BT(ÖĞRETMEN-BİTEFO-EBİTEFO) GENELGESİNİ BİZ YAZALIM.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan samil
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
samil' Alıntı:
Merhaba değerli arkadaşlar. Forumumuzda Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin, Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerinin ve Eğitici Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerinin geleceği uzun uzun tartışıldı. Güzel bir sivil toplumu örneği olarak arkadaşlarımız başarılı bir şekilde eylem yapıp sesimizi tüm Türkiye’ye duyurdular. Her ne kadar bakanlık yetkililerinden tam olarak bir açıklama olmasa da bizimle ilgili bir takım çalışmalar yapılıyor. Bu noktada kendi görev tanımımızı kendimiz el birliği ile yaparsak forumumuzu takip eden ilgililere bir sivil toplum örgütü olarak yol göstermiş oluruz. Daha önce buna benzer başlıklar açıldı ama bu başlık bir ortak çözüm aracı olarak daha faydalı olabilir. Şu anki adıyla BT Formatörlüğünün ve Eğitici BT Formatörlüğünün geleceği ne olmalı? Ne Olmamalı? Gelin görüş ve önerilerimizi bu başlık altında sakin, aklıselim ve çözüm odaklı bir yaklaşımla paylaşarak kendi genelgemizi ve yönergemizi kendimiz yazalım. Çıkan sonuçları toplayalım ve ortak noktada buluşmak için gerekirse anketlerle oylayalım, sonucunda da teklif edelim.

Ben 1 yıl Bilişim teknolojileri öğretmeni, 1,5 yıl il koordinatörü ve 2 yılda BİTEFO olarak yaşadığım tecrübelere dayanarak BT rehber öğretmenin görev tanımının aşağıdaki gibi olmasını isterim.
->Bilişim Teknolojileri öğretmeni ve BİTEFO ikilemi ortadan kaldırılmalıdır. Bilişim Teknolojileri öğretmenleri branş değişikliği ile Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni olarak ismi ve görev tanımı değiştirilmelidir.
->Geçici görevlendirme ile çalışma ortadan kaldırılmalıdır.
->Normlar Ders saatlerine göre değil de Rehber öğretmen gibi öğrenci sayısına göre belirlenmelidir.
->Mevcut ders içeriğinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bence tamamen yazılımcı yetiştirme odaklı bir ders programı belirlenmelidir. Her zaman verilen örnek Hindistan gibi. 4 5 6 7 8. sınıflarda bir saat olarak derslere devam edilmelidir. Şu anki içeriği ile derslerin faydalı olduğunu düşünmüyorum. Yeni ders programı ve alt yapısı oluşturuluncaya kadar B.T. dersleri kaldırılabilir.
->Mesai saatleri 09-15 olmalıdır.
->Kendimize ait bir odamız olmalıdır.
->Okul web sitesinin teknik takibinden sorumlu olmalı, web yayın ekibine başkanlık etmelidir
->Nöbet görevi ve diğer hiçbir görevi yürütmemelidir.
->Okul personelinin B.T. araçlarını yeterince kullanmasını sağlamalı ve onlara içerik konusunda yardımcı olmalıdır.
->İlçedeki tüm bilişimciler bir araya gelerek ilçe çapında belli periyotlarla toplantılar yapmalı ve yapılan çalışmalar paylaşılmalıdır.
->Sözleşmeli bilişim teknolojileri öğretmenleri de B.T. rehber öğretmeni olmalıdır.
->Okul BT ekipmanlarının tamir, bakım ve servis işlemleri için ilgili firmalarla iletişimi sağlamalı ve çözüm üretme noktasında okul yönetimi ve öğretmenlerine danışmanlık yapmalıdır.
->Bakanlık projelerinde genel koordinatör görevi görmelidir. Bu projelerdeki görev dağılımını ve süreçlerini yönetmelidir.

Sizlerin düşünceleri neler acaba?

Aşağıdaki mesajlardaki önerileri fırsat buldukça ilk mesajımın altına ekleyeceğim
->Okullarda bir Ar-Ge yada BT birimi oluşturulması bt faaliyetlerinin bu biriminde yürütülmesi gerektiğini düşünüyor ve öneriyorum. Eğitim bölgesi okulun yapısı ve öğrenci sayısına göre burada istihdam edilecek personel sayısı belirlenmeli.
Bt formatörlerinin yaptığı birçok proje koordinatörlüğü bir ar-ge faaliyeti aslında. Ar-ge kimliği altında BT faaliyetlerinin daha kurumsal ve ciddi bir biçim kazanacağını düşünüyorum. Böylece sınıf sınıf koşuşturmaktan bilgisayar tamircisiymişiz algısını da ortadan kaldırmak mümkün olabilir.
-> Bu kadroya kesinlikle Branşı Bilişim Teknolojileri olanlar alınmalıdır.
->Maaşlarımızdan denge tazminatı kesilmemeli, sene başı ve sonundaki seminer ücretleri verilmeli,eğitim öğretime hazırlık ücreti de kem küm edilmeden verilmelidir.(Malum formator sıfatı alınca öğretmen değilsiniz diyerekten bu ücretleri vermeyebilirler)
->Laboratuarda ve diğer BT ekipmanları nedeni ile radyasyona maruz kaldığımız için yıpranma tazminatı almalıyız. Meslek liselerindeki bilgisayarcılar gibi.
->Her türlü resmi,bayram,yaz ve sömstr tatilimiz olmalıdır
->Bilişim ile ilgili özel kurslarda bilişim öğrertmeni lisans eğitimi almış branşlar öğretici olmaları zorunlu tutulmalı,Bilişim ile ilgili artık başka branştan görevlendirme vs. yapılmamaı,çünkü ülkemizde yeterince bilişim öğretmeni artık var.Artık ülkemizde herkes bizim işimizi yapmamalı,belli krıterler getirilmeli.
:alkis: :alkis:
 
Re: BT(Öğretmen-Formatör-Eği. Formatör) Genelgesini Biz Yazalım

roden' Alıntı:
Merhaba çok konuştuğumuz tartıştığımız hatta çoğu zaman polemik konusu yaptığımız bir konu olmakla birlikte bu konuyu şöyle aklımızı başımıza alıp tekrar konuşmamız ve tartışmamız gerektiğine ve Şamil Hocamın önerilerine katılıyorum.

