BT Sınıfında Kablosuz Ağ Kurmak

Kodla Büyü

algoritmax

Aktif Üye
Arkadaşlar BT sınıfındaki bilgisayarlarda kablosuz özelliği var. Hiç kablo ile uğraşmadan sınıftaki access point ile çalışma grubu kursak güzel olurdu. Fakat malumunuz ebaya yönlendirme yapıyor. Bu konuda deneyimi olan var mı?

Arkadaşlar BT sınıfındaki bilgisayarlarda kablosuz özelliği var. Hiç kablo ile uğraşmadan sınıftaki access point ile çalışma grubu kursak güzel olurdu. Fakat malumunuz ebaya yönlendirme yapıyor. Bu konuda deneyimi olan var mı?
Kullanamazsınız. Bunun için izin almanız ve port açtırmanız lazım

Hocam biz zamanında 2.4g 300mbps ile denedik 1 sene zor dayandık kabloya geri döndük. Kağıt üzerinde hızlıymış gibi görünse de bant genişliği 15-20 bilgisayarla aynı anda paylaşıldığı için aktarım hızları çok düşüyor, dosya paylaşmak göndermek eziyete dönüyor, sık sık kopmalar oluyor. 5g veya wifi 6da nasıl olur bilemiyorum, denemek lazım ama yine de o kadar cihaz varken kablonun stabilitesini veremezler diye düşünüyorum.

Labaratuvar yenileme kapsamında bu hafta kargo ile yeni bilgisayarlar geldi. Yetkililer gelmediği için henüz kutulu vaziyette bekliyor ama Aidata x7 serisi ve muhtemelen Wifi 6 ağ adaptörü olacak hepsinde çif antenli.
Ben de kablolar ile uğraşmadan bu şekilde bağlanmasını istiyorum. Yıllar önce Bilsem sınavları için akıllı tahtanın data hattını kullanarak WAN portu olan bir modem ile kablosuz ağ oluşturmuştum ve sorun yaşamamıştım.

Sakın kablosuzdan verim beklemeyin, kesinlikle kablo ile kurun.
Hasari hocam sizce bu şekilde wifi 6 ile yine de sorun yaşar mıyız?

Labaratuvar yenileme kapsamında bu hafta kargo ile yeni bilgisayarlar geldi. Yetkililer gelmediği için henüz kutulu vaziyette bekliyor ama Aidata x7 serisi ve muhtemelen Wifi 6 ağ adaptörü olacak hepsinde çif antenli.
Ben de kablolar ile uğraşmadan bu şekilde bağlanmasını istiyorum. Yıllar önce Bilsem sınavları için akıllı tahtanın data hattını kullanarak WAN portu olan bir modem ile kablosuz ağ oluşturmuştum ve sorun yaşamamıştım.

Hasari hocam sizce bu şekilde wifi 6 ile yine de sorun yaşar mıyız?
Hocam ben tavsiye etmem sürekli ağ sorunları ile uğraşır durursunuz normal kablo ile bile bir sürü sorun çıkıyor kablosuzu düşünemiyorum. Bir deneyin hocam gözlemleyin sürdürebilirseniz devam edersiniz sürdüremezseniz kabloya geçiş yaparsınız. Örneğin ben Labımda çocukların bilgisayarına bağlanıp ders anlatıyordum kablolu olmasına rağmen tıkanmalar oluyordu.

İstemcinin destekliyor olması sunucunun hızını artırmaz. Okulda metro ethernet üstüne MEB FİLTRELİ 50mbps internet hızına bağlı AP ler mevcut. Size port izni verseler bile client izni verirler zaten manyetik alandan etkilenen kablosuz sisteminde birde filtre çalışacak. Ha tabi ip lerin otomatik atanmasıyla (format vs.) değişen ip adresleriniz internetten kopacak.
Özet: Fatih ağında kablosuz internet çok zor dosya paylaşımı işkence olur.

Port açtırsanız bile tavsiye etmem. Okulumda fatih ağı yok. Normal meb interneti var. Ben olmaz ama olur mu deneyeyim dedim. Olmayacağını biliyorum ama aklımda kalmasın dedim. Kablosuz bağladım. İnternette sorun yok. Bilgisayarlar kablosuz olarak internete giriyor ama iş ekran paylaşımı ile ders anlatmaya gelince ağ resmen ölüp ölüp diriliyor. Ha sadece internet olsun derseniz çözüm olabilir ama derste de ekran yansıtmayı kullanmak isterseniz o iş sıkıntılı.

Ağ tesisatını yapalım ama sadece kasalara yapalım dedi idare. Bende olmaz dedim. Kablosuzda ben ders işleyemem denedim olmuyor dedim. Olurdu olmazdı. Hocam şimdi yapılmazsa ileride kasalı makine gelirse yine masraf olur ve daha pahalıya mal olur dedim. Meb alt yapı kurduklarına tüm kablo çekti. Kablosuz standart kullanıma iş görür tahtalara bile kablo bağlı olmasını sebebi vardır dedim. Kablo ile bile anlık takılmalar olabiliyor arada. Şükür kablo konusunda anlaştık.

Kablosuz bağlantı işin biraz gösteriş kısmı bence.

Son düzenleme:
Eba destekle görüştüm zaten ebaya bağlanmadan doğrudan kablosuz bağlantı için port açamayacaklarını söylediler. Kabloludan devam yani.

Benim BT sınıfı özel bir kurumun bağışı ile oluşturulmuş, öğrenci bilgisayarları 2. el laptop ve kablosuz bağlantı türü kullanıyoruz. Her derste öğrenciler internete girmeleri gerektiğinde eba ağa giriş sayfası açılıyor. Mutlaka şifresini unutanlar oluyor ve derste zaman kaybediyorum. Bir de BT sinif yönetim yazılımı (veyon, epoptes vb.) açısından da dezavantaj. Bazen öğrenci bilgisayarı wifi bağlantısı her hangi bir sebepten koptuğunda, sonra tekrar ağa bağlandığında uzaktan yönetim yazılımı bazen bu bilgisayarı göremiyor. Ta ki yeninden başlat yapana kadar. Yine bağlantı hızı anlamında da tabiki kablo daha iyi.

Uzun lafın kısası benim tercihim eğer mümkünse kablolu bağlantıdan yana olur. Şu an mümkün olsa kendi labıma kablo alt yapısı çekilmesini isterdim.

Geri