Merhaba arkadaşlar.
TEF mezunuyum. Lisede de üniversitede de aldığım eğitim berbattı. Ben de öğrenmemek için baya bir direndim tabi
Bizim zamanımızda meslek liselerine sadece TEFliler atanıyordu. Haliyle böyle kötü bir eğitim olmasının, kısır döngü oluşmasının sebebi de bu.
Meslek lisesi TEF okuyor. Meslek lisesinde öğretmen veya yine TEF te akademisyen olması vs.
Bildiğim kadarıyla (yanılıyorsam düzeltme gelsin) BÖTE ilk olarak ODTÜ'de açılan bir bölümdür. Amacı da "Bilgisayar Öğretmeni" yetiştirmek değil, "Öğretim Teknoloğu" ve "Bilişimci" yetiştirmek idi. İsmi çekici gelsin diye "Bilgisayar" ismi eklendi bölüme. Bu bölüm mezunlarının Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı, Teknolog, Yazılımcı, Materyal Geliştirme ile ilgili uzmanlıklar (sınıfçının bilgisayar bileni işte) yapması gerekirken o ara ataması bol olduğundan atandılar.
Bir ara 4 bin atama yapılmış galiba. O arada değil BÖTE, elektronikçi, elektrikçi, torna tesviyeci artık elektrikle hatta elektriksiz çalışan her türlü makina mezunu "Bilişim Teknolojileri Öğretmeni" oldu. Ha o zamanlar "Bilgisayar Öğretmeni" idi tabi adı. Bu "Bilişim" lafına da hep gıcık olmuşumdur. İyice ele ayağa düştükten sonra bu ismi aldı zaten.
O ara meslek lisesi dışında bilgisayar dersi vardıysa da ben bilmiyorum.
Bilgisayardan kimse zaten anlamadığı için aldığımız dandik eğitim "bir şeyler yapıyormuş" havası veriyordu. Yoksa bir halt öğrenmedik.
Neyse gelelim atama meselesine. BÖTE mezunlarından, Boğaziçi ve ODTÜ hariç bir cacık olacağını düşünmüyorum. Boğaziçi'ye BÖTE'den giren iki arkadaşım uyanıklık edip İnşaat Müh geçti. Yazılım işini hobi diye, kültür olsun diye yapıyorlar. ODTÜ mezunu zaten akademisyen oldu. Diğer üniversiteleri saymıyorum bile.
En basitindan Sakarya BÖTE okuyan arkadaşım programlama dersini slayttan işlemişler. Sunum yapıyorlarmış sınav niyetine. Kod yazma mı, lab mı o ne hacı diyor
Çöp yani gerisi.
TEF ler en baba olduğu zamanlarda Gazi ve Marmara varmış zaten. Başka da yok. Zaten öğrencilerine yetiştiren akademisyenler o dandik öğrencilerin eline bıraktığından beri daha da döküldü TEF ler. O kadar ders yüküyle meslek lisesinden ek puan olmasa yerleşemeyecek öğrenciyi hem mühendis hem ara/teknik eleman hem öğretmen hem mutfakta aşçı sokokta hanımefendi/beyefendi yapmaya çalışınca sonuç olarak hiçbiri olamıyoruz, olamadık.
Atama meselesine gelince.
Bence TEF-BÖTE ataması İlköğretim-Lise matematik ataması gibi olmalıdır.
BÖTE mezunları da dersleri gayet anlatabilirler. Zaten çoğu hoca duyuyorum MEGEP ten oku geç. En gelişmişi benzer örnek veriyor bire bir vermiyor o kadar.
BÖTE lilerin tek derdi özlük hakları. Keza TEF mezunları da aynı şey peşinde. Kimse öğrenciye bir şey verme peşinde değil kimse birbirini kandırmasın. Yok kendini geliştirirmiş her gün ders çalışırmış da. Yok öyle dünya yalan söylemeyin.
Mühendisliklerin ataması konusu ise sorun yeterlilikten ziyade şu formasyonu bakkaldan kasaptan alma durumundan kaynaklanıyor. Mühendislikler de dökülüyor kimse kusura bakmasın. TEF ten beterini gördü bu gözler var mı ötesi
TEF kapandı diyen arkadaş. Çok üzülüyorsun bu duruma biliyorum. Yavrucaklar meslek lisesinde hoca bulamayacak diye pek bir hüzünlüsün. Gözünden bir damla yaş yavaşça süzülüyor anlıyorum. Ama emin ol zaten dediğim gibi ilköğretim-lise diye ayrılsa bile birkaç yıl TEF açığı kapanmaz. Kapansa da Mühendislik hatta Teknoloji fakültesi yerine sizin atanmanızı temenni ederim yani BÖTElilerin. Ha o zaman bak hak onu gerektirir.
Teknoloji Fakültesi, TEF in tabela değiştirilmiş hali olabilir -ki bazılarında hala eski tabela duruyor- ancak yine de onların açılma amacı Mühendis yetiştirmektir.
50 kez 1 milyon kez de yazsam fark eder mi bilmiyorum ancak yeterlilik değil mesele kesinlikle. Hak-hukuk meselesi.
Bizi hocalar gazladı TEF e gidin yoksa meslek lisesine atanamazsınız diye. 5-10 puan da olsa bir fark vardı BÖTE yerleşme puanlarıyla. Müfredatı lise kafasıyla okuduğum halde zor olduğunu anladım -ki 7 yılda bitti zaten
- ancak yine de razı geldim değer belki dedim.
Ben de o ara mantar gibi türeyen BÖTE lerde slaytla programlama öğren(eme)mek isterdim. Lavanta kokan eğitim fakültesi yerine gres yağı apış arası kokan TEF te uzatmalı öğrenci olmayı kim ister?
Keza 26. tercih olayın sistem hatası mı bilinçli mi artık hasbelkader atanıyorsunuz zaten. Birazcık şans dileyip dua edeceksiniz o kadar.
Ben hakkınız olduğunu düşünmüyorum. Bakın yeterlilik değil mesele. Bilmiyorum anlatabildim mi...