Ben branşı farklı olmakla birlikte TTK kararı gereği vaktiyle girebileceğim dersler arasında bilgisayar da olduğundan 11 senedir bilgisayar dersleri okutan, son 3-4 senedir bt formatör öğretmeni olarak görev yapan, tırnak içinde “bt bilgimizi” ölçen eğitici sınavına istinaden eğitici formatör de olan; özetle öyle ya da böyle yıllardır bu işin içinde farklı tecrübeler yaşamış bir öğretmenim.

Öncelikle benim gibi branşı bilgisayar olmayan ancak bu yükü yıllardır sırtlanmış bir meslektaşınız olarak bu işin artık tıkandığını ve yürümediğini görüyorum. Kendi adıma branşımda derse girmeyi bt birikimimi kendi alanımda kullanmayı yeğlerim ancak bu da mümkün olmadığından başlarda keyif de duyduğumdan ama artık zorunluluktan BT Formatör öğretmeni olarak görev yapıyorum. Özellikle branşı BT olan arkadaşlar için bu tartışmayı bir fırsat olarak görüyor yapıcı bir üslupla bu sorunu kendilerinin çözebileceğine inanıyorum.
Ben okullarda bir Ar-Ge birimi oluşturulması bt faaliyetlerinin bu ar-ge biriminde yürütülmesi gerektiğini düşünüyor ve öneriyorum. Eğitim bölgesi okulun yapısı ve öğrenci sayısına göre burada istihdam edilecek personel sayısı belirlenmeli.
Bt formatörlerinin yaptığı birçok proje koordinatörlüğü bir ar-ge faaliyeti aslında. Ar-ge kimliği altında BT faaliyetlerinin daha kurumsal ve ciddi bir biçim kazanacağını düşünüyorum. Böylece sınıf sınıf koşuşturmaktan bilgisayar tamircisiymişiz algısını da ortadan kaldırmak mümkün olabilir.
BT Dersinin geri gelmesi ya da seçimine gelince; ilköğretim okulları temel BT becerileri konusunda farkındalık yaratma işlevini yerine getirmeli sadece. Daha fazlası orta öğretime bırakılmalı. Böylece kaynak ve zamandan da tasarruf sağlamış oluruz. Okulların insan kaynağı ve araç ekipman durumuna göre dersin okutulması yeni ve sade bir programla okullara bırakılmalı.
Ar-ge birimi konusunda aynı fikirdeyim. Fakat Bt becerileri konusunda farkındaliğa gelince; bu konunun ortaöğretime bırakılmasının çok geç olacağını düşünüyorum. Özellikle sosyal anlamda bilgisayar kullanımının maalesef bilinçizce yaygınlaşması özellikle çocukların zeka gelişiminde ve sosyal gelişimlerinde büyük problemler yaratmakta. Bunu engellemek için derse(müfredatı değiştirilmiş) ihtiyaç var. Sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı hakkında rehberlik öğretmenleri okullarda seminer veriyorlar fakat yanlarında lütfedip bilgisayar öğretmeni bulundurmuyorlar.Bir rehber öğretmen bile bu tarz bir davranış içindeyse ben pek dersin geri verileceğini sanmıyorum. Ama bilişim rehberliği adı altında gerek ders metaryelleri kullanımı konusunda gerekse günlük yaşam için bt(bilgisayar, cep telefonu, tv vb.) kullanımı hakkında bilgiler verilebilir. Mevcut durumda ki teknik bilgiler içeren müfredat(6-8) programına ben de karşıyım. Ortaöğretimde verilmeli.
 
Re: BT(Öğretmen-Formatör-Eği. Formatör) Genelgesini Biz Yazalım

acun37' Alıntı:
roden' Alıntı:
Fakat Bt becerileri konusunda farkındaliğa gelince; bu konunun ortaöğretime bırakılmasının çok geç olacağını düşünüyorum. Özellikle sosyal anlamda bilgisayar kullanımının maalesef bilinçizce yaygınlaşması özellikle çocukların zeka gelişiminde ve sosyal gelişimlerinde büyük problemler yaratmakta. Bunu engellemek için derse(müfredatı değiştirilmiş) ihtiyaç var. Sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı hakkında rehberlik öğretmenleri okullarda seminer veriyorlar fakat yanlarında lütfedip bilgisayar öğretmeni bulundurmuyorlar.Bir rehber öğretmen bile bu tarz bir davranış içindeyse ben pek dersin geri verileceğini sanmıyorum. Ama bilişim rehberliği adı altında gerek ders metaryelleri kullanımı konusunda gerekse günlük yaşam için bt(bilgisayar, cep telefonu, tv vb.) kullanımı hakkında bilgiler verilebilir. Mevcut durumda ki teknik bilgiler içeren müfredat(6-8) programına ben de karşıyım. Ortaöğretimde verilmeli.


