Böte Mağdurları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mutluluk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
yazmamak için zor tutuyorum kendimi, amacım tartışma yaratmak değil.
Böte'de ve teknik eğitimde verilen dersleri; kazanımlar, amaçlar ve ders saatleri bazında iyice inceleyin derim. @easytr hocamın da dediği gibi böte; başına bilgisayar eki getirilerek zamanında özendirilen bir bölümdür. sıkıntı, bölüm mezunlarının meb'de ki karşılığının bilgisayar öğretmenliği olmasıdır.

"cumhurtorun" yazmamak için demek tutamamışınız kendinizi..Bu durum ne kadar tutarsızsa aynı şekilde meslek liselerinden böteye ek puan verilmesi de o kadar tutarsızdı..Herkes ortak bi fikirde buluşmucak tabi.kendinizi tutmanıza gerek yok

zaten aldığımız derslerden belliydi uydurma bir bölüm olduğu...fizik kimya biyoloji matematik gördük....

photoshopu üniversitede açılan kursa giderek öğrendik!!!!!

web tasarımı derslerimizde hocamız erkek arkadaşlarla geyik muhabbeti yapmaktan başka bir şey öğretmedi sağolsun!

sadece bir dönem 3 kredilik ders olarak DONANIM dersi gördük, onda da hocamız sağolsun kasaya ram taktırıp çıkartmaktan başka bir şey göstermedi!

varsa yoksa authorware denilen programı gösterdiler, hiç işime yaramadı atandığımdan beri!

kendimiz öğrenelim dedik, okulun teknik servisine gidelim dedik orda da sadece erkek öğrenciler çalıştırılıyordu..

ben kendi adıma gene pes etmedim, memlekette bir teknik servise gideyim dedim ücret bile almadan çalışayım yeter ki öğreneyim dedim, orası da kabul etmedi bayan olarak o kadar erkeğin olduğu ortamda çalışmamın zor olacağı söylendi!!

sonra ne oldu bu kadar bilgisizlikle atandım! her şeyi atandıkan sonra yaparak yaşayarak öğrendim! eğitim fakültelerinde zaten bize sürekli bu öğretilmemişmydi?
YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME...

6.yılımdayım akıllı tahtalardan da sıkıldım, bilgisayardan da...sadece derse girmek istiyorum...ama gene olmuyo, çünkü yeni atandığım okulumda 7-8 lere ders seçilmedi...5-6 larda ise sadece 12 saat ders var :( yani her şey aynı atandığımdan beri nefret ettim böte den...

@mutluluk hocam, yazmak istememin sebebi, gereksiz yere tartışma çıkmaması içindi. bazı arkadaşlar, olaya farklı yaklaşıp kalp kırıcı sözler söyleyebiliyor. dediğiniz gibi olay en başından beri yanlış gidiyor. zamanında meslek lisesi mezunlarına böte bölümünü, bilgisayar bölümü gibi gösterip bölümün teşvik edilmesi, böte mezunlarının atama branşının bilgisayar öğretmeni olması. Bunların hepsi yanlışlık, ama easytr hocamın da dediği gibi bölümün kuruluş amacı bu değildi. Bakanlığın yapacağı tek mantıklı şey bilişim teknolojileri rehber öğretmeni adında bir branş oluşturup, böte mezunlarını bu branştan kadroya almalı. Bu sayede başka bir haksızlık olan tef mezunlarınında ilköğretime atanmaları da engellenmiş olur.

bölüm neydi amacı neydi ne için açılmıştı ne için kullanıldı gerek varmıydı. klasik türk eğitim sisteminin bir faciasıydı. bende memleketimde teknik eğitim okumak varken puanı yüksek diye böteye gittim.meslek lisesi çıkışlı olmadığım için aradaki farkı bilmiyordum. ders içeriklerine bakınca evet çok fark var ama kaç tane çok bariz farkı olan teknik eğitim mezunu var. ordaki arkadaşlarımında bir çoğu işine yarayan bilgileri çalışırken ediniyorlar zaten alanımız gereği sürekli yenilenmek zorundayız aldığımız eğitimlere çakılı kalırsak nerden mezun olursak olalım yetersiz! kalırız. böte mezunu arkadaşlar eğitim üzerine bence yönlendirilmeliki şuan fatih projesinde bu yapılıyor. benim bildiğim böteli arkadaşlar eğitimleri veriyor. ama işte her yere böte açmanın mantığı nedir. devlette diğer kurumlara da böte den eğitimci alınmalıdır. sadece öğretmenlik olarak düşünülmemelidir. işin donanım yazılım kısmında evet tekniklerin dersi mühendislik dersi kadar var sayılara bakarsak

İki bölümünde derslerini inceledim şu anda. Hatta son yıllarda böte derslerinde iyileştirme bile yapılmış mesleki anlamda. eskiden daha az mesleki dersler vardı. ona rağmen aynı değiller. Algoritma, sayısal analiz, yapay zeka, mikro denetleyici yok. Algoritmayı büyük ihtimalle programlama derslerinde konu olarak veriyorlar. yapay zeka, uzman sistemler, sistem tasarımı, elektronikler, lojik, Plc ve robotik saymıyorum bile. ama böte arkadaşları bu anlamda çok mağdur ettiler. bu sorunun lehlerine çözülmesi lazım.

:alkis:
nurhayat' Alıntı:
zaten aldığımız derslerden belliydi uydurma bir bölüm olduğu...fizik kimya biyoloji matematik gördük....

photoshopu üniversitede açılan kursa giderek öğrendik!!!!!

web tasarımı derslerimizde hocamız erkek arkadaşlarla geyik muhabbeti yapmaktan başka bir şey öğretmedi sağolsun!

sadece bir dönem 3 kredilik ders olarak DONANIM dersi gördük, onda da hocamız sağolsun kasaya ram taktırıp çıkartmaktan başka bir şey göstermedi!

varsa yoksa authorware denilen programı gösterdiler, hiç işime yaramadı atandığımdan beri!

kendimiz öğrenelim dedik, okulun teknik servisine gidelim dedik orda da sadece erkek öğrenciler çalıştırılıyordu..

ben kendi adıma gene pes etmedim, memlekette bir teknik servise gideyim dedim ücret bile almadan çalışayım yeter ki öğreneyim dedim, orası da kabul etmedi bayan olarak o kadar erkeğin olduğu ortamda çalışmamın zor olacağı söylendi!!

sonra ne oldu bu kadar bilgisizlikle atandım! her şeyi atandıkan sonra yaparak yaşayarak öğrendim! eğitim fakültelerinde zaten bize sürekli bu öğretilmemişmydi?
YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME...

6.yılımdayım akıllı tahtalardan da sıkıldım, bilgisayardan da...sadece derse girmek istiyorum...ama gene olmuyo, çünkü yeni atandığım okulumda 7-8 lere ders seçilmedi...5-6 larda ise sadece 12 saat ders var :( yani her şey aynı atandığımdan beri nefret ettim böte den...
:alkis: :alkis:

fırsatınız varken, yaşınız gençken tekrar bir lisans okuyup kurtulun böteden. o dersleri almış olsak bile teknik eğitim mezunu olmadığımız için yine atamamız yapılmazdı meslek liselerine. teknik eğitim vakıfları dernekleri çok iyi çalışıyor ve kamu oyu oluşturuyor, mühendisler bile başedemedi :mrgreen: o yüzden kendimizi avutmaya gerek yok. bir an önce kurtulun. saçmalıklar ve haksızlıklar bu ülkede peşinizi bırakmayacak böteden kurtulsak bile. çokda umutlu olmayın. :P

Böte mezunlarının 2006 da Teknik ve meslek liselerine atamayacağı belliydi. En azından ben araştırdım ve öğrendim.
2006 dan ne kadar önce belliydi bilemiyorum ama 2006 dan sonra böte yi seçipte mağdur lafı etmek ne kadar doğru..

2006 ' dan önce de vardı hocam. Fakat o senelerde çok fazla açık olduğu için meslek liselerine atamalar yapıldı.

böte okudum mağdurum. ama bu bölümü seçtiğim için mağdurum. cehaletimden dolayı, yol gösteren olmayışından dolayı mağdurum. böte nedir tef nedir, aradaki farkı bilmediğim için mağdurum. kimseyi suçlamaya da hakkım yok.

biz teknik eğitim okuduk noldu.Yine düz liselerde ,ilköğretimlerde sürünüyoruz.Biz de mağduruz :(

Paylaşılan yazıda geçenleri gayet doğru buluyorum. ÖSS sonrası aldığımız puanla, değerli bir bölüm olan BÖTE'yi seçerken nelerden vazgeçmiştik. Gerek okurken gerekse mezun olduktan sonraki süreçte ise BÖTE mezunları o kadar değersizleştirildi ki! Biz aslında üniversite değil, tekrar 4 sene daha lise okumuşuz sanki! Bizim bölüm mezunları meslek liselerine atanamaz. Neden? Çünkü yeterince öğrenememişiz ya da yeterince öğretilememişiz! TEF mezunları olmasa meslek liseleri öğretmensiz kalır ama BÖTE mezunları olmasa ne değişir ki? Nasılsa TEF mezunları ilköğretimde çalışabiliyorlar. Ayrıca eski adıyla formatörlük yeni adıyla BTR olayı. Dersi az olduğu için ek ders kapısı olsun diye BÖTE mezunlarına böyle bir seçenek sunuluyor, bak ne güzel BÖTE mezunlarına bir değer veriyorlar bile diyemiyoruz. Neden? Çünkü dersi az olan her öğretmen (Belgesi olmak kaydıyla ki o belgelere sahip olup bilgisayarın b'sinden anlamayan niceleri var!) bu işi yapabilir. Bu iş o kadar kolay çünkü. Peki üniversitede ne okuduk niye okuduk biz o zaman?

BÖTE mezunlarının atanmalarındaki kısıtlama kalksaydıda rahatlasaydık.Norm falzası atamasında merkezde 10 civarı meslek lisesi boşken ortaokul tercih etmek zorunda kaldım.Ve Meslek Liseleri halen boşta teknik mezun yok çünkü.80 sayılı karar düzenlenecekti.Bence bu kısıtlama yeni hali ile kalkacaktır.Taslak yayınlanmıştı o taaslakta bu kısıtlama yoktu.Ancak gündem o kadar çok değişiyorki arada kaynadı sanki taslak.

BÖTE bilgisayar ile alakalı bölüm değil ise keşke meslek liselerinden zorunlu yönlendirme yapılmasaydı. Meslek lisesindeki öğretmenler bile farkı bilmiyordu zamanında. Zamanında sadece isim farklılığı denilerek öss de ilk bine giren öğrenciler girdi bu branşa.

Madem bilgisayar ile ilişkisi yoktu niçin bilgisayar bölümü mezunlarına bilgisayar mühendisliğine puan kırılırken böteye ek puan verildi?

meslek yüksek okullarının bilgisayar programcılığı bölümlerine öğretim görevlisi olarak alınabiliyoruz. meslek liselileri daha üst eğitim kurumu olduğundan atanamamak çok normal :mrgreen:

benim tekniğindede gözüm yok, öğretmenliktede gözüm yok, olayın saçmalığını anlatmaya çalışıyorum. :D saat 4 de Türk Anayasa Hukuku sınavım var ona çalışıyorum. bu yılı sayma 2 yılım kaldı inş. öğretmenlikte.

Phascolarctos cinereus' Alıntı:
meslek yüksek okullarının bilgisayar programcılığı bölümlerine öğretim görevlisi olarak alınabiliyoruz. meslek liselileri daha üst eğitim kurumu olduğundan atanamamak çok normal :mrgreen:

benim tekniğindede gözüm yok, öğretmenliktede gözüm yok, olayın saçmalığını anlatmaya çalışıyorum. :D saat 4 de Türk Anayasa Hukuku sınavım var ona çalışıyorum. bu yılı sayma 2 yılım kaldı inş. öğretmenlikte.

en güzelini yapmışsın hocam. bu meslekten, "behlül kaçar" demenin zamanı geldi :)

Böte mezunu olarak ben teknik lisede çalıştım evet ilk yıl zorluk oluyor o da akşam hazırlık yapmanız gerekiyor bunun haricinde en ufak bir problem yok, tef de veya diğer bölümlerde matematik fen v.s hangi dersi kaç saat almış olursanız olun meslek yapılırken öğreniliyor böteciler tefe atansa ilk yılın zorluğunda sonra problem çıkmaz.

AsurBanipal' Alıntı:
Böte mezunu olarak ben teknik lisede çalıştım evet ilk yıl zorluk oluyor o da akşam hazırlık yapmanız gerekiyor bunun haricinde en ufak bir problem yok, tef de veya diğer bölümlerde matematik fen v.s hangi dersi kaç saat almış olursanız olun meslek yapılırken öğreniliyor böteciler tefe atansa ilk yılın zorluğunda sonra problem çıkmaz.

hocam sıkıntı burada değil ki? ben de 1 akşam önceden çalışarak, aklına hangi ders geliyorsa anlatabilirim. yanlış yerden bakıyorsunuz.

cumhurtorun' Alıntı:
AsurBanipal' Alıntı:

hocam sıkıntı burada değil ki? ben de 1 akşam önceden çalışarak, aklına hangi ders geliyorsa anlatabilirim. yanlış yerden bakıyorsunuz.
peki sıkıntı nerede hocam. siz teflileri anlamakta zorluk çekiyorum. Alan değişikliği ile sınıf öğretmenleri meslek liselerine atanırken sesiniz çıkmıyor ama iş böteye gelince yaygarayı koparıyorsunuz. Merak etmeyin biz de farkındayız bizden daha ağır dersler aldığınızı ama bu demek değildir ki böte mezunları meslek liselerini hak etmiyor o zaman siz de ortaokullara atanamamanız gerekir. bence bu kısır ve gereksiz tartışmayı bırakıp sorunların nasıl çözüleceğine yönelik fikirler geliştirmemiz gerekir.

çok gereksiz bir konu. özellikle şu kısım:

"Bunun nedeni ise bilişim teknolojileri alanının diğer dalları olan ağ işletmenliği-web programcılığı-veri tabanı programcılığı dallarının derslerini üniversitede fazlasıyla alan ve bu 3 alanda zorlu yazılım dersleriyle, teknik eğitim fakültesi bilgisayar öğretmenliği mezunlarının bir adım önüne geçen bötecileri mağdur bir pozisyona düşürmektedir."

şu kısım bile yazının amacı gösteriyor. neyse. böte ile tef arasında dünya kadar fark var. ben yazmaktan yoruldum. ama gene söylüyorum böte'de kendini geliştirmiş bir arkadaş bir çok tef'li arkadaştan daha iyi bir öğretmen olabilir. ama istisnalar kaideyi bozmaz.

kısaca bir örnek vermek gerekirse de ben düzce de tef okurken sakarya-hendek ilçesindeki böte okuyan arkadaşların yanına sık sık giderdim. dedikleri şuydu "biz son gece notlara çalışıp 100 alıyoruz. zaten bölüm hocaları da bilgisayar mezunu değil. kimya falan mezunu".

bir örnek daha vermem gerekirse son senede tez aldığım hocadan "tezini bitiremezsen boşuna kpss'ye çalışma" örneği. böte'de tez var mı bilmiyorum ama deli gibi "görüntü işleme" konusunda c# üzerinde kodlama yapmak ve bu yüzden kpss'ye yeteri kadar zaman ayıramayıp atanamamam ne olacak peki? hiç bir bötelinin mezun olurken zorlandığını sanmıyorum.

akyildiz41' Alıntı:
cumhurtorun' Alıntı:
AsurBanipal' Alıntı:

peki sıkıntı nerede hocam. siz teflileri anlamakta zorluk çekiyorum. Alan değişikliği ile sınıf öğretmenleri meslek liselerine atanırken sesiniz çıkmıyor ama iş böteye gelince yaygarayı koparıyorsunuz. Merak etmeyin biz de farkındayız bizden daha ağır dersler aldığınızı ama bu demek değildir ki böte mezunları meslek liselerini hak etmiyor o zaman siz de ortaokullara atanamamanız gerekir. bence bu kısır ve gereksiz tartışmayı bırakıp sorunların nasıl çözüleceğine yönelik fikirler geliştirmemiz gerekir.

Hocam sıkıntı, MEB'in Böte mezunlarının atama kadrosunu Bilgisayar Öğretmeni olarak yapmasıdır. Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenliği adında bir kadro oluşturulsa ve buraya sadece böteli arkadaşlar alınsa sıkıntı çözülecek. Dediğin gibi tef mezunlarının ilköğretime atanması da başka bir haksızlıktır. Bu da çözülmüş olur.

imsiyat' Alıntı:
çok gereksiz bir konu. özellikle şu kısım:

kısaca bir örnek vermek gerekirse de ben düzce de tef okurken sakarya-hendek ilçesindeki böte okuyan arkadaşların yanına sık sık giderdim. dedikleri şuydu "biz son gece notlara çalışıp 100 alıyoruz. zaten bölüm hocaları da bilgisayar mezunu değil. kimya falan mezunu".

bir örnek daha vermem gerekirse son senede tez aldığım hocadan "tezini bitiremezsen boşuna kpss'ye çalışma" örneği. böte'de tez var mı bilmiyorum ama deli gibi "görüntü işleme" konusunda c# üzerinde kodlama yapmak ve bu yüzden kpss'ye yeteri kadar zaman ayıramayıp atanamamam ne olacak peki? hiç bir bötelinin mezun olurken zorlandığını sanmıyorum.
Madem Sakarya-Hendek örneği verdin. Sakarya Üniversitesi Hendek Eğitim Fakültesi BÖTE mezunu biri olarak sana o kadar kolay mezun olmadığımızı söyleyeyim. Ayrıca bahsettiğin gibi hocalarımızın bilgisayar mezunu olmadığını da hiç duymadım. Merak edip geçmişlerini de araştırmadım. Ama ne mezunu oldukları, bize neyi öğretip neyi öğretemedikleri de çok önemli değil. Çünkü şu an kullandığım bilgilerin birçoğunu pratik hayatta öğrendim.

Başlık olarak ispat yapamayan matematik öğretmenliği mağdurları ya da sanat müziği söyleyemeyen müzik öğretmenliği mağdurları iyi karakalem çalışması yapamayan görsel sanatlar öğretmenleri gibi bir başlık açılsa daha eğlenceli olurdu inanın...

cumhurtorun' Alıntı:
AsurBanipal' Alıntı:

Üni tercihi yaparken araştıracaksınız öyle rastgele iş olmaz ben böte giriş puanım ile birçok tefe girebiliyormuşum ama aradaki farkı bilmiyordum bunlar bu bölümü yazan bizlerin sorunu, benim katılmadığım yer şurası böteliler teknik liselerde yapamaz çünkü bizim gördüğümüz dersleri görmediler ben buraya katılmıyorum matematikçilere sorun ünide aldıkları eğitim ile pratikte anlatıkları arasında çok fark var mesleğin ilk yıllarında herkes akşamdan belirli bir hazırlık yaparak okula gider yıllar içinde bu iş otomatiğe bağlanır hiçbir tefli de ilk yıllarında çok rahat bir dönem geçirmemiştir bugün web tasarımı var, veritabanı veya bitt dersi var mutlaka belirli bir hazırlık ile geleceksin bu bötecide olsa böyle tefli olsa da, burda teknik liselere atanamıyoruz diye bir mağduriyetten söz edilemez o çok ayrı bir olay ben böteciler teknik liselerde bu işin üstesinde gelebilir onu savunuyorum atanma olayı farklı bir durum.

