DÖNER SERMAYELER.(SAĞLIKÇILAR)

Kodla Büyü

KARÇİÇEĞİ

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Süper Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar geçenlerde sml mezunu bir elamanın bizden bayağı fazla para aldığını öğrendim. Ha maaşa bir şey dediğimiz yok.1800-1900 ama bu döner sermayeden 2000 tl nin üzerinde para alıyorlar hastanede. Ben şunu anlamıyorum
1-bunun yasal dayanğı var mı? Ana yasal dayanağı nedir?
2-4 yıl fakülte mezunu bir öğretmen bu kadar para alamıyorken sadece sml yi bitiren bir sağlıkçı nasıl oluyorda bu kadar para labilyor.
3-bu döner sermelrde biriken para bana göre 75 milyon insanın hakkı
4-burada biriken döner sermaye paralarını kaba taslak hesapladım akaryakıttaki ötv yerine kullanılsa akaryakıtın fiyatı otomatik olarak 1,5-2 tl arasına kadar düşüyor.

Bu konudaaki düşünceleriniz...

Re: DÖNER SERMALER.(SAĞLIKÇILAR)

hocam hükümetin enayisi biziz. benden size tavsiye. en yakın zamanda kurum mu değiştirirsiniz, ticarete mi atılırsınız, üniversiteye mi geçersiniz, ne yaparsınız bilemem ama milli eğitimden kaçın.

GEÇENLERDE EPEY OLUYOR BİR AKADAŞ ÇOCUĞU FEN LİSESİNİ KAZANACAK PUAN ALDI. ÇOCUĞUNU SML YE YAZDIRDI. BEN DEDİ 304 YILLIK İDARECİLİK VE ÖĞRETMENLİK YAPTIM ŞU OLMUŞ DAHA ELİME GEÇN PARA 3700 TL İKEN 4 YILLIK SML MEZUNU SAĞLIKÇI 4000 TL NİN ÜZERİNDE PARA ALIYOR. DEDİ VE ÇOCUNU SML YE GÖNDERDİ...

BU KONUDA HOCAM HAK VERMEMEK ELDE DEĞİL DİYE DÜŞÜNÜYORUM...

Küçük harflerle yazabilirmisiniz? Hiç bir şey anlaşılmıyor büyük harflerle yazınca

cumhurtorun' Alıntı:
hocam hükümetin enayisi biziz. benden size tavsiye. en yakın zamanda kurum mu değiştirirsiniz, ticarete mi atılırsınız, üniversiteye mi geçersiniz, ne yaparsınız bilemem ama milli eğitimden kaçın.

Geçenlerde epey oluyor bir akadaş çocuğu fen lisesini kazanacak puan aldı. Çocuğunu sml ye yazdırdı. Ben dedi 304 yıllık idarecilik ve öğretmenlik yaptım şu olmuş daha elime geçn para 3700 tl iken 4 yıllık sml mezunu sağlıkçı 4000 tl nin üzerinde para alıyor. Dedi ve çocunu sml ye gönderdi...

Bu olaydan sonra müdür ben senin yerinde olsam hemen sağlık bakanlığına geçerim dedi. Beni danışmaya alsalar ben hemen geçerim dedi. :) 1saniye durmam dedi. Bu gün olmuş dedi (emekliliğ yaklaşmış) 3300-3500 tl PARA alıyorum...yeni mezun sml mezunu adam 4000 tl linin üzerinde para alıyor. Fıstık gibi para diyor...

ben ilk fırsatını bulduğum an kaçacağım. idealistlik, eğitimcilik, fedakarlık vs gibi duyguları, sağolsunlar çok güzel öldürdüler. onur, şeref, haysiyet, dürüstlük gibi kavramların içini boşalttıkları gibi mesleklerin de içini boşalttılar. olay sadece para değil.

Eşim hemşire 14 yıllık. 1635 tl maaşı, 800tl döneri, fazla nöbet tutarsa da 120-150Tl arası para alıyor. 2 yıllık üniv. mezunu. 4000tl kim alıyormuş, merak ettim.

sedkorn' Alıntı:
Eşim hemşire 14 yıllık. 1635 tl maaşı, 800tl döneri, fazla nöbet tutarsa da 120-150Tl arası para alıyor. 2 yıllık üniv. mezunu. 4000tl kim alıyormuş, merak ettim.

