Bilişim Sınıfına Server Kurma

Kodla Büyü

ilkr

Üye
Merhaba arkadaşlar, okulumuzun BT sınıfına server kurmak istiyoruz. Güzel bir server makine ve 20 adet bilgisayarı bağlamak istiyoruz ancak öğrenci bilgisayarlarında kasa olmayacak sadece monitör,fare,klavye ve usb girişi.öğrenciler ve ben(server) birbirimizden bağımsız işlem yapabileceğiz. bu sistemi internette araştırdım fakat bulamadım (özel bir adı var mı acaba) bu konuda bilgisi olan arkadaş var mı?

hocam peki ana makine olarak tek bir kasa yaptık içinin donanımını düzdük peki bu kasadan diyer monitör, klayve fare vb bağlantıları nasıl alacağız

bilogrt038' Alıntı:
hocam peki ana makine olarak tek bir kasa yaptık içinin donanımını düzdük peki bu kasadan diyer monitör, klayve fare vb bağlantıları nasıl alacağız

hocam bunlar zaten bunun için özel yapılmış kasalar, belki bi kasa için 3-5 milyar vereceksiniz (tahminen) ama bir sürü bilgisayarınız olacak.

benim lab u düzeninde bu fikri okuyunca bende söyle bir fikir oluştu dedim ki bir bilgisayar var ama 20 bilgisayar gibi çalışıyor sonuçta 20 bilgisayarla değilde 1 bilgisayarla uğraşıyorsun diğerleri sadece monitör klavye ve fare e böyle olunca işler çok daha kolaylaşır diye düşündüm maliyet te az olacak konu hakkında hiç bir bilgim olmadığı için yanlış düşünmüşte olabilrim

peki ana kasayı yani server'i bir kenara koyduk en uçtaki monitör fare klavye bu kasaya nasıl bağlanacak yada bazı kamu kurumlarında görüyoruz masanın üzerinde cd sürücü boyutlarında bir kutucuk var bağlantılar ona yapılıyor sanırım server dan da ona bir bağlantı oluyor sistem bu şekilde mi işliyor

bilogrt038' Alıntı:
benim lab u düzeninde bu fikri okuyunca bende söyle bir fikir oluştu dedim ki bir bilgisayar var ama 20 bilgisayar gibi çalışıyor sonuçta 20 bilgisayarla değilde 1 bilgisayarla uğraşıyorsun diğerleri sadece monitör klavye ve fare e böyle olunca işler çok daha kolaylaşır diye düşündüm maliyet te az olacak konu hakkında hiç bir bilgim olmadığı için yanlış düşünmüşte olabilrim

aynen öyle oluyor hocam, tek sistemle uğraşıyorsunuz sadece.

24 +1 lab kurmak istesek serverlar falan monitör klavye fare bunlar var zaten ne kadara maal olur bir fikri olan var mı?

http://www.terminalsistem.com/ adresine bakarsanız burada thinclient denilen cihazlar var. bu cihaz üzerinde klavye mouse usb lan girişleri ve monitör çıkışı var. bu cihazdan elinizde 30 tane olduğunu + serverinizin olduğunu + switch inizin olduğunu düşünün. tüm makinalarınızı switch e bağlağınızı varsayarak (server dahil) win 2003 yada 2008 serverinize terminal server rolü kurup ( dns ve dhcp de tabiki + ad de kurulacak) bu cihazları çalıştırıyoruz. cihazlar serverımıza terminalden bağlanıyor ve kendilerine verilen username password ile terminal server da oturum açıyorlar. yani aynı makineyi kullanıyorlar. terminal kullanmanın çok iyi yanları olduğu şüphesizki bilinmekte ancak aşırı derecede server kaynaklarını kullanan bir rol dür. o yüzden yüksek donanımlı cihazlar tercih edilir.

hocam teşekkür ederim son olarak şunu sormak istiyorum diyelim imkanlarımız var ve bu sisteme geçebilecek durumdayız ne dersin hiç kafanı yorma eskiye devam mı yoksa geç senin ve kullanıcılar için daha iyi olur mu + ben bu server olaylarını hiç bilmiyorum altından kalkabilirmiyiz.

bilogrt038' Alıntı:
hocam teşekkür ederim son olarak şunu sormak istiyorum diyelim imkanlarımız var ve bu sisteme geçebilecek durumdayız ne dersin hiç kafanı yorma eskiye devam mı yoksa geç senin ve kullanıcılar için daha iyi olur mu + ben bu server olaylarını hiç bilmiyorum altından kalkabilirmiyiz.

imkanın varsa hiç düşünme

cihazlar serverımıza terminalden bağlanıyor ve kendilerine verilen username password ile terminal server da oturum açıyorlar denmiş yukarıda.
Örneğin 15 öğrenci dyned açabilir mi?

