Arkadaşlar bana gelen cevapla şok oldum, konu açılmışken paylaşmak istedim. Kesin değil ama böyle bir çalışma varmış ve düşünceleri de aşağıda....
-----------------------
Konu ile ilgili tereddüde düşülen hususlar şeklinde bir yazı hazırlıyoruz. Ancak gayri resmi olarak sorularınıza aşağıdaki cevapları iletebiliriz;
1- 1. sorunuzun cevabının genel müdürlüğümüzle hiç bir ilgisi yok. Biz bilgisayar öğretmenlerinin normu vb. durumları üzerine çalışmıyoruz, konu bizim görev ve yetki alanımızda değil. Biz sadece FATİH Projesi kapsamında yapılacak bir BT rehberliği görevinin sınırlarını belirliyoruz. Bu sorunuzu başka birimlere iletmelisiniz.
2- Resmi yazı maddelerinde aslında bir sıkıntı yok sadece insanlar genel mevzuatı tam bilmeyince farklı yorumlar olabiliyor. Öncelikle yazının hiç bir yerinde 30 saat ibaresi yok. Bu şekilde uygulama yapılacağına dair bir açıklama da yok. Yapan iller bu durmda yanlış yapıyor. Bir öğretmen haftada azami 30 saat derse girer şeklinde yorum yapıldığı için 30 saat kendiliğinden ortaya çıkıyor. Ancak Öğretmenin girdiği ders saati ile BT rehberliği görev süresini aynı kefeye koymamak lazım. Öğretmen 40 dk ders yapar akabinde 10 dk teneffüs. Bt rehberliği bir ders değildir, devamlılık arzeden bir görevdir. Yani 40 dk dan sonra teneffüsüm var gelmeyin diye bir şey olmaz aksine teneffüste daha çok ihtiyaç vardır. Dolayısı ile ders çizelgesine örneğin dersiniz saat 12 de bitiyor ve okulunuzdaki eğitim öğretim saat 16.00 da bitiyorsa öğleden sonra saat 13.00 ile 16.00 arasına BT rehberliği görevi yazılır burada herhangi bir saat hesabı yoktur. Lütfen öğretmenin girdiği 40 dk ve toplam haftalık 30 saat ders ile yapacağınız bu görevi aynı görmeyiniz. Sonuç olarak yukarıda örnekte verilen gün için 3 iş saati çalışmış olursunuz. Biz burada sadece daha önce 8-5 gibi olan çalışma süresinin eğitim öğretimin bittiği saat olarak kısıtladık. Bu saat okula göre değişir, ikili eğitimde saat 13.00 olabilir, liselerde 15.00, 16.00 veya 16.30 olabilir. Bir öğretmen az diğeri çok çalışıyor haksızlık değil mi şeklinde yorumlamayın. Görevlendirme budur, eğitim öğretim sürdüğü sürece öğrenci ve öğretmene rehberlik yapmaktır. Öğretmen derste yoruldum gidip bir çay içeyim diyemez. Ancak o an işniiz yoksa siz gidip bir çay içeyim sonra devam ederim diyebilrisiniz. O yüzden fiili dersle diğer görevler aynı değildir. Sürekli kıyaslanan rehber öğretmenlerde de durum benzerdir. İlgili mevzuata bakarsanız rehber öğretmenler pskiolojik uzman olarak geçer ve haftalık çalışma süresi 30 iş saatidir. Aynı şekilde ders saati gibi düşünüp teneffüsteyim rehberliğe gelmeyin diyemez. İlgili mevzuata bakabilirsiniz.
Özetle 10 saat derse girersiniz kalan zaman okulunuzda yada görevlendirildiğiniz okulda ders bitene kadar rehberlik görevine devam edersiniz. Bu şekilde toplam süre 10 ders saati + 32 iş saati de olabilir okula göre 10 + ders saati + farklı iş saatleri de olabilir. Farklılık olması gayet normaldir. Gelecek resmi yazıda muhtemelen bu doğrultuda olacaktır. Eğer yaptığınız görev ders olsaydı o zaman 30 saat dikkate alınır ve görev verildiği kadar ek ders alırdınız. Örneğin size haftada sadece 20 saat bu görev yazılır ve 5 saat ek ders ödenirdi. İdarecinize sorun bakalım şu an size 18 saatte az veya fazla ek ders ödeyebiliyormu. Yada size sadece haftada 10 saat rehberlik vereyim kalan zamanda boş kalın ihtiyaç yok diyebiliyor mu? Bu görevi kaç saat yaparsanız yapın alacağınız ek ders görevlendirme (16/2.madde) olduğu için 18 saattir. O yüzden 30 saat hesaplaması yanlıştır. Gelecek yazıdan sonra bu şekilde yapan iller düzeltmek zorunda kalacaklardır. Çünkü resmi yazı açık "okulunda ders görevini yerine getirdikten sonra ders bitene kadar bu görevi yapacaklar" bir saat hesabı yok gördüğünüz gibi.
Kolay gelsin.
Necdet SARI
1 Kasım 2012 16:17 tarihinde egitek <egitek@meb.gov.tr> yazdı: