Akıllı tahta alalım mı? Almayalım mı?

Kodla Büyü
samiyenhell' Alıntı:
http://www.webim.eu/videom/Akilli_tahta.asp

Hocam siz isteyin ben o programıda vereyim:) hepsi elimde var.Videonun yorumlarında markayı vermişler ama cihaz mimio yani BT sınıflarımzdaki cihaz ve kalemde aynı:)Ayrıca o işlemi yapan program, o da bende var:)
 
cemanadol' Alıntı:
samiyenhell' Alıntı:
http://www.webim.eu/videom/Akilli_tahta.asp

Hocam siz isteyin ben o programıda vereyim:) hepsi elimde var.Videonun yorumlarında markayı vermişler ama cihaz mimio yani BT sınıflarımzdaki cihaz ve kalemde aynı:)Ayrıca o işlemi yapan program, o da bende var:)



hocam promethan için de aynu şey söz konusu mu?
 
Milena hocam onun programı ile uyumunu bilemiyorum.Bu programı arkadaşlarımzla denedik bazı yazılımlarla çakışabiliyor ama mimio ile tam uyumlu ki zaten videoda da mimio kullanılmış.Cihaz ve programı ile uyumlu olması lazım.
 
cemanadol' Alıntı:
samiyenhell' Alıntı:
http://www.webim.eu/videom/Akilli_tahta.asp

Hocam siz isteyin ben o programıda vereyim:) hepsi elimde var.Videonun yorumlarında markayı vermişler ama cihaz mimio yani BT sınıflarımzdaki cihaz ve kalemde aynı:)Ayrıca o işlemi yapan program, o da bende var:)
valla hocam böyle bir teklife asla hayır diyemem :) programı paylaşabilirseniz çok makbule geçer benim için.
 
Hocam programlar bayağı yüklü yer tutuyor, bunları cd ile ulaştırabiliriz.Bana okul ve adınızı bildirirseniz bilgilerimizi paylaşabiliriz.
 
arkadaşlar her yeni teknolojide olduğu gibi önce kullanmaya karşı bir direnme olacak bu olayın doğal hali ben şunu söyleyeyim 1-2 sene içinde akıllı tahtalara olumsuz yorum yapan lar bile kullnamaya niyetlenecektir,
olumsuz şeyler yazan arkadaşların çoğunun 3-4 sene önce projeksiyon cihazlarına 7-8 sene önce bilgisayarlara da aynı tepkileri verdklerini düşünüyorum,

bence akıllı tahta kullanabilen için evet kullanabilen için çok müklemmel bir teknoloji buradan neler yapabileceğini tek tek anlatamayacağım ama soran olursa yanıtlayabilirim,

birde akıllı tahta lacaksanız promethean activboard markasını özellikle incelemenizi tavsiye ederim çünkü gerçek anlamda akıllı tahta
mimio ve benzeri cihazların teknoloji ve kullanım mantığından farklı
ayrıyeten türkçe yazılım ile dstekleniyor....
 
Hocam çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. ama anlamadığım her yere kolaylıkla götürülebilen ve bilgisayar ile projeksiyon bile olmadan kullanılabilen bir akllı tajta varken neden tahtaya bağımlı hücreler ile çalışan bir tahtayı öneriyosunuz ki bu tahtalar sınıflarda bırakılıp gidilince öğrenciler o tahtaya zarar verebiliyor buda tahtayı kullanılmaz kılıyo. Hem her yere taşınamıyor hemde güvenlikten uzak bir cihaz. Ayrıca hepsi Türkçe yazılım ile çalışıoy. Yani en azından mimio kullanan 3000 e yakın MEB in bağışladığı okulda başka bir dilde program kullanan arkadaşlarımız olmadı.ayrıca mimio haricinde hiç birinde de içerik konusunda yardım gelmedi.
 
şişlideki formatör hocamızdan murat hocadan içerikleri alabilirsiniz yada ben gelip size içerikleri vereyim kullanılsın.yazık günah
 
akıl tahtada değil asıl kullananda olması gerekiyor.kullanıcı yaratıcı değilse hiç bir işe yaramıyor.
 
yaratıcı olmasın hocam niyeti iyi olasun gelişmeye açık olsun söleneni yapsın yeter yorulmasına gerek yok
 
Arkadaslar bilmiyorum hangi akilli tahtayi kullaniyorsunuz ama Promethean tahtayi bir kere kullanirsaniz vazgecemiyorsunuz. Normalde ucuz diye mimio ve ebeam aparatlari devlet okullarinda yaygin ama promethean tahtayi bir kez olsun kullanin dusunceleriniz degisecektir. Ayrica yazilimda su anda turkce farkli derslerde mevcut. www.egitimteknoloji.com adresinde liselere yonelik bir cok yazilim var. ilkogretim icin zaten ZAMBAK tum dersleri yeni mufredata yonelik cikardi sanirim eylul ilk haftasi tanitacak web sitesinden bakabilirsiniz.

Selamlar
 
bizim bts de akıllı tahta var. öğretmenlere tanıttım, hayranlık uyandırdı ama hiç kullanan olmadı. ilk planda pratik değil. öğretmenin iyi hazırlanmış olması gerek. Bence almayın.
onun yerine bizim yaptığımız gibi bütün sınıflara projeksiyon, bilgisayar birde beyaz yazı tahtası kurarsanız daha kullanışlı olur. Öğretmenler öyle kullanıyo.
 