Milli Eğitim için gerek yok. Nedenini açıklayayım.
Zaten bu sistemler için MONITOR - KLAVYE - MOUSE alıyorsunuz. geriye ne kalıyor.
Intel Dual Core E5500 2.80 GHz 800MHz 2MB 775p......................65$
Asus P5G41T-M LX G41 / DDR3 1333 S+V+GL+16X 775pin...........55$
Kingston HyperX 2 GB 1333 MHz DDR3 RAM CL7..........................22$
Samsung 160 GB 7200 16MB SATA2..........................................36$
Bross 3014D 230W ATX Kasa / Siyah.........................................31$
..
Toplam........209$.... 430TL (KDV Dahil)

Şimdi bizim Ncompiting terminallerimize bakalım. ki bu terminaller SERVER makinezinin özelliklerini bölüşecektir. Yani server i7 ise 20 tane i7 niz olmayacak 20 tane i7/20 hızında makineniz olacak.
...
NC 120 : 240TL (KDV DAHİL)
NC 220 : 285TL (KDV DAHİL)
NC600 : 320TL (KDV DAHİL)
....
Hadi biz en ucuzunu seçtik. 240 TL...
430-240 = 190 TL
20 makineniz olsa 190x20= 3800 TL
Siz bunu 3800 TL si ile bir SERVER alsanız bile normal yukarıdaki ucuz (en adisi de değil) oem pc den çok daha yavaş bir sisteminiz olacaktır.
.....
Gelelim asıl handikapa :
OEM pc ler bozulunca siz müdehale edebiliyorsunuz, ram bozulduysa sadece ram, hdd bozulduysa sadece hdd alabiliyorsunuz. beki bu ncomputer bozulunca ne olacak? bunlara kuracağınız yazılımlar ne olacak?
ilk 1 yada 2 yıl donanım garantisi (ki zaten o sürelerde sorun çıkarmazlar :D ) garanti süresi biter bitmezde her gelişe bir servis ücreti. her bozulmaya yeni bir 240 lira.
..............
Peki kimler için gerekli bu sistemler diye sorarsanız. LİSANSLI YAZILIM KULLANMAK ZORUNDA OLAN FİRMALAR için gereklidir. sadece 250-300 doları her bir bilgisayardaki yazılıma ödeyeceklerine yazılıma ödedikleri para ile bu sistemleri satın alabilirler....

BENCE

alley_upp' Alıntı:
benım okulda kuracak bılgısayar bıle yok mıllet ne fantazıler pesınde :cry:

hocam benim durumumda sizden farklı değil yeni bir lab kursak (ki kurdurmazlar fatih Projeisnden dolayı) 20 binden fazla tutar. bizde bu şekilde bir maliyete gidelim dedik 5-6 bine bir lab kurulur diye ümit ediyoruz. Allah yardımcımız olsun ne diyim :(

neoplasma' Alıntı:
http://www.terminalsistem.com/ adresine bakarsanız burada thinclient denilen cihazlar var. bu cihaz üzerinde klavye mouse usb lan girişleri ve monitör çıkışı var. bu cihazdan elinizde 30 tane olduğunu + serverinizin olduğunu + switch inizin olduğunu düşünün. tüm makinalarınızı switch e bağlağınızı varsayarak (server dahil) win 2003 yada 2008 serverinize terminal server rolü kurup ( dns ve dhcp de tabiki + ad de kurulacak) bu cihazları çalıştırıyoruz. cihazlar serverımıza terminalden bağlanıyor ve kendilerine verilen username password ile terminal server da oturum açıyorlar. yani aynı makineyi kullanıyorlar. terminal kullanmanın çok iyi yanları olduğu şüphesizki bilinmekte ancak aşırı derecede server kaynaklarını kullanan bir rol dür. o yüzden yüksek donanımlı cihazlar tercih edilir.

bir kaç gündür işlerimin yoğunluğundan bakamamıştım konuya, çok teşekkür ederim ilginiz için siteyi inceledim. bu sistemin özellikle avantajları yönünden çok etkilendim. bilişim sınıflarında hergün bilgisayar tamir etmekle uğraşmicaz gibi görünyor birde öğrencilerin klavye ve fareleri kasaya takmak için uğraşıp uçları kırmasınında önüne geçiyor gibi

AVANTAJLARI

-Düşük Toplam Sahip Olma Maliyeti
-Bakım-Onarım Giderlerinden Tasarruf
-Daha Uzun Kullanım Ömrü
-Enerji Tasarrufu
-İşletme Giderlerinden Tasarruf
-Kullanım Kolaylığı
-Hızlı Kurulur
-Hızlı Açılır Hızlı Kapanır
-Çoklu ve Uzaktan Erişim Sağlar
-Sessiz ve Ergonomiktir
-Sıfıra Yakın Bakım Maliyeti
-Donanım Bakımı Gerekmez
-Yazılım Bakımı yada Güncellemesi Gerekmez
-İşletim Sistemi yada Disk Sorunları Yaşanmaz
-Virüs Bulaşmaz
-Yedekleme Yapmak Gerekmez
-Kullanıcı Cihazında Veri Tutulmaz

biara bende araştırmıştım bunu maliyeti epey yüksek normal bilgisayarla hemen hemen aynı paraya geliyor ayrıca server bakım ve maliyeti var üsttelik server bozulursa tüm lab kullanılmaz hale gelir fakat yinede server kurmak kullanmak insanı cezbediyor

NC 120 : 240TL (KDV DAHİL)

NC 220 : 285TL (KDV DAHİL)

NC600 : 320TL (KDV DAHİL)

nc 120 alsak 20 adet 4800 tl şu an kullandığım bilgisayar intel C2Duo 3.06 işlemci 3 gb ram 6 bilgisayar kaldırır 15 bilgisayar kaldıran bir makine fiyatı 1500 desek (sadece kasa) 6300 ıvır zıvırıyla 7000tl yeter gibi kağıt üzerinde böyle ama daha işin içine girmedik.

Geri