Sanırım mesajım yanlış anlaşıldı hocam bence de temel bt becerileri konusunu kapsayan bir seçmeli bt dersi ilköğretimlerde olmalı özellikle 1. kademede ama seçmeli olmalı.
fazlası yani mesleğe yönelik bt eğitimi orta öğretime bırakılmalı.
 
scorpion25' Alıntı:
Gelelim Bt Rehberliği vs. saçmalıklarına. Ne farkı olacak şimdikinden kadrolu ara eleman gibi görüneceksen okulda.
hocam sen kendini okulda ara eleman olarak görülmesine izin verdiysen hep öyle olacak değil ya.. kendine yardımcı eleman muamelesi yaptırman, bizim görüşlerimize "saçmalık" diye kestirip atmandan anlaşılıyor.

evet mevzuat eksikliği var, ama ben şahsen okulumda 6 saat derse giriyorum, ve eğitim öğretim işlerinde teknoloji kullanımına rehberlik ediyorum. öğrenciler de memnun, öğretmenler de memnun, ben de memnunum. İdare umrumda değil, onların işlerini yapmam.

formatörlük olmasa, bu şimdiki okulumda olamazdım, taş çatlasa 13-14 saat ders çıkardı..

son olarak;
samil arkadaşım, çalışmanı destekliyorum...
 
esenordelarthe' Alıntı:
http://www.egitimciyim.com/beklentilerimiz.html

10.Teknoloji ve Tasarım dersinde olduğu gibi 20'den fazla mevcudu olan sınıflar bölünebilmeli. Öğretmen normu da bu şartları sağlayabilecek okullarda aynı şekilde arttırılmalı.
13.Ders-dışı Eğitim (egzersiz) Yönetmeliği güncellenmeli ve Bilişim Teknolojisi Öğretmenlerince yürütülebilecek, web sitesi, elektronik dergi, afiş, eğitsel yazılım, belgesel video, grafik, hazırlama benzeri ders süresince yapılması mümkün olmayan eğitsel çalışmalara yer verilmeli.


diğerler taeleplerin çoğuna katılıyor olmakla birlikte özellikle bu iki talebi olumlu buluyorum. :+1:
 
Bence bizim durumunuz şuanda en kötü dönemlerini yaşıyor. Eskiden ders vardı not vardı. Dersler zamanla kalktı. Şimdi dersimizde yok doğru dürüst görev tanımımızda. Sürekli artan bakanlık projeleri ve okullardaki tüm BT ekipmanı bizim üzerimize yıkılınca gerçekten çok karmaşık bir durum ortaya çıkıyor. Ne ders öğretmeniyiz nede idari görevliyiz. Nasıl idarecilerin girmiş olduğu 6 saatlik ders faydalı olmuyorsa bizimde girdiğimiz dersler faydalı olmuyor. Derslerimiz sürekli bölünüyor. Öte yandan bizim ders köyde ve şehir merkezlerinde farklılık gösteriyor ve roden arkadaşımızın dediği gibi büyük bir hızla değişiyor. Diğer derslerde köydeki öğrenci ile merkezdeki öğrencinin arasında bu kadar fark olduğunu ve içeriğin bu hızla değiştiğini düşünmüyorum. Getireceğimiz çözüm önerileri uzun vadede çözüm getirmeli.
 
samil' Alıntı:
... Süre azalıyor. Biz bir şeyler hazırlamazsak hazırlananlara uymak zorunda kalacağız.
Katılıyorum samil hocam.
Bence müfredat değiştirilerek ve geliştirilerek derslerin devamlılığı sağlanmalı.
Madem "Daha fazlası orta öğretime bırakılmalı" görüşü de var, hiç bir konu/alan için amaç uzman çıkarma değil ufuk açma ve kendi yeteneklerini ortaya çıkarma olmalı.
Tabi şuanki kitaplarda olduğu gibi azıcık 6.sınıfta, azıcık 7.sınıfta, azıcık 8.sınıfta anlatılacak şekilde konular parçalanmamalı.
9-15 mesaisi bir BT Öğretmeni için en ideali olacaktır,
Geçici görevlendirmenin ortadan kalkarak her ilde farklı uygulamalara son verilmesi gerekmektedir,
Nöbet görevi ve diğer hiçbir görevi yürütmemelidir,
ve ilk mesajdaki yazılan diğer maddelere de katılıyorum.

En önemlisi bütün bunlar farklı okullarda/ilçelerde/illerde aynı şekilde uygulanabilmelidir.
Yani okul müdürlerinin ihtiyaç ve isteklerine göre kimi arkadaşa nöbet görevi verilip, kimi arkadaşa olmayan öğretmenin yerine derse girme zorunluluğu verilmemeli.
Okul idarelerinin de bu maddelere uymaları sağlanmalı.
 
tmancar' Alıntı:
En önemlisi bütün bunlar farklı okullarda/ilçelerde/illerde aynı şekilde uygulanabilmelidir.
Yani okul müdürlerinin ihtiyaç ve isteklerine göre kimi arkadaşa nöbet görevi verilip, kimi arkadaşa olmayan öğretmenin yerine derse girme zorunluluğu verilmemeli.
Okul idarelerinin de bu maddelere uymaları sağlanmalı.
Evet Tmancar hocama kesinlikle katılıyorum. Bırakın her ili her okul kendine göre bir sistem oturtuyor. Gelen evrak ve giden evrak defteri ile ilgilenen BİTEFO gören biri olarak buna katılmamak elde değil. Belkide birbirimizden farklı düşünmemizde ki nedenlerden biride herkesin idare ile olan samimiyetinin farklı olmasıdır. Yeni bir görev tanımız yapılırsa inşAllah bu şekilde farklılıklara meydan verecek acık uçlu görevler olmaz.
 
samil' Alıntı:
->Laboratuarda ve diğer BT ekipmanları nedeni ile radyasyona maruz kaldığımız için yıpranma tazminatı almalıyız. Meslek liselerindeki bilgisayarcılar gibi.

Bunu çıkar hocam böyle bir şey yok. Bu ibare 50 defa yazıldu foruma başta rtyücel ( Bilişim Alanı Koordinatördür) olmak üzere 50 defa düzeltildi.

Adam akıllı isteklerle gidilmezse adam akıllı yanıt alınamaz
 
İlk Mesaj ve konu açılırken zaten çalışmanın ciddi bir kısmı tamamlanmış özellikle
-Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni
-Normlar Ders saatlerine göre değil de Rehber öğretmen gibi öğrenci sayısına göre belirlenmelidir.
-Mesai saatleri 09-15 olmalıdır.
-Okul web sitesinin teknik takibinden sorumlu olmalı, web yayın ekibine başkanlık etmelidir
-Okul personelinin B.T. araçlarını yeterince kullanmasını sağlamalı ve onlara içerik konusunda yardımcı olmalıdır.
-İlçedeki tüm bilişimciler bir araya gelerek ilçe çapında belli periyotlarla toplantılar yapmalı ve yapılan çalışmalar paylaşılmalıdır.


Bunların yanında;
-Verilecek olan kadrolara öncelikli şart olarak BÖTE mezunu öğretmenlerinin hakkı olması gerekir.diğer türlü 1-2 sene içierisinde
okulların tamamında kadrolar dolduktan sonra gelecek olan yeni mezunlarında hakkını iyi korumak gerekiyor.
-Okullardaki kadroları farklı branşların doldurmasını engelleyecek bir düzenleme yapılmalı. Yapılmadığı takdirde ileride kimsenin yer değiştirememesi gibi daha büyük problemler çıkacaktır.
-Yaz aylarındaki çalışma durumlarıda düşünülmeli
-E-bitefo gibi diğer formatörlerde aynı şekilde Bilgisayar ğretmenlerinden oluşmalı

şimdilik aklıma gelenler bunlar, iyi günler dilerim
 
Forumda "formatör kelimesi yerine ne olabilir " diye açılan bir başlık var. Oradaki genel kanıda Bilişim Rehber Öğretmeni. Aslında bote mezunları olarak isteklerimiz genellikle aynı. Farklı düşündüğümüz tek nokta ise bilgisayar dersinin durumu.
 
Bizim en büyük derdimiz şuan norm fazlası olduğumuz durumdur.
Bu sorun ister Bilişim Rehber Öğretmeni sıfatıyla norm verilerek aşılsın, ister ders saatleri artırılarak aşılsın ama ÖNCELİKLE bu sıkıntıdan bir kurtulalım.
Önümüzdeki Eğitim-Öğretim yılı başlamadan ve yeni atamalar yapılmadan bu sorun çözülmezse inanılmaz bir silkülasyon olacak ve birçok BT Öğretmeni gerek ev konusunda, gerek çocuğunun okulu konusunda vb. konularda değişikliğe gitmek zorunda kalacak. Büyükşehirdeki öğretmen arkadaşlarımız başta olmak üzere bir çok arkadaşımız bu sıkıntıya girecekler.

Eğer derse bakılmaksızın norm verilecekse kesinlikle görev tanımımız, çalışma saatlerimiz net bir şekilde ortaya koyularak farklı yerlerde farklı uygulamalara son verilmeli. Özellikle çalışma saati konusu tam bir karmaşa, niye karmaşa, çünkü idareyle arası iyi olan 14:30-15:00 gibi çıkabilirken idare ile arası iyi olmayan 17:00'ye kadar okulda kalmak zorunda. Tekli ve ikili öğretim de bu konuda belirleyici olabiliyor. Burada ipler idareci elinde değil genelge elinde olmalı. Hatta bazı arkadaşların 10 saat desi varsa öyle bir ders programı hazırlanıyorki 1. saate ve sonuncu saate ders koyuluyor, haftanın tüm günlerine dağıtılıyor, sanki kaçacaz. Bu sorun çözülmeli.
Normlar branşı BT olanlara verilmeli. Bu bölümü şu an okumakta olan yüzlerce Öğretmen adayı var, en az 4-5 yıl daha bu bölümler mezun verecek. Onları sıkıntıda bırakmamak lazım.

Eğer ders saati artırılacaksa o zaman da ders içeriği mutlaka değiştirilmeli. Hani bir düşünce var ya "Çocuklar zaten bilgisayarı artık biliyorlar" diye, işte bilgisayar kullanmanın sadece (öğrenci diliyle) feyse girip mesene'de titreşim göndermekten ibaret olmadığını anlayacakları konularla güncellenmeli.
Bana göre 4-5. sınıflarda Genel BT bilgisi ve Bilinçli Bilgisayar ve İnternet Kullanım konuları, 6.sınıflarda BT destekli tasarımda renk bilgisi ve grafik tasarım konuları, 7. sınıflarda programlama dilleri konuları, 8. sınıflarda da web tasarım konuları "uzman olma düzeyinde degil, ortaöğretime hazırlık düzeyinde " müfredata koyulabilir. "Su Hayvanları Beni Şaşırtıyor, Burnumuz Nasıl Koku Alıyor, Haydi Dans Edelim, Evde İşleri Kim Yapıyor,..." vb gibi saçma isimlerle değil tabi. Bu konulara sınıf defterinden bakıldığında insanın bu nasıl BT dersi diyesi geliyor.
Burada şöyle bir durum ortaya çıkabilir; her BT Öğretmeni hem tasarım, hem koddan anlayamayabilir ve eksik olduğu konular olduğu için bu konuya sıcak bakmayabilir. Bu konudaki düşüncemde bu sıkıntı bizim için mazeret olamaz, herkesin az-çok bilgisi vardır, oturup çalışmamız lazım.

