Bilişim dersinde sözel konuları nasıl işliyorsunuz?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eslem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
Derse giriyorum sırasıyla
- ilk olarak geçen haftanın tekrarı
- sonra işlenen en son konuyla ilgili kahhot veya plickers testi (bu kısım bağımlılık yaptı öğrencilere başarıyı olumlu etkiledi) her hafta mutlaka 20 dk buna ayırıyorum.
- test bitince yeni konuya dikkat çekici birkaç örnekle Giriş yapıyorum.
- genelde video ile başlangıç yapıyorum konulara
- sonrasında sunu veya sözel anlatım yapıyorum
- anlattiklarimi kavram haritası ve özet bir şekilde tahtaya yazıyorum. Her ders için 1 tahta doldururum öğrenciler bu duruma çok alıştı önceden çok yazdıklarını söylüyorlardı şimdi ne kadar yazacaz sıkıldım gibi şikayetler ortadan kalktı. Öğrenci psikolojik 1 tahta yazı yazmaya koşullu geliyor. Ben onlara size gereksiz bilgi yazdirmam size lazım olanı yazacaz diyorum.
- sonra 15 dk onların yazdıklarımı yazması için vakit ayırıyorum.
- her hafta birkaç araştırma ödevi veririm sonuçlarını + - * olarak notlandiririm.
- derste sınıf listesinden numaraya dayalı ders sonu rastgele 3 kişiye soru sorarım. Bu ders sırasında. Öğrencilerin dikkatini derse vermelerini sağlıyor.
- son 5 dk genel bir özet geçerim
- ayrıca derste işlediğim konuları haftalar halinde EBA da oluşturduğumuz BTY grubuma atıyorum öğrenciler ordan ders notlarına ulaşıyorlar.
- birde deftere çok dikkat ederim her öğrencinin kötüden olsa bir defteri olacak eksiksiz
Aklıma gelenler bunlar
 
Bizdekiler fotokopiye alıştıkları için neredeyse yazma yetisini kaybeder duruma gelmişler. Ben ünitelerden kendimce oturup elle bir sayfa özet çıkarıyorum.. Bilgisayar çıktısı bile almıyorum ki öğrenciler yazmakta mızmızlanınca bakın ben de oturup bunları elle yazdım diyorum.. Hem en iyi öğrenme yazarak öğrenmedir..
Sözel derslerde nereye konuşacaksın ki? Belli bir süreden sonra ilgi alaka azalıyor.. Hele de bil. lab.ın yoksa ve sadece etkileşimli tahtada ders işliyorsan mecbur farklı etkinlik yapmak zorundasın.. Ben memnunum işleyiş tarzımdan..
 
Dönem başında tüm öğrencilerde 30 sayfalık sunum dosyası istedim. Fotokopi dağıtıyorum. Faotokopiler üzerine isimler yazılyor ve sunum dosyasına ekliyorlar. Dönem sonunda da dağıttığım kağıtları kontrol ediyorum.
Şu zamanki çocuklardaki sorun yazmayı sevmiyorlar ve yazamıyorlar. Beden Eğitimi hariç tüm öğretmenler şikayetçi.... Ben 6.sınıftayken Matematik, Türkçe, İngilizce gibi dersler için eski tabirle harita metot 120 sayfa defter alıyorduk ve bazı derslerde yetmiyordu. Şimdikilere bakıyorum, minnacık defter.. 3-5 sene sonra eşantiyon olarak dağıtılan not defterlierini kullanmaya başlarlar.
En iyi öğrenme/öğretmen yollarından biri yazmak ve yazdırmak ama bizim derste süre sıkıntısı var. Piza sonuçlarına göre okuduğunu en az anlayan öğrenciler bizim ülkemizdeymişmiş ama en azından eve gidince bakacakları bir kağıt oluyor diye fotokopi..
 
Geri
Üst