Aman ne güzel, sunucu değişmiş!

Kodla Büyü

hasari

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Meb sunucularını değiştirmiş ama sanırım bu sunucular teknolojiyi 10 sene geriden takip ediyor bugün en hızlı, en donanımlı sunuculara sahip olmamız gerekirken işte sunucu özelliklerimiz;

Malesef html mahkum olmuş bundan başka siteler tasarlayamıyoruz. Yaa özel sunucular alıp her sene bu sunucuların ücretini kendi cebimizden vereceğiz ya da okul aile birliğinden zorla toplanan paralarla domain ve host ücretini karşılayacağız.

Meb gibi büyük kudretli bir bakanlığımız varken neden html mahkum ediliyoruz. Gelişemiyor, geliştiremiyoruz mebin bu hatasından vaz geçip biran önce okul siteleri için hertürlü olanağı sağlaması gerekiyor.
Dileyen dilediği şekilde sitelerini tasarlamalı, tasarımcılar bu konuda özgür bırakılmalıdır. Ülkenin kalkınmasıyla birlikte buda bir ihtiyaç halini almış, bu durum kulak arkası yapılmamalıdır.

Bişilim Teknolojileri dersine önem vermeyen bakanlık, en azından kendi bünyesinde bilişim teknolojisine gereken önemi vermeli, bu alana gerekli yatırımı yapmalıdır.

Açılmayan okul siteleri, kullanılamayan internet bağlantısı, girilemeyen e-okul cümleleri tarih olmalıdır.

Her sene düzelecek diye bekleyen öğretmenlerimiz bu ümitlerini kaybetmiştir. Umarız birgün bakanlık istenen düzeye ulaşır!

Ekli dosyalar

• sunucu.jpg
    sunucu.jpg
    60.3 KB · Görüntüleme: 1,983
Re: Aman ne güzel sunucu değişmiş!

hesap yapmaya gerek yok sadece ücretsiz olan php ve mysql desteği verilse yeterli .

hocam sunucunun değişmiş olması meb.k12.tr uzantılı okul sitelerinin açılmasını engeller mi çünkü bugün hiç açılmıyor güncelleyemiyoruz

hamuş' Alıntı:
hocam sunucunun değişmiş olması meb.k12.tr uzantılı okul sitelerinin açılmasını engeller mi çünkü bugün hiç açılmıyor güncelleyemiyoruz
hocam dün ben de değişiklik yapcaktım antalya il koordinatörünü aradım bakanlık sunucularına problem varmış muhtemelen sizin güncelleyememe nedeniniz buyüzdendir...

SYSTEM' Alıntı:
Şu an yukardaki listeden meb.k12.tr sisteminin 9 sunucu ile yürüdüğü anlaşılıyor.

Bir okul sitesinde olması gereken ve mevcut hizmet ( html ) ile yapılması mümkün olmayan hizmetleri bir yazalım ve beyin fırtınası oluşturalım isterseniz. :idea:

Ama önyargısız olalım ve homepage mantığında durumu değerlendirmeyelim.

Önce hangi bakımlardan özgürlüğümüz kısıtlanıyor tartışalım.

Sonra isteklerimizin fayda zararlarını ve 35000 okul barıdırma hizmeti için gereken sunucu sayısını,personeli, klima ve lojistiği, elektrik tüketimini, lisans sayısını kabaca göz önüne alarak bir hesap yapalım.
Tabi yapalım konun amacı bu zaten. Peki ortalama bir sitenin ücreti 40 TL(domain+hostin) olacak 35000 site için alınırsa doğal olarak maliyet daha da düşecektir.
Bu meblağ 40*35000=1.400.000 Tl demektir.

