BT çerçeve öğretim programı revizyon çalışması

Kodla Büyü

cumhurtorun

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar,

Meslek Liselerindeki Bilişim Teknolojileri alanı çerçeve öğretim programında revizyon çalışmaları başlamıştır. Daha çok bilişim teknolojileri alanı öğretmenine ulaşabilmek için böyle bir başlık açmayı uygun gördük.

Alan ve dallardaki dersler, modüller ile ilgili sıkıntılar ve yeni önerileri bu başlık altına yazarsanız, yapılan çalışmalarda değerlendirmeye alınarak, daha iyi bir program hazırlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu program hazırlandıktan sonra, işlem basamakları, modüller, ders bilgi formları buna göre hazırlanacağı için çerçeve öğretim programının iyi olması önem teşkil etmektedir.

Yazacaklarınızı kısa cümleler yerine, uygulamalarda karşılaştığınız sıkıntıları daha açıklayıcı yazarsanız seviniriz. Örneğin, "şu ders veya modül gereksiz" veya "şöyle bir ders olsa" yerine gerekçeleri ile ayrıntılı bir şekilde yazarsanız, elimizde somut veriler olur. Hatta olması gereken ders ile ilgili ders içerik formu gibi bir doküman hazırlayıp gönderirseniz çalışmalara katkınız daha fazla olur.

Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

ben genel aksaklıklardan bahsedeyim hocam
..
1. bir derse ait A modülünü başka biri B modülünü başka biri hazırladığı için kod yazım ve konu işlemelerde tutarsızlıklar var.
2. yine aynı nedenle A modülü ile B modülünde farklı programlar kullanılabiliyor
3. tüm modüller için Anlatrım - Uygulama - Ödev vb.. şeklinde standart bir kalıp (Eski meslek liselerindeki TEMRİN mantığı) kullanılırsa daha yararlı olur
4. Özellikle Meslek Resim modüllerinin 1. dönem modülleri çok yanlış. Ders anlatımından sonra uygulama örneği yapılacak temrin yaprığı çok az bırakılmış

şimdilik aklıma gelenler bunlar...

BaRBaRYaN' Alıntı:
ben genel aksaklıklardan bahsedeyim hocam
..
1. bir derse ait A modülünü başka biri B modülünü başka biri hazırladığı için kod yazım ve konu işlemelerde tutarsızlıklar var.
2. yine aynı nedenle A modülü ile B modülünde farklı programlar kullanılabiliyor
3. tüm modüller için Anlatrım - Uygulama - Ödev vb.. şeklinde standart bir kalıp (Eski meslek liselerindeki TEMRİN mantığı) kullanılırsa daha yararlı olur
4. Özellikle Meslek Resim modüllerinin 1. dönem modülleri çok yanlış. Ders anlatımından sonra uygulama örneği yapılacak temrin yaprığı çok az bırakılmış

şimdilik aklıma gelenler bunlar...

:alkis:

Web Tasarım ve Programlama da iki modülde de CSSden bahsedilmiş hatta CSS için ayrı modül tahsis edilmiş, iki modül birleştirilse daha iyi olur.

Bir de modüllerde programlamları tanıtırken her zaman son sürüm tercih edilmesi doğru olmaz. Her okulda son sistem pc olmayabiliyor yada o sürümler mevcut pclere ağır geldiği için kurmuyoruz. Derslerde modülden farklılık olunca öğrencilerin kafası karışabiliyor. Modülde anlatılan özellik eski sürümlerde olmayabiliyor.

Teknik Resim konusunda Barbaryan hocama katılıyorum.. Kitaptaki uygulamalar yetersiz.. Yan kaynaklar alıyoruz ders için..

Web tasarım dersi için uygulama konuları belirlenmeli. Her konu için daha çok örnek uygulamaya yer verilmeli. özellikle web sitesi üzerinde bu uygulamalar pekiştirilmeli..

Css konusuna bende katılıyorum..