Benim düşüncelerim bunlar.
 
hokuspokus2' Alıntı:
scorpion25' Alıntı:
Gelelim Bt Rehberliği vs. saçmalıklarına. Ne farkı olacak şimdikinden kadrolu ara eleman gibi görüneceksen okulda.
hocam sen kendini okulda ara eleman olarak görülmesine izin verdiysen hep öyle olacak değil ya.. kendine yardımcı eleman muamelesi yaptırman, bizim görüşlerimize "saçmalık" diye kestirip atmandan anlaşılıyor.

evet mevzuat eksikliği var, ama ben şahsen okulumda 6 saat derse giriyorum, ve eğitim öğretim işlerinde teknoloji kullanımına rehberlik ediyorum. öğrenciler de memnun, öğretmenler de memnun, ben de memnunum. İdare umrumda değil, onların işlerini yapmam.

formatörlük olmasa, bu şimdiki okulumda olamazdım, taş çatlasa 13-14 saat ders çıkardı..

son olarak;
samil arkadaşım, çalışmanı destekliyorum...
Hocam öncelikle şunu söyleyim ben okulda ara eleman gibi görünmüyorum..Ama öyle görenler bizi tamirci gibi görenler çok eğer öyle bişey olmasa kimse Tamirci değil öğretmeniz demez..Yani bu bizim problemimiz. Formatörlük bence bize yapılmış en büyük haksızlık aynı zamanda saçmalık..Şimdi diyosun formatörlük olmasa 13- 14 saat ders çıkar bana okulda ders saati az olan diğer branş öğretmenleri ne yapıyosa sende onu yaparsın hocam. Dersimiz kaldırılmasaydı 4 ve 5. sınıflarda benmde 22 saat dersim olacaktı. Belki biraz daha az para elime geçicekti ama kafam rahat olacaktı. Tamam belki sen bu şekilde çalışmaktan memnun olabilirsin ama büyük çoğunlukta rahatsız bu zorunlu formatörlükten. Çalıştığımız yerler okul sonuç itibariyle olaya basit bi şekilde yaklaşırsak. Öğretmensen derse girersin idareciysen derse girmez idari işlerle uğraşırsın. Biz bu formatörlük saçmalığı adı altında ne olduğumuz belli değil. Hani bu branşı seçtiğimize pişmanız büyük çoğunluğumuz biz öğretmen olacağız diye okuduk atandık ne farkımız var bi matematikçiden türkçeciden yada neden bizi farklılaştırmak istiyolar..Arkadaş dersleri kaldırma formatörlüğüde isteğe bağlı yap problem çözülsün. Yani 2 yıl öncesi gibi sorun yokken çıkarmaya çok meraklı bizi yönetenler..
 
Bu tür çalışmalar Bilişim Teknolojileri öğretmenin çalışma prensiplerini açıklayıcı ve çalışma ortamındaki işgörenlerin bilişim teknolojileri öğretmenlerine bakış açısını değiştirecektir.Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlara canı yürekten teşekkür ediyorum.Umuyorum burdaki düşünceler birileri tarafından değerlendiriliyordur.Genelgenin biz tarafından hazırlanması önemli ama bundan daha önemlisi somutlaştırarak uygulamak olacaktır..
Saygılarım Bilişim Teknolojileri öğretmeni bir kardeşiniz....
 
bozaksoy' Alıntı:
Bu tür çalışmalar Bilişim Teknolojileri öğretmenin çalışma prensiplerini açıklayıcı ve çalışma ortamındaki işgörenlerin bilişim teknolojileri öğretmenlerine bakış açısını değiştirecektir.Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlara canı yürekten teşekkür ediyorum.Umuyorum burdaki düşünceler birileri tarafından değerlendiriliyordur.Genelgenin biz tarafından hazırlanması önemli ama bundan daha önemlisi somutlaştırarak uygulamak olacaktır..
Saygılarım Bilişim Teknolojileri öğretmeni bir kardeşiniz....
Bende bir bilişim teknolojileri öğretmeni olarak bu tür çalışmaların kendimizi nasıl gördüğümüzü de ortaya çıkardığını düşünüyorum. Hepimizin temennisi burada vakit harcayarak yazdıklarımızın birileri tarafından okunması ve dikkate alınması. Bir konuda da üzüntümü belirtmek isterim. 1559 defa okunan başlığa 44 tane cevap yazılmış. Öncelikli norm sorunumuz halledilmez ise İstanbul'daki arkadaşlarımızın başına gelenler seneye hepimizin başına gelecek. Yapılan eylemlere çeşitli bahaneler ile katılamasakta en azında bu tür başlıklara fikirlerimizle katkı sağlamamız gerekiyor diye düşünüyorum.
 
Eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımı vizyonu ve yıllık amaçlarımızın belirlenmesi.

İlçe bazında mebe bağlı teknik servisler oluşturulup veya teknik servislerle anlaşılıp projeksiyon PC veya teknolojik aletler Servis ve tamir için yönlendirilmeli. Burada çalışmak için gönüllüler temin edilmeli
 
BT Dersi ve formatörlük aynı anda bir kişiye yüklenmemeli eğer bilgisayar dersi olacaksa bir okulda hem BT teknoloğu hemde bilgisayar öğretmenliği için iki kadro olmalı çünkü hem formatör hem de ders varken sistemlerde ders on kere bölünüyor.
Bir de ben şunu merak ediyorum bu sınıf öğretmenliğinden formatör olanlar mecburi 6 - 15 ders saatini nasıl yapıyorlar.

Ve en son eğer derse girmezsek bir daha öğrenciler bize öğretmenim demez :(
 
Derslerin on kere bölündüğüne katılıyorum hocam. Sınıf öğretmeni okulda kaç saat BT dersi varsa ona giriyor hocam. Tabii bu her ilde farklı da uygulanabiliyor. Ben ilk mesajımda da yazdığım gibi bu ikileme karşıyım. Her ilde farklı uygulanmaya meydan vermeyecek, Branşı BT olan öğretmenlerin norm sorununu ortadan kaldıran, kesin ifadeler içeren bir görev tanımımıza ihtiyacımız var. Diğer branşdaki BİTEFO arkadaşlarımızdan bizzat duyduğum "çok sorun olursa okulumda kendi dersime girerim" söylemi için şu anki uygulanan sistemdeki yanlışların biran önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Çünkü biz BT öğretmenlerinin gideceği başka bir branş yok!
 
aradaugrarim' Alıntı:
http://www.bilgisayarbilisim.net/duyurularimiz-f3/bt-ogretmen-bitefo-ebitefo-genelgesini-biz-yazalim-t64128.html
Hocam elinize sağlık. Siz tam bir genelge yazmışınız. Yazdıklarınızı okudum.
Herkez indirip okuyamayabilir. Dikkat çekici maddeleri buruya ekliyorum.
Bilişim Teknolojileri Koordinatör Öğretmenlerinin Ataması ve Görevleri
Madde 10 — Bilişim teknolojileri koordinatör öğretmeni olarak, atanmalarına esas veya yardımcı branşları bilişim
teknolojileri öğretmenliği olanlar atanır. İlk atama ve yer değiştirme suretiyle atamalar yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yapılır.
Ancak, ihtiyacın karşılanmaması durumunda; halen Bakanlık kadrolarında çalışan yüksek öğrenimli sınıf öğretmenleri
ve branş öğretmenleri ile örgün ve yaygın mesleki öğretim kurumlarındaki meslek dersleri öğretmenlerinden isteyenler
arasından görevlendirme yapılabilir.
Öğretmenin bilişim teknolojileri koordinatör öğretmeni olarak görevlendirilebilmesi için bilişim teknolojileri koordinatör
Öğretmenliği hizmetiçi eğitimi kursuna giriş sınavını kazanmış ve bunu müteakip konu ile ilgili kursu başarı ile tamamlamış olması gerekir.
Çalışma Saatleri ve İzinler
Madde 15 – İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki bilişim teknolojileri koordinatör öğretmenlerinin çalışma saatleri
ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir.
Eğitim öğretim kurumlarında görevli bilişim teknolojileri koordinatör öğretmenlerinin çalışma süreleri branşlarında en
fazla maaş karşılığı ders görevleri de dahil olmak üzere haftalık 30 iş saatidir. Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim
kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu öğretmenler izin ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar.
 
...Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir...
Böyle okul ihtiyacı gibi bir cümle kullanılırsa 7/24 her zaman okulun ihtiyacı olur. Bir de okul müdürlüğünce düzenlenirse işte apaçık uygulama farklarını hep beraber görürüz. Ucu açık olmamalı direk 09:00 - 15:00 denmeli.
 
Branşlarında en fazla maaş karşılığı ders görevleri de dahil olmak üzere haftalık 30 iş saatidir.Yani 30 saat sınırı var.
Rehber Öğretmenler için de 9-15 demez. "30 saat - Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir." der.
 
aradaugrarim' Alıntı:
Branşlarında en fazla maaş karşılığı ders görevleri de dahil olmak üzere haftalık 30 iş saatidir.Yani 30 saat sınırı var.
Rehber Öğretmenler için de 9-15 demez. "30 saat - Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir." der.
gerçektende güzel bir bilgi. Eğer düşündüğümüz gibi okuldaki Formatör kadrosu öğrenci sayısıyla eşdeğer olacaksa mevcut eğitim durumuna göre ikili veya tekli farklı uygulamalara gidilebilir. ama Rehber öğretmenler örneği incelenebilir.
en büyük sıkıntılardan biriside aslında bilgisayar derslerinin durumu, eğer bilgisayar derslerinin durumu çözüme kavuşmaz ise yine sıkıntılar olacaktır. Formatörlük genelgesi ve Bilgisayar derslerinin durumu paralel olarak beraber incelenmeli. kişisel düşüncem önümüzdeki birkaç seneye kadar BT laboratuvarları zaten kullanılamayacak duruma gelecektir. Fatih Projesi kapsamında da okullara Akıllı BT sınıflara kurulacağından zaten Bilgisayar deslerini işleyecek sınıflarımız kalmayacaktır.
Bilgisayar derslerinin geleceğini nasıl planlıyorlar bunada bi açıklık getirmek gerekir diye düşünüyorum
 
BT sınıfı varlığı üzerine düzenlemiştim. Dediğiniz gibi BT sınıfları kaldırılırsa geçerliliği kalmayacak. Fakat Fatih Projesi kapsamında yeni BT sınıflarının kurulumu da var. Rehberlik Servisleri gibi Bilişim Teknolojileri Koordinasyon Servisleri kurulmasını düşünebiliriz belki. :?:
Şablon üzerinde beraber çalışabilme açısından .doc olarak ekledik.
Yönerge devamında teknik öğretmenlere ödenen tazminat farkı ile ilgili bizim açımızdan düzenlenmiş madde ve 4,5.sınıflarda da 1 saat zorunlu Bilişim Teknolojileri dersinin bulunduğu çizelge var.
Hepimize kolay gelsin.
 
myesilyurt' Alıntı:
aradaugrarim' Alıntı:
Branşlarında en fazla maaş karşılığı ders görevleri de dahil olmak üzere haftalık 30 iş saatidir.Yani 30 saat sınırı var.
Rehber Öğretmenler için de 9-15 demez. "30 saat - Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir." der.
gerçektende güzel bir bilgi. Eğer düşündüğümüz gibi okuldaki Formatör kadrosu öğrenci sayısıyla eşdeğer olacaksa mevcut eğitim durumuna göre ikili veya tekli farklı uygulamalara gidilebilir. ama Rehber öğretmenler örneği incelenebilir.
en büyük sıkıntılardan biriside aslında bilgisayar derslerinin durumu, eğer bilgisayar derslerinin durumu çözüme kavuşmaz ise yine sıkıntılar olacaktır. Formatörlük genelgesi ve Bilgisayar derslerinin durumu paralel olarak beraber incelenmeli. kişisel düşüncem önümüzdeki birkaç seneye kadar BT laboratuvarları zaten kullanılamayacak duruma gelecektir. Fatih Projesi kapsamında da okullara Akıllı BT sınıflara kurulacağından zaten Bilgisayar deslerini işleyecek sınıflarımız kalmayacaktır.
Bilgisayar derslerinin geleceğini nasıl planlıyorlar bunada bi açıklık getirmek gerekir diye düşünüyorum
aradaugrarim' Alıntı:
.... Rehberlik Servisleri gibi Bilişim Teknolojileri Koordinasyon Servisleri kurulmasını düşünebiliriz belki. :?:
Şablon üzerinde beraber çalışabilme açısından .doc olarak ekledik.
Yönerge devamında teknik öğretmenlere ödenen tazminat farkı ile ilgili bizim açımızdan düzenlenmiş madde ve 4,5.sınıflarda da 1 saat zorunlu Bilişim Teknolojileri dersinin bulunduğu çizelge var.
Hepimize kolay gelsin.
Bilgisayar dersi yada BT sınıfı üzerine kurulu bir norm sistemi bizi uzun vadede rahatlatmaz. 3-5 sene sonra şuanki exper ve vestel olan BT sınıflarıda kullanılamayacak.
myesilyurt hocama katılıyorum. Şu anki okulumda 2000 yılında kurulan Teb-1 projesi var. Ve bildiğim kadarı ile bu projenin ihalesi yapıldı ve 36 haftalık kurulum süresi başlamıştı. Henüz gelen giden yok. Belkide en son kurulan BT sınıfları bu proje olacak. Bundan sonra BT sınıfı kurulmayacak diye biliyorum. Fatih projesine ağırlık verilecek. Bence bilgisayarlar ve ekipmanlarının diğer derslerde kullanılması çok daha faydalı olur. Derslerimiz devam etse bile sadece benim değil tüm Teb-1 ve bundan sonra yapılan yeni okullarda derslerin işlenebileceği bir BT sınıfı olmayacak. Bunların hepsini birlikte düşünmeliyiz. Benim şahsi düşüncem öncelikli olarak branşı Bilişim Teknolojileri olan bizlerin norm sorunun çözülmesidir. Bu sorun çözülürken mevcut formatörlük uygulaması da gözden geçirilerek uygulamadaki yanlışlıkları ve farklılıkları ortadan kaldıracak yeni bir görev tanımı yapılmasıdır..
 
aradaugrarim' Alıntı:
Branşlarında en fazla maaş karşılığı ders görevleri de dahil olmak üzere haftalık 30 iş saatidir.Yani 30 saat sınırı var.
Rehber Öğretmenler için de 9-15 demez. "30 saat - Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir." der.
O madde varya inanın her okulda yine farklı uygulamalara yol açacaktır, "okul müdürlüğünce" düzenlenir ibaresi okunur okunmaz farklı uygulamar yine devam edecektir. 9-15 ibaresi konamıyorsa en fazla 6 saat ibaresi konsa da hiç değilse sınır belli olsa.
 
Şablon üzerinde düzenleme yaparak ya da yeniden yazarak paylaşırsak son halini verebilmek için daha verimli olur.
 
Şamil kardeşim aklımdan geçen hemen hemen her şeyi yazmış... Eline sağlık.. güzel çalışma olmuş.. hepimiz için iyi şeyler olması dileğiyle..
 
samil' Alıntı:
Merhaba değerli arkadaşlar. Forumumuzda Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin, Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerinin ve Eğitici Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerinin geleceği uzun uzun tartışıldı. Güzel bir sivil toplumu örneği olarak arkadaşlarımız başarılı bir şekilde eylem yapıp sesimizi tüm Türkiye’ye duyurdular. Her ne kadar bakanlık yetkililerinden tam olarak bir açıklama olmasa da bizimle ilgili bir takım çalışmalar yapılıyor. Bu noktada kendi görev tanımımızı kendimiz el birliği ile yaparsak forumumuzu takip eden ilgililere bir sivil toplum örgütü olarak yol göstermiş oluruz. Daha önce buna benzer başlıklar açıldı ama bu başlık bir ortak çözüm aracı olarak daha faydalı olabilir. Şu anki adıyla BT Formatörlüğünün ve Eğitici BT Formatörlüğünün geleceği ne olmalı? Ne Olmamalı? Gelin görüş ve önerilerimizi bu başlık altında sakin, aklıselim ve çözüm odaklı bir yaklaşımla paylaşarak kendi genelgemizi ve yönergemizi kendimiz yazalım. Çıkan sonuçları toplayalım ve ortak noktada buluşmak için gerekirse anketlerle oylayalım, sonucunda da teklif edelim.