Kardeşim tef mezunu ben böte mezunuyum. Kardeşimin aldığı dersler onu benden daha bilgili yap(a)mıyor. İstediği kadar farklı veya ağır ders alsın benden. Ben kendimi geliştirdim arkadaş. Nereye verirlerse versinler. Nedir bu ayrım anlamadım. Bir tek bizim branşta var bu ayrım. Madem öyle tef mezunlarıda ortaokullarda görev yapmasın. Bu nasıl mantık. İnşallah bu işler değişecek.

mutluluk' Alıntı:
"cumhurtorun" yazmamak için demek tutamamışınız kendinizi..Bu durum ne kadar tutarsızsa aynı şekilde meslek liselerinden böteye ek puan verilmesi de o kadar tutarsızdı..Herkes ortak bi fikirde buluşmucak tabi.kendinizi tutmanıza gerek yok

meslek liselerindeki asıl sorun böteye ek puan verilmesi değil.. diger bölümleri istediğinde puan kesilmesiydi.

canegemen' Alıntı:
Kardeşim tef mezunu ben böte mezunuyum. Kardeşimin aldığı dersler onu benden daha bilgili yap(a)mıyor. İstediği kadar farklı veya ağır ders alsın benden. Ben kendimi geliştirdim arkadaş. Nereye verirlerse versinler. Nedir bu ayrım anlamadım. Bir tek bizim branşta var bu ayrım. Madem öyle tef mezunlarıda ortaokullarda görev yapmasın. Bu nasıl mantık. İnşallah bu işler değişecek.

TEF - BÖTE kavgasında anlaşılamayan - anlamak istenmeyen bir durum var. bir TEF mezunu olarak şunu diyebilirimki forum üyelerinden yazılarını okuduğum BÖTE mezunu olan, hatta böte mezunu olmayıp da bilgisayarla ilgilenen bazı konularda BENDEN DAHA BİLGİLİ bir çok kişi var. bırak öğrencilerime bana bile öğretmenlik yapabilecek seviyedeler. kimse KENDİNİ YETİŞTİREN ÖĞRETMENİN BİLGİSİNİ KÜÇÜMSEMİYOR, kimse BÖTE MEZUNU MESLEK LİSESİNDE YAPAMAZ demiyor

Siz bu bölüme kayıt olduğunuzda / okuduğunuzda / mezun olduğunuzda / ve hala BÖTE MEZUNLARI MESLEK LİSELERİNE ATANAMIYORDU. bunları bilerek (BİLMENİZ / ÖĞRENMENİZ GEREKİRDİ) bu alanı tercih etmeliydiniz. Şimdi zamanında bilerek yada bilmeyerek yapılan bir tercih hatasının sonuçlarını TEF MEZUNLARINDAN çıkarmayın.
teknik öğretmen bir arkadaşım kolej mezunu, ayrıca şimdi de birçok öğrenciye ingilizce özel ders veriyor, toefl a öğrenci hazırlıyor, üniversitelerin hazırlık atlama sınavlarına öğrenci hazırlıyor. tanıdığım bazı ingilizce öğretmenlerin çok çok daha iyi ingilizce biliyor. bu şimdi bu arkadaşın ingilizce öğretmeni olarak atanmasını sağlar mı?
Nasıl yukarıda öğrneğini verdiğim arkadaş ingilizce öğretmeni olamıyorsa BÖTE mezunu da meslek lisesi öğretmeni olarak atanamaz.

yapamaz / beceremez değil sadece ATANAMAZ...

Bence bote tartışması yerine üniversite aldığı 2 saatlik dersle meslek lisesine alan değişikliği ile geçen kişiler için hakkınızı arayın

Geri