Teknik resim dersindeki gibi tüm derslerde temrinler/uygulamalar hazırlanmalı...

Ayrıca Şu konuda da bir belirsizlik var.. Hangi derslerin uygulamalı ders olduğu çerçeve öğretim programlarında net olarak belirtilmelidir. Bu sene yaşadığımız en büyük sıkıntı bu konudaydı.. Yeni ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde uygulamalı derslerde 3 sınav yapılacak maddesinden dolayı.. 2 saatlik dersleri 3 sınav yapmak zorunda kaldık.. Mesleki gelişimde buna dahil....
Bu konu netleştirilmeli...

Önerileriniz için teşekkürler arkadaşlar.
Yazılan tüm öneriler toplanıp bir rapor haline getirilecek ve çalışmalarda dikkate alınacaktır. Başlığa bakan tüm arkadaşlar, uygulamalarda yaşadıkları sıkıntıları anlatırlarsa memnun olurum.

nesne tabanlı programalama dersi modüllerinde uygulama - proje hiç yok;davet edin gelelim size projelerden-uygulamaladan bir demet sunalım.. :) yoksa teori -teori nereye kadar..ayrıca bazı önemli konulara modül de yer verilmemiş..

en önemlisi modüllerin sağlıklı şekilde yazılmaması bence çoğu modül kopyala yapıştır düzenlendiği için

Bilgisayar teknik servis dalındaki 11. sınıf derslerinde bir takım problemler var bence... Sistem bakım onarım ve elektronik uygulamaları zaten zorunlu. bu dersleri veriyoruz. ancak bilgisayarlı devre çizimi ve sistem kontrol uygulamaları dersi bir çok okul uygulamıyor.. Biz 3 senedir başka ders koyuyoruz o dersler yerine... Bence ağ la ilgili bir ders buraya kaydırılmalı.. ağ sistemleri ve yönlendirme gibi..

Teknik resim dersinde de çok fazla elektronik konularına değinilmiş.. Bilgisayar öğrencisi otomatik kapı tesissatıyla işi ne?? Hem teknik resim dersinde,hemde 11. sınıf teknik servis dalında elektronik konuları ve dersleri azaltılmalı... Teknik servis için bir sistem bakım onarım gibi donanım dersi, elektronik uygulamalar gibi elektrik dersi ve ağ sistemleri gibi ağ dersi olmalı bence...

Modullere ayrilan sureler de incelenmeli. 40/32 verilmis bir modül aslinda ortalama sartlarda 12 saatte bitebilio iken farkli bir module 40 saat bile yetmeyebiliyor. BKZ. NESNE T.PROG. veri tabani islemleri modulu
Ayrica grafik animasyon modulundeki flash uygulamalarinda form elemanları konusuna cok hizli gecildigini dusunuyorum hatta flash ile ilgili modulu cok basarisiz buluyorum. AyricaWeb tasarim derslerinde html ardindan daha cok uzerinde durulmus css onun ardindan da jquery/Javascript seklinde moduller revize edilirse daha basarili olur.

SHİFT+DEL' Alıntı:
Teknik Resim konusunda Barbaryan hocama katılıyorum.. Kitaptaki uygulamalar yetersiz.. Yan kaynaklar alıyoruz ders için..

Web tasarım dersi için uygulama konuları belirlenmeli. Her konu için daha çok örnek uygulamaya yer verilmeli. özellikle web sitesi üzerinde bu uygulamalar pekiştirilmeli..

Css konusuna bende katılıyorum..

Teknik resim dersindeki gibi tüm derslerde temrinler/uygulamalar hazırlanmalı...