Ben Öğretmenler kaç defa anlattım.Ama 2 yıldır kullanan yok. Aslında kullanıyorlar da beyaz perde yerine.kalemini dahi Yeinden oynatmadılar daha. Bence almayın..
 
AKILLI TAHTA






AKILLI TAHTA
BİLGİ, DENEYİM, ÇALIŞMA PAYLAŞIM
ALANI


Sınıflarımızda yavaş yavaş tebeşir-karatahta ikilisinin yerini almaya başlayan akıllı tahtalarla ilgili bilgileri, kullanılan programları ve akıllı tahta kullanan eğitimcilerimizin deneyim ve paylaşımlarını burada bulabileceksiniz.

Nedir şu akıllı tahta dedikleri?

İngilizce “Smartboard” tabirinden dilimize “Akıllı Tahta” olarak çevrilen bu teknoloji harikası sayesinde tahtalar interaktif bir bilgisayar ekranına dönüyor. Akıllı tahta bilgisayar ve projeksiyon cihazı ile beraber kullanılıyor. Bu üçlü sistemde; bilgisayar programları çalıştırma vazifesini üstlenirken, projeksiyon cihazı bilgisayarın ekran görüntüsünün tahtaya yansıtılması, akıllı tahtanın elektronik kısmı ve kalemi ise tahtadaki bilgisayar ekran görüntüsünün interaktiflik özelliği kazanmasını sağlıyor. Akıllı tahtanın elektronik aksamı bazı modellerde üst köşelerden birinde olup kimi modellerde ise tahta yüzeyinin iç kısmında gömülüdür. Bu farklı modeller çalışma prensibi açısından değişik teknolojilere sahipler.



Akıllı Tahta Nasıl ve Hangi Derslerde Kullanılır?

Bilgisayar kullanmayı bilen herkes akıllı tahtayı rahatlıkla kullanabilir. Çünkü akıllı tahta basit anlamda bilgisayar programlarının tahtada kullanılmasını sağlayan bir düzenektir. Bilgisayarın faresi yerine elinizde akıllı tahtanın kalemi bulunur ve bu kalemle Windows pencerelerini kapatıp açabilir, sağ sol tıklama yapabilir dolayısıyla istediğiniz programları çalıştırabilirsiniz. Tüm bunları bilgisayarın başına oturup yapmak zorunda değilsiniz. Akıllı tahta size bilgisayarınıza tahtadan hükmetme özgürlüğünü sağlar. Ders için hazırlanmış her türlü öğretim materyalini tahtanızda kullanabilirsiniz. Ayrıca akıllı tahta üreticilerinin hazırlamış olduğu özel yazılımlarla akıllı tahtada ders işlemek oldukça kolay. Buna örnek vermem gerekirse; 1. sınıf öğretmenleri el yazısı yazmak için kılavuz çizgili el yazısı satırları olan bir sayfayı yansıtarak yazılarını öğrencilerin yanlışlık yapmadan yazabileceği şekilde yazabiliyorlar. Aynı şekilde matematik dersinde tahtanızı öğrencilerin defterleri gibi kareli, müzik dersinde notaları yazarken de müzik defteri şeklinde düzenleyebilirsiniz. Ülkemizde “Branş Derslikleri” maalesef yaygın olmadığından dolayı her türlü araç-gereci sınıflarımızda bulundurmak zor ama akıllı tahta yazılımları sayesinde matematik öğretmenlerimiz yazılımın açı-ölçeriyle istedikleri derecedeki bir açıyı çizebilirler. Coğrafya konuları işlenirken Google Earth adlı program kullanılarak dünyanın her tarafı kolaylıkla uydu fotoğraflarından görüntülenebilir. Akıllı tahtanın derslerde çeşitli şekillerde kullanılabilmesi biraz da sizin yaratıcılığınıza kalıyor.

Akıllı tahtada kullanılan bir çok yazılımı tahtanız akıllı olmasa da beyaz tahtada kullanabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi akıllı tahta basit anlamda tahtadaki bilgisayar ekran görüntüsüne interaktiflik özelliği katıyor. Sizin tahtanız akıllı olmasa da aynı programları kullanabilirsiniz. Kontrolleri tahtada değil de bilgisayarda yaparsınız.



1. Sınıfta Akıllı Tahta Kullanımı

1. sınıflarda fiş yönteminin terkedilerek el yazısı ile ses temelli cümle yönteminin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte el yazısı harflerinin yazılışını ve sesleri öğreten bir çok yazılım ortaya çıktı. Fiş yönteminde bir çok kez 1. sınıf okutmuş bir öğretmen olarak 1. sınıfın öğretmen açısından ne yorucu bir dönem olduğunu yakından bilirim. Önceden ilkokuma yazma öğretimine yardımcı bilgisayar programları yoktu. Şimdi el yazısı ile okuma yazma öğretiminde kullanılabilecek bir sürü eğitim yazılımı var. Bunları sınıfta kullanmak öğretmenin işini oldukça kolaylaştırıyor. Öğrencinin işi kolaylaşmıyor mu? Elbette o da daha kısa sürede, daha kolay öğreniyor. Okuma yazma öğrenme daha eğlenceli hale geliyor.


Akıllı Tahta Nasıl Kullanılır?

Akıllı tahtamızın kablosunu bilgisayarımızın usb girişine bağlıyoruz. Tabiki akıllı tahtamızla birlikte gelen yazılımları önceden bilgisayarımıza yüklemiş olmalıyız. Muhtemelen akıllı tahtayı satan firma kurulumu bilgisayarınıza yapar. Genellikle kalemimizi kalibre etmemiz gerekir. Akıllı tahta programımızın içinde kalibre bölümüne tıkladığımızda tahtada 6 adet nokta görüntülenir. Noktalara tek tek kalemimizin ucuyla dokunarak kalibre işlemini tamamlarız. Kalibre işlemini tamamladıktan sonra kalemimiz artık çalışmaya hazırdır. Ekrana artık tahtadan kaleminizle hükmetmeye başlayabilirsiniz. Kaleminizi tahtaya değdirdiğinizde imleç eğer kalemin ucunun değdiği yerde çıkmıyor da birkaç santimetre yanında çıkıyorsa kalibre işleminiz düzgün yapılmamış demektir. Üstteki kalibrasyon işlemini tekrarlayınız. Bu işlemlerin nasıl yapıldığıyla ilgili bir video ekledim aşağıya, anlatım her ne kadar ingilizce olsa da görüntülerden her şeyi rahatlıkla anlayabiliyorsunuz.

Takıldığınız yerler olursa sormanız yeterli elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.



Akıllı Tahta Kaç Lira?

Akıllı tahta sistemlerinin fiyatları henüz ülkemiz şartlarında her yerde kullanılabilecek kadar uygun değil.

Akıllı tahta sistemi temel olarak 3 bölümden oluşmakta:

1.Bilgisayar: Dizüstü ya da masaüstü bilgisayar: Bugün artık fiyatları iyice ucuzlayan bilgisayarları 400 YTL den 3000YTL ye kadar değişik donanım aralıklarında bulmak mümkün. Alacağınız bilgisayarın elbette çok pahalı olmasına gerek yok.

2.Projeksiyon: Çok çok pahalı model olmasına gerek yok ama teknik olarak dikkat etmeniz gereken alacağınız projeksiyonun ışık gücünün minumum 2000 ansilümen olması. Çünkü daha düşük ışık gücüne sahip bir projeksiyonu gündüz vakti sınıfta yansıttığınızda aydınlıktan görüntü yeteri kadar belirgin olmayabilir. Bu durumda lambaları söndürüp koyu renk perdelerle sınıfı karartmanız gerekir ki bunun size ekstra perde masrafı çıkartacağını ve karanlıkta ders işlenemeyeceğini olsa olsa film seyredilebileceğini unutmamalısınız. 2000 ansilümene sahip bir projeksiyon sınıfta fluerasan lambalar açıkken bile yeterli görünürlükte bir görüntü veriyorlar. Böyle bir projeksiyon cihazını 800-900 YTL ye bulabileceğiniz gibi eğer şansınız varsa 2. el cihazlar satılan internet sitelerinden 500-600 YTL ye bile bulabilirsiniz.

3.Akıllı Tahta: En pahalı sistem elamanı bu. En ucuzu 2000 YTL civarlarında. Bu fiyata tahtanın beyaz olan fiziksel kısmı ve elektronik aparatı dahil. Tabii bu değer ortalama bir değer. Çünkü yurtdışından ithal edilen bu elektronik aksamın fiyatı euro üzerinden hesaplanıyor ve YTL fiyatı o günkü döviz kuruna göre farklılık gösterebilir. (Bu fiyat 1 euro=1.980 YTL civarlarında iken görülen fiyattır.)



Gördüğümüz üzere akıllı tahta sisteminde en çok parayı tutan 3. yani akıllı tahtanın fiziksel ve elektronik kısmı. Tüm bu fiyatları üst üste koyarsak en ucuzundan bir akıllı tahtaya sahip olmak bize 3.400 YTL ye mal olacaktır. Bu hesaplamada bilgisayarı 500, projeksiyonu 900, akıllı tahtayı da 2000 YTL kabul ettik.

Sonuç olarak bu maliyetiyle akıllı tahta ülkemiz şartları açısından bir lüks olarak gözükmekte. Umudumuz yakın gelecekte bu maliyetlerin kabul edilebilir seviyelere düşmesi. Yoksa bir çok alanda olduğu gibi bu alanda da kullanıcılar kendi akıllı tahtalarını yapabilmek umuduyla bir takım elektronik ve marangozluk işlerine atlamaktan kendilerini alamayacaklar gibi görünüyor. 21.08.2008 Ali Nafiz YAZAR





Akıllı Tahtada Kullanılan Yazılımlar Yada diğer Bir Deyişle Programlar
Bütün akıllı tahta üreticileri ürünleri ile kullanılacak programları da yazdırıyorlar. Her marka akıllı tahtanın kendine özgü bir yazılımı var. Piyasada en çok bilinen 3 marka var. Bunlardan ilki Smartboard adıyla bilinen ve ürüne adını veren marka. İkincisi E-beam adıyla bilinen ve çoğu zaman değişik markalar adı altında karşımıza çıkan marka. Üçüncüsü ise Promethan markası. Bu markaların ürünlerinin teknolojileri çalışma prensibi bakımından farklı dolayısıyla fiyatları da farklı. Şu an için en ucuzu e-beam temelli ürünler. Sektörü genel olarak kısaca tanıttıktan sonra gelelim bu markaların tahtalarıyla kullanılması için sundukları yazılımlara.
Smartboard markası ürünlerinde kullanılmak üzere Smart Notebook yazılımını öğretmen ve öğrencilerin hizmetine sunmuş. Bu yazılımı bilgisayarınıza kurup inceleyebilirsiniz. Yazılımın 10. sürümüne 30 günlük kullanım kısıtlamasıyla denemek amacıyla formu doldurup buradan indirebilirsiniz. Yazılımın 10. sürümden önceki sürümleri hiç bir süre kısıtlaması olmaksızın kullanılabiliyor. Buradan basit formu doldurup indirebilirsiniz. Smarboard ürünleriyle ilgili Türkçe bir foruma burdan ulaşabilirsiniz.
E-beam Teknolojisi: Ürünle birlikte kullanmak için Interact denilen bir program sunmuş bize. Buradan indirebilirsiniz. İçinde yazı ve çizim yapabileceğiniz Scrapbook yazılımını da içeriyor.
Promethan markası ise ürünlerinde "Activstudio" ve "Activprimary" yazılımlarını kullanıyor. Yazılımları bilgisayarınıza indirip kurabilmeniz için ürüne sahip olmanız gerekiyor. Ürün ve yazımları hakkında türkçe bilgiyi buradaki sitesinden edinebilirsiniz. Ürünün İngilizce sitesine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Aklınıza ürünlerle yalnızca kendi yazılımları mı çalışıyor diye bir soru gelebilir. Tabiki ürünlerle yanlızca bu programlar çalışmıyor. Diğer programları da kullanabilirsiniz. Ürünlerle Word'de yazı yazabilir, Paint'te resim çizebilirsiniz, flash uygulamaları çalıştırabilir, Poverpoint'te notlar alabilirsiniz.


Akıllı Tahta İçin Ne Dediler?

"Tıpkı bir bilgisayar ekranı gibi kullanılabilen tahtadır. özel algılayıcılarla donatılmış tahta yüzeyine projeksiyonla görüntünün yansıtılması ve tahta yüzeyi ile bilgisayarın bu sayede etkileşim halinde oluşuyla çalışan mükemmel teknoloji. ayrıca öğretmenin tahta yüzeyine yazdığı yazılar powerpoint, word ve excel dosyası olarak kaydedilebiliyor ki, bu da tahtaya yazılan notların öğrencilere daha verimli ve eksiksiz biçimde ulaşmasını sağlayacaktır.

Bu tahtalar şu an Türkiye'de de özel okul, dershaneler ve bazı devlet okullarında kullanılmaktaymış. bizim köy okuluna hangi tarihte gelir bilemem. "



"Okullardaki kullanım oranı, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya gibi ülkelerde yüzde doksanlarda iken Avrupa Birliği ülkelerinde de yüzde yetmişler civarındaymış. ülkemizde ise sadece yedi bin okulda bu teknolojiden faydalanılmaktaymış. aslında gerçekten istenildiği takdirde, her sınıfa bu teknolojiyi getirmek mümkün. zira bu tahtaların bir sınıfa toplam kurulum maliyeti dört milyar civarında.

Bugün rastladığım bir haber, istenildiği takdirde böylesine yararlı bir teknolojinin okullarda kullanılmasının rahatlıkla sağlanabileceğini gösterdi bana.

Sivas'ın Gürün ilçesi yokluklar içinde bir ilçedir. İnsanların geçim kaynakları sınırlıdır ama buna rağmen eğitime önem veren, destek çıkan insanlar yaşıyor bu memlekette. Kaymakamlığın başlattığı bir kampanyayla ilçedeki tüm okulların tüm sınıfları için akıllı tahta alınıyor. Bunu devlet ve millet el ele başarıyor. İlçenin sayılı zenginleri yapabilecekleri kadar yardım yapmış, birer ikişer sınıfa akıllı tahtalardan alınmasını sağlamışlar. Ancak, devlet memurlarının da bir şeylerden feragat edip tüm sınıflara akıllı tahta kampanyasına büyük katkıda bulunduğunu görmek etkiledi beni. Şöyle güzel bir tablo çıkmış ortaya: Gürün Kaymakamlığı: 10 sınıf, Gürün Ziraat Odası Başkanlığı: 5 sınıf, Gürün Belediye Başkanlığı: 2 sınıf, Milli Eğitim Müdürlüğü personeli: 2 sınıf, Gürün Öğretmenevi Müdürlüğü: 2 sınıf...

Bu tahtaların özelliklerine ve faydalarına gelince; Kullanmadığım ve çevremde bulunmadığı için birinci elden bilgi sahibi değilim ancak şu şekilde sıralanan faydaları var:


Öğrenci Açısından;

• Yaratıcılığın ortaya çıkmasını sağlar.
• Sosyal iletişimde bulunma yeteneğini geliştirir.
• Her öğrenciye, kendi hızlarında ve düzeylerinde ilerleme olasılığı verir.
• Kendine güveni arttırır.
• Problem çözme ve dikkatini bir problem üzerine yoğunlaştırma yeteneğini geliştirir.
• Öğrencinin öğrenme zamanından tasarruf sağlar.
• Belgeleme, dosyalama ve belgelere başvurma alışkanlığı kazandırır.
• Önceki çözümleri araştırıp, bunları yeni bir çözüm için kullanabilme yeteneğini geliştirme ve yeni çözüm bulmasını sağlar.
• Matematik ve dil yeteneğini geliştirir.
• Paylaşım duygusunu geliştirir.
• Daha çok bilgiye ulaşma imkanı verir.
• Dersler kayıt edilebildiği için kaçırılan ders veya konulara ulaşabilir.


