İnternet ağ kitaplarında bulut olarak gösterilir. Bu terim yeni birşey değildi. Bulut aradaki ağ cihazlarını ve bağlantılarını, yani karmaşık bir yapıyı temsil eder. Önceleri bu buluta ftp (File Transfer Protocol) ile dosya gönderilip alınabilirdi. Sitelerdeki dosya indirme ve gönderme işlemleri de buna dahil. Para verip belirli bir depolama alanı satın alıyordunuz. Bulut bu sistemin benzeridir, sadece sitesi olanlar değil, o sitede hesap açan herkes dosya alıp gönderebiliyor. Paralı ya da parasız, ftp sunucularda dosyanızı barındırıyorsunuz, istediğiniz dosyaları paylaşabiliyorsunuz. Özel (Android , IOs,...gibi işletim sistemleri için geliştirilmiş aracı programlarla) veya web tabanlı programlarla bu dosyalara ulaşabiliyorsunuz. Çok yeni bir teknoloji değil yani. Yeni bir bakış açısıyla kişiselleştirilmiş ftp.
Vikipedide anlatılan:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bulut_bili%C5%9Fim
Bulut bilişim (Cloud computing) veya işlevsel anlamıyla çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel ad. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı (tipik olarak İnternet'ten) üzerinden kullanılmasıdır.
Bulut sözcüğü dosyaların sağlandığı konumu işaret etmektedir. Klasik bir algı olarak işlemleme ve saklama konumlarının aynı aygıtta bulunması durumu klişeleşmiştir. Ancak saklama boyutu bulutlara yani saklama ve altyapı hizmeti barındıran hizmetlere doğru kaymaktadır. Bu gidişin ilk öncü uygulamaları, İnternet sağlayıcıları tarafından, yedekleme amacıyla sunulan bulutlardır. Örneğin, Türkiye'de hizmet veren bir İnternet sağlayıcısı olan TTNET; TTNET Bulutu adlı hizmetle Türkiye piyasasına girmiştir.[1] Google gibi uluslararası bilişim şirketleri ise; Google Docs gibi çevrim içi bilgi işleme özelliği sunan uygulamalar geliştirmiştir.[2] Ayrıca; Microsoft[3] ve Intel[4] gibi büyük teknoloji firmaları da; bu teknolojiyi bilişim tüketicisine sunmuştur.
Bilgisayar kuramcıları tarafından İnternet'in geleceğinin bulut bilişimden geçtiği iddia edilmektedir. Buna göre gelecekte, bilgisayar hard disklerinin yerine çevrim içi bulutların kullanılacağı ön görüsü hakimdir.[5] Bu bilişim aygıtlarında herhangi bir altyapı hazırlamadan, tamamen çevrim içi ağ vasıtasıyla işlevsel uygulamalara ulaşmak anlamına gelmektedir. Bu sektörün gelişmesiyle, özellikle bilişim teknolojisi tüketen toplumlarda birçok bilgi dağıtımı sağlayan firmanın önemli bir konuma geleceği, hatta sektördeki rekabetin hukuksal sorunlara neden olabileceği tartışılmaktadır.[5] Çünkü tüm bilgi-işlem uygulamalarının çevrim içi altyapıya kaydırılmasına giden yol; kişisel bilgilere istenilmeyen erişimleri doğurabilme tehlikesini taşımaktadır
Tarihçesi
Türkçe “bulut bilişim” olarak kullanılan “cloud computing” teriminin kaynağı tam olarak belli değildir, fakat bilişim ve iletişim sistemlerinin diyagramlarındaki ağları belirtmek için kullanılan bulutvari çizimlerden türetilmiş gibi gözükmektedir.Bulut sembolü 1994 yılına gelene kadar interneti sembolize etmekteydi.[12][13]
Bulut sözcüğü internet için kullanılan bir metafor idi, telefon şemalarında bir ağı belirtmekte olan bulutvari şeklin standartlaşmış kullanımını esas almıştı ve sonraları bilgisayar ağ diyagramlarında internete ait temel altyapının bir gösterimi olarak kullanıldı.