Ayrıca Şu konuda da bir belirsizlik var.. Hangi derslerin uygulamalı ders olduğu çerçeve öğretim programlarında net olarak belirtilmelidir. Bu sene yaşadığımız en büyük sıkıntı bu konudaydı.. Yeni ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde uygulamalı derslerde 3 sınav yapılacak maddesinden dolayı.. 2 saatlik dersleri 3 sınav yapmak zorunda kaldık.. Mesleki gelişimde buna dahil....
Bu konu netleştirilmeli...
hocam yönetmeliğe göre meseki gelişim dahil tüm dersler uygulamalı ders olduğu için grup sayısına göre sınıfı bölebiliyorsun. uygulamalı ders statüsünden çıkartılırsa grup yapamazsınız.

ayrıca özellike mesleki gelişim dersi için konuşacak olursak bu ders 9. sınıf müfredatına kaydırıldığı için norma dahil edilip edilmeyeceği belli değil. yine 9.sınıfa kaydırıldığı için uygulamalı ders statüsünden de çıkabilir.

Veri tabanı dalında teknik lise son sınıflarda "Gelişmiş internet uygulamaları" dersini vermek zorundayız. Güzel bir program olmasına rağmen Microsoft Silverlightdan desteğini çektiğini açıkladı. Yani geleceği olmayan bu programın verilmesi bence çok saçma, bu ders ya kalkmalı ya da yeterlilik tablosundan çıkarılmalı.

Web dalında animasyon için 2 boyut yerine birde seçilebilecek 3 boyut destekli bir animasyon dersi verilebilme şansımız olmalı.

xori' Alıntı:
Veri tabanı dalında teknik lise son sınıflarda "Gelişmiş internet uygulamaları" dersini vermek zorundayız. Güzel bir program olmasına rağmen Microsoft Silverlightdan desteğini çektiğini açıkladı. Yani geleceği olmayan bu programın verilmesi bence çok saçma, bu ders ya kalkmalı ya da yeterlilik tablosundan çıkarılmalı.

Web dalında animasyon için 2 boyut yerine birde seçilebilecek 3 boyut destekli bir animasyon dersi verilebilme şansımız olmalı.

Önerilerini yazan tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.

Genel düşünce;

1- Web programcılığı dalındaki web tasarım dersine mobil web sitesi geliştirme ile ilgili bir modül eklenmesi,
2- Veri tabanındaki gelişmiş internet uygulamaları dersi yerine mobil uygulama geliştirme diye bir ders eklenmesi,
3- 10. sınıflardaki btt içine mobil işletim sistemleri adında bir modül eklenmesi,
4- Ayrıca 10. sınıflardaki ortak ders olan "Temel elektronik ve ölçme" dersinin kaldırılarak, Teknik servis dalındaki Elektronik uygulamaları dersi içine eklenmesi,
5- Ağ işletmenliği dalındaki 12. sınıf dersi olan E-posta Sunucu dersinin kaldırılması,
5- Yeterlik tablolarındaki eski teknolojileri kullanımların kaldırılması (floopy vs. gibi) düşünülüyor.

Düşüncelerinizi yazarsanız seviniriz.

Veri tabanı dalı EML-AML program türü için konuşuyorum: 11. sınıf haftalık ders saati (18 saat) yetersizdir. Yeterlik tablolarında belirtilen "İNTERNET UYGULAMALARI GELİŞTİRMEK" ve "MESLEKİ TERİMLERİN TAKİBİ İÇİN YABANCI DİL KULLANMAK" görevleri içinde yer alan toplam 8 yeterlik için ders yapılmıyor. Diğer dallar içinde aynı örnekler mevcuttur. Dal derslerinin önceki programda olduğu gibi 11. sınıf 22 saat 12. sınıf 28 saat olarak yani toplam 6 saatlik bir ekleme düzenlenmesi gerekmektedir.

Android için programlama ile ilgili bir dal düşünülmekte midir? Artık günümüz mobil çağı ve biz hala çocuklara masa üstü ve web programlama öğretiyoruz. Bunların yanında mutlaka android için programlama olmalı.

Hocam dal için yapılan çalışmalar var.
Fakat öncelikle mevcut yeterlik tabloları üzerinde çalışıyoruz. Dal için ideal program hazırlandıktan sonra bu da görüş olarak sunulacak. Ama dediğim gibi öncelik, mevcut üzerinde revizyon.

Android ile alakalı olarak son durum bir önceki mesajımda yazdığım gibi;

1- Web programcılığı dalındaki web tasarım dersine mobil web sitesi geliştirme ile ilgili bir modül eklenmesi,
2- Veri tabanındaki gelişmiş internet uygulamaları dersi yerine mobil uygulama geliştirme diye bir ders eklenmesi,
3- 10. sınıflardaki btt içine mobil işletim sistemleri adında bir modül eklenmesi,
4- Ayrıca 10. sınıflardaki ortak ders olan "Temel elektronik ve ölçme" dersinin kaldırılarak, Teknik servis dalındaki Elektronik uygulamaları dersi içine eklenmesi,
5- Ağ işletmenliği dalındaki 12. sınıf dersi olan E-posta Sunucusu dersinin kaldırılması,
6- Yeterlik tablolarındaki eski teknolojileri kullanımların kaldırılması (floopy vs. gibi) düşünülüyor.

Düşünceleriniz yazarsanız seviniriz.

egunay' Alıntı:
Android için programlama ile ilgili bir dal düşünülmekte midir? Artık günümüz mobil çağı ve biz hala çocuklara masa üstü ve web programlama öğretiyoruz. Bunların yanında mutlaka android için programlama olmalı.

Neden sadece Android :?:

Windows ve IOS 'da var :!:

Hocam son başlığı okursanız, planlananı yazdık. Bu tarz çalışmalarda marka, model, sürüm vs. belirtemezsiniz. Ama android, açık kaynak olduğu için ağır basmakta.

Öncelikle herkese slm. eder. Arkadaşlarımın bir genel görüş alma çalışmalarını çok olumlu ve yararlı bulmaktayım. :+1:
Bunula birlikte benim önerilerim şunlardır:
1- Web tasarımı ve programlama dersi içindeki javascript modülünün çıkıralıp ayrı bir ders olarak daha geniş kapsamda (Ajax jquery örnekleri ile ) gösterilmesi teknolojiyi ve şuan piyasa durumunu gelişebilirlik büyük firmalarının desteği vb. açıısndan daha yararlı olacaktır.
2- Grafik animasyon dersinin de Grafik ve Animasyon diye ayrılması taraftarıyım.
3- Grafik dersindeki modüllerde gösterilen Fireworks yerine artık bence Photoshop kullanılmalı ki çocukların ilerde reklam sektöründe de yer alabilmelerine destek verilmeli..
4- Animasyon tarafınında mobil teknoloji dikkate alınarak yoğunluk Flash yerine artık Java tercih edilmeli
5- Çoğu arkadaşımın da dile (pardon yazıya) getirdiği gibi Mobil uygulamalar günümüzün en popüler konularından ve kesinlikle dikkate alınmalı.
6- İşletim sistemleri hususunda da sadece Windows ile kalınmayıp Özellikle Android, Ios kurulumlarından da bahsedilmeli...
İlk aklıma gelenleri yazdım..
Herkese saygılarımı sunarım...

Bir ek de benden gelsin
EML 12. sınıfta WEB PROGRAMCILIĞI dalında sadece 2 saat olarak gösterilen İNTERNET PROGRAMLAMA (PHP) dersi hiç bir işe yaramıyor. Bu ders 2 saat olarak hayatta işlenmez. işlenirse de öğretilen PHP olmaz. o üzden ya ders saati sayısı arttırılmalı ya da 11. sınıf Web Tasarım ve Programlama dersi WEB TASARIM - WEB PROGRAMLAMA olmak üzere 2 kısma ayrılıp programlama kısmında 1. dönem asp.net 2. dönem php gösterilebilir. birçok MYO da bu ders bu şekilde işleniyor İnternet Programlaam 1-2 adı altında. Zira yukarıda arkadaşlar mobil progralmaya ne kadar önem verildiyse bence yine açık kaynak sistemler olan PHP tabanlı wordpress, joomla, openchart vb.. sistemler şu anda web piyasasının azımsanmayacak bir paya sahip...

10. sınıflardaki ortak ders olan "Temel elektronik ve ölçme" dersinin kaldırılarak, Teknik servis dalındaki Elektronik uygulamaları dersi içine eklenmesi, katılıyorum. Bilişim Teknik Resmi dersi içinde aynı şeyi düşünebiliriz.
10 sınıflardaki ortak ders olan Paket programlar dersi de kaldırılmalı. Bu dersin içeriği daha erken sınıflarda verilebilir.
İşletmeye giden 12. sınıflarda haftalık verilen 2 saatlik meslek dersine de gerek yok. Dersler verimsiz geçiyor.
Modüllerin içeriği daha çok teorik ve ansiklopedik bilgiler içeriyor. Daha güncel bilgiler internetten temin edilebilir. Öğrencilere verilenlerin piyasada karşılığı yok. Pratik yönü zayıf yetişiyor. Piyasadan kopuk yetişiyorlar...

Ağ İşletmenliği Dalı için:
Konuları yetersiz buluyorum. Örneğin Switching konusundan çok az bahsedilmiş, EIGRP ve OSPF konularının sadece isimleri var.
Öğrenciler modülleri çok karışık buluyor. Ne zaman modülden faydalanmaya çalışsam öğrencilerin kafası karışıyor.
Modül sonu klasik test ödevleri yerine uygulamaya yönelik Ödevler verilmelidir. (Cisco Networking Academy dokümanlarında olduğu gibi)

Bir de şu hususu merak ediyorum.
STAJ UYGULAMASI YAPAN ANADOLU MESLEK LİSELERİ' nde neden 12. Sınıfta 16 saat alan + 12 saat seçmeli ders vardır? Bizimle birlikte birkaç tane alanda olan bu durumun amacı ve mantığı nedir? Bu durum bazı sıkıntıları meydana getirmektedir. Örneğin 12. Sınıf Web Programcılığı öğrencisinin başarması zorunlu olan derslerinden birisi "İnternet Programcılığı" dersidir. Ama bu durumun farkında olmayan çoğu staj uygulaması yapan Anadolu meslek lisesinde 12. sınıfta 24 saat İBE eğitimi verilmektedir. Haliyle İnternet Programcılığı dersini de almamış ise o öğrenci, başarması zorunlu olan bu dersi almadan mezun olmaktadır ve bu durumun kimse farkında değil maalesef. Mümkünse bu 16 saat alan dersinin diğer alan türlerinde olduğu gibi 26 saat olması yönünde bir çalışma yapılmalıdır, saygılarımla.

cogullu' Alıntı:
Konuları yetersiz buluyorum. Örneğin Switching konusundan çok az bahsedilmiş, EIGRP ve OSPF konularının sadece isimleri var.
Öğrenciler modülleri çok karışık buluyor. Ne zaman modülden faydalanmaya çalışsam öğrencilerin kafası karışıyor.
Modül sonu klasik test ödevleri yerine uygulamaya yönelik Ödevler verilmelidir. (Cisco Networking Academy dokümanlarında olduğu gibi)