Bu fiyat sizce mebin microsofta ve diğer gereksiz yazılımlara ödediğinden çokmu.
Office,windows ve adobe ürünlerine nekadar ödüyor acaba...
Koskoca ulusal işletim sistemimiz var biz tüm dersleri windowsa göre hazırlıyoruz.
Sizin deyiminize göre para olmadığından 35000 okul ve diğer kurumlar bunun yanında binlerce öğretmen ve öğrenci mağdur etmeye değer yani.

ben daha bu sabah güncelledim 8:30 da açılıyordu.ancak şuanda erişim yok malesef

sevdiceğim' Alıntı:
hamuş' Alıntı:
hocam dün ben de değişiklik yapcaktım antalya il koordinatörünü aradım bakanlık sunucularına problem varmış muhtemelen sizin güncelleyememe nedeniniz buyüzdendir...
teşekkürler cevap verdiğiniz için sürekli idare soruyor bende söylüyorum fakat bahane uyduruyor gibi anlamazlar umarım

Hocam ben alan adına 5 tl yıllık hosting ücreti olarakta sadece 10 tl veriyorum html mahkum olmadan php kullanıyorum 15 tl beni yıkmaz açıkcası :)

ben de sabah açabiliyordum ama şimdi açılmıyor

bide ilsis hocam siz nerden aldınız domanin ve hostingi o kadar ucuzsa bizde alalım

Ve tabi ne kadar güvenilir bir şirket...daha doğrusu şirketmi?Geçen sene ilçem için kurduğum forumun ucuz hostu bize sormadan hostları başka şirkete devretti...

SYSTEM' Alıntı:

Bir okul sitesinde olması gereken ve mevcut hizmet ( html ) ile yapılması mümkün olmayan hizmetleri bir yazalım ve beyin fırtınası oluşturalım isterseniz.

Tabii ya ne gerek var dinamik web sitelerine. bilgisayarcının işi ne otursun güncellesin! :verymad:

SYSTEM' Alıntı:
Sonra isteklerimizin fayda zararlarını ve 35000 okul barıdırma hizmeti için gereken sunucu sayısını,personeli, klima ve lojistiği, elektrik tüketimini, lisans sayısını kabaca göz önüne alarak bir hesap yapalım.
MEB illa microsoftu babalandıracak değil mi?!

@edagdemir hocam nic.tr adresinden okulunuz için yıllık 5 tl ile alan adı için kayıt yaptırabilirsin
kebirhost.com tan 10 tl ilede barındırma hizmeti alabilirsin kolay gelsin (aynı gün işlem yapıyorlar,destek +güvenli. 5xYıldız)biraz reklam gibi oldu galiba :)

edagdemir' Alıntı:
ben de sabah açabiliyordum ama şimdi açılmıyor

bide ilsis hocam siz nerden aldınız domanin ve hostingi o kadar ucuzsa bizde alalım
Değerli Öğretmen Arkadaşlar Hostingi http://www.akillibilisim.com/index.php adresinden aldım Şuan ücreti 15tl olmuş
500 Mb Alan
15000 Mb Trafik
Sınırsız Alt Özellik
Joomla-WordPress Uyumlu
TR Almanya -Türkçe Cpanel
özellikleri güzel almanyda olmasından dolayı biraz site geç açılıyor oda önemli değil
Açıklamalar
Fiyatlarımız YILLIKTIR.
7/24 FTP Erisimi.
i7 930-Xeon Makineler
24 Gb DDR3 Ram
4 TB Hard Disk
cPanel Kontrol Paneli
Genis PHP Mod�l Yapisi.
T�rk�e Kontrol Paneli
T�rkiye Lokasyon En Hizli Sayfalar
Anti-Vir�s Sistemi
7/24 Mail,Msn,Ticket Destek
Tüm Fiyatlarımıza KDV dahildir.
�cretli Olarak Deneme Imkani
1 Hafta �cret Iade Garantisi
�zel Paket Hazirlama

HTML&Javascript desteklemesi bile lüks bence. Direk salt metin dosyası olarak yapalım neyimize yetmiyor! Bir dünya lisans parası ödetmeyelim MEB'e!

omd' Alıntı:
HTML&Javascript desteklemesi bile lüks bence. Direk salt metin dosyası olarak yapalım neyimize yetmiyor! Bir dünya lisans parası ödetmeyelim MEB'e!
Beyin fırtınasıyla çözümü bulduk.
Sunucuları yormaz hatta herkes bu siteleri kendi bilgisayarına indirir kendi bilgisayarından okur. İsteyene sunucuya uğramadan msn üstünden dosyalar gönderilir böylece gereksiz yere kimse sunucudan da bu dosyarı indirmez. Bu yöntemle bakanlık sunucuları yorulmaz, gereksiz yere elektrik tüketmez. Buda olmadı Peer to Peer(torrent) servisiyle isteyene göndeririz.
Öğretmenler, bakanlığı bu işe katmadan kendi aralarında halledebilirler. Bunun için kampanyalar düzenlenmeli bu yöntemi kullanmaları için öğretmenler yönlendirilmelidir.
....
biraz daha düşünürsek bu işin üstesinden geleceğiz. :)