Hocam eşinizin çalıştığı ili bilmiyirum ama van da att olarak çalışan bir arkadaşım maaş ve döner ile 3500 un altına hiç inmiyorum diyor(lise mezunu kendisi)

Benim tanıdığım bir lise mezunu hemşire (aile hekimliğindeki hemşire) 3400 TL maaş+döner alıyor.

sedkorn' Alıntı:

eşiniz küçük bir yerdeki sağlık ocağında mı çalışyor....

peki bunlara ne diyeceksiniz.

1-Benim tanıdığım bir lise mezunu hemşire (aile hekimliğindeki hemşire) 3400 TL maaş+döner alıyor.

2-Hocam eşinizin çalıştığı ili bilmiyirum ama van da att olarak çalışan bir arkadaşım maaş ve döner ile 3500 un altına hiç inmiyorum diyor(lise mezunu kendisi)

hani ben olaya kimsenin maaşında değiliz ama bu sizce adalet mi? yasal dayanağı nedir? :(

ttalan46' Alıntı:
Benim tanıdığım bir lise mezunu hemşire (aile hekimliğindeki hemşire) 3400 TL maaş+döner alıyor.

3400 tl + X TL KADAR DA DÖNER >= 1000 tl de ADANA DÖNERİ...... oh oh süper ..... :verymad: :x

hasta ve yakinlariyla ugrasmak kolay degil,is basindayken hastaya guler yuz gosterenleriin hepsi :hak ediyor bence .(saglikci hicbir tanidigim yok :wink: )

pasific' Alıntı:
hasta ve yakinlariyla ugrasmak kolay degil,is basindayken hastaya guler yuz gosterenleriin hepsi :hak ediyor bence .(saglikci hicbir tanidigim yok :wink: )

hocam iyi güzel konuşuyorsunuz da diğer meslek grupları hak etmiyor mu? onlar da aynı veya benzer sorunlar yok mu? bu döner sermayelerde toplanan bu paralar akaryakıtın ÖTV için kullanılsa akaryakıtın fiyatı otomatik olarak 1,5-2 TL ye düşüyor.
AKARYAKITIN DÜŞMESİ DEMEK;
1- senin mutfak masrafının % 75 azalması dolayısıyla da cebine her ay mutfak masrafı için harcadığın en 500 tl masrafın 375 TL si cebinde kalsa iyi olmaz mı?
2- ya diğer harcamalar (sağlık, eğitim harcamlarından tutun da elektronik eşyaya kadar). siz de iyi bilirsiniz ki akar yakıta zam demek her şeye zam demektir...
2-bizlerin , işsizlerin ve asgari ücretle geçinen o kadar insanın yaşam şartlarının biraz daha iyileşmesi demek olmaz mı?

her çalışan hakettiği kazancı elde etmeli. ne mezunu olursa olsun. sonuçta çalıştığımız koşullar ve kazancımız, yaptığımız işin niteliğini de etkileyen çok önemli faktörler.
çalışma koşulları ülkemizin her yerinde, yeterince kaliteli değil. okullar, hastaneler ya da diğer kurumlar. ve her il ve ilçenin imkanları da aynı ölçüde değil. ayrıca, sosyo-ekonomik-kültürel-politik çok farklılıklar var. bu farklılıklar çoğu meslek için geçerli.

biz öğretmenler olarak ilk fırsatta istediğimiz bi yere atanmak istemiyor muyuz! türlü sıkıntılar çekerken bi de ekonomik sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalmak kimsenin istemeyeceği bi şeydir.

her işin, başkalarına dışarıdan bakınca cazip görünen yanları olabildiği gibi, kendi içinde taşıdığı türlü zorlukları var. o işi yapanların aldıkları sorumlulukların farkında bile olamayız dışarıdan bakınca.

bence, sağlık hizmetlerindeki kalitenin artırılmasında, sağlık çalışanlarının gelirlerinin artırılması ve sağlık alanınındaki mesleklerin değişik yollarla cazip hale getirilmesi önemli ve doğru bi adımdır.