Öğretmen Açısından;

• Bilgisayar ortamındaki her türlü görseli, eğitim materyali olarak kullanır.
• Zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlar.
• Öğrencinin derse katılımını teşvik eder.
• Eğitimde görselliği geniş ölçüde kullanır.
• Kaliteli öğrenim sağlar.
• En sıkıcı dersleri kolay ve zevkli hale getirerek öğretmene yardımcı olur.


Diğer Faydaları;

• Teknolojiyi kullanan kurum imajını güçlendirir.
• Sınıf ve okul başarı düzeyini arttırır.
• Sınıf ortamında yapılamayacak deneyler interaktif olarak yapılabilir."

TEKNOLOJİNİN KÖTÜSÜ OLMAZ İŞ KULLANABİLMEKTE VE KULLANDIRABİLMEKTE
 
"Bütün akıllı tahta üreticileri ürünleri ile kullanılacak programları da yazdırıyorlar. Her marka akıllı tahtanın kendine özgü bir yazılımı var. Piyasada en çok bilinen 3 marka var. Bunlardan ilki Smartboard adıyla bilinen ve ürüne adını veren marka. İkincisi E-beam adıyla bilinen ve çoğu zaman değişik markalar adı altında karşımıza çıkan marka. Üçüncüsü ise Promethan markası. Bu markaların ürünlerinin teknolojileri çalışma prensibi bakımından farklı dolayısıyla fiyatları da farklı. Şu an için en ucuzu e-beam temelli ürünler. Sektörü genel olarak kısaca tanıttıktan sonra gelelim bu markaların tahtalarıyla kullanılması için sundukları yazılımlara.
Smartboard markası ürünlerinde kullanılmak üzere Smart Notebook yazılımını öğretmen ve öğrencilerin hizmetine sunmuş. Bu yazılımı bilgisayarınıza kurup inceleyebilirsiniz. Yazılımın 10. sürümüne 30 günlük kullanım kısıtlamasıyla denemek amacıyla formu doldurup buradan indirebilirsiniz. Yazılımın 10. sürümden önceki sürümleri hiç bir süre kısıtlaması olmaksızın kullanılabiliyor. Buradan basit formu doldurup indirebilirsiniz. Smarboard ürünleriyle ilgili Türkçe bir foruma burdan ulaşabilirsiniz.
E-beam Teknolojisi: Ürünle birlikte kullanmak için Interact denilen bir program sunmuş bize. Buradan indirebilirsiniz. İçinde yazı ve çizim yapabileceğiniz Scrapbook yazılımını da içeriyor.
Promethan markası ise ürünlerinde "Activstudio" ve "Activprimary" yazılımlarını kullanıyor. Yazılımları bilgisayarınıza indirip kurabilmeniz için ürüne sahip olmanız gerekiyor. Ürün ve yazımları hakkında türkçe bilgiyi buradaki sitesinden edinebilirsiniz. Ürünün İngilizce sitesine ise buradan ulaşabilirsiniz. "

Bütün bilgiler yerinde hocam hatta bu konu üzerine araştırma yapmış olmanız çok güzel. Fakat burada eksik bir bilgi var.
1-Smartboard adı akıllı tahta olarak çevriliyor ama Türkiye'ye ilk geln akıllı tahtanın ismi hiç geçmiyor. Türkiye'de ilk akıllı tahta adı Mimio ile başladı.
2- Mimio yazılımı ile 3000 MEB okulunun BT sınıfında çalışıyor.
3-Fiyatı 929€
4-Tahtadan bağımsız olarakda kullanılabiliyor ve yazılımı Tükçe
5-Ders içeriği sağlanıyor vs vs
6-Programı www.bekdata.com yada www.mimio.com.tr den bedava indirebilisiniz.

Yani bukadar güzel yapılan araştırmada 15.000 in üzerinde kullanıcısı olan mimio nasıl unutuldu hayret ediyorum.Ama geri kalan her türlü bilgiyi sonuna kadar destekliyorum.
 
öğretmenleri topladım ve anlattım kimse kullanmadı.Eğitici formatör öğretmenler anlattı yine sonuç aynı ilk anlatıldığında çok güzel kullanırız diyorlar ama gerisi gelmiyor.
 
cemanadol' Alıntı:
"Bütün akıllı tahta üreticileri ürünleri ile kullanılacak programları da yazdırıyorlar. Her marka akıllı tahtanın kendine özgü bir yazılımı var. Piyasada en çok bilinen 3 marka var. Bunlardan ilki Smartboard adıyla bilinen ve ürüne adını veren marka. İkincisi E-beam adıyla bilinen ve çoğu zaman değişik markalar adı altında karşımıza çıkan marka. Üçüncüsü ise Promethan markası. Bu markaların ürünlerinin teknolojileri çalışma prensibi bakımından farklı dolayısıyla fiyatları da farklı. Şu an için en ucuzu e-beam temelli ürünler. Sektörü genel olarak kısaca tanıttıktan sonra gelelim bu markaların tahtalarıyla kullanılması için sundukları yazılımlara.
Smartboard markası ürünlerinde kullanılmak üzere Smart Notebook yazılımını öğretmen ve öğrencilerin hizmetine sunmuş. Bu yazılımı bilgisayarınıza kurup inceleyebilirsiniz. Yazılımın 10. sürümüne 30 günlük kullanım kısıtlamasıyla denemek amacıyla formu doldurup buradan indirebilirsiniz. Yazılımın 10. sürümden önceki sürümleri hiç bir süre kısıtlaması olmaksızın kullanılabiliyor. Buradan basit formu doldurup indirebilirsiniz. Smarboard ürünleriyle ilgili Türkçe bir foruma burdan ulaşabilirsiniz.
E-beam Teknolojisi: Ürünle birlikte kullanmak için Interact denilen bir program sunmuş bize. Buradan indirebilirsiniz. İçinde yazı ve çizim yapabileceğiniz Scrapbook yazılımını da içeriyor.
Promethan markası ise ürünlerinde "Activstudio" ve "Activprimary" yazılımlarını kullanıyor. Yazılımları bilgisayarınıza indirip kurabilmeniz için ürüne sahip olmanız gerekiyor. Ürün ve yazımları hakkında türkçe bilgiyi buradaki sitesinden edinebilirsiniz. Ürünün İngilizce sitesine ise buradan ulaşabilirsiniz. "