Ben 1 yıl Bilişim teknolojileri öğretmeni, 1,5 yıl il koordinatörü ve 2 yılda BİTEFO olarak yaşadığım tecrübelere dayanarak BT rehber öğretmenin görev tanımının aşağıdaki gibi olmasını isterim.
->Bilişim Teknolojileri öğretmeni ve BİTEFO ikilemi ortadan kaldırılmalıdır. Bilişim Teknolojileri öğretmenleri branş değişikliği ile Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni olarak ismi ve görev tanımı değiştirilmelidir.
->Geçici görevlendirme ile çalışma ortadan kaldırılmalıdır.
->Normlar Ders saatlerine göre değil de Rehber öğretmen gibi öğrenci sayısına göre belirlenmelidir.
->Mevcut ders içeriğinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bence tamamen yazılımcı yetiştirme odaklı bir ders programı belirlenmelidir. Her zaman verilen örnek Hindistan gibi. 4 5 6 7 8. sınıflarda bir saat olarak derslere devam edilmelidir. Şu anki içeriği ile derslerin faydalı olduğunu düşünmüyorum. Yeni ders programı ve alt yapısı oluşturuluncaya kadar B.T. dersleri kaldırılabilir.
->Mesai saatleri 09-15 olmalıdır.
->Kendimize ait bir odamız olmalıdır.
->Okul web sitesinin teknik takibinden sorumlu olmalı, web yayın ekibine başkanlık etmelidir
->Nöbet görevi ve diğer hiçbir görevi yürütmemelidir.
->Okul personelinin B.T. araçlarını yeterince kullanmasını sağlamalı ve onlara içerik konusunda yardımcı olmalıdır.
->İlçedeki tüm bilişimciler bir araya gelerek ilçe çapında belli periyotlarla toplantılar yapmalı ve yapılan çalışmalar paylaşılmalıdır.
->Sözleşmeli bilişim teknolojileri öğretmenleri de B.T. rehber öğretmeni olmalıdır.
->Okul BT ekipmanlarının tamir, bakım ve servis işlemleri için ilgili firmalarla iletişimi sağlamalı ve çözüm üretme noktasında okul yönetimi ve öğretmenlerine danışmanlık yapmalıdır.
->Bakanlık projelerinde genel koordinatör görevi görmelidir. Bu projelerdeki görev dağılımını ve süreçlerini yönetmelidir.

Sizlerin düşünceleri neler acaba?

Verilen cevaplardaki önerileri fırsat buldukça ilk mesajımın altına ekleyeceğim
->Geçici görevlendirmenin ortadan kalkarak her ilde farklı uygulamalara son verilmesi gerekmektedir
->Okullarda bir Ar-Ge yada BT birimi oluşturulması bt faaliyetlerinin bu biriminde yürütülmesi gerektiğini düşünüyor ve öneriyorum. Eğitim bölgesi okulun yapısı ve öğrenci sayısına göre burada istihdam edilecek personel sayısı belirlenmeli.
Bt formatörlerinin yaptığı birçok proje koordinatörlüğü bir ar-ge faaliyeti aslında. Ar-ge kimliği altında BT faaliyetlerinin daha kurumsal ve ciddi bir biçim kazanacağını düşünüyorum. Böylece sınıf sınıf koşuşturmaktan bilgisayar tamircisiymişiz algısını da ortadan kaldırmak mümkün olabilir.
-> Bu kadroya kesinlikle Branşı Bilişim Teknolojileri olanlar alınmalıdır. Okullardaki kadroları farklı branşların doldurmasını engelleyecek bir düzenleme yapılmalı. Yapılmadığı takdirde ileride kimsenin yer değiştirememesi gibi daha büyük problemler çıkacaktır.
->Maaşlarımızdan denge tazminatı kesilmemeli, sene başı ve sonundaki seminer ücretleri verilmeli,eğitim öğretime hazırlık ücreti de kem küm edilmeden verilmelidir.(Malum formator sıfatı alınca öğretmen değilsiniz diyerekten bu ücretleri vermeyebilirler)
->Her türlü resmi,bayram,yaz ve sömstr tatilimiz olmalıdır
->Bilişim ile ilgili özel kurslarda bilişim öğrertmeni lisans eğitimi almış branşlar öğretici olmaları zorunlu tutulmalı,Bilişim ile ilgili artık başka branştan görevlendirme vs. yapılmamaı,çünkü ülkemizde yeterince bilişim öğretmeni artık var.Artık ülkemizde herkes bizim işimizi yapmamalı,belli krıterler getirilmeli.
->Teknoloji ve Tasarım dersinde olduğu gibi 20'den fazla mevcudu olan sınıflar bölünebilmeli. Öğretmen normu da bu şartları sağlayabilecek okullarda aynı şekilde arttırılmalı.
->Ders-dışı Eğitim (egzersiz) Yönetmeliği güncellenmeli ve Bilişim Teknolojisi Öğretmenlerince yürütülebilecek, web sitesi, elektronik dergi, afiş, eğitsel yazılım, belgesel video, grafik, hazırlama benzeri ders süresince yapılması mümkün olmayan eğitsel çalışmalara yer verilme
->E-bitefo gibi diğer formatörlerde aynı şekilde Bilgisayar ğretmenlerinden oluşmalı

*aradaugrarim nicli arkadaşımız bir şablon oluşturmuş. Üzerinde çalışmak isteyen arkadaşlar için bende mesajıma ekliyorum.
:++:
 
Geri
Üst