STAJ UYGULAMASI YAPAN ANADOLU MESLEK LİSELERİ' nde neden 12. Sınıfta 16 saat alan + 12 saat seçmeli ders vardır? Bizimle birlikte birkaç tane alanda olan bu durumun amacı ve mantığı nedir? Bu durum bazı sıkıntıları meydana getirmektedir. Örneğin 12. Sınıf Web Programcılığı öğrencisinin başarması zorunlu olan derslerinden birisi "İnternet Programcılığı" dersidir. Ama bu durumun farkında olmayan çoğu staj uygulaması yapan Anadolu meslek lisesinde 12. sınıfta 24 saat İBE eğitimi verilmektedir. Haliyle İnternet Programcılığı dersini de almamış ise o öğrenci, başarması zorunlu olan bu dersi almadan mezun olmaktadır ve bu durumun kimse farkında değil maalesef. Mümkünse bu 16 saat alan dersinin diğer alan türlerinde olduğu gibi 26 saat olması yönünde bir çalışma yapılmalıdır, saygılarımla.
..
hocam örnek verdiğiniz 12. sınıf Web Programcılığı dalında yanlış bilginiz var. 12 Web Programcıları 24 İBe + 2 İnternet Programcılığı + 2 alan seçmeli alırlar...
dolayısıyla zorunlu dersi görmeden mezun olmazlar

ama bir önceki mesajımda da yazdığım gibi 2 saat PHP olmasa daha iyiydi..

BaRBaRYaN' Alıntı:
cogullu' Alıntı:

..
hocam örnek verdiğiniz 12. sınıf Web Programcılığı dalında yanlış bilginiz var. 12 Web Programcıları 24 İBe + 2 İnternet Programcılığı + 2 alan seçmeli alırlar...
dolayısıyla zorunlu dersi görmeden mezun olmazlar

ama bir önceki mesajımda da yazdığım gibi 2 saat PHP olmasa daha iyiydi..
@BaRBaRYaN hocam yanlış bilgi yok. Ben Anadolu Meslek Lisesinde Staj Eğitimi yapan 12. sınıflardan bahsediyorum, lütfen Çerçeve Öğretim Programını inceleyiniz.

Aklımda kalan bazı eksiklikleri anlatmam gerektiğini düşünüyorum.
* Web tasarım ve programlama dersinde javascript yerine jquery anlatılmasının daha mantıklı olacağını düşünüyorum.
* Dreamweaver programının çok gerekli olduğunu düşünmüyorum açıkcası, zaten öğrenci asp.net'e geçtiğinde dreamweaver'a pek dönmüyor.
* Web sayfalarının akıllı cihazlar için de tasarlandığı bir alt modül oluşturulabilir.
* Nesne tabanlı programlama dersinde öğrencinin çok fazla örneğe ihtiyacı oluyor. Aynı şekilde programlama temellerinde de.
* Nesne tabanlı programlama ağ programcılığı modülü eklenmeli diye düşünüyorum.
* Tüm mesleki derslerde kesinlikle temrin sistemine geçilmeli.
* Android için mutlaka en az 2 saatlik bir ders eklenmeli, hem de modülün yazılması beklenmeden. Bu sene hemen başlamak gerekli diye düşünüyorum. Yıllık planı ve konuları modül hazırlanasıya kadar biz çıkartırız.

10 sınıftan 9. sınıflara aktarılarak yerine beden dersi konulan mesleki gelişim dersinin tekrar 10. sınıfa sabitlenmesi. bu dersin gereğinden fazla olan modül sayılarının azaltılması hatta sadece eğitimi alınan alan üzerine içerik geliştirilmesi.
eğer 9. sınıfta mesleki eğitim kesin kalacaksa tamamen kaldırılıp zaten önceden 9 larda var olan tanıtım ve yönlendirme dersinin konulması daha doğru olacaktır

web tasarım dersinde sadece visual studio programının kullanımı olabilir. dreamweaver çıkarılabilir. grafik dersinde fireworks yerine photoshop daha iyi olur. bu derse web için şablon tasarımı, banner tasarımı ve diğer işler için afiş, broşur, davetiye tasarımı anlatan içerik olabilir.

bir de bazı müdürler kafasına göre insiyatif alıp sınıfların gruplara bölünmesinin önüne geçiyor gerekçe olarak fiziki mekan yetersizliğini gösteriyor ya da bir lab da iki öğretmen olmaz falan gibi yorumlar yapıyor özellikle ticaret meslek liselerinde bunu aşacak bir düzenleme şart

Geri