Bu da benim yazdığım:
Bu da benim yazdığım:
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI DEĞERLENDİRME RAPORU
1.DERS KONULARI VE SINIFLARA DAĞILIMI
Öğretim pogramı incelendiğinde
Kelime işlemci programı,
Sunum programı ,
Hesaplama, tablolama programı,
Resim ve video düzenleme programları,
Ağ teknolojileri ve kavramları,
Bilgisayar donanımları,
İnternetteki iletişim araçları,
İşletim sistemlerinin kullanımı ve ayarları,
İnternette gizlilik, güvenlik ,
İnternette etik değerler, siber zorbalık,
İnternette telif hakkı,
Web sitesi oluşturma araçları,
Programlama için algoritma oluşturma, algoritmik düşünme,
Programlama için gerekli yazılım, kodlamalar,
3B tasarım programları
konularının 5. ,6., 7. ve 8. sınıfların ders müfredatında sarmal şekilde yani aynı konunun (ÖRNEĞİN: kelime işlemci, tablolama) 5. sınıftan başlayarak 8. sınıfa kadar konu derinliği arttırılarak verildiği görülmektedir. Dersin uygulamalı olduğu da düşünüldüğünde ders konularının 5. Sınıftan 8. Sınıfa kadar sarmal şekilde olması öğrencilere bir önceki yılın uygulamalarını tekrar kullanıp pekiştirerek ilerlemesini sağlayacak ve unutmayı ortadan kaldıracaktır. Bunun sonucunda daha verimli ve kalıcı kazanımlar elde edilecektir. Aksi durumda öğrencilere örneğin Kelime İşlemci sadece 5. Sınıfta gösterilip bitirildiğinde ve bir üst sınıfta tekrar edilmediğinde öğrencilerin öğrendiği uygulamayı unuttuğu görülmektedir. Bu unutma da dersin konularının bilgisayarda uygulamalı olması ve uygulamaların sonraki yıllarda da bilgisayar ortamında tekrar edildiği sürece pekiştirilebildiğinden sonraki yıllarda aynı konu üzerinde uygulama yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda ders konularının 5. sınıftan 8. sınıfa kadar sarmal şekilde olmasını yerinde ve doğru buluyoruz. Konu içeriklerinin de yeterli olduğu görülmektedir. İşletim sistemleri konusunda en çok kullanılan işletim sisteminin “Denetim Masası Ayarları” da detaylı olarak müfredata eklenmelidir. Çünkü bilgisayarın temel ayarlarının yapıldığı bölümdür ve temel bilgisayar kullanımı bilgisinin gereklliğidir. Bunun yanında BIOS ayarları da yine temel bilgisayar bilgisi ihtiyacı olup ders müfredatına eklenmelidir. Çünkü BIOS’tan kaynaklanan basit bir ayardan dolayı bilgisayar açılmadığında birey bunun çözümünü bilmelidir.
2.AMACA ve FELSEFEYE UYGUNLUK
Öğretim pogramında ders konuları
Kelime işlemci programı,
Sunum programı ,
Hesaplama, tablolama programı,
Resim ve video düzenleme programları,
Ağ teknolojileri ve kavramları,
Bilgisayar donanımları,
İnternetteki iletişim araçları,
İşletim sistemlerinin kullanımı ve ayarları,
İnternette gizlilik, güvenlik ,
İnternette etik değerler, siber zorbalık,
İnternette telif hakkı,
Web sitesi oluşturma araçları,
Programlama için algoritma oluşturma, algoritmik düşünme,
Programlama için gerekli yazılım, kodlamalar,
3B tasarım programları
olarak incelendiğinde Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Müfredatı günümüzde teknolojinin içinde doğan çocuklarımızı teknolojinin getirdiği dezavantajlara karşı koruyacak, onlara teknolojide kullanımında ilk yönlendirmeyi yaparak oyun ve sosyal medya bağımlılığı hastalığından kurtaracaktır. Çocuklarımız teknolojide yönlendirme yapılmadığında maalesef oyunlara yönelmekte, oyun ve sosyal medyaya bağımlısı olmaktadır. Çağımızda bilişim teknolojilerini kullanmak yaşamın her alanında, çalışma sektörlerinin her alanında zorunlu olmuştur. Bilişim teknolojilerini kullanmak artık çağımızın bireylere getirtiği kaçınılmaz bir gerekliliktir. Hazırlanan müfredatta öğrencilerimizin hayatları boyunca kullanacakları, ihtiyaç duyacakları konuların olması yerinde bir karar olmuştur. Bunun yanında yazılım teknolojisinin de dünyada ülkeler arasında büyük bir rekabete yol açtığı günümüzde, yazılımı üreten ve diğer ülkelere satan ülkelerin yazılımı üretemediği için hazır satın alıp tüketmek zorunda kalan ülkelere karşı büyük bir üstünlük sağladığı görülmektedir. Bu doğrultuda yazılım konusunda ders müfredatına kodlama ve programlamanın eklenmesi ülkemizin geleceği adına olumlu olmuştur.
3. DERSİN UYGULANABİLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Dersin uygulanması için Bilgisayar Sınıflarının olması bir zorunluluktur. Çünkü dersin konuları teorik değil tamamıyla uygulamalıdır. Yani sadece defterle kitapla işlenecek ders değildir, mutlaka her öğrencinin bilgisayarı olmalı ve konuyu bilgisayarda uygulamalıdır. Maalesef ülkemize baktığımızda çoğu ortaokullarda Bilgisayar Sınıflarının olmadığı görülmektedir. Bu da dersin uygulanmasını güç duruma getirecektir. 2000-2006 yılları arasında MEB ve ULAŞTIRMA Bakanlığının okullara kurduğu Bilgisayar Sınıfları ne yazık ki 4+4+4 dönüşümünde mekan ve sınıf yetersizliğinden dolayı bir çok okul müdürlüğü tarafından kaldırılmıştır ve şu an o okullarda 5. ve 6. Sınıflarda olan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersleri de kara tahtada uygulamasız olarak işlenmektedir. Özellikle şehir merkezlerindeki ortaokullarda BT sınıflarının kaldırıldığı görülmektedir. BT sınıfı olmadan bu dersin bu müfredatın işlenmesi, uygulanması imkansızdır. Bu doğrultuda eğer bu dersin bu müfredatın hayata geçirilmesi planlanıyorsa ortaokullara öncelikle BT sınıflarının kurulurumu gerçekleştirilmelidir.
........... – BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ
............. ORTAOKULU