Bütün bilgiler yerinde hocam hatta bu konu üzerine araştırma yapmış olmanız çok güzel. Fakat burada eksik bir bilgi var.
1-Smartboard adı akıllı tahta olarak çevriliyor ama Türkiye'ye ilk geln akıllı tahtanın ismi hiç geçmiyor. Türkiye'de ilk akıllı tahta adı Mimio ile başladı.
2- Mimio yazılımı ile 3000 MEB okulunun BT sınıfında çalışıyor.
3-Fiyatı 929€
4-Tahtadan bağımsız olarakda kullanılabiliyor ve yazılımı Tükçe
5-Ders içeriği sağlanıyor vs vs
6-Programı www.bekdata.com yada www.mimio.com.tr den bedava indirebilisiniz.

Yani bukadar güzel yapılan araştırmada 15.000 in üzerinde kullanıcısı olan mimio nasıl unutuldu hayret ediyorum.Ama geri kalan her türlü bilgiyi sonuna kadar destekliyorum.

Cemal Bey bu siteyi biliyordum ama makalelerime tesadüfen burada rastladım desem yeridir. Siz söyleyince ben de farkettim sahiden Mimio markasını unutmuşum. Milli Eğitimin BT sınıfları için kullandığı ve eski okulumdaki BT sınıfında semineri verilen tahtanın resimlerini internette görünce Mimio olduğunu anlamış bulunmaktayım. Verdiğiniz bilgiler ışığında makalemde ufak bir güncelleme yapmam gerekecek. En yakın zamanda bu eklemeyi yapacağım. Verdiğiniz adreslerden yazılımlarını indirmeye çalıştım ama download linkleri hep hata verdi. Siteler ise kullanım açısından pek randıman vermedi. Açıkçası bu durum kurumsal imaj açısından önemlidir değil mi?
Bu arada yukarıdaki makalelerimde link verdiğim sayfaların linkleri burada çıkmamış. Makalelerin orijinal hallerini www.miniminibirlerim.com sitemin AKILLI TAHTA bölümünden takip edebilirsiniz.

Size sormak istediğim Mimionunelektronik olarak çalışma prensibi E-beam ile aynı mı acaba?
 
Promethean Akıllı Tahta Almanız İçin 8 Neden

Öğrencileri motive etme, eğitme ve değerlendirmede öğretmenleri güçlendiren Promethean Activboard Akıllı tahtaları almanız için işte size 8 büyük neden ;

1. Promethean Akıllı Tahta yüzeyi özellikle kompak laminant yüzey olarak seçilmiştir ve en az emaye tahta kadar dayanıklıdır. Emaye tahtalar çelik olduğundan dolayı projeksiyondan gelen ışık ciddi bir şekilde gözü yormakta ve sağlık açısından öğrencilerin gözünü tehdit etmektedir ama Promethean akıllı tahtanın yüzeyi 0.8 mm HPL (kopmak laminant) olduğundan dolayı çizilmelere ve her türlü darbelere karşı dayanıklıdır ayrıca projeksiyondan gelen ışığı süzerek yansımasını engeller ve net görüntü oluşmasını sağlar. Bilinçli olarak laminant seçilmiştir. Bu anlamda 5 yıl yüzey garantisi verilmektedir.

2. Tahtayı aldıktan sonra devam eden maliyetler önemlidir çünkü sonradan çıkan yüksek fiyatlı yedek parçalar tahtanızı ilk başta ucuz gösterebilir ama sonra zamanla bu fark alır başını gider. Mesela akıllı tahtaların en çok değişen yedek parçası kalemlerdir. Promethean’ın pilsiz, ergonomik ve fare kalemi sadece 15-20 USD civarındadır. Halbuki diğer emaye tahtalarla beraber satılan aparat tahtaların kalemleri 100 USD civarında olup pilli, kalın ve ağırdır.

3. Promethean’ın geniş interaktif aksesuarları sayesinde – oylama veya uzaktan tahtaya müdahale gibi sonradan bu cihazları tahtaya ve programı ücretsiz entegre edebilme imkanı vardır.

4. Promethean’ın kullandığı teknoloji elektromanyetik teknolojidir, bunun anlamı kısaca hız – hassasiyet – doğruluktır. Halbuki aparatlar kızılötesi ile çalıştığından hassasiyet ve hızı oldukça düşüktür. Elektromanyetik teknoloji 10 yıl geçse de donanımsal olarak kendini yenileyebilir, yeni bir özellik çıktığında tahtaya bunu ekleyebilirsiniz.