ayrıca şunu da ekleyeyim. ülkemizdeki sağlık hizmetlerindeki ara eleman açığı (hemşire, ATT,.. vb), doktor açığından daha fazladır. bu da bi etken. onun için MEB, özel sağlık meslek liselerini teşvik etmektedir.

ben de, bulunduğum yerdeki en güzel okullardan birini kazanabilecek olan yakın bi akrabamın çocuğuna SML tavsiye ettim. bütün bunları anlattım. kız çocuğu idi ve SML'nin pansiyonu da vardı. evine de çok yakındı ama sırf aldığı puan boşa gitmesin diye daha uzakta bulunan yine pansiyonu olan bi okula kayıt oldu.

sonuçta son kararı verecek olan onlar.

döner sermaye ise, bildiğim kadarıyla, istenirse her EML'de, her bölümde kurulabilir.

ayrıca, karçiçeği hocam,
konuya attığınız başlık hiç hoş olmamış(!)

bizimki artsın demek yerine onlarınki düşsün demek pek hoş değil. ayrıca kimse sizi zorla öğretmen ya da onları zorla sağlıkçı yapmadı. şartlar alınan ücretler ortada. isteyen istediği okulu okuyup istediği mesleğe sahip olabilir.

Esim 4 yillik universite mezunu devlet hastanesinde 7 yildir hemsire olarak calisiyor maasi 1700 doneri 800 en fazla 1000 lira olur doneri oda senede 2 ay.
Bu 4000 alanlarin bordrolarini goren varmi?

Unutmadan yazayim zoraki 24 saat nobet tutuyor, Bayramlarda kesin nobet tutuyor. Ayda 2 hafta sonu kesin nobet tutuyor.

Belki toplayamayan olur diye yazayim toplamda 2500 lira aliyor.
Cok mu sizce?

Unutmadan il merkezinde oturuyoruz esim ilcede calisiyor her sene il icine puani yetmesine ragmen eleman eksikligi bahane edilerek tercih bile yamasina izin vermiyorlar.
Yillik izinler tek seferde verilmiyor.

eşimde hemşire ne gecesi var ne gündüzü ne haftaiçi var ne haftasonu en az haftada 48 saat çalışıyor 56 saat çalıştığıda oluyor aldığı maaş üniversite mezunu 7 yıllık memur olmasına rağmen 1650 Tl döner 800 tl toplam maaşı 2450 TL anasının ak sütü gibi helal para, ha öğretmen arkadaşlar şunu sorgulasın önce çok para alıyor az para alıyoruz diyenler içimizdeki bankamatik öğretmenlerine baksınlar haftada 2 saat 4 saat derse girip 2500 TL 2600Tl maaş alan o kadar çok öğretmen varki hak mı adalet mi sizce bu, sağlıkçıların aldığı az, 15 saat çalışıp aldığımız çok, doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar ama kovsunlar köy çok bizde haydi hayırlı traşlar sizlere...

