programı da anlatmıyorsunuz o zaman? Veya otel yönetim programı, sap, erp, spss niye anlatmıyorsunuz?
"Photoshop vs gimp" örneğini, ola ki afiş hazırlamak, bir görseli düzenlemek gibi basit işler için öyle bir programa ihtiyaç duyarsanız, "Linux'ta da muadili var" demek için vermiştim. Gimp böyle işler için yetmiyor mu, o zaman gider photoshop'un parasını öder, kişisel bilgisayarınıza kurar afişinizi hazırlarsınız. Ama okulda bunu öğretemezsiniz.
Ayrıca bilgisayar öğretmeninin amacı tool öğretmek midir, tool inşa etmeyi öğretmek midir? Bilgisayar öğretmeninin amacı öğrencilerini ticari ürünlere alıştırmak mıdır? Öğrencilerine ticari ürünlerin reklamını yapmak mıdır?
Hani olmaz da, katrilyonda bir ihtimal olursa diye söylüyorum, bu ülkede meb'de köklü bir reform olsa, "yazılım geliştirme eğitimi ile ilgili yeni bir çağ başlatıyoruz" dense, mesela anadolu/fen liselerinde matematik dersi kadar bize ders verilse, "algoritmalar, veri yapıları, programlama dilleri, oop, fonksiyonel programlama gibi paradigmaları anlatın, ülkeye sağlam yazılımcı yetiştirin, photoshop öven gerzekleri değil, photoshop'u yazacak, ai yazacak insanlar yetiştirin" dense, ilk karşı çıkacaklar bt öğretmenleridir.
Yıllardır bunun farkında olduğum, bt öğretmenlerinin bu saçmalıklarla boğuşmaktan, btr gibi saçma sapan görevlerle akıllı tahtalara format atmak, yazıcıya sıkışan kağıdı çıkarmak gibi dummy görevlerle meşgul olmaktan dolayı beyinlerinin sulandığını fark ettiğim için, benim bu forumda -bir kaç kişi haricinde- anlaşabileceğim hiç kimse yok. Zaten bu yüzden foruma yazmayı bıraktım. Siz eğitilemezsiniz. Öğrenmeye kapatmışsınız kendinizi. Ne haliniz varsa görün. Gidin photoshop mu öğretiyorsnuz, winzort mu kullandırtıyorsunuz, aynen devam edin.
Bir bilgisayar öğretmeni olarak ben pardus kullanmaya çalıştım
vallahi canım çıktı
nitekim Windowsı sürekli kullanmaya devam ediyorum
saçma sapan konsol üzerinden kodlarla birşeyler yapmaya çalışmak nedir
bunu kaç kişi becerebilir
Windows un gözünü seveyim
Bir bt öğretmeni konsola komut yazmaktan yakınabilir mi yahu? Hiç mi web tabanlı proje geliştirmediniz? Hiç mi web/email sunucusu kurmadınız? Hiç mi merak etmediniz bu işler nasıl yapılıyor diye? Bir bt öğretmeni son kullanıcı gibi düşünebilir mi? Gidin evinizdeki pc'ye kurun, oyun mu oynuyorsnuz, adobe programları mı kullanıyorsanız ne kullanıyorsanız kullanın. Ama sizin işiniz lab'da eğitim vermek. Öğrencilere aynı şeyi dayatamazsınız. Hem de ticari firmaların uygulamalarını dayatamazsınız. Bu ne meslek etiğine sığar, ne vicdana sığar. Hele ortaokul'da falan winzort kurup, winzort ile ders işleyenin yatacak yeri yok. Ne ihtiyacınız var ki winzort kuruyorsunuz? İhtiyaç duyduğunuz hangi programın muadili open source dünyada yok?
Son düzenleme: