Hocam öncelikle bize böyle bir fırsatı sunduğunuz için teşekkürler. Okulumuzda meslek ve anadolu meslek programları ve web programcılığı dalı mevcut buna göre yazacağım. Dilimiz sürçerse, bilmişlik taslar gibi yazmışsak haddimizi aşmışsak şimdiden affola
Ama aklıma gelenleri yazmak istiyorum ve hemen sadede geliyorum:
1- Genel olarak programımızın ve dolayısıyla modüllerimizin daha çok ürün çıkarmaya yönelik olması gerekli diye düşünüyorum. - biz elimizden geldiğince işlenişi ona göre ayarlıyoruz fakat program da bunu desteklemesi gerekli çünkü biz bir yere kadar esnetebiliriz.- Yani parça parça bir sürü şey gösteriyoruz ve öyle kalıyor. Sonucunda bir ürün çıkmıyor. Böyle olunca da öğrenci yaptığı işin gerçek amacını, sonunun nereye varacağını kestiremiyor. Örneğin web tasarım ve programlama dersinin ikinci döneminde öğrenci asp.net'te daha şöyle kabataslak da olsa komple bir web sitesi yapamamışken detay bir konu olan Validatorlardan bahsediyoruz. Aynı şekilde javascript konuları. Programlama Temelleri işler gibi javascript işlemektense jquery gibi hazır sistemler işlesek de en azından böyle kolayca efektler animasyonlar eklesek biraz daha zevkli hale gelebilir. Kısaca program senenin veya dönemin başından başlayıp sonuna kadar giden ve sonunda komple çalışan bir web sitesi hazırlamış olmak şeklinde bir sistem izlerse daha verimli olacağı kanaatindeyim.
2- Yine web tasarım ve programlama dersi için çok önemli bir nokta yüzeysel olarak ele alınmış. Biz tasarım derken kod ile belirli nesneleri belirli yerlere konumlamak veya bu nesnelere belirli stiller uygulamayı gösteriyoruz. Ama asıl mesele bu stilleri uygularken hangi senaryo ve ihtiyaç için hangi stili veya renkleri veya görselleri kullanacağız? Ziyaretçilerin ilgisini nasıl çekeriz? Neyi nereye koymalıyız? vs gibi işin sanat ve reklamcılık yönü üzerinde daha çok durulmalı, öğrenciye profesyonel ve yaratıcı bir bakış açısı kazandırmaya yönelik çalışılmalı diye düşünüyorum. Çünkü isterse HTML profesörü olsun, oyuncağı gibi dreamweaver kullanmayı bilsin, tasarım çok farklı bir konu.
3- Bilişim Teknik Resmi dersi özellikle ikinci dönemi için el çizimlerinin artık tamamen kaldırılıp yerine
SketchUp 3D modelleme programının eklenmesini
ısrarla talep ediyorum hocam. Hayalinizdekini çok hızlı ve basit bir şekilde tasarıma dökebildiğiniz ürün çıkarabildiğiniz, yaratıcılığı ve 3 boyutlu düşünebilme becerisini tavana vurduran muhteşem ötesi bir yazılım. İsterseniz öğrenci bilgisayarlarına yükleyin ve boş zamanlarınızda da ek bilgi olarak anlatın. Size sadece 1-2 hafta içinde sınıftaki en ilgisiz en haylaz öğrencinin bile boş zamanlarında sketchup'ı açıp birşeyler çizmekle uğraştığını göreceğinize tereddütsüz garanti veriyorum. Çok hoşlarına gidiyor. Hatta biraz kastırırsanız çoğu mimara taş çıkaracak şeyler çizenler oluyor. Ciddiyim ve abartmıyorum deneyin kendi gözlerinizle görün. 2 senelik test edildi onaylandı :+1:
4- Programlama Temelleri dersinin en azından ikinci döneminde Form uygulamalarına yer verilebilir. -Hatta tüm sene bile olabilir- Hem seneye hazırlık olur hem de pencereler butonlar vs görsellik kattığı için dersi daha ilgi çekici hale getirir. Resimler, metin kutuları, butonlar ekleriz, tıklayınca resmi gösteririz, basit ve ilgi çekici birçok şey yapabiliriz. Bu çocuklar GUI çocukları. Hayatları boyunca konsol penceresi görmemişler. Bu yüzden yaptıkları şeylerin günlük hayatlarında işlerine yaramayacağı kanısı hakim -ki malesef haklılar da. Konsolda yapılanların sadece dersin konularından ibaret olduğunu düşünenler çoğunlukta. Hatta bilgisayar programı yazdığına bile inanamayanlar var. Ha derseniz ki peki yıldızlarla üçgen çizdirilen efsane döngüler ne olacak onu da listbox'a atarak çizdiririz çok mu zor
5- 12. sınıflar için İnternet Programcılığı dersi 2 saat yeterli olmuyor. Öğrenci zaten haftanın 3 günü stajda okula misafir gibi geliyor. İlk dersin yarısı adapte olmalarına gidiyor. Konular daha yüzeysel geçilebilir diye düşünüyorum. Hatta sadece joomla, wordpress gibi hazır cms sistemlerinden ibaret bile kalabilir. Çünkü hazır da olsa en azından mezun olduktan sonra veya üniversitede okurken bunları kullanarak hızlıca web sitesi yapıp para kazanabilirler.
6- Hocam sonuç olarak naçizane görüşüm program mümkün olduğunca ürün odaklı gitmeli, ürünler de ilgi çekici ve öğrenciye aa ne güzel oldu dedirtecek nitelikle olmalıdır. Meslek lisesindeki öğrenciye hesap kitap analiz algoritma yaptırmaya çalışarak hem onlara hem kendimize işkence edeceğimize -ki sonuçta mühendis yetiştirmiyoruz- , varsın hazır şeyler olsun ama bunları birleştirerek veya düzenleyerek mümkün olan en kısa sürede birşeyler üretebilsin ve işin zevkine varabilsin. Yaptığı işi çevresindekilere ailesine gösterip havasını atabilsin. - hava atmak ne alaka demeyin çok güdüleyici oluyor
- Çünkü bunlar her ne kadar lise öğrencisi olsalar da özlerinde hala çocuklar ve biz bu faktörü işin içine katabilirsek olay bitmiştir diye düşünüyorum.
Biraz uzadı sanırım teşekkür ediyorum iyi çalışmalar..