5. Promethean’ın akıllı tahta programı Activstudio, diğer tüm tahtaların programına ciddi şekilde fark atar. Amaç sadece eğitim için olduğundan dolayı tüm yazılım araçları pedegojik olarak öğretmenler tarafından öğretmenler için tasarlanmıştır. Ayrıca sadece ilköğretim birinci kademe için ayrı programı olan tek firmadır.

6. İçerikler yani öğretmenler için kaynaklar, dersler, kütüphaneler kısaca Türkçe müfredat. Türkiye bir ilk olarak Zambak Yayınları isbirligi ile İlköğretim 1’den 8’e kadar yeni MEB müfredatla ve Promethean Akıllı Tahta ile %100 uyumlu içeriklerini hazirlandi.

7. İçerik konusunda ayrıca Promethean Planet’te 10.000’den fazla ders vardır. Bu dersler farklı ülkelerden değişi branşlarda bu tahtayı kullanan öğretmenler tarafından websitemizde yüklenmekte ve öğretmenleriniz tarafından tamamen ücretsiz indirilmektedir.

8. PROMETHEAN firması ise diğer üreticilerin aksiye tüm ürünlerini sadece eğitim kurumları için tasarlamış ve bu anlamda firmanın toplam çalışanının %60’nı öğretmen ve profesyonel eğitimci kökenine sahiptir.

------------------------------------------

www.prometheanworld.com
www.prometheanplanet.com
www.aktifsinif.com
www.egitimteknoloji.com
 
Akıllı tahta alalım mı? Almayalım mı? 24 Eyl 2008, 12:36

--------------------------------------------------------------------------------

Promethean Akıllı Tahta Almanız İçin 8 Neden

Öğrencileri motive etme, eğitme ve değerlendirmede öğretmenleri güçlendiren Promethean Activboard Akıllı tahtaları almanız için işte size 8 büyük neden ;

1. Promethean Akıllı Tahta yüzeyi özellikle kompak laminant yüzey olarak seçilmiştir ve en az emaye tahta kadar dayanıklıdır. Emaye tahtalar çelik olduğundan dolayı projeksiyondan gelen ışık ciddi bir şekilde gözü yormakta ve sağlık açısından öğrencilerin gözünü tehdit etmektedir ama Promethean akıllı tahtanın yüzeyi 0.8 mm HPL (kopmak laminant) olduğundan dolayı çizilmelere ve her türlü darbelere karşı dayanıklıdır ayrıca projeksiyondan gelen ışığı süzerek yansımasını engeller ve net görüntü oluşmasını sağlar. Bilinçli olarak laminant seçilmiştir. Bu anlamda 5 yıl yüzey garantisi verilmektedir.

(Sadece yüzey garantisimi var yoksa cihaz garantiside var mı? Pergel yada benzeri cihazlarla delindiği taktirde cihaz çalışabiyor mu? Ebatları nedir? )

2. Tahtayı aldıktan sonra devam eden maliyetler önemlidir çünkü sonradan çıkan yüksek fiyatlı yedek parçalar tahtanızı ilk başta ucuz gösterebilir ama sonra zamanla bu fark alır başını gider. Mesela akıllı tahtaların en çok değişen yedek parçası kalemlerdir. Promethean’ın pilsiz, ergonomik ve fare kalemi sadece 15-20 USD civarındadır. Halbuki diğer emaye tahtalarla beraber satılan aparat tahtaların kalemleri 100 USD civarında olup pilli, kalın ve ağırdır.

(Kalem bozulmuyor peki cihaz bozulunca fiyatı nedir?Cihazın ebatları ve fiyatı nedir?Ne sürede cihaza üdahale edilebiliyor? Garanti kapsamında hemen yenisi ile değiştiriliyor mu?)

3. Promethean’ın geniş interaktif aksesuarları sayesinde – oylama veya uzaktan tahtaya müdahale gibi sonradan bu cihazları tahtaya ve programı ücretsiz entegre edebilme imkanı vardır.

(Oylama sistemi bildiğim kadarı ile ayrı bir cihaz ve onu tekbaşınada kullana biliyorsunuz ve tüm akıllı tahtalarla uyumlu)

4. Promethean’ın kullandığı teknoloji elektromanyetik teknolojidir, bunun anlamı kısaca hız – hassasiyet – doğruluktır. Halbuki aparatlar kızılötesi ile çalıştığından hassasiyet ve hızı oldukça düşüktür. Elektromanyetik teknoloji 10 yıl geçse de donanımsal olarak kendini yenileyebilir, yeni bir özellik çıktığında tahtaya bunu ekleyebilirsiniz.

(Smartboard dan ne gibi farkları varıdır? Devreli tahtalar kaç yılında üretildi?Amerika gibi ülkelerde ne kadar kullanılıyor?Taşınabiliyor mu? Ne kadar kullanışlı ve güvenli?

5. Promethean’ın akıllı tahta programı Activstudio, diğer tüm tahtaların programına ciddi şekilde fark atar. Amaç sadece eğitim için olduğundan dolayı tüm yazılım araçları pedegojik olarak öğretmenler tarafından öğretmenler için tasarlanmıştır. Ayrıca sadece ilköğretim birinci kademe için ayrı programı olan tek firmadır.