Eşim lisans mezunu ebe ve 6 yıldır aile sağlığı elemanı olarak çalıştı.Maaşı 3500 tl yi geçen yok. Biz en fazla şubatta 3050 tl aldık temmuzda 2800 tl idi yatan. Ayrıca aile sağlığı elemanları döner sermaye almazlar sallayan destekli sallasın.. Bu maaşım şundan aşığıya düşmüyor diyen kişiler bir zahmet bordrolarını yayınlasınlarda görelim. Aile sağlığı elemanlarının iş yoğunluğunu bilmeden buraya maaşı çok alıyorlar haksızlık bu gibi yazı yazmayın. Çok aldıkları yok, az bile alıyorlar. Biz demiyeçeğim, üzerine alınacaklar için diyorum siz öğretmenler 1 saat ekdersiniz kesince fırtınalar koparırken aile sağlığı elemanı doktora gidecek olsa veya izin almak istese yerine işlerine bir arkadaşı ben bakarım diye imza vermezse günlüğü 70 tl den maaşından kesinti yapıyorlar. Aşı kaçırırsa 160 tl kesiyorlar. Bu aşı kaçırmada aile gidiyor şehir dışında tatilde çocuğunun aşısını yaptırıyor bildirmiyor. Merkezden de takip yapılmadı diye performans düşük çıkıyor. Sonramı maaştan kesme ile bitmiyor birde doktor ve elemanı soruşturma geçirip savunma veriyorlar. Kabul görürse kesilen para geri iade ediliyor.Ne oluyor sizin keyfinize bir süre başımız ağrıyordu. Daha yazılacak çok şey varda yazmıyorum sayfalarca sürer. Sizler aile hekiminin maaşını tartışsanıza ben girişi yapıvereyim. Bu aile hekimleri kimler? eski sağlık ocaklarındaki pratisyen doktorlar o zamanlar ne maaş alırlardı 2500- 3000 maaş alırlardı. Bu maaş için ne yaparlardı? gelen hastanın şikayetini dinler ilaç yazarlardı. Sağlık ocaklarında o zamanlar kaç personel çalışırdı? Sağlık memuru-Hemşire-Ebe-Memur. Aile hekimliği geldi ne oldu? nemi oldu sağlık ocağındaki pratisyen doktorlar aile hekimi oldu ve 2500-3000 tl maaş alırken maaşları 6500-7500 tl oldu işlerine oldu aynı kaldı ilaç yazıyorlar. Gelelim aile sağlığı elemanı ne işleri yapıyor eski sağlık ocaklarındaki ebe-hemşire-sağlık memuru ve memurun yaptığı 4 kişilik işi tek başına yapmaya başladı maaşı ne oldu 4 kişilik iş yapıyor diye 4 kat mı arttı hayır yukarıda yazdım ne maaş aldıklarını en fazla alan 3500 tl yi geçmiyor oda 4000 kayıtlı hastaları varsa. Şimdi eşimi istifa ettirdim yeter artık bu işkenceye değmez diye. Neden mi 2800 tl maaşı aile sağlığı elemanı olarak alıyorken. Normal TSM (toplum sağlığı merkezine) geçince 1800 maaş+600 tl döner ile 2400 tl maaş alacak.Evet doktor 6500-7500 tl maaşı bukadar parayı hakmı ediyor onu tartışın.

Yaptığı işin önemi, zorluğu ve sorumluluğu göz önüne alındığında hemşirenin aldığı para az bile, ama doktorun kazandığı çok demek de yanlış. Sağlıkçılar da, eğitimciler de, adalet dağıtanlar da daha fazla kazanmalı. Eğitim, sağlık, adalet, zor, sorumluluk gerektiren alanlar. Herkes çok kazansın, kimse gördüğünden geri kalmasın, Allah bereket versin...

Sağlık sisteminde de alınan paraya göre çalışma şartları ve iş yoğunluğu kıyaslanınca mebdeki gibi çok adaletsizlikler var.

Bir tarafta lüks semtte çok az insanla muhatap olup aynı parayı alanla diğer tarafta başta suriyeliler olmak üzere bir sürü kayıtsız insanın yaşadığı yerlerde hem can güveliği hem de salgın hastalıklarla karşı karşıya çalışan sağlık personeli de var. Torpilini bulan daha rahat yerlere geçerken bulamayan zor şartlarda çalışıyor.

Döner sermayeden gelen paranın personele paylaştırılmasında da aslan payını yönetimdeki büyükler alıyor, alt personele suyunun suyu kalıyor. Bizim meb yetkilileri bankalarla promosyon anlaşması yaparken en sona kalan komik rakamları öğretmenlere vermeleri gibi.

Her çalışana önce eğitim durumuna göre düzgün bir maaş verilmeli. Diğer ek gelirler yaptığı iş ve çalıştığı yerin şartlarına göre belirlenmeli.

Girdiği ders saati aynı olan aynı branştan iki öğretmen aynı maaşı alıyor. Kimimizin okulu dağ başında, kimimiz sözde şehir içinde 50-60 kişilik sınıflarla , içinde etrafında hapçıların-bonzaicilerin cirit attığı, hava karardıktan sonra insanların sokağa çıkmaya çekindiği yerlerde çalışıyoruz. Kimi okullarda ise özel okulları aratmayacak imkanlarda çalışanlarımız var. Ek ders de maaş da aynı.

Geri