Tabii gelişmek, geliştirmek güzel, ancak okullar birer resmi kurum ve web siteleri de kuralları çerçevesinde sadece basit anlamda bilgi vermek amacı ile kurulmalıdır. Yani resmi olarak sitede php-asp-veritabanı desteği gerektirecek uygulamalar gerekmiyor. Aksini yapmak sadece kendimize değil tüm meslektaşlarımıza bir yük getirmek anlamına geliyor, idarecilere fazlasını verirseniz, daha fazlasını isterler. Hepimiz kurallara uygun basit kurum siteleri yapsaydık hem zamandan tasarruf edip eğitime (yada ailemize) daha fazla zaman ayırırdık hem de forumda "bıktım, usandım" gibi cümleleri daha az duyardık.

http://www.meb.gov.tr/duyurular/duyurular2006/web_kurallari/mebwebkurallar.doc

SYSTEM' Alıntı:
Arkadaşımızın biri http://www.akillibilisim.com/index.php adresinden aldığı hosting hizmetini önermiş. Acaba saygıdeğer arkadaşım ilgili sitede iletişim bilgisini görmüşmü?. Özellikle O kısım çok şey anlatıyor. Okul / Kurum Web sayfası konusunda aldığınız her türlü karardan hukuksal olarak sorumlu olduğumuzu eminim hepimiz biliyoruz. Birgün işler kötüye gittiğinde kararlarınız sorgulandığında ne içerikleri kolayca ekleyen dinamik sayfa desteği ne de barındırma hizmetinin bedelini cebinizden ödemiş olmanız sizi kurtaracaktır.

Parlak fikirli bir arkadaşımızın hesabına göre yıllık 1.4 Milyon Lira bir çırpıda ödeyerek dışardan (fazlasıyla dışardan taa Amerikadan) hizmet alarak işi ucuza getirseniz bile mantıklı gerekçeleriniz olmalı. Hatta arkadaşımız ters orantı kurarak 35000 barıdırma için toptan olduğu için :) daha uygun fiyat alınabileceğini bile söylemiş. Hemde tüm okul web sayfalarını dışarda bulduğu ucuz hosting firmasında barındırma cesaretinden dolayı arkadaşı kutluyorum. MEB stratejisinde bu tip hizmetlerde kendi çözümünü kendi üretir.

Günü kurtaran çözümün yerine gerekçeleri ile kurusal çözümler . http://www.meb.k12.tr hizmeti her ne kadar beğenilmesede, eksikleri olsada gün geçtikçe kendisini sürekli yenileyen kurumsal bir çözümdür. Hızlı sunuculara ve yüksek bant genişliğine sahiptir. Sunucuları Türkiyededir.Kendi DNS'ine sahiptir. Asgari kırılma (Hack) riskine sahiptir. Muhatabı MEB'dir. Alan adı ve barıdırma hizmeti ücretsizdir. Servisleri, donanım ve ekipman yatırımı gerekçeli ihtiyaçlara göre planlanır. Yukardaki mesajlara bakıldığında "Bir okul
sitesinde olması gereken ve mevcut hizmet ( html ) ile yapılması mümkün olmayan hizmetlere" dair mantıklı iki kelime yazmayı başaran olmadı. Yine iş dalgaya döndü.Okul yada kurum web sayfasının amacı ve kapsamı bellidir. Biraz ciddiyetten uzaklaşıyoruz, kurumsal değil homepage mantalitesiyle düşünüyoruz.

Mevcut sistemle yapılamayan elzem hizmetlerden mesaj defterini ve ziyaretçi sayacını sanırım utandığımız için yazamadık??? İçerik yönetim sistemi okullarda bu işle ilgilenen arkadaşlarımızın yükünü hafifletecektir. meb.k12.tr gündeminde eminim buna ilişkin bir planlama vardır. Ancak yinede olmazsa olmaz mıdır tartışılır...
Saygılar.
Yukarda söylediğiniz tek mantıklı şey kurumsal çözümler olması buna karşı olduğumuzu ve Amarikadan almamız gerektiği nerde yazıyor merak ettim.
Yukarda vermiş olduğunuz linkte iletişim bilgileri yer alıyor ki alan adı ve host satın alınabilecek tek site olarak kabul etmenize de şaşırdım.

Hukuki sorumluluklarımız herzaman vardı şuan buraya yazdığımız cümlelerde buna dahil. Bu neden etkileşimli siteler hazırlamamıza engel olsun. Hukuki sorumluluklar etkileşimli sitelere engel oluyorsa neden ilçe ve il sitelerine engel olmuyor.

Gelişmekten neden budenli korktuğunuzu anlamış değilim. HTML sitelerin dışında siteler hazırlamakta anladığınız şey ziyaretçi defteri ve sayacıysa size söyleyeceğim şey; biraz hayal gücünüzü geliştirin. Zira etkileşim derken anladığınız şey sadece bunlarsa.

Burda haklı eleştirimize aman eleştirmeyin, herşeyi güllük gülistanlık göstermenin manası yok! Açın okul sitelerini inceleyin derim. Bu siteler sizi tatmin ediyor olabilir ama bizleri hiç tatmin etmiyor.

Bizde bu sunucular özel firmalarda yada yurt dışında olsun demedik birinci mesajımı okursan bu sunucuların her tür desteğe sahip olması gerektiğini söyledik.
Bunun yanıda iyi bir alt yapıyla.
Açılmayan okul siteleri, kullanılamayan internet bağlantısı, girilemeyen e-okul cümleleri tarih olmalıdır.
bu sorunların giderilmesini istedik home page deyip durdunuz ya sanırım siz orda takıldınız kaldınız.

Eğer siz beyin fırtınası yaparsanız bizde sizi destekler yeni görüşleri sunarız fakat bunun beyin fırtınasından çok, Meb'in yapması gerekenlerle ilgilidir.

Bence MEB'in yapabailceği bir çözüm yolu şudur. Her okula hazır dinamik web sayfası. Sizae süşen sadece editlemek.
Çok mu zor? değil! Eminim Türkiye'de bunu yapabilecek kodlama bilgisine sahip bilgisayar öğretmenleri vardır. Ama siz illaki asp illa ki micrsoft derseniz kendi kendinizi köleleştirmiş olmaz mısınız?
Yaşadın PHP&MySQL
önemli not: SYSTEM isimli arkadaşın Bakanlık Merkez menşeili olduğunu düşünüyorum çünkü kendisi direk savunmaya geçmiş.
Şunu belirtmeden geçemeyiz. Şu anki MEB serverları, başka yolu olmayan, maddi imkanı olmayan okullar için websitesi oluşturma imkanı vermiştir. Güzeldir. Ama Büyükşehir'de 2000-3000 öğrencisi 80den fazla öğretmeni olan okulların ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır.
Umarız aklın yolunu tercih edip kendi bünyelerinde kuracakları serverlar'da her okulun kendi sitesini barındıracakarı ortamı kuracak seviyeye geleceklerdir.İnşallah Amin

@SYSTEM Olaya sadece ne gerek var, ne ihtiyacınız var gözüyle bakmak yanlıştır bana göre.
Meb serveri yetmesine yeter, biz de okullara yetecek kadar, adam olana bu bile çok mantığı ile birşeyler yaparız.

Meb elbette bir planlama yapıyordur bu konuyla ilgili fakat meb'in planlaması kaç yıl sonra gerçekleşir Allah bilir. Şu durumda binlerce okul dışardan host domain hizmeti alıyorsa, ki alıyor ve bu biliniyor, bu planlama varsa hızlandırılmalı, asp, php vs desteği yada yapılacak bir portal yapının tüm okullara uygulanması (isay dan daha kullanışlı ve üzerinde oynanabilen bir sistem) gerçekleşmelidir.
Şu halde meb bu hizmeti verirken yine de birçok okul dışarıdan almaya devam edecek. Hiç yoktan meb alanında daha güvenli olur, paralar dışarıya boşa verilmez.
örneğin http://www.manavgatmeb.gov.tr/?/116/116/KURUMLAR.html kendi okullarına bir şablon ayarlamışlar bakabilirsiniz.

saygılar

BBNET
Geri