(Sadece ilköğretim 1.kademe için mi elinizde var? Anaokulu, ilköğretim,lise,üniversite için geniş bir içerik verilmiyor mu? Hız cihaza değil bağladığınız bilgisayara bağlı değil mi?)

6. İçerikler yani öğretmenler için kaynaklar, dersler, kütüphaneler kısaca Türkçe müfredat. Türkiye bir ilk olarak Zambak Yayınları isbirligi ile İlköğretim 1’den 8’e kadar yeni MEB müfredatla ve Promethean Akıllı Tahta ile %100 uyumlu içeriklerini hazirlandi.

7. İçerik konusunda ayrıca Promethean Planet’te 10.000’den fazla ders vardır. Bu dersler farklı ülkelerden değişi branşlarda bu tahtayı kullanan öğretmenler tarafından websitemizde yüklenmekte ve öğretmenleriniz tarafından tamamen ücretsiz indirilmektedir.

8. PROMETHEAN firması ise diğer üreticilerin aksiye tüm ürünlerini sadece eğitim kurumları için tasarlamış ve bu anlamda firmanın toplam çalışanının %60’nı öğretmen ve profesyonel eğitimci kökenine sahiptir
 
Kendi sınıfımda 1 tane var hiç kullanmıyorum, işe yarasın diye projeksiyonu olan öğretmen arkadaşlara eğer kullanacaksanız sizin sınıfa takayım dedim kimse oralı bile olmadıı bence gereksiz bi alettt...... Bilgisayar+Projeksiyon bir sınıf için fazlasıyla yeterli
 
Re:

cemanadol' Alıntı:
Akıllı tahtaları kullanabiliyor muyuz yoksa kullanamayıpta ona mı suç atıyoruz, ben bunu anlayamadım. Projeksiyon ve bilgisayar ile eğitim %35 öğrentimi etkiliyorsa +%25 daha eklerseniz bu öğretim %60 a çıkacaktır. Eğer size materyal lazımsa o en kolayı buraya okullarımızı ve emaillerimizi yazalım elimde olan materyalleri sizlerle paylaşayım, ozaman esas kullanabiliniyor mu yada kullanılamıyor ozaman test edelim. Bir çok ilde şu anda elinizde bulunan cihazın yani mimio'nun kullanıcısı var. Hocalarımız BT sınıflarımızdakilerden ziyade normal sınıflarada aldırlar. Eğer kullanımla ilgili sorunlar varsa benimle temasa geçebilirsiniz. Seve seve yardımcı olurum. Teknoloji çöplüğüne dönmemek için önce kullanmak ve karşısında durmamak lazım.
Hocama katiliyorum, biz kullanamiyoruz veya kullanmak istemiyoruz diye akilli tahtaya suc bulmamak lazim... bence her okulda 1 tane olmali tum ogretmenlerde kullanmasini ogrenmelidirler...Kullanimini gormeden once banada garip geliyordu bosa harcanan para olarak goruyordum ancak bir arkadasin sunumu ile fikrim degisti...
ancak bu tahtayi kullanmak ve dersleri onunla anlatmak icin biraz hazirlanmak gerekiyor...yani akilli tahtanin karsisina gecip soyle bakalim akilli tahta bugun ne anlatayim cocuklara deme luksunuz yokk..

biz bilgisayarcilar icin kullanimi gereksiz cunku bizde zaten netsupport gibi programlar var....ama fizik kimya biyolji ve mat hocalari derslerini akilli tahta ile renklendirebilirler...
 
Bizde de vardı benim pek işime yaramadı. Öyle duruyor.Kullanan varsa nasıl faydalandığını anlatırsa sevinirim. Belki ilk kademe için faydalı olabilir ama bt sınıfı için değil.
 
Hocam, onları kullanmak isteyen bir sınıfa çıkarabilirsiniz. Bir çok okulumuzda BT sınfından özellikle 1. sınıflar arasında kullanmak isteyen hocalarımızın sınıfına çıkarıldı.Ders içerikleride her sene yükleniyor.
 
bence almayın hocam.bilgisayar sınıfında projeksiyon var, tüm bilgisayarlarda netsupport kurulu zaten.Akıllı tahta alırsanız sadece bilgisayar sınıfının havası değişir:)
 
Merhaba Arkadaslar. Cebit fuarina Promethean ActivClassroom urunlerini gorebilirsiniz, interaktif tahtalar hakkinda onyarginiz varsa bunu degistirmek icin buyuk bir firsat. 3 Salon B05 Standina bekliyoruz.

Cebit fuari 7-11 Ekim 2009 tarihleri arasinda Beylikduzu Tuyap'ta yapilacak.

http://www.aktifsinif.com
 
cemanadol hocam daha önce mimio 6.11 sürümünü ve şifresini vermiştiniz şu anda da okulumda kullanıyorum. Yapmış olduğunuz bu hizmetten dolayı ne kadar teşekkür etsem azdır. Ben de wii den interactiv tahta yaptım ikisi birlikte süper bir eğitim ortamı oluştu. Şimdi kafamda bloututlu bir grafik tablet almak var. Tahtaya kalkmaktan sıkılan çekinen öğrencilerimi de derse çekmeyi planlıyorum.
sizlerden istirhamım kimya dersi anlatımları bulunuyorsa paylaşmanız mümkünmü.yardımlarınız için teşekür ederim.
mavilim728@mynet.com
